
Son Güncelleme:
Türkiye’nin en iyi 10 mantıcısı
Mantı, Türkiye'nin en güzel, en çok sevilen yöresel yemeklerinden biri. Mantı deyince akla önce Kayseri geliyor. Bu ilin bazı köylerinde, ayrıca Niğde, Sivas, Çorum, Yozgat, Tokat gibi illerin köylerinde de geleneksel olarak yapılıyor.Bu hafta jüri üyelerimize Türkiye'nin en iyi mantıcılarını sorduk. Ortaya çıkan listedeki lokantalara baktığımızda, mantının sayısız çeşidinin olduğunu gördük. Çerkez ve tatar mantıları gibi başka türlerin yanı sıra, birçok mantıcı da bugün yeni çeşitler deniyor. Ortaya büyük bir çeşitlilik çıkıyor.nostalji sofrasıKayserili kadınlar açıyorKayseri Alpaslan Mahallesi'ndeki Nostalji Sofrası iki yıllık bir lokanta. Venhar ve Mustafa Yurduşen çalıştırıyor. Yöresel yemek konusunda deneyimli bir aile. Nostalji Sofrası'nın mantılarını Kayserili kadınlar açıyor. Yumurtalı hamurdan açılan mantıların çok küçük olmasına özen gösteriliyor: Bir yemek kaşığına 40 mantı girmeli! Kayseri mantısının bir özelliği de mantıya reyhan katılıyor olması. Nostalji Sofrası 200 kişilik bir mekan. Pazarları açık büfe kahvaltı sunuluyor. Bu arada Kayseri’ye özgü katmer, tandır böreği ve ev sucuğu gibi yiyecekleri de bulmak mümkün. Mantının porsiyonu 3 milyon. Bazlama, mantının yanında ikram ediliyor. Lokantanın müşterilerini daha çok çalışan kesimler ve Erciyes Üniversitesi mensupları oluşturuyor. Adres: Alpaslan Mah. Mustafa Şimşek Caddesi. Poyraz Ap. Altı No: 2 (Melikgazi Hastanesi Yanı) Kayseri. Tel: 0352-235 09 09. www.kayserimanti.comfıccın lokantasıÇerkez mantısı buradaBu lokantanın kıymalı ve patatesli çerkez mantısı, Kayseri mantısından farklı. Her tanesi tatlı kaşığı büyüklüğünde açılmış, büyükçe bir mantı çeşidi. Fıccın'ın sahibi Leyla Kılıç Karakaynak. Fıccın Çerkezce bir kelime. Etli ekmek anlamına geliyor. Fıccın'da mantının yanı sıra velibah adındaki sac böreği, tavuklu ve sütlü çerkez çorbaları tadılmaya değer. Müşterilerini avukatlar, galeri sahipleri, bankacılar ve sanatçılar oluşturuyor. Bir kişi ortalama 5-10 milyon liraya karnını doyurabiliyor. Çorba 1.5 milyon, mantı 4 milyon lira. Toplantılara ve kokteyllere toplu sipariş de gönderiyorlar. İstiklal Cad. Kallavi Sk. No: 13 Beyoğlu İstanbul. Tel: 0212-293 37 86.emek mantıRezervasyon yapmak gerekiyorEmek Mantı 15 yıllık 100 kişilik bir lokanta. Haftasonları yoğun bir müşteri trafiği yaşanıyor. İşletmenin sahibi Gülser Çetin. Kayseri usulü mantıları Karadenizli kadınlar açıyor. İçli köfte, kıymalı, peynirli su böreği gibi ev yemekleri de sunuyor. Sabah 08.00 ile gece 24.00 arasında açık. Emek Mantı'nın Tansu Çiller'in yalısının tam karşısında oluşu mekanın popülerliğini artırmış. Emek Mantı'da bir kişinin 10 ile 15 milyon lira arasında bir fiyata karnını doyurması mümkün. Bir porsiyon mantı 6 milyon 500 bin lira. Emek Mantı yurtdışına hazır mantı gönderiyor. Paket servisi de yapıyorlar. Baklavası tadılmaya değer. Köybaşı Cad. No:218 Yeniköy İstanbul. Tel: 0212-262 69 81. www. emekmanti.com.trcasıta mantıFeraye adıyla özel mantısı varCasita Mantı'nın Etiler, 1. Levent, Şaşkınbakkal ve Bodrum'da şubeleri bulunuyor. Feraye mantı Cafita'nın en ünlü spesiyali. Ispanaklısı Temel Feraye, tavuklusu da Kanatlı Feraye. İsmini Müzeyyan Senar'ın kızı Feraye'den alıyor. Çökertme kebabı, içli köfte ve külleme de var. İşletmenin sahibi Lela ve Haluk Tanrıverdi çifti. Etiler Casita 24 saat açık. Bir porsiyon mantı 5.5 milyon. Feraye mantı ise 7 milyon lira. Nispetiye Caddesi. Yeni Çarşı No: 5 Etiler İstanbul. Tel: 0212-263 70 07.kaşıkla restoranTüm yurda siparişle paket yolluyorNecmiye ve İbrahim Postağası'nın