Güncelleme Tarihi:
Endüstriyel bir ürün haline gelen mısır, dünyanın en eski tarım ürünlerinden. Tarihine ilişkin kesin bir bilgi söylenemiyor. 8-10 bin yıllık bir geçmişi var. Amerika kıtası orijinli olduğu yaygın kabul gören bir teori. En önemli özelliği kutuplar hariç hemen her yerde üretilebiliyor olması.
Temel gıda ya da hayvan yemi olarak kullanılmaya uygun olduğu için dünyada buğday ve pirinçten sonra en yaygın üretilen tahıl. Bunca kullanım alanı olduğu için de üzerindeki şaibe bulutu biraz kafa karıştırıcı olabiliyor. GDO’dan bahsediyorum; çok fazla fikir üretiliyor. Doğa yazarımız Yücel Sönmez’i aradım; kısa ve net anlattı: “Türkiye’de GDO’lu mısır üretilmiyor. Ekimi değil, ithalatı yapılıyor. İthal edilenler de sadece yem için kullanılıyor”. Pazarda inci gibi dizili, bol şekerli türün neden töhmet altında olduğunu da sordum. “Çünkü o da hibrit bir tohum. Tıpkı bugünkü pek çok pembe domateste olduğu gibi belli özellikleri güçlendirilmiş” dedi. Ben de pek çok makale okuyup anladım ki sofralık mısır için ‘sh-2’ genini içeren süper tatlı mısır tohumları seçiliyor. Taneler diğer mısırlara göre iki-üç kat daha fazla şeker içeriyor ve raf ömürleri uzun. Dolayısıyla bardakta da
pazarda da karşımıza onlar çıkıyor.
Atalık mısır dediğimiz türler son yıllarda yeniden rağbet görmeye başladı. Taneleri gelişigüzel büyüklükte. Ayrıca bir koçanda 6-8 sıra var. Mısır ülkemizde popüler bir ‘yazlık’ sokak yemeği. Çok sevmeme rağmen haşlanmış mısırı dışarıdan almam. Pişme süreci biter bitmez yiyebildiğimiz közde mısırı tercih ederim. Bardakta mısırı da evde yapa yapa ticaretine girmeme ramak kalmış olabilir.
Pazardan alırken dikkat etmeniz gereken bir-iki püf noktası var: Çok kurumuş dış yapraklar ve sap, mısırın uzun zamandır beklediğini gösterir. Yaprakları ucundan açıp bakın, eğer taneleri koyu sarıysa ‘kartlamıştır’ zor pişer. Açık sarıysa olgunlaşmamıştır. Bu çok açık renklileri de almayın derim çünkü daha içleri tam dolmadığı için lezzetli olmazlar.
Suyuna körpe yapraklarını da katın
Mısırları haşlayın ve eğer atalık tohum değilse haşlama suyuna şeker atmayın. Zaten mevcut haliyle çok şekerli. Ayrıca tuzunu pişirirken değil, piştikten sonra atacağız yoksa sertleşip pişmezler. Haşlama suyuna, tanelerden önceki son kat olan körpe yapraklardan da birkaç tane atabilirsiniz, lezzeti yoğunlaştırıyor. Haşlama suyuna 1 bardağını süt eklemek de lezzeti arttırır. Düdüklüde veya normal tencerede pişirmek size kalmış. Ardından keskin bir bıçak yardımıyla koçanları sıyırın. Taneleri damak tadınıza göre baharatlandırın. Ben önce bir küp tereyağı koyuyorum, sıcakken eriyor. Üzerine tuzunu serpiyorum. Parmesan gibi sert ve keskin eski peynirler çok yakışıyor; bir tutam peynir, çok az sarımsak tozu ve kırmızı biberle finali yapıyorum. Siz ne isterseniz öyle tatlandırın ama yetişkinler için sadece tereyağı-tuz-acı pul biber bile yeterli oluyor.
Mısırı buzlukta saklamak için koçanıyla çiğden paketlemek mümkün ama çok önermiyorum. Hem yer kaplıyor hem de nefaseti azalıyor. Yukarıda anlattığım biçimde haşlayıp tanelerseniz buzlukta kış boyu kalır ve istediğiniz yerde kullanırsınız. Beyaz pirinç pilavı ve tüm kış salatalarına çok yakışır. Ayrıca mısır çorbası yapmak için de kullanabilirsiniz.
FIRINDA BAHARATLI MISIR KOÇANLARI
(4 kişilik)
NE LAZIM?
* 4 koçan mısır
* 2 yemek kaşığı krema
* 1 tatlı kaşığı sarımsak tozu
* 4 yemek kaşığı Bergama tulum (rendesi)
* 1 çay kaşığı tatlı kırmızı toz biber
* 1/2 limonun suyu
* Birkaç dal maydanoz
NASIL YAPARIM?
* Mısırları haşlayın. Koçanları önce enine ikiye bölün. O parçaları da uzunlamasına ikiye kesin.
* Tereyağı, krema, sarımsak tozu, biber ve limon suyunu bir kâsede karıştırın.
* Koçan parçalarının her yerini bu sosla harmanlayıp yağlı kâğıt serilmiş bir fırın tepsisine alın. 180 derece fırında 10 dakika pişirin.
* Pişen mısırların üzerine tulum peynirlerini ve ince ince kıyılmış maydanozları serpiştirin. Yanında mayonezle servise sunun.
TAZE MISIR ÇORBASI
(6 kişilik)
NE LAZIM?
* 3 koçan mısır
* 1 küçük soğan * 1 patates
* 3 bardak su * 1 bardak süt
* 1/2 çay bardağı zeytinyağı
* 2 diş sarımsak
* Tuz
NASIL YAPARIM?
* Zeytinyağını tencereye alın, yemeklik doğranmış soğan ve sarımsakları, küp küp kesilmiş patatesi 5 dakika kadar kavurun.
* Haşlanmış ve taneleri ayıklanmış mısırdan 1 su bardağı kadarını ayırıp kalanını tencereye ekleyin.
* Su ve sütünü de koyduktan sonra kısık ateşte 30 dakika kadar kaynatın. * Blender’dan geçirdikten sonra, ayırdığınız taneleri, tuzu ekleyip servis edin.