Hemen hemen çoğumuz güne, güzelce demlenmiş sıcacık bir bardak çay ile başlarız. Özellikle kahvaltı sofralarından dost veya aile ortamlarına kadar çayın her anımızda olduğunu söyleyebiliriz. Peki, günlük hayatımızda önemli bir alışkanlık olan çayın geçmişini hiç merak ettiniz mi veya çayı ne kadar tanıyorsunuz? Uluslararası Çay Günü'nde çayla ilgili birkaç ilginç bilgiyi sizin derledik...
#ÇayAnkara’da yargıyı, emniyeti, siyaseti, bürokrasiyi kendisi gibi pisliğe bulamış Ayhan Bora Kaplan dosyası üzerinden Cumhur İttifakı üyeleri AK Parti ve MHP’ye kurulmak istenen 17/25 Aralık benzeri emniyet-yargı kumpası deşifre olunca FETÖ ve işbirlikçilerinin planı bozuldu.
#Ankara AdliyesiBir Sorudan Fazlası serimizin bugünkü konusu sürekli hastalıklarını yarıştıran, her zaman en hasta kendisi olan insanlar. Gelini doğuma girince acillik olan kayınvalideler, eşinin regl döneminde ağrı yaşayan eşler, her iki lafından biri hastalık olan akrabalar… İşte hemen hepimizin çevresinde olan, okurken mutlaka gözünüzde birinin canlanacağı hastalık yarıştıranlardan hikayeler…
#Bir Sorudan FazlasıSıradan görünüşlü, sessiz, sakin tavırlı bir adam, nasıl dünyanın en büyük metamfetamin operasyonlarından birinin arkasındaki beyin haline geldi? İşte karşınızda günümüzün Pablo Escobar'ı diye nitelendirilen, El Chapo'yla karşılaştırılan Tse Chi Lop'un film gibi hikayesi…
#Tse Chi LopÖnceki gün şehrin batısına, Uluabat- Lopodium kalesine gittim... Yaşadığımız şehrin her tarafı güzel doğa ve tarih dolu. Birçok kez yanından geçip, mola vermediğiniz sadece Ulubatlı Hasan‘ın heykeli ve belki de büyük ekmek fırını tabelası ile hatırladığınız mütevazı yerleşim aslında içinde birçok hikaye barındıran, duvarları günümüze kadar ulaşan kalesi ve tarihi yapıları ile ilgi bekleyen cennet bir yerleşim.
#BursaUlu Cami, Yeşil Cami, Emir Sultan Türbesi ve Camisi gibi çok sayıda tarihi caminin, hanların ve sultan külliyelerinin bulunduğu “Osmanlı Payitahtı” Bursa, virüs salgını sürecindeki ikinci ramazan ayını da sessiz sakin geçiriyor.Birçok medeniyete ve farklı dinlere beşiklik etmiş illerin başında gelen Bursa’da İslam, Hıristiyanlık ve Musevilik dinlerine ait birçok eser bulunmaktadır. Osmanlı Devletine başkentlik yapmış olan Bursa günümüzde de “manevi başkent” olarak önemini korumaktadır.
#Uğur ÇelikkolAslında ormanlık alanlarda, çalılıklarda doğal biçimde yetişen sumak ağacı son yıllarda dış mekan süs bitkisi olarak ilgi görmeye başlamıştır. Çalı formundaki bitkilerden olan sumak ağacının meyvesi çok yararlıdır ve geniş kullanım alanına sahiptir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Kahvenin her türlüsü ayrı bir keyif kaynağı ama Türk kahvesinin yeri de bir başka. Mis kokulu bol köpüklü Türk kahvesinin hem lezzeti hem de ritüeli dünya tarafından kabul görmüş durumda. Peki Güzel bir Türk kahvesi yapmak için nelere dikkat edilmeli? İşte bol köpüklü lezzetli bir Türk kahvesi için bilmeniz gereken püf noktaları…
#Türk KahvesiPek çoğumuz için keyif kelimesinin karşılığıdır. Gün onunla başlar, yemekler onunla sonlanır. Cenk Girginol ‘Ahde Vefa’ kitabında farklı pişirme tekniklerinden kültürümüzdeki yerine, sağlık için faydalarından tarihine Türk kahvesini A’dan Z’ye anlatıyor. Kendisinden mis kokulu, bol köpüklü içeceğimizin hikâyesini dinledik.
