Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, sıcak havada pet şişe kullanımına dikkat edilmesi uyarısında bulundu. Tayar, "Sıcak hava, pet şişenin zararını artırıyor. Pet şişeler, asla doğrudan güneşe maruz kalmamalı" dedi.
#Plastik ŞişeSıcak dondurma, lavanta kokulu istiridye, suda kızartılmış balık ve sıvı azotla hazırlanan besinler: Gıda mühendisleri usta aşçıların önerileriyle yeni yemek pişirme teknikleri geliştiriyor. Mutfak kimyacıları son derece karmaşık maddelerle çalışıyorlar. Sadece ada çayıyla bile beş yüz çeşitli tat elde edilmekte. Bonfilenin bilimsel pişirme yöntemi, başka bir tat yaratıyor.
Yazılarımı takip edenler bilir, Norveç’te okuduğum ve uzun bir süre yaşadığım için İskandinav ülkelerinin bende yeri ayrıdır. Her ne kadar Oslo’da geri döneceğim günleri sayarak yaşasam da yıllar geçtikçe aslında kuzey ülkelerinin tümünde hâkim olan sakinliği, huzuru, insanlarının kendileriyle barışık, doğaya saygılı hallerini sevdiğimi anladım.
#Müge AkgünDünyanın en iyi restoranı seçilen Geranium’un pesketaryen menüsünü ilk tadanlardan oldum. 2 Michelin’li Jordnaer’in karides pate dolgulu hamur lokması damak hafızamın en özel köşesine yerleşti. Marbella’daki yeşil elma görünümlü kaz ciğerini, Sicilya’daki orkinosu çok başarılı buldum. 2022’de, yurtdışında aklımda en çok yer edinen yemeklere bakalım...
#GeraniumKirazla vişnenin en olgun ve tatlı zamanı. Peltesini, reçel veya marmeladını yapabilir; tartta, dondurmada, salatada değerlendirebilir; yaprak sarması gibi zeytinyağlılarda da kullanabilirsiniz. Pazardan alınca hepsini yiyip bitirmeyin, birazını da ayırın; lezzetli ve pratik yaz tariflerim var.
#KirazGüzel havalarda piknik, hafta sonlarının en çok tercih edilen aktivitelerinden biri. Deniz kenarı, parklar, bahçeler... Pikniğe çıkarken sepetimize neler eklemeli, yanımıza neler almalıyız? Yazarımız Deniz Yoldaç’tan ve şef Refika Birgül’den özel tarifler istedik, işleri kolaylaştıracak püf noktalarını derledik.
#PiknikAdwait Singh küratörlüğünde ‘Çimenin Vaadi’ temasıyla düzenlenen 5. Mardin Bienali, tentesi adımlarınızdan bağımsız gölgeler yaratan konforsuz bir çadırı andırıyor. Bu geçici yapı; iklime, turizme karşı dayanıksız çadır, Mardin kentinin tarihi Marangozcular Kahvehanesi’nden Alman Karargâhı’na, Develi Han’dan Cumbalı Konak’ın bir odasına uzanırken izleyiciyi şehirle kesintisiz, kendiyle kavgalı, aralıklı, düşünceli bir ilişkiye sokuyor. Hintli küratör Singh, bienali bir düşsel önerme olarak tasarladı, hepimizi çimene benzetmek istedi. Ve bir söz verdi: Mezopotamya’nın ortasında hepimize tutmak için bir söz, çimen sözü. Sözünü tutmasını bilenlere. İsteyenlere. Özü sözü bir olmayı dileyenlere. Mülkleşmekten çok bunu dert edenlere...
#5. Mardin BienaliDoymuş yağ, doymamış tekli ve çoklu yağ gibi birçok ifadeyi eminin sizler de sık sık duyuyorsunuzdur. Tabii yediğimiz hemen hemen her yemekte bu yağlardan birinin kullanılıyor olması da konunun her zaman merak edilmesinin ana nedeni... Eğer siz de “Hangi yağları tüketmeliyiz?”, “Katı yağları hayatımızdan çıkarmamız mı gerekiyor?”, “Sağlıklı yağlar, hangi besinlerde bulunur?” ve “En tehlikeli yağ hangisi?” gibi soruların cevabını merak edenlