Hürriyet Lezizz Özel - Fotoğraflar: Ingimage / Alamy / iStock
Üzeri gerçek elmaslarla kaplanıyor! Kilosu ise 15 bin dolardan satılıyor
Hemen hemen çoğumuz güne, güzelce demlenmiş sıcacık bir bardak çay ile başlarız. Özellikle kahvaltı sofralarından dost veya aile ortamlarına kadar çayın her anımızda olduğunu söyleyebiliriz. Peki, günlük hayatımızda önemli bir alışkanlık olan çayın geçmişini hiç merak ettiniz mi veya çayı ne kadar tanıyorsunuz? Uluslararası Çay Günü'nde çayla ilgili birkaç ilginç bilgiyi sizin derledik...
İlk olarak 2005 yılında Hindistan'da kutlanan Uluslararası Çay Günü, zamanla çayın en fazla tüketildiği ülkelere de yayıldı. Çay denince akıllara ilk gelen ülkelerden biri de Türkiye olduğu için biz de 15 Aralık’ı çaya ayırdık. İşte çayla ilgili ilginç bilgiler…
Çay, ilk olarak milattan önce 2737’de, Çin topraklarında ortaya çıkıyor. Bir rivayete göre, o tarihlerde elinde sıcak su dolu kase ile bir ağacın altına oturan İmparator Şen-Nung'un kasesine kazara birkaç çay yaprağı düşer. Bu yapraklar da suya tat ve renk verir ve bu da imparatorun hoşuna gider. Daha sonra Şen-Nung, çaydan şifa bulunca ilaç niyetine kullanılmaya başlanır. Tedavi için kullanılan çay, ticaretin gelişmesiyle önemli bir ticari unsura dönüşür.
Sonraki yüzyıllarda Japon rahipler, Çin kültürünü araştırmak için ülkeye gelir. Burada çay ile ilk defa karşılaşan rahipler, giderlerken ülkerine bu güzel bitkiyi de götürürler. Böylece çay, Japonya'ya da gelir ve halk tarafından oldukça beğenilir. Öyle ki, önemli günlerde çay seremonisi bile düzenlenir.
Dünya genelinde yıllık çay tüketimi 4 milyon tondan fazla. Peki kişi başına en fazla çay nerede tüketiliyor dersiniz? Tabii ki Türkiye’de!
Çayın en çok tüketildiği ülke ise Çin. Toplam 2,270 milyon ton çay tüketilen Çin'de, kişi başı tüketim ise 750 gramdan fazla. Dünya ortalaması ise yine kişi başı 500 gramın üzerinde.
Peki ya üretim? Türkiye bu alanda da söz sahibi ülkelerden. Yılda 260 bin ton çay üretilen ülkemiz, çay üreticisi ülkeler arasında beşinci sırada yer alıyor.
Dünya'da 1500'dan fazla çay türü bulunuyor. Fakat bunların beş ana kategoriye ayrıldığını belirtelim: Siyah çay, beyaz çay, yeşil çay, oolong ve pu-erh. Bu beş çay, Latince'de Camelia sinesis olarak adlandırılan bitkiden üretiliyor. Çay yaprakları farklı oksidasyon seviyelerinden geçirilerek farklı çeşitler elde ediliyor.
Çayın tohumdan başlayan yetişme serüveni 4-12 yıl sürüyor. İlk hasat, gelişim aşamasında yani üçüncü yılda yapılıyor. Hasatta tam verim ise 12'nci yılda başlıyor. Eğer çay bitkisinin yaprakları hasat edilmezse 16 metreye kadar uzayarak bir ağaca dönüşebiliyor. Fakat, genel olarak bel yüksekliğine ulaştığında budanıyor.
Çayın en'lerine göz atacak olursak... Da Hong Pao adlı bir Çin çayı dünyanın en pahalı çayı. Kökeni Ming Hanedanı'na dayanan bu değerli çayın kilosu 1 milyon 200 bin dolardan satılıyor. Demlenme aşamaları sır gibi saklanan bu çay, Çin hükümeti tarafından milli servet ilan edildi.
Hazır poşet çay demişken nasıl ortaya çıktığına değinmeden olmaz! Poşet çayın ilk defa 1908 yılında New York'lu çay tüccarı Thomas Sullivan tarafından ortaya çıkarıldığı düşünülüyor. Hikayeye göre, müşterilerine denemeleri için küçük çay paketleri yollamak istiyor. Bu yüzden de çayları, küçük ipek keselere koymanın uygun olacağını düşünüyor. Müşterileri de çayı kesesi ile doğrudan sıcak suya atıyor. Böylece poşet çay fikri de doğmuş oluyor.
Hakkında farklı hikayeler olan bergamotlu çayın ortaya çıkışı ise 1800'lü yıllara dayanıyor. Bu çayın İkinci Grey Dükü Charles'a, Doğu Hindistan'ın çay ithalatı üzerindeki tekelini kırdığı için hediye edildiğini ifade eden de var, gemilere hatalı yükleme sonucu yanlışlıkla ortaya çıktığını iddia eden de. Hatta bir Çinlinin hayatını kurtardığı için Dük'e hediye edildiğini söyleyen bile var. 1830-1834 yılları arasında İngiltere Başbakanı olan İkinci Grey Dükü Charles'ın adını taşıyan bergamotlu çay bugün dünya genelinde "Earl Grey" olarak tanınıyor.
Siyah çaya, Çin'de "kırmızı çay" deniyor. Çünkü, Çinliler çayın kurutulmuş yaprak haline göre değil demlendikten sonraki haline göre adlandırıyor. Çin'de çay ikram edilen misafir, parmaklarını masaya 2-3 defa vurarak teşekkür ediyor. Japonya'da da çay önemli bir yere sahip ve en çok tercih edilen yeşil çay, hafif ve yumuşak kıvamda tüketiliyor.
Dünyanın en büyük çay tüketen ülkelerinden biri olan İngiltere'de çay, her daim bu kadar popüler değildi. İlk olarak kaçak yollardan İngiltere'ye giren çay, sadece erkeklerin girmesine izin verilen kahve dükkanlarında el altından satılıyordu. 18'inci yüzyılın sonlarına doğru tutulan çay, süt ve şekerle lezzetlendirerek tadındaki burukluğu azaltıyorlar. Meşhur 5 çayı konsepti de tabii ki İngilizlere ait.