Samsun denilince akla ilk gelen şeylerden biri Samsun pidesi oluyor. Samsun pidesi denilince de akla ilk Bafra geliyor ama Çarşamba ve Terme ilçelerinin de kendine özgü pideleri bulunuyor. Samsun pidesi ekşi mayalı hamurla hazırlanıp, odun ateşinde fırında pişiriliyor. Pidenin içine pişmiş orta yağlı kıyma, çiğ soğan ile tuz ve karabiber ekleniyor. Daha sonra üzeri kapatılan pide, odun ateşinde pişirilmeye bırakılıyor.
#Samsun PidesiKültürümüzün vazgeçilmezidir döner. Acıktığımızda bir çoğumuzun ilk aklına gelenidir. Eskiden köşe başı büfelerde ayak üstü yenilen bir lezzetti. Şimdilerde ise müşteriler kaliteli, lüks restoranlara gidip dönerini yiyor. Aslında bildiğiniz steak house modeli. Steak house’da bifteği, antrikodu, kobeyi yemiyor musunuz? Döner restoranlarında da ince doğranmış saf et önünüze geliyor. Közde de pişti mi, tadına doyum olmuyor. Yaklaşık 160 sene evvel, dönerin Bursa’dan çıktığı düşünülüyor. Bursa’da İskender Bey, o zamanlar farklı bir şey üretmek için ocağın başına geçmiş ve kemiksiz kuzu ve dana etlerinin şişe takılması ve ateş karşısında pişirmesi ile ortaya çıkmış. Bir başka tevatüre göre ise dönerin ana vatanı Kastamonu’ymuş. Keşfeden kişi ise Aşçı Hamdi Usta’ymış. Yemedim ama Kastamonu’da dönerin efsaneymiş. Bakmayın siz dönerin yatay kesildiğine, o zamanlar bildiğiniz kebap gibi pişiriliyormuş. Neyse ben döneri kimin, ne zaman, nerede ortaya çıkardığıyla ilgilenmiyorum, ben lezzetli dönerin peşindeyim. Mesela Tarihi Demirci Döner...
#DönerSamsun Çarşamba Havaalanı’ndaki Northfly Uçuş Akademisi’nden pilot arkadaşlarım “Karadeniz’i havadan görmek ister misin” diye sorunca hemen yola düştüm. Bulutların arasından geçerek gördüğümüz sarp kayalıkların arasında kıvrılan kanyon, uçsuz bucaksız yeşillikler içinde tablo görünümlü yaylalar ve dağ manzaraları... Hepsi masalsı, hepsi eşsizdi.
#GazetehaberleriYaprakların hafiften kızarmaya başladığı, doğanın dinginleştiği eylül ayı Doğu Karadeniz’in de en az yağış aldığı, havanın açık olduğu dönem. Üstelik çay ve bal gibi ürünlerin de hasat sonu... Bölgenin bu fotojenik dönemini yerel tatlarla taçlandırmak isteyenler için muhlamadan çeşit çeşit pideye peşine düşülmesi gereken lezzetleri sıraladık.
#Seyahatİtalya’dan gelerek 14 günlük karantina sürecini Samsun’da yurtlarda tamamlayan ve evlerine uğurlanan 401 öğrenci arasından 52’si, çektikleri video ve ses verdikleri ortak bir metin ile yaşadıkları karantina sürecini anlatıp, memnuniyetlerini dile getirdi.
#CoronaMüslümanlar için mübarek olan ramazan ayının ilk haftası geride kaldı. Saatlerin ilerlemesi ile beraber, İstanbul'da yaşayan vatandaşlar da Diyanet'in yayımladığı bilgiler doğrultusunda iftar saatlerini araştırmaya başladı. Peki, İstanbul'da bugün saat kaçta iftar yapılacak? İşte, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı bilgilere göre iftar saatleri ve tablolu imsakiye bilgileri.
#İftarBu hafta size kıyı yolundan uzun ama lezzetli bir yolculuk önereceğim. Bu yolculuk Sinop’tan başlayıp, Rize’de sona erecek. Yol çok güzel ve keyifli. Manzaralı ve yemyeşil tepeler. Güneyin sıcağına alternatif, daha insaflı bir hava… Bir de buna her şehirde, kasabada değişen birbirinden lezzetli yemekleri eklerseniz bu yolculuğun tadı uzun süre damağınızda kalacak.
#Karadeniz LezzetleriKöylülerin bahçelerinde ve tarlalarında yetiştirdiği, civardaki dağlardan, dere kenarlarından topladığı ot, sebze ve meyveleri sattığı, dokudukları kumaşları, diktikleri giysileri veya işledikleri bezleri en yakındaki büyük kasabalarda sattığı pazarlar, bugün iktisatçıların piyasa dediği, dünya ekonomisinin kaderinin tayin edildiği alışveriş ortamlarının atası.