Farklı kültürler aynı hamurda

Almanya’da bir üniversite olan Bamberg Üniversitesi profesörlerinden Bert Fragner, 17. yüzyılda yaşayan bir Avrupalı’ya ya da Akdenizli’ye göre dünyanın en modern, en gözde, en gelişkin mutfağının Osmanlı mutfağı olduğunu düşünür.

Sanırım Alman profesörün tamamen haksız olduğunu ya da yalan yanlış bir şey söylediğini iddia edemeyiz. Çünkü Türk mutfağını Türk mutfağı yapan ve onu dünyanın en iddialı mutfakları arasına sokan şey belki de bu kadar zengin bir Osmanlı kültüründen geliyor olmasıdır.

Çerkez mantısı, Arnavut böreği, Kürt böreği ve hatta keşkül... Kim bu tatların her birinin tüm halk tarafından sevilip benimsenmediğini iddia edebilir ki? Bugün Türk tatlısı diye afiyetle yediğimiz kazandibinin kökenlerine kadar gidip de Rum izine rastladığımızda şaşıracak mıyız peki? Bu sorunun cevabı "hayır" bence. Ve Osmanlı mutfağının bu kadar zengin ve eşsiz olmasının nedeni de aynı. Yani, bu farkında olmadan, hiçbir şekilde baskıya tabi tutulmayan kültür alış verişi. Bu iç içe geçmişlik. Evet Osmanlı İmparatorluğu çok uluslu bir yapıya sahipti ve bunun en güzel örneği de o kültürün can damarlarından biri olan Osmanlı mutfağıdır. Demiyorum ki değişmeyelim, ilerlemeyelim. Ama değişirken aslımız yokmuş gibi de davranmayalım.

Susamlı çörekler

Malzeme listesi

Hamur için;

125 gr. eritilmiş bitkisel margarin

1 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)

1 su bardağı yoğurt

1 çay kaşığı tuz

1 paket kabartma tozu

4 su bardağı un

Üzeri için;

1 adet yumurtanın sarısı

2 yemek kaşığı susam

10 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Oda sıcaklığında bekleyen yumurtayı eritip ılıttığınız margarini ve yoğurdu geniş bir yoğurma kabına koyun. Üzerine tuz ve kabartma tozunu serpiştirip unu da azar azar ve tel süzgeçten geçirerek ilave ettikten sonra yoğurmaya başlayın. Elinize yapışmayan ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar da yoğurmaya devam edin. Hamurun üzerini mutfak peçetesiyle kapatıp oda sıcaklığında 30 dakika dinlendirin. Dinlenen hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar koparıp tezgahın üzerinde merdaneyle pasta tabağı büyüklüğünde açın. Yuvarlak hamuru eşit büyüklükte dört adet üçgen oluşturacak şekilde kesin. Üçgen parçaları uzun kenarlarından sivri taraflarına doğru sararak yuvarlayın. İsterseniz ruloların iki ucunu birbirine değecek şekilde yaklaştırıp çöreklere ay şekli de verebilirsiniz. İstediğiniz biçimde şekillendirdiğiniz çörekleri fırın kağıdı serilmiş ya da yağlanmış tepsiye aralıklı olarak dizin. Üzerlerine fırça yardımıyla çırpılmış yumurta sarısı sürüp susam serpiştirin. Çörekleri 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında üzerleri kızarıncaya kadar, 25-30 dakika pişirip çıkarın. Birazcık soğumalarını bekleyip servise sunun.

Kakaolu acıbadem kurabiyesi

Malzeme listesi

1,5 su bardağı kabuğu soyulmuş badem

3,5 su bardağı pudra şekeri

Yarım su bardağı kakao

6 adet yumurtanın akı

2 çay kaşığı tarçın

1 çay kaşığı tuz

2 su bardağı un

Aralarına sürmek için

3 yemek kaşığı şokella

10 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Badem ve pudra şekerini mutfak robotuna aktarıp badem un haline gelinceye kadar çekin. Karışımı derin bir kaba aktarın. Un, kakao ve tarçını bir başka kapta karıştırın. Kakaolu karışımı tel bir süzgeçten geçirerek bademli karışımın üzerine ilave edin. Yumurta akları ve tuzu derin bir kapta, kar gibi olup katılaşıncaya kadar 8-10 dakika çırpın. Üzerine bademli karışımı ekleyip iyice karştırın. Hamuru bir sıkma poşetine alın. Fırın tepsisine fırın kağıdı serip üzerine 5-6 santim aralıklarla 2 santim büyüklüğünde hamur topları sıkın. Kurabiyeleri 200 dereceye ayarlı fırında 15 dakika kadar pişirin. Kurabiyelerin ılınmasını bekleyip kağıtlarından çıkarın. Soğumalarını bekledikten sonra üzerlerine şokella sürerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları