Rize'de 1924 yılında üretimi başlayan, bugün ise 830 bin dekar alana yayılan çay tarımında başvuru üzerine Türk Patent ve Marka Kurumu, 'Rize Çayı'nı, 'coğrafi işaretli ürün' olarak 98 yıl sonra tescilledi. Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, "Tescille birlikte ekstrakt, nem oranı, suda çözünmesi, tat, renk gibi kriterler getirdik. Kalite limiti tutan ürünlere coğrafi işaret tescili kullanma hakkı veriyoruz" dedi.
#Rize ÇayıÇay ülkemizde ve dünyada en çok tüketilen içeceklerden biridir. Çayın Türkiye'ye çok sevilen bir içecek olmasına karşılık çok sonra gelmesi ise birçok insana oldukça şaşırtıcı gelmektedir. Hemen hemen her saat içilebilen çay ülkemizde oldukça sevilen bir içecektir. Çayın ne zaman bulunduğu ile ilgili detayları derledik.
#Çayı Kim Buldu Ve İcat Etti?Çay, bilimsel adıyla Camellia sinensis, 6 Şubat 1924 tarihindeki kanunla sofralarımıza, kültürümüze dahil ettiğimiz bir içecektir aslında. İnce belli bardak ile Türk kültürünün bir parçası haline gelmiştir. İnce belli bardak sunumu ise Eski Bakan Bülent Akarcalı’nın otel ve turizm sektörüne hediyesidir.
#BURSAKapya biberle turşu kurmaya ne dersiniz? Yağlı kırmızı biber turşusu, diğer turşuların aksine kıra sürede tüketime hazır hale geliyor. Mevsimin leziz biberleriyle hazırlayabileceğiniz bu nefis turşuyu her yemeğin yanında keyifle tüketebilirsiniz. Kırmızı biber turşusu tarifi ve yapım aşamaları hemen aşağıda. Şimdiden afiyet olsun...
#Kırmızı Biber TurşusuVejetaryen ya da vegan beslenmeye ilgi duyan, bu işe yeni başlayanlar için buzdolabı ve kilerin dönüşümü, sık kullanılan malzemelerin değişimi zorlu bir süreç. Ben de alışveriş listenize ilham vermesi için kendi vazgeçilmezlerimi kategorilere ayırdım ve iki besleyici tarifimi ekledim.
#BitkiHavalar soğumaya başladı; kış mevsimi nezle, grip gibi pek çok hastalığı da beraberinde getiriyor. Beslenme ve diyet uzmanı Sevihan Akbulut ve iç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya bağışıklığımızı güçlendirmek için tavsiyeler verdi. Buna göre, vitamin ve mineral dengesine dikkat ederek yeterli protein almalı, bol bol su içerek stresten uzak durmalı, haftada en az 150 dakika tempolu yürüyüş yapmaya ve düzenli uyumaya dikkat etmeliyiz.
#Melis YILMAZKış yaklaştıkça bünyeyi desteklemek için baharatlı veya meyveli sıcak içeceklere ilgimiz artıyor. Uzayan akşamlarda sohbetlere tatlı birer eşlikçi arayanlara, çocuklara ballı-sütlü bol vitaminli pratik bir şeyler hazırlamak isteyenlere çok sayıda tarifle geldim. Altın sütlü kahve de var, sıcak limonata da…
#KışSorbe, cheesecake, muffin ve muhallebi gibi tatlılara çok yakışıyor, kokteyllerde sık sık karşımıza çıkıyor. Passionfruit veya Türkçe adıyla çarkıfeleği semizotu, Bergama tulumu ve mangoyla yaptığım salatanın sosuna katmayı da çok seviyorum. İçine girdiği her şeye ferah bir lezzet katan bu tropikal meyveyi nasıl kullanabiliriz, bakalım...
#PassionfruitTurşunun tarihi insanın yemek yapmaya başlaması kadar eski. Yapılışı hakkındaki tartışmalarsa Yeşilçam’a ilham verecek kadar çeşitli. Herkes bildiği usulde yapmaya devam ededursun, ben size asıl laktofermente turşulardan bahsedeceğim bu hafta...
#Gülay Barbaros AltanDoğu Karadeniz’de kaybolmaya yüz tutmuş onlarca yerel meyve ve sebzenin köy köy izini süren Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Özsoy, 6 yılda 70 tür ve çeşitte 100 bin fidan üretti. Tek tek buldukları ata tohumlarını çoğaltıp 8.5 milyonunu halka dağıtan Özsoy’un başarı hikâyesini dinledik.
#RizeKırklareli mutfağına özgü bir tarif olan hardaliye, siyah üzüm ile hazırlanır. Mikropların neden olduğu hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendiren hardaliye, yaşlanma etkilerini de azalttır. Yalnızca 4 malzeme ile hazırlanan bu içecek, kalsiyum ve potasyum bakımından da zengindir. İşte kolay yapımı ile buz gibi hardaliye tarifi ve malzemeleri...
#HardaliyeKahvaltıda, akşamüstü bir böreğin yanında, yemekten sonra veya soluklanmak için oturduğumuz esnaf taburesinde elimizin ilk gittiği içecek hep çay olur. İnce belli bardaktaki demli çaya olan tutkumuz tartışılmaz ancak dünyadan çay çeşitleri de artık hemen elimizin altında... Yazarımız, çay somelyesi Ebru Erke hem en nadide çay çeşitlerini anlattı hem de çayla birlikte yiyebileceğimiz lezzetli öneriler verdi.
#ÇayCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Trabzon Meydan Parkı'nda gerçekleştirilen "Yeni Zigana Tüneli" açılış töreninde açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "14 Mayıs'ta yapılan işleri yarım bırakmadan, daha büyük hedeflere koşmaya söz mü Trabzon? Van'da bez parçaları ile devletine meydan okuyanları ve onlara el sallayanları sandığa gömüyor muyuz Trabzon?" dedi. Öte yandan Erdoğan, Kılıçdaroğlu'na Bayraktar üzerinden tepki göstererek çağrıda bulundu, " Bay Bay Kemal eğer yüreğin el veriyorsa, gerçekten zerre kadar yüreğin varsa Bayraktar grubuna Tayyip Erdoğan'ın, AK Parti hükümetinin verdiği bir Allah kuruşu yoktur. Sıkıyorsa çık açıkla." ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanBazen süt, yulaf, muz ve ıspanakla... Bazen su, kereviz sapı, ıspanak, pancar ve yeşil elmayla... Fazlalıklarımızdan kurtulmak, yaza daha fit ve enerjik girmek için çeşit çeşit smoothie’ler hazırlayabiliriz ama dikkat! Gün içinde sadece tek bir öğünde smoothie için. Bütün gün sıvılarla beslenmenizi önermiyorum.
#SütAmerika’da yayımlanan yeni bir çalışma Türkiye dahil pek çok ülkedeki çörekotu yağı sahtekârlığını ortaya koydu. Çalışma ülkemizde çörekotu yağlarında yüzde 40’a varan oranda sahtecilik yapıldığını gösteriyor. Öte yandan ayçiçeğiyağı da mentol eklenip nane yağı diye satılıyor, kara mürver ürünlerine mor pirinç veya mor havuç ekstreleri koyuluyor. Yağdaki sahtekârlığın sağlığa olumsuz sonuçları bazen ölüme kadar gidebiliyor.
#Çörekotu Yağıİçine girdiği her şeyi güzelleştiriyor; zeytinyağlı taze fasulyeden bamyaya, hangi sebze olursa olsun bol domatesin suyuyla piştiğinde lezzeti artıyor. Bulgur pilavına nasıl yakışıyorsa pirinç pilavında da aynı performansı gösteriyor. Bugünlerde bol bol domates konservesi yapıyorum ki bu nefis tadı yılın her ayına taşıyabileyim. Sosundan bademli reçeline, çorbasından galette’ye pratik önerilerim var.
#DomatesŞeker hastalığına iyi gelen bitkiler içerisinde Ihlamur, lahana, brokoli, şalgam ve Ispanak ile portakal gibi kaynaklar yer alır. Taze olması ile beraber hem sebze hem de meyve kaynakları şeker hastalığının önemli oranda azalmasına etki verir. Peki, şeker hastalığına iyi gelen bitkiler nelerdir? Şekere iyi gelen bitki çayları ve tarifleri konusunda bilgiler.
#Şeker Hastalığına İyi Gelen BitkilerMide iç organlardan biri olup sindirim sisteminde büyük bir etkisi olan bir organdır. Sindirim sisteminin büyük bir kısmını mide oluşturmaktadır. Yenilen yemekler ilk önce yemek borusuna ardından da mideye ulaşmaktadır. Mide ağrısı, midede bulunan pek çok duruma karşı ortaya çıkabilir. Bağırsak sendromu, enfeksiyon, uzun süreli olarak aç kalma, aşırı kilolu olmak, obez olmak, gaz sıkışması, psikolojik problemler gibi pek çok etkene bağlı olarak gelişme gösterebilir. Mide, önemli bir rolü üstlendiğinden dolayı herhangi bir olumsuz durum ile karşılaştığı zaman bu durumu ortadan kaldırmak sağlık açısından iyi olacaktır. Aksi takdirde kişinin hayatını olumsuz yönde etkiler. Mide ağrısına ve sancısına hangi besinlerin iyi geldiğini, hangi çayların hafiflettiğini detayları ile sizler için derledik.
#Mide AğrısıBaharatların tümü, aroma veren yumru köklerin, meyvelerin, tohumların, ağaç kabuklarının çoğunlukla kurutulmuş halidir. Baharatlar yiyeceklerde koruyucu özellik oluşturur ve bozulmadan dolayı oluşan kokuları bastırır. Tane olanlar ise kullanmadan önce öğütülmelidir. Bu yazımızda ise sizlere baharatların özellikleri, faydaları ve kullanım alanlarından bahsedeceğim.
#BaharatlarÇörek otu, yüzyıllardır dünya çapında farklı uygarlıklarda çeşitli hayvan ve insan rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılmıştır. Şimdiye kadar, çok sayıda çalışma, çörek otu tohumunun ve ana aktif bileşeni olan timokinonun, nörolojik ve zihinsel hastalıklar da dahil pek çok soruna tedavi niteliğinde olduğunu göstermiştir. Peki, çörek otu nasıl kullanılır, neye iyi gelir? İşte çörek otunun faydaları ve kullanımı...
#Çörek OtuRenkli görüntüsüyle sofralarımızı süsleyen, birbirinden nefis yemekler hazırlayabildiğimiz kabak çiçeğini siz nasıl pişiriyorsunuz? Ben en çok cıvık bir hamura bulayıp kızarttığımız halini seviyorum. Bu yazıda hem ailemin özel tarifini vereceğim hem de en iyi şekilde pişirmeniz için püf noktalarını paylaşacağım. Ama kabak çiçeği deyip kabaktan bahsetmemek olmaz! İtalya’da paneleyip kızartırız. Yaz gelse de hepsinden bol bol yesem!
#KabakHer yıl mayıs ayının ikinci pazar günü kutlanan Anneler Günü'ne az bir zaman kaldı. Bu özel günde annelerini mutllu etmek ve önemini bir kez daha hissettirmek isteyen her yaştan milyonlarca kişi Anneler Günü hediyesi için araştırmalara başladı. Peki, Anneler Günü hediyesi ne alınır? İşte, çalışan, ev hanımı, tesettürlü anneye alınabilecek Anneler Günü hediyesi fikirleri 2022...
#Anneler Günü