#GazetehaberleriAvrupa’ya ve hatta dünyaya kahveyi tanıtmış bir milletin torunları olarak hiçbirimiz güzel bir Türk kahvesine hayır diyemiyoruz. Ancak zaman zaman o kahveler nedense istediğimiz gibi olmuyor. Ya köpüğü kesiliyor, ya kıvamı su gibi oluyor ya da kahvenin aromasını dilediğimiz kadar alamıyoruz. Siz de bu problemlerden mustaripseniz gelin hep birlikte evde güzel bir Türk kahvesi yapmak için dikkat edilmesi gerekenlere bakalım…
#EvdehayatYıllarca Kenya, Tanzanya, Zimbabwe, Malavi ve Botsvana safari için Afrika ülkeleri arasında en çok tercih edilen yerler oldu. Son yıllarda ise, gelişmekte olan Afrika ülkelerinden biri olan Ruanda popüler olmaya başladı. Bunun sebebi ise gümüş sırtlı gorillerle buluşma imkanı… Peki dağ gorilleri nasıl oluyor da gümüş sırtlı oluyor? Bizzat bu ilginçliğin peşine düştüm ve inanılmaz anlar yaşadım.
#RuandaDarbe Komisyonu Başkanı Reşat Petek TBMM Araştırma Komisyonu darbe girişimi raporunu açıkladı... Petek, havacı subayın verdiği istihbaratın darbenin öne çekilmesini sağlayarak başarısız olmasına neden olduğunu söylerken, darbe girişiminin önceden haber alınamamasının bir istihbarat zaafı olduğunu belirtti. Yarım asırdan bu yana darbe için hazırlık yapıldığına işaret eden Petek darbe girişiminin başarısız olacağının anlaşılması üzerine örgüt üyelerine "Darbeyi şiddetle kınayan açıklama yapın" talimatı verildiğini aktardı. Darbenin siyasi ayağına ilişkin de açıklamalarda bulunan Petek, örgütün dönemsel olarak siyasi iktidarda bulunan partilere yakın davranıp devlete sızmak için siyaseti kullanma yolunu seçtiklerini söyledi. Darbe Komisyonu Başkanı Petek, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'dan istenilen sorulara yanıt alamadıklarını da sözlerine ekledi.
#DarbeProf. Dr. Şengül Hablemitoğlu 29 Eylül’de, eşi Necip Hablemitoğlu’nun 18 Aralık 2002’de silahlı saldırı sonucu ölümüne ilişkin soruşturmada ifade verdi. Hablemitoğlu eşinin öldürülmese, o dönem Gülen örgütüne ilişkin davalarda tanıklık yapacağını hatırlatırken, ailenin FETÖ çatı davasına müdahil olma talebi de kabul edildi. Devlet dosyayı belki ilk kez ciddiyetle açarken Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu, yaşadıklarını sansürsüz anlattı.
#Şengül HablemitoğluTürkiye Cumhuriyeti bugün 91’inci yaşını kutluyor. Bu kutlu günde tarihte iz bırakan ‘Cumhuriyet kadınları’nı hatırlıyoruz. Sanatta, sporda, siyasette hep öncü oldular. Kimi bilimde çığır açtı, kimi söylediği şarkıyla gönlümüzde taht kurdu. Ülkemizi ileriye taşıdılar. İşte Cumhuriyet’in sembolü 91 kadın...
Türkiye Cumhuriyeti bugün 91’inci yaşını kutluyor. Bu kutlu günde tarihte iz bırakan ‘Cumhuriyet kadınları’nı hatırlıyoruz. Sanatta, sporda, siyasette hep öncü oldular. Kimi bilimde çığır açtı, kimi söylediği şarkıyla gönlümüzde taht kurdu. Ülkemizi ileriye taşıdılar. İşte Cumhuriyet’in sembolü 91 kadın...
27 Nisan Muhtırası’ndan bir hafta sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt Dolmabahçe’deki Başbakanlık çalışma ofisinde 135 dakika süren baş başa bir toplantı gerçekleştirdiler. Olayın üstünden dört yıldan fazla geçmesine rağmen bu görüşmenin içeriği asla kamuoyuna açıklanmadı. Hürriyet gazetesinin dört önemli kalemi; Yayın Yönetmeni Enis Berbeoğlu ve yazarlar Ertuğrul Özkök, Sedat Ergin, Ahmet Hakan 4 Mayıs 2007’de yapılan ve sonradan ‘Dolmabahçe Mutabakatı’ olarak anılacak bu buluşmanın şifrelerini çözüyor.
Türkübü’nde bir ev. Tepelerde. Koya bakıyor. Güzel bir ev. Gösterişsiz, zevkli. Mis gibi bir rüzgar esiyor. Begonvil, begonvil, begonvil... Aşağıda beyaz bir tekne duruyor, bu yaz hep o tekneyle gezmişler. Umur Birand, “Ne içersin?” diye soruyor, buz gibi bir cin tonik getiriyor.