Ticaret Borsası Başkanı Çakır: Coğrafi işaretli ürünler görücüye çıkıyor

Güncelleme Tarihi:

Ticaret Borsası Başkanı Çakır: Coğrafi işaretli ürünler görücüye çıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2017 16:58

Ticaret Borsası Başkanı Çakır: Coğrafi işaretli ürünler görücüye çıkıyor

Haberin Devamı

SAMSUN,(DHA) - SAMSUN Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Çakır, “Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi’nin önümüzdeki Nisan ayında Ankara’da yapılacağını söyledi. Başkan Çakır, ülkemizde halen 200 civarında coğrafi işaretli ürün bulunduğuna işaret ederek, Samsun’un da simit ve Çarşamba kasketi gibi ürünleri ile bu listede yer aldığını vurguladı.



Dünya pazarında coğrafi ürünler pazarı yaklaşık 200 milyar dolar civarında seyrediyor. Ülkemizde de bu pazarın büyüklüğü dikkate alınarak ürün ve alıcıların buluşması amacıyla Ankara’da fuar, çalıştay ve konferanslar düzenlenecek. 28-29 Nisan tarihleri arasında “Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi” nin ATO Congresium’da gerçekleştirileceğini belirten Samsun Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Çakır, “Bu etkinlik coğrafi işaretli ürünlerin ulusal ve uluslararası ölçekte tanıtılması ve ticarileşmesine zemin hazırlayacaktır. Ülkemizin dört bir yanından gelecek olan ürünlerin hepsini alıcılar ve halkımız bir arada görecektir” dedi. Başkan Çakır, coğrafi işaretli ürünler arasında Çarşamba kasketi, Samsun simiti, Bafra pidesi gibi ürünlerin de yer aldığını vurgulayarak, “Kentimizin de bu zirvede layıkıyla temsil edilmesi için çalışacağız” dedi. Ülkemizde yapılan araştırmalara göre, 2 bin 500’ün üzerinde tescil alabilecek ürün bulunduğuna da dikkat çekilerek, 200 civarında ürünün coğrafi işaretli olmasının çok az olduğuna vurgu yapıldı.



ATO Congresium’da Samsun Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Çakır’ın da katıldığı toplantıda konuşan Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran ise, bugün 600’ün üzerinde tescilli coğrafi işaretli ürünün, Fransa ekonomisine yıllık 18 milyar Avro kazandırdığını, 500’ün üzerinde coğrafi işaret taşıyan ürünün İtalya ekonomisine 12 milyar Avronun üzerinde gelir getirdiğini söyleyerek, AB ülkelerinin 5 binin üzerindeki coğrafi işaretli ürünü, 54.3 milyar Avroluk bir pazar değeri taşıdığını, AB ülkelerinden dünyaya ihraç edilen işlenmiş ürünlerin yüzde 70’inin de coğrafi işaretli ürün olduğu tahmin ettiklerini dile getirdi.



Samsun Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Çakır, Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi’ nin ülkemizde ilk kez gerçekleştirileceğine de dikkat çekerek, burada ürünlerimiz için de yeni pazarlar açılacağını, Dünyada artık coğrafi işaretli ürünler pazarının hızla geliştiğini, tüketicilerin standart ürünlerden ziyade ayırt edici özelliklere sahip yerel ürünleri tercih ettiğini ifade etti. Başkan Çakır, “Bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işaretler ‘coğrafi işaret’ olarak adlandırılıyor. Coğrafi işaretler konusu, üretimin canlandırılması, ürünlerin katma değerinin arttırılması ve kırsal istihdamın sürdürülebilirliğinin sağlanması bakımından büyük önem arz etmektedir. Coğrafi işaretli ürünlerin diğer sınai mülkiyet haklarından üstünlüğü; tek bir üreticiyi değil belirli şartlar altında üretim yapan kişilerin tümünü birden koruması ve yerel özelliklerinden dolayı bir yöreye, bölgeye, ülkeye ait anonim ürünler olması dolayısı ile gelecek nesillere de önemli bir miras bırakılmış olacaktır. Çünkü o yöre halkının menfaatleri de gelecek nesiller boyunca korunmuş olacaktır” diye konuştu.



FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!