Geçen hafta dört gün boyunca Kars’taydım. Kendimi iyi hissettim burada. Kars’ta gezerek tarihi kokuyu soluyabilirsiniz. Farklı lezzetleri de mevcut, kaz ve piti gibi... Kars insanını apayrı bir yere koymak gerekiyor. Rus işgali sırasında Kars’a yapılan binalar ve caddelerin güzelliği ise şehre anlam katıyor.
#Sayım ÇınarAdı Julio Cortazar, Carlos Fuentes, Juan Rulfo ve Marquez ile birlikte anılan Guatemalalı yazar Augusto Monterroso’nun iki yapıtını okudum. Biri ‘Devridaim’, diğeri ‘Toplu Eserler ve Diğer Hikayeler’. Nasıl buldum? 1921-2003 yılları arasında yaşamış ve yazmış olan Monterroso ile keşke tanışmış olaydık diye hayıflandım! Neden derseniz, kitabını açmış da yazdıklarını tek tek bana okuyormuş gibi bir yakınlık içinde buldum kendimi. Çok iyimser bir yazar, en çok da bundan sevdim sanırım.
#Mahmud DervişCarlos Fuentes’in ‘Doğmamış Kristof’ kitabının anlatıcısı, anne karnındaki bir fetüs. Yazar dokuz ay boyunca fetüsün dilinden ve çokça erk sahiplerine seslenerek hem mevcut aile yapısıyla ilgili ağır eleştiriler hem de yeni yüzyıla hazırlanan Meksika için acımasızca tespitler yapıyor.
#Carlos FuentesANKARA’dan kent mimarı Tahir Çalgüner, gönderdiği mektupta, 15 Temmuz 2016 sonrası FETÖ zanlılarının, kendilerinden şikâyetçi olan müştekilerden rövanş almaya ve sözde aklanmaya yönelik bir yöntem geliştirdiklerini, böylelikle ceza mahkemeleri ve savcılıklarda kayda girmeden hukuku arkadan dolanma faaliyeti içinde olduklarını söyledi.
#YazarMurat Bardakçı’nın Safiye Aylâ biyografisi son yıllarda okuduğum en güzel biyografi; yaşamöyküsü edebiyatımızda bir başyapıt. Bugüne kadar bilgi kirliliğinde kalakalmış ‘Türk musikisinin Cumhuriyet dönemi’ serüveni de ilk kez Bardakçı’nın emeğiyle gün ışığına çıkıyor.
#Safiye AylaAramızdan çok kısa zaman önce ayrılan Meksika’nın büyük romancısı Carlos Fuentes, elimizdeki bu son kitabı ‘Friedrich Balkonunda’ için, ölümünden iki hafta önce katıldığı 2012 Buenos Aires Kitap Fuarı’nda şöyle demiş: “Kısa süre önce tamamladığım romanım Friedrich Balkonunda’nın iki başkahramanı var; biri romanın yazarı, ötekiyse Friedrich Nietzsche. Tanrı, ‘Tanrı öldü,’ diyen Nietzsche’yi haksız çıkarmak için ona yeniden can verir; ancak Nietzsche, karşısında her şeyin sonsuz bi döngüye dönüştüğü bir dünya bulur.”
#Ezgi ATABİLENABD'deki Teksas Üniversitesi'nin, İspanyol dilinin en büyük yazarlarından biri kabul edilen Kolombiyalı gazeteci-yazar Gabriel Garcia Marquez'in kişisel arşivi için 2.2 milyon dolar ödediği bildirildi. Teksas Üniversitesi Harry Ransom Merkezi Sözcüsü, Marquez'in 10 romanının orijinallerinin de bulunduğu arşiv için 2.2 milyon dolar ödediklerini söyledi.
Fransa’nın prestijli yayınevi Gallimard, 100. kuruluş yıldönümünde dünyaca ünlü 31 romancıdan 20. yüzyılı temsil eden romanı seçmelerini ve bir yazı kaleme almalarını istedi. Bu isimler arasında yer alan Yaşar Kemal, Erich Maria Remarque’ın Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok kitabını seçti. Bu roman, Naziler tarafından meydanlarda yakılan kitapların başında geliyordu.
Nazlı Eray, konuşurken elimden tuttu, beni de büyülü dünyasına çekti. Kitaplarındaki gibi hayatının gerçeklerini de “üzerine tül örterek” bir masal havasında anlattı. Sözcüklerle oynarken mutlu bir çocuk gibiydi. Anladım ki, o yazarken de aynı sevinci duyuyor. Her ne kadar yazarken hayat bulduğunu söylese de bence asıl besin kaynağı bizzat kendisi.