Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2005 00:00
Üzerinde yaşadığımız bu topraklar ve tarihimiz, yüzyıllar boyunca çok farklı kültürlere tanıklık etmiş.Bütün bu kültür farklılıkları ve değişik renkler ise Türk mutfağının temelini oluşturmuş. Zaten Türk mutfağının dünyanın en önemli mutfakları arasında yer almasının nedeni de yüzyıllardır bu topraklarda gerçekleşen gelen kültür alışverişidir. Bu topraklarda yaşayan bizler; Yahudi, Ermeni, Rum, Kürt, Laz, Çerkez, Arnavut, Yugoslav, Bulgar mutfaklarını birleştirip birbirinden lezzetli
yemek çeşitleri ortaya çıkarmışız. Yahudilerin börekitası, Ermenilerin kopiği Rumların musakkası, Çerkezlerin mantısı, Arnavutların böreği, Arapların kebapları saymakla bitiremeyeceğimiz gastronomi dünyamız içinde yer alan yemeklerden yalnızca birkaçıdır. Bu mutfakların kültürünü, geleneklerini anlatan kitaplar, Türk tarih yazıcılığının ayrılmaz bir parçası, yemek kültürü ise tarihin ta kendisidir. Tavuklu çamlık pilavı6 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 20 dakikaMalzeme listesi2 tatlı kaşığı tereyağı1 adet tavuk göğsü1 adet orta boy kuru soğan 1,5 su bardağı kalın bulgur (pilavlık)2,5 su bardağı sıcak su 1 su bardağı konserve bezelye 1 çay kaşığı tuz, karabiber1 adet kesme şekerÖncelikle, tereyağını tencereye koyup tavuk göğsünü kuşbaşı doğrayarak ilave edin. Orta ısılı ateşte 4-5 dakika kavurduktan sonra yemeklik doğradığınız soğanı üzerine ilave ederek kavurmaya devam edin. Soğanlar hafif pembeleşince, yıkayıp süzdüğünüz bulguru da ekleyin. 2-3 dakika sürekli karıştırarak kavurduktan sonra sıcak suyu katın. Pilavın suyu kaynamaya başlar başlamaz bezelye, tuz, şeker ve karabiberi ilave edin. Şimdi, tencerenin kapağını kapayıp orta ısılı ateşte pilav suyunu çekinceye kadar pişirin. Pilavı kapağını açmadan 10-15 dakika dinlendirin. Servise sunmadan önce tahta bir kaşıkla hafifçe karıştırdıktan sonra sıcak sıcak servise sunun. Hindistan cevizli irmik tatlısı8 kişilikHazırlama süresi 10 dakikaPişirme süresi 20 dakikaMalzeme listesi1 kg süt7 yemek kaşığı irmik 7 yemek kaşığı toz şeker 1 paket vanilya50 gr margarin 1/2 su bardağı Hindistan cevizi tozu Üzeri içinMevsim meyveleri püresiÖncelikle, orta boy bir tencereye; süt, irmik, toz şeker, vanilya ve margarini aktarın. Üzerine hindistancevizi tozunu ilave ettikten sonra orta ısılı ateşin üzerinde sürekli karıştırarak pişirin. İrmik tatlısı katılaşıp kaynamaya başlar başlamaz ocaktan alın. Diğer taraftan, derin bir kek kalıbının veya orta boy bir salata kasesinin içini soğuk suyla iyice ıslatın. Ocaktan aldığınız irmik tatlısı sıcakken, ıslattığınız kalıba aktarın. Eğer daha sonra kalıptan çıkaramayacağınız endişesini taşıyorsanız, kalıbın içini buzdolabı poşeti veya streç filimle de kaplayabilirsiniz. Yaklaşık 1 gece buzdolabında bekletip iyice karışmasını sağlayın. Ertesi gün, servis tabağına ters çevirin. Üzerini mevsim meyvelerini toz şekerle ezip püre haline getirdikten sonra elde ettiğiniz sosla süsleyin. Dilimleyerek servise sunun.
button