işlettiği Kaşıkla, Kayseri'de 1995'te sadece öğle yemeği vererek başladığı hayatına bugün iki şubeyle devam ediyor. Mönüsünde yaprak sarma, mantı, su böreği, yağlama, baklava ve nevzine gibi tatlar da bulunuyor. Kaşıkla'dan mantı, su böreği, yaprak sarması, içli köfte ve tatlılardan kiloyla almak da mümkün. Özellikle, Kayseri dışına mantı paketle gönderiliyor. Kaşıkla pazartesi günleri kapalı. Diğer günler 08.00-22.00 arası açık. Merkez Anbar Mahallesi Zafer Caddesi No: 4 Kayseri. Tel: 326 30 75. Şube Tel: 0352-236 10 00.bizim eller mantıeviAltı yılda üç şube açtıAltı yıl önce Neriman Erçin ve Tuncer Çakan tarafından İzmir'de açılan Bizim Eller Mantıevi, Agora Alışveriş Merkezi, Kipa Balçova Alışveriş Merkezi ve Bornova Sporium içindeki şubeleriyle sayısını dörde çıkardı. Kayseri kaşık mantısıyla ünlenen Bizim Eller Mantıevi'nde mantılar Sivas ve Kayserili 10 kadın tarafından hazırlanıyor. Porsiyonu 4 milyon liradan servis edilen mantılar Ödemiş'ten getirtilen özel tereyağ ve yoğurdun yanı sıra nane ve sumakla müşterilere sunuluyor. Restoran haftanın yedi günü 07.00 ile 22.00 arası açık. Evlere ve işyerlerine paket servisi var. Cumhuriyet Bulvarı No: 125/A Alsancak İzmir. Tel: 0232-463 60 00.mantıcı10 masalı küçük lokantaMantıcı'yı Bünyanlı bir aile çalıştırıyor. İşletme sahibi Tarık Tunca ve eşi Gönül Tunca. Sadece Kayseri usulü mantı yapılıyor. Mantıyı Kayserili kadınlar açıyor. Mantıya lezzet katan özel bir sos kullanılıyor. Mantıcı on masalı küçük bir işletme. Sabah 08.00 akşam 23.00 saatleri arasında müşterilerine hizmet veriyor. Mantının yanında turşu da sunuluyor. Bir porsiyon mantı 5 milyon lira. Ergenekon Caddesi Tayyareci Fehmi Bey Sokak. No: 10 Pangaltı-İstanbul. Tel: 0212-232 32 76.küçük evAdana'da mantının adresiAdana'da mantı deyince akla gelen ilk yer, Küçük Ev Restoran. Ümran Kaçmaz ve Sesi Kaçmak'ın işlettiği Küçük Ev, öğle ve akşam mantı yemek isteyenlerle doluyor. Ümran Kaçmaz, Küçük Ev'in mantısıni şöyle anlatıyor: ‘‘Hamur için birinci sınıf baklavalık un kullanıyoruz. Tüm koyun alıyoruz ve eti kendimiz çekiyoruz. Yufkayı keserken dört kenarının da 1 santimetre olmasına özen gösteriyoruz. Mantıyı, hamurlaşmaması için kalaylı bakır tencerede haşlıyoruz. Yoğurdu da kendimiz yapıyoruz.’’ Küçük Ev'de mantı, yüzük çorba, analı kızlı ve fasulye 2.5 milyona, yoğurtlu kebap ise 3 milyona satılıyor. Çakmak Caddesi Kültür Sokak No: 28 Seyhan Adana. Tel: 0322-363 56 87.yAldız gaga tesisleriYol üstündeki mantıcıDört çeşit mantı servisi var. Bunlardan tepsi mantısı, içlerinde en nefisi. Mantı hazırlandıktan sonra fırına konuluyor, daha sonra fırından alınıp sosuyla beraber kaynatılıyor ve tepsi içinde servis yapılıyor. Bir diğer çeşit ise büzme mantı. Mantı hazırlandıktan sonra yağlı suda kaynatılarak üzerine sarmısaklı yoğurt ve kızarmış tereyağı dökülüyor. Yol üstündeki bu tesis 170 kişilik kapasiteye sahip. 24 saat açık. İşletme sahibi Gaga Turizm. Mantının porsiyonu 4 milyon lira. Susurluk yolu 7 km Sultançayırı Susurluk Balıkesir. Tel: 0266-871 52 16 - 871 52 52.aşkanaTatar usulü mantısı meşhurAşkana'da Tatar usulü mantı yapılıyor. Küçük bohçalar halinde yapılan mantılar özel bir sosla sunuluyor. Aşkana on yedi yıl önce Bülent Tatar tarafından açıldı. 35 kişilik bir mekan. Etiler ve çevresine paket servis de yapıyorlar. Bir porsiyon mantı 5 milyon, tavuk şinitsel 6 milyon, çiğ börek 3 milyon, salata ve tatlılar 3 milyon liraya satılıyor. Aşkana salı hariç haftanın diğer günleri 12.00 ile 22.00 arasında hizmet veriyor. İkinci Ulus Metehan Sokak Türkel Ap. No: 1 Ulus İstanbul. Tel: 0212-281 98 62 268 74 42.