Çemen kahvaltılarda sık karşımıza çıkan bir sosun yanı sıra pastırmanın dış yüzeyini kaplayan ve lezzet veren malzemenin de adı. Son dönemde pastırma fiyatlarının artmasıyla birçok kişi evde kendi pastırmasını yapmaya başladı. Evde yapacağınız pastırmanın lezzetli olması açısından, çemenin kalitesi ve lezzeti de çok önemli. Evde pastırma yapacaklar için enfes bir çemen tarifi hazırladık. Püf noktalarını da derlediğimiz pastırma için çemen yapılışı içeriğimizde…
#Çemen Nasıl YapılırKahvaltı sofrasının zengini makbuldür. Siz de yanı fikirdeyseniz bu tarifimize mutlaka bir göz atın. Zira enfes bir çemen hazırladık. Çeşit çeşit baharatlarla tat kazanan bu kahvaltılığın yanında bir de güzel bir taze ya da kızarmış ekmek oldu mu başka hiçbir şeye ihtiyacınız kalmayacak. İşte nefis çemen tarifi…
#Çemen TarifiSağlığa uygun koşullarda üretilmiş iyi bir pastırma nasıl seçilir? Hileli ürün tadından, görüntüsünden anlaşılır mı?Bu ürünlerin etiketini okurken hangi detayları kontrol etmeliyiz? Pazarlarda ya da şarküterilerde satılan ambalajsız ürünler riskli mi? Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık ile 9 soruda hileli pastırmayı anlamanın yollarını konuştuk.
#PastırmaHer gün soframıza gelen gıdalar üzerinde öyle büyük oyunlar dönüyor ki maliyeti düşürmek için yapılan hileler pes dedirtiyor. Süt ürünleri, zeytinyağı, salça, sirke, tereyağı derken Ramazan ayının yaklaşmasıyla pastırma da bunlardan nasibini aldı. Peki pastırmada en çok hangi hilelere başvuruluyor? Hileli ürün tadından, görüntüsünden anlaşılır mı? Pazarlarda ya da şarküterilerde satılan ambalajsız ürünler riskli mi? Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık anlatıyor.
#SağlıkPastırma, etin çeşitli baharatlar ve tuzla kurutulmasıyla elde edilen bir lezzet. Orta Asya'da yaşayan Türklerin uzun süre beraberinde götürdükleri etin bozulmaması için birtakım işlemden geçirmeleriyle ortaya çıkmıştır. Günümüzde de pastırma kahvaltı sofralarının olduğu kadar yemeklerin ve sandviçlerin de gözdesi. Pastırmayı satın almak yerine evinizde de yapabilirsiniz. Peki evde pastırma nasıl yapılır? Pastırma ne kadar sürede olur? Evde çemenli pastırma yapımının kolay ve pratik yolları
#Evde Pastırma Nasıl YapılırSahurda ve iftarda tüketilen besinlerin sağlıklı ve doyurucu olması, uzun saatler süren oruç ibadetini kolay bir şekilde gerçekleştirmede doğrudan etkili. Bu nedenle ramazan ayında ‘Bugün ne pişirsem?’ sorusu her zamankinden daha fazla soruluyor. Çorbadan ana yemeğe, hamur işinden tatlıya kadar her gün farklı lezzetlerle iftar hazırlamak isteyenler için alternatifleri bir araya getireceğiz. İşte, tarifleriyle 8 Mayıs iftar menüsü...
#İftar MenüsüPastırma Orta Asya’da yaşayan atalarımızın at üzerinde geçirdikleri uzun süreler boyunca yanlarında taşıdıkları etlerin bozulmasını önlemek için yaptıkları koruma işlemleri sonucu ortaya çıkmış bir lezzet. Hatta pastırma kelimesinin kökü olan ‘bastırma’nın etlerin atların eyerleri altında bastırılarak saklanmasıyla ilgili olduğu da söyleniyor. Peki bu has öz Türk yiyeceğini, evinizde yapmayı hiç düşünmüş müydünüz? İşte tuzuyla çemeniyle tadına doyum olmayan bir pastırma tarifi ve pastırma yapımının püf noktaları…
#PastırmaYüzlerce yıllık birikim, devasa bir külliyat, kuşaktan kuşağa aktarılan pratikler... Türkiye’nin lezzet hazinesi, kimilerine göre yeryüzünün en zengin birkaç mutfağından biri, pek çoğumuza göre de en güzeli. Peki bütün bu güzeller içinde en güzel 100 hangileri? Artık tereddüde gerek yok: Gastronomi düzeyi tartışılmayacak büyük bir heyet bunları sizin için belirledi.
#Türkiye'nin En Lezzetli 100 YemeğiTam pastırma vakti. Ekim ve kasım aylarında pastırma üreticileri harıl harıl çalışır, etraf buram buram çemen kokar. Onun için bu iki ayda görülen güzel günlere ‘pastırma yazı’ deniyor. İşte tam bu günlerde Kastamonulu bir kanaat önderi, “Kayseri pastırmasının adı var, Kastamonu pastırmasınınsa tadı var” deyince Kayserililer hop oturdu hop kalktı. Peki kim haklı, hangisi daha lezzetli?
#PastırmaKayseri ’ye gittiğimde bu kez Erciyes Dağı’nı göremedim. Kentin neresinden bakarsanız bakın, zirvesi her zaman karlı bu yüce dağ mutlaka karşınıza çıkar. Ama bu kez çıkmadı. Üç gün boyunca da görünmedi. Erciyes’siz Kayseri bana bir garip geldi. Koca dağ nereye gitti diyecek olursanız, kalın bir sis perdesinin arkasına saklandığını söyleyebilirim. Pastırmalar damlara asıldığı zaman, koca dağ hep sislerin arkasından bakar kente.
Yıllardır hayalini kurduğum ‘imece usulü yemek yapma yerini’ pek çok olanaksızlıklara rağmen ilk kez bu hafta kullandık. Fikir Sahibi Damaklar ekibiyle birlikte; 30 senedir boş duran bir binanın çatı katında toplanıp sucuk yaptık bu hafta. Keyfini ve tarifini sizlerle paylaşayım istedim...
Ahmet Maranki üniversitede okurken yaşadığı mide yanması şikayeti dışında hiçbir sağlık sorunu olmadığı söylüyor ve bunu da uyguladığı sağlıklı beslenme ve yaşam programına bağlıyor. Yemeği yemeyi de yapmayı sanat olarak gören Maranki’nin severek yaptığı 145 yemek tarifi var
Bu hafta Ankara Hürriyet okuyucularına, baharatları, pişirme tekniği ve arkasında barındırdığı zengin kültürüyle Hint mutfağı ile bu mutfağın başkentteki yansımalarını tanıtıyoruz. Hindu ve Müslüman kültürlerden etkilenen, çok çeşitli sebzeler, değişik tat ve aromada rengarenk baharatlarla pişirilen Hint yemekleri, Avrupa ve ABD’de oldukça popüler olmasına rağmen Türkiye’de yeterince tanınmıyor. Baharatları ve malzemeleri bulmak zor olmasa da Ankara’da şimdilik sadece bir tane Hint restoranı bulunuyor, o da "Spice Boys"un (Baharat Oğlanlar) işlettiği Spice Restoran.