Mutfakla gerçekten tanışmak isteyenlere

Biz kadınlar dışarıda, yaşamın tam içinde erkeklerle birlikte mücadele ettiğimizden, yemek yapmak için öyle geniş zamanlar bulamıyoruz.

Haberin Devamı

Ama bence yine de akşamları bir sofra etrafında toplanmak, “ev yemeği, anne yemeği” yemek yalnızca karın doyurmak için yenen yemekten çok daha ayrıcalıklı, çok daha güzel.
Biliyorum, okulu bitirip çalışma hayatına atılmış olan bazılarınız yemek yapmayı hiç bilmiyor. Oysa yemek, hayatın tam da merkezinde. Üstelik Anadolu’nun yemek kültürü hiç de öyle bir çırpıda silinip atılacak türden değil.
ışte bu sebeplerden dolayı, KORKMAZ firmasıyla yeni bir kitap hazırladık. “Mutfakla Yeni Tanışanlar ıçin Pratik Yemekler” yine Anadolu’nun muhteşem yemek kültürünün ilham verdiği, yeni yaşama ve beslenme şeklimize uydurduğum tariflerden oluşuyor. şimdi, yemek yapmaktan keyif almaya başlamanın tam zamanı...

ÇERKEZ MANTISI

Mantı hamuru için; · 6 su bardağı un · 2 adet yumurta · 1 su bardağı su · 2 çay kaşığı tuz
ıç harcı için; · 4-5 adet orta boy haşlanmış patates · 50 gr tereyağı · 1 adet orta boy kuru soğan · 1 çay kaşığı kırmızı toz biber · 1 çay kaşığı tuz, karabiber
Sos için; · 100 gr tereyağı (Bitkisel margarin de kullanabilirsiniz.) · 2 çay kaşığı kırmızı pul biber      · 1 yemek kaşığı kuru nane

Haberin Devamı

YAPILIşI
ıç harcını hazırlamak için soğanı soyup incecik doğrayın. Haşlanmış patatesleri rendeleyin. Geniş bir tavaya yağı ve soğanı koyup orta ısılı ateşte karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Rendelediğiniz patatesleri, tuz ve biberi ekleyip 4-5 dakika daha kavurup ocaktan alın. Soğumaya bırakın.
Hamuru hazırlamak için yumurta, su ve tuzu derin bir kapta karıştırın. Unu azar azar ekleyip kulak memesinden biraz daha sert ele yapışmayan bir mantı hamuru yoğurun. Un serptiğiniz tezgahın üzerinde 5-6 dakika kadar yoğurarak pütürsüz ve sert bir hamur elde edin. Üzerini temiz bir bezle örtüp oda sıcaklığında 30 dakika kadar bekletin.
Hamuru 4 eşit parçaya ayırın. Bezelerden birinin üzerine un serpiştirip oklava yardımıyla hazır yufka büyüklüğünde ve yarım santim kalınlığında açın. Açtığınız yufkayı kenar uzunluğu 3 santim olan kareler elde edecek şekilde bıçakla kesin.
Kare hamurların içlerine hazırladığınız patatesli harçtan nohut büyüklüğünde koyup üçgen oluşturacak şekilde kapatın. Kalan bezelere de aynı işlemleri uygulayın. Mantıları bir tepside biriktirin.
Büyük bir tencereyi tuzlu suyla doldurup suyu kaynatın. Hazırladığınız mantıları kaynamakta olan suya aktarıp yüksek ısılı ateşte, tencerenin kapağı yarı açık vaziyette mantılar suyun yüzüne çıkıncaya kadar pişirin.
Mantıyı süzüp tekrar aynı tencereye koyun. Nane, pul biber, sumak gibi damak tadınıza uygun baharatları kızgın yağda pişirip üzerine gezdirin. ısterseniz sarmısaklı yoğurtla servise sunun.
Not: Yozgat-Aydıncık’tan Nimet Hanım üzerine sarmısaklı yoğurt katarken, Sivas-Hafik’ten Emine Hanım yoğurtsuz yediklerini ifade ediyor. Seçim sizin.

Yazarın Tüm Yazıları