Siz de benim kadar sever misiniz, yumurtaların arasından size gülümseyen pastırmayı?
Peki, pastırmadan bahsetmişken pastırmayı pastırma yapan şeyden, çemenden bahsetmemek olur mu? Öncelikle çemenin, aynı adı taşıyan bitkinin tohumlarından elde edildiğini söylemeliyim. Özellikle Mısır ve Lübnan’da yetişir çemen otu. Çiçeklerinin tohumları ayıklanır ilk etapta ve daha sonra bu tohumlar dövülerek toz haline getirilir. İşte bizim, pastırmanın çevresinde gördüğümüz kırmızı tabaka bu tozdan yapılır. Nasıl mı? Çemen tozu bir miktar suyla bir gece kadar bekletilir. Ertesi gün fazla suyu süzülür ve üzerine dövülmüş sarmısak, yenibahar, karabiber, kimyon, kırmızıbiber ve tuz katılıp karıştırılır. Böylece kurutulmuş yağsız etin üzerine sürülecek olan sihirli karışım hazırlanmış olur. Hazır laf çemenden açılmışken, sakın bu karışımın sadece pastırmada kullanıldığı sonucunu çıkarmayın. Zaten bir malzemeyi tek şekilde kullanmak da pek Anadolu insanına uygun bir davranış değil. Tabii ki Anadolu insanı çemeni bir baharat gibi yemeklerine katmış, hatta bununla da kalmayıp sade olarak ekmeğin üzerine sürüp yemiştir. Çemenin o muhteşem lezzetini düşününce Anadolu insanına hak vermemek de pek mümkün değil sanırım.
Sütlü Beypazarı çorbası
MALZEMELER · 1 su bardağı ince köftelik bulgur (pirinç de kullanabilirsiniz) · 1 kg süt (oda sıcaklığında beklemiş olmalı) · 2 su bardağı su (oda sıcaklığında beklemiş olmalı) · 1 çay kaşığı tuz
YAPILIŞI Bulgur, süt ve suyu büyük bir tencereye koyun. Orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sık sık karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca tuzu serpin. Ocağın altını kısın ve kısık ateşte, yine sık sık karıştırarak (çünkü bulgur hemen dibi tutan bir malzemedir) en az bir saat kadar pişirin. Çorba iyice meyanelenip, koyu ayran kıvamına gelince ocaktan alıp servise sunun. Bu çorbayı soğuk da sıcak da servise sunulabilir.