Son Güncelleme:
Türkiye’nin en iyi 10 mantıcısı
Mantı, Türkiye'nin en güzel, en çok sevilen yöresel yemeklerinden biri. Mantı deyince akla önce Kayseri geliyor. Bu ilin bazı köylerinde, ayrıca NiÄŸde, Sivas, Çorum, Yozgat, Tokat gibi illerin köylerinde de geleneksel olarak yapılıyor.Bu hafta jüri üyelerimize Türkiye'nin en iyi mantıcılarını sorduk. Ortaya çıkan listedeki lokantalara baktığımızda, mantının sayısız çeÅŸidinin olduÄŸunu gördük. Çerkez ve tatar mantıları gibi baÅŸka türlerin yanı sıra, birçok mantıcı da bugün yeni çeÅŸitler deniyor. Ortaya büyük bir çeÅŸitlilik çıkıyor.nostalji sofrasıKayserili kadınlar açıyorKayseri Alpaslan Mahallesi'ndeki Nostalji Sofrası iki yıllık bir lokanta. Venhar ve Mustafa YurduÅŸen çalıştırıyor. Yöresel yemek konusunda deneyimli bir aile. Nostalji Sofrası'nın mantılarını Kayserili kadınlar açıyor. Yumurtalı hamurdan açılan mantıların çok küçük olmasına özen gösteriliyor: Bir yemek kaşığına 40 mantı girmeli! Kayseri mantısının bir özelliÄŸi de mantıya reyhan katılıyor olması. Nostalji Sofrası 200 kiÅŸilik bir mekan. Pazarları açık büfe kahvaltı sunuluyor. Bu arada Kayseri’ye özgü katmer, tandır böreÄŸi ve ev sucuÄŸu gibi yiyecekleri de bulmak mümkün. Mantının porsiyonu 3 milyon. Bazlama, mantının yanında ikram ediliyor. Lokantanın müşterilerini daha çok çalışan kesimler ve Erciyes Ãœniversitesi mensupları oluÅŸturuyor. Adres: Alpaslan Mah. Mustafa ÅžimÅŸek Caddesi. Poyraz Ap. Altı No: 2 (Melikgazi Hastanesi Yanı) Kayseri. Tel: 0352-235 09 09. www.kayserimanti.comfıccın lokantasıÇerkez mantısı buradaBu lokantanın kıymalı ve patatesli çerkez mantısı, Kayseri mantısından farklı. Her tanesi tatlı kaşığı büyüklüğünde açılmış, büyükçe bir mantı çeÅŸidi. Fıccın'ın sahibi Leyla Kılıç Karakaynak. Fıccın Çerkezce bir kelime. Etli ekmek anlamına geliyor. Fıccın'da mantının yanı sıra velibah adındaki sac böreÄŸi, tavuklu ve sütlü çerkez çorbaları tadılmaya deÄŸer. Müşterilerini avukatlar, galeri sahipleri, bankacılar ve sanatçılar oluÅŸturuyor. Bir kiÅŸi ortalama 5-10 milyon liraya karnını doyurabiliyor. Çorba 1.5 milyon, mantı 4 milyon lira. Toplantılara ve kokteyllere toplu sipariÅŸ de gönderiyorlar. Ä°stiklal Cad. Kallavi Sk. No: 13 BeyoÄŸlu Ä°stanbul. Tel: 0212-293 37 86.emek mantıRezervasyon yapmak gerekiyorEmek Mantı 15 yıllık 100 kiÅŸilik bir lokanta. Haftasonları yoÄŸun bir müşteri trafiÄŸi yaÅŸanıyor. Ä°ÅŸletmenin sahibi Gülser Çetin. Kayseri usulü mantıları Karadenizli kadınlar açıyor. İçli köfte, kıymalı, peynirli su böreÄŸi gibi ev yemekleri de sunuyor. Sabah 08.00 ile gece 24.00 arasında açık. Emek Mantı'nın Tansu Çiller'in yalısının tam karşısında oluÅŸu mekanın popülerliÄŸini artırmış. Emek Mantı'da bir kiÅŸinin 10 ile 15 milyon lira arasında bir fiyata karnını doyurması mümkün. Bir porsiyon mantı 6 milyon 500 bin lira. Emek Mantı yurtdışına hazır mantı gönderiyor. Paket servisi de yapıyorlar. Baklavası tadılmaya deÄŸer. Köybaşı Cad. No:218 Yeniköy Ä°stanbul. Tel: 0212-262 69 81. www. emekmanti.com.trcasıta mantıFeraye adıyla özel mantısı varCasita Mantı'nın Etiler, 1. Levent, ÅžaÅŸkınbakkal ve Bodrum'da ÅŸubeleri bulunuyor. Feraye mantı Cafita'nın en ünlü spesiyali. Ispanaklısı Temel Feraye, tavuklusu da Kanatlı Feraye. Ä°smini Müzeyyan Senar'ın kızı Feraye'den alıyor. Çökertme kebabı, içli köfte ve külleme de var. Ä°ÅŸletmenin sahibi Lela ve Haluk Tanrıverdi çifti. Etiler Casita 24 saat açık. Bir porsiyon mantı 5.5 milyon. Feraye mantı ise 7 milyon lira. Nispetiye Caddesi. Yeni Çarşı No: 5 Etiler Ä°stanbul. Tel: 0212-263 70 07.kaşıkla restoranTüm yurda sipariÅŸle paket yolluyorNecmiye ve Ä°brahim PostaÄŸası'nın iÅŸlettiÄŸi Kaşıkla, Kayseri'de 1995'te sadece öğle yemeÄŸi vererek baÅŸladığı hayatına bugün iki ÅŸubeyle devam ediyor. Mönüsünde yaprak sarma, mantı, su böreÄŸi, yaÄŸlama, baklava ve nevzine gibi tatlar da bulunuyor. Kaşıkla'dan mantı, su böreÄŸi, yaprak sarması, içli köfte ve tatlılardan kiloyla almak da mümkün. Özellikle, Kayseri dışına mantı paketle gönderiliyor. Kaşıkla pazartesi günleri kapalı. DiÄŸer günler 08.00-22.00 arası açık. Merkez Anbar Mahallesi Zafer Caddesi No: 4 Kayseri. Tel: 326 30 75. Åžube Tel: 0352-236 10 00.bizim eller mantıeviAltı yılda üç ÅŸube açtıAltı yıl önce Neriman Erçin ve Tuncer Çakan tarafından Ä°zmir'de açılan Bizim Eller Mantıevi, Agora AlışveriÅŸ Merkezi, Kipa Balçova AlışveriÅŸ Merkezi ve Bornova Sporium içindeki ÅŸubeleriyle sayısını dörde çıkardı. Kayseri kaşık mantısıyla ünlenen Bizim Eller Mantıevi'nde mantılar Sivas ve Kayserili 10 kadın tarafından hazırlanıyor. Porsiyonu 4 milyon liradan servis edilen mantılar ÖdemiÅŸ'ten getirtilen özel tereyaÄŸ ve yoÄŸurdun yanı sıra nane ve sumakla müşterilere sunuluyor. Restoran haftanın yedi günü 07.00 ile 22.00 arası açık. Evlere ve iÅŸyerlerine paket servisi var. Cumhuriyet Bulvarı No: 125/A Alsancak Ä°zmir. Tel: 0232-463 60 00.mantıcı10 masalı küçük lokantaMantıcı'yı Bünyanlı bir aile çalıştırıyor. Ä°ÅŸletme sahibi Tarık Tunca ve eÅŸi Gönül Tunca. Sadece Kayseri usulü mantı yapılıyor. Mantıyı Kayserili kadınlar açıyor. Mantıya lezzet katan özel bir sos kullanılıyor. Mantıcı on masalı küçük bir iÅŸletme. Sabah 08.00 akÅŸam 23.00 saatleri arasında müşterilerine hizmet veriyor. Mantının yanında turÅŸu da sunuluyor. Bir porsiyon mantı 5 milyon lira. Ergenekon Caddesi Tayyareci Fehmi Bey Sokak. No: 10 Pangaltı-Ä°stanbul. Tel: 0212-232 32 76.küçük evAdana'da mantının adresiAdana'da mantı deyince akla gelen ilk yer, Küçük Ev Restoran. Ãœmran Kaçmaz ve Sesi Kaçmak'ın iÅŸlettiÄŸi Küçük Ev, öğle ve akÅŸam mantı yemek isteyenlerle doluyor. Ãœmran Kaçmaz, Küçük Ev'in mantısıni şöyle anlatıyor: ‘‘Hamur için birinci sınıf baklavalık un kullanıyoruz. Tüm koyun alıyoruz ve eti kendimiz çekiyoruz. Yufkayı keserken dört kenarının da 1 santimetre olmasına özen gösteriyoruz. Mantıyı, hamurlaÅŸmaması için kalaylı bakır tencerede haÅŸlıyoruz. YoÄŸurdu da kendimiz yapıyoruz.’’ Küçük Ev'de mantı, yüzük çorba, analı kızlı ve fasulye 2.5 milyona, yoÄŸurtlu kebap ise 3 milyona satılıyor. Çakmak Caddesi Kültür Sokak No: 28 Seyhan Adana. Tel: 0322-363 56 87.yAldız gaga tesisleriYol üstündeki mantıcıDört çeÅŸit mantı servisi var. Bunlardan tepsi mantısı, içlerinde en nefisi. Mantı hazırlandıktan sonra fırına konuluyor, daha sonra fırından alınıp sosuyla beraber kaynatılıyor ve tepsi içinde servis yapılıyor. Bir diÄŸer çeÅŸit ise büzme mantı. Mantı hazırlandıktan sonra yaÄŸlı suda kaynatılarak üzerine sarmısaklı yoÄŸurt ve kızarmış tereyağı dökülüyor. Yol üstündeki bu tesis 170 kiÅŸilik kapasiteye sahip. 24 saat açık. Ä°ÅŸletme sahibi Gaga Turizm. Mantının porsiyonu 4 milyon lira. Susurluk yolu 7 km Sultançayırı Susurluk Balıkesir. Tel: 0266-871 52 16 - 871 52 52.aÅŸkanaTatar usulü mantısı meÅŸhurAÅŸkana'da Tatar usulü mantı yapılıyor. Küçük bohçalar halinde yapılan mantılar özel bir sosla sunuluyor. AÅŸkana on yedi yıl önce Bülent Tatar tarafından açıldı. 35 kiÅŸilik bir mekan. Etiler ve çevresine paket servis de yapıyorlar. Bir porsiyon mantı 5 milyon, tavuk ÅŸinitsel 6 milyon, çiÄŸ börek 3 milyon, salata ve tatlılar 3 milyon liraya satılıyor. AÅŸkana salı hariç haftanın diÄŸer günleri 12.00 ile 22.00 arasında hizmet veriyor. Ä°kinci Ulus Metehan Sokak Türkel Ap. No: 1 Ulus Ä°stanbul. Tel: 0212-281 98 62 268 74 42.Â