Ekobi

Güncelleme Tarihi:

Ekobi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2005 00:00

Ä°talyanlara Samsun pidesi yedireceÄŸimPÄ°DEYÄ° franchising sistemine sokan ÇarÅŸambalı Kadir Funda Kayhan, Ankara ve Antalya’daki baÅŸarısından sonra Ä°stanbul’a 35 ÅŸubelik hedefle adım attı. Kayhan’ın ‘Sampi’si yakında Ataköy’de 40 çeÅŸit pide için fırını yakıyor. Kayhan, ‘Hedefim pizzacı Ä°talyan’a Samsun Pidesi yedirmek’ dedi.SAMSUN ÇarÅŸambalı Kadir Funda Kayhan, Sampi Pide zincirini büyütüyor. 1990’larda hızlı büyüyen Sampi’nin ekonomik krizlerde küçüldüğünü anlatan Kayhan, ÅŸimdi yeni bir stratejiyle büyük hedefler koydu. Pideyi franchising sistemine sokan Kadir Funda Kayhan, Ankara’da 5, Antalya’da 1 ÅŸubesi olan Sampi’nin ilk Ä°stanbul ÅŸubesini yakında Ataköy’de açıyor.Ä°STANBUL’DA 35 SAMPÄ°: Hedef; Ä°stanbul’da 2 yılda 35 tane Sampi açmak, ardından da yurt dışına franchising vermek. Kayhan şöyle baÅŸlıyor anlatmaya: ‘Benim dedem yüzbaşıydı, babam da ÇarÅŸamba’nın önde gelen eÅŸrafından. Samsun’da 1970’lerde çok aktif giriÅŸimcilerdik. Samsun Fuarı’nda o günkü ÅŸartlarda kapalı devre TV yayını bile yapıyorduk, bir de yerel gazete çıkarıyorduk.’SAMSUNLU PÄ°ZZA YEMEDÄ°: Samsun’da bir dönem kafe iÅŸlettiÄŸini de belirten Kadir Funda Kayhan, sonra Pizza furyasına özendiÄŸini ve Samsun’da pizzacı açtığını da söylüyor. Kayhan, ‘Pizzacı açtım ama Samsunlu hemÅŸehrilerim hiç raÄŸbet göstermedi, iÅŸ yürümedi. Sonra Ankara’da Samsun pidesi yapınca bu iÅŸ öyle tuttu ki kendime hedef koydum; Samsunlu Pizza yemedi ama ben Ä°talyanlara Samsun pidesi yedireceÄŸim’ diyor. Kadir Funda Kayhan, şöyle devam ediyor anlatmaya:PÄ°DE TESADÃœFEN TUTTU: ‘Bizim Samsun pidesi-Sampi macerası 1988’de Ankara’da baÅŸladı. Orada bir kafe devir almıştım ve bu devirle birlikte bir de fırın kaldı. Biz aile fertleri olarak bu fırını kendimiz için ara sıra ‘Samsun pidesi’ (ÇarÅŸamba usulü) yapıp yiyorduk. Bazen de kafedeki müşterilerimize ikram ediyorduk. Biz böyle kendimize yaparken bir de baktık ki pidemiz büyük raÄŸbet görüyor. 10 tane 20 tane sipariÅŸler, önce Ankara’daki Samsunlu bürokratlar, sonra siyasiler bizi Samsun pidesinin merkezi bellediler. Bir anda pide iÅŸimiz büyümeye baÅŸladı.’MARKA VE FRANCHISING: 1990’larda Ankara’da ‘Sampi’ye yönelik büyük teveccüh, Kadir Funda Kayhan’ı markalaÅŸma ve ÅŸubeleÅŸme konusunda motive eder. Kayhan şöyle devam ediyor: ‘Ankara’da Samsun pidesi yemek isteyen herkes bize gelmeye baÅŸladı. Biz de dükkanların sayısını artırmaya baÅŸladık. Franchising konusunu inceledik ve bu yöntemle kısa sürede 9 ÅŸubeye çıktık. Ancak sonra malum ekonomik krizler baÅŸladı ve 5 dükkana kadar geriledik. Bu arada 1 tane de Antalya’da ÅŸube açtık. Sistemimizi bilimsel çalışır ÅŸekilde kurduk. Bir üretim merkezi oluÅŸturduk ve orada bütün Sampi’lerin malzemesini tek elden hazırlayıp standardı koruduk. Ä°stanbul’a ve yurt dışına açılma hedefimizi ise kriz nedeniyle erteledik. Åžimdi yeniden ataÄŸa kalkıyoruz.’İstanbul genelinde 35 ÅŸubeye çıkacağızSAMPÄ° Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Kadir Funda Kayhan, Ataköy’deki Sampi’nin 100 bin dolarlık bir yatırımla kurulduÄŸunu, master franchising olacağını ve yakın çevresine 5 franchising vereceÄŸini belirterek, ‘İstanbul genelinde 2007’ye kadar 35 ÅŸubeye çıkacağız. Türkiye genelinde ise bu sürede Ege ve Marmara Bölgesi’nde 100 ÅŸube hedefliyoruz. Bunu baÅŸarmak için pide ustaları yetiÅŸtirmek amacıyla bir pide okulu da kuruyoruz. Ä°stanbul’da planladığımız gibi büyürsek, ABD, BAE ve Ä°talya’da ÅŸube açacağız. Benim en büyük hayalim Ä°talyanlara Samsun Pidesi’ni yedirmek ve sevdirmek’ diyor. Sampi’den franchise almanın bedeli küçük restoranlar için 15, büyükler içinse 25 bin dolar olarak belirlenmiÅŸ. Hamuru sulu içi özel formüllü 40 çeÅŸit pideSAMPİ’de 40 çeÅŸit pide yapılabiliyor. Kadir Funda Kayhan, Sampi pidelerinin hamurunun normal hamurlara göre daha sulu olduÄŸunu belirtiyor ama özellikle iç malzemesi ve piÅŸirme usulü hakkında bilgi vermiyor. Kayhan, ‘Bunlar bize özgü formüllerle hazırlanıyor. O formülleri açıklayamayız. Formülümüz de 15 yıllık pide tecrübemizin bir sonucudur. Bizim pidemiz genel özellikleriyle ÇarÅŸamba usulüdür ama Samsun genelindeki bütün pideleri yapıyoruz’ dedi. Kayhan ÅŸu anda franchisinglerle birlikte Sampi organizasyonunda 120 kiÅŸinin çalıştığını kaydetti.Evteks 2005 10 salona yayıldıEV Tekstili Fuarı Evteks 2005, yarın açılıyor. 22 Mayıs’a kadar açık kalacak fuara bu yıl katılım rekoru bekleniyor. CNR EXPO’da gerçekleÅŸecek fuarın Türkiye’nin en büyük, dünyanın ikinci büyük fuarı haline geldiÄŸini belirten CNR Holding Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Ceyda Erem, fuarın bu yıl da sektörün iki büyük derneÄŸi tarafından ortaklaÅŸa düzendiÄŸini belirtti. Fuara Hollanda, Fransa, Hindistan, Ä°talya, Ä°srail, Almanya, Avusturya, Belçika, Yunanistan, Ä°ngiltere, Ä°sviçre, ABD, Kanada, Ukrayna ve Danimarka’dan firmalar katılıyor. Geçen yıl 12.000 yabancı profesyonelin ziyaret ettiÄŸi Evteks bu yıl 20.000 yabancı ziyaretçi bekliyor.Logo, Farsça ERP çözümüyle Ä°ran’daÄ°RAN mevzuatına uygun ilk Farsça ERP çözümünü geliÅŸtiren Logo Business Solutions, Ä°ran’daki ilk projesine baÅŸladı. Behshahr Industriel Development Group bünyesindeki temel tüketim mamulleri dağıtıcılarından Behpakhsh, Logo Business Solutions’un ERP (Kurumsal Kaynak Planlama) çözümü Unity’yi kullanıma aldı. Behpakhsh Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Mohsen Kahinpour, ‘İran’da 1960’lı yıllardan beri bilgisayar kullanan ÅŸirketlerden biriyiz ve modern teknoloji kullanımının operasyon ve hizmet kalitesini artırmada önemli faktör olduÄŸunu çok iyi biliyoruz’ dedi. 100 kullanıcı ve 25 lokasyonda yürütülen proje, Ä°ran dağıtım sektöründe bir ilke imza atarken büyük bir misyon da yüklenmiÅŸ oldu.Bir dilim karpuz yedi Yozgat’a yatırım yapıyorKALE Grubu Yönetim Kurulları BaÅŸkanı Ä°brahim Bodur, Yozgat’ın Yerköy Ä°lçesi’nde kuracakları Kaleseramik ve Kalekim fabrikaları sahasını gezdi. Bodur, Yozgat Kaleseramik fabrikasında 150, Kalekim fabrikasında da 50 kiÅŸi istihdam edileceÄŸini kalkınmanın Anadolu’dan baÅŸlaması gerektiÄŸini belirtti. Bodur, Yozgat’a yatırım kararının nedenini de şöyle açıkladı:‘İstanbul’da bir dostumun inÅŸaatına bakmaya gitmiÅŸtim. İşçiler öğle paydosu vermiÅŸ, serdikleri gazetenin üzerinde yemek yiyordu. Bizi görünce kestikleri karpuzdan bir dilim ikram ettiler. Nerelisiniz diye sordum, ‘Yozgat Yerköy Ä°lçesi’ diye karşılık verdiler. Benim kim olduÄŸumu öğrenince de ‘Abi bir yatırım da bizim oralara yap da biz de buralara gelip sürünmeyelim’ dediler. Bir dilim karpuz yedik, iki fabrika kuruyoruz. Tabii ki burayı tercih etmemizin en önemli nedeni nakliyedir. Çan fabrikalarımızdan Ankara’nın doÄŸusuna nakliye çok pahalı oluyor. Burada demiryolu var ve nakliye maliyetimiz düşecek.’İZGAZ’dan sanayiciye doÄŸalgaz için yatırım atağı TÃœRKÄ°YE’nin en sanayileÅŸmiÅŸ illerinden Ä°zmit (Kocaeli)’de hızlı bir ‘DoÄŸalgaz Devrimi’ yaÅŸanıyor. Kocaeli Bölgesi’nin enerji dağıtım ÅŸirketi Ä°ZGAZ (Ä°zmit Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Åž.), doÄŸalgaz ulaÅŸmayan konut, iÅŸyeri ve fabrika bırakmama kararı aldı. Kocaeli BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Ä°brahim KaraosmanoÄŸlu, ‘10 yılda yapılan 550 kilometrelik ÅŸebeke için bugünkü rakamlarla 500 trilyon lira harcanmış. Biz 2005 yılında 650 kilometrelik ÅŸebeke için 40 trilyon lira harcıyoruz. Daha verimli daha etkin çalışan bir ÅŸirket olduk’ dedi.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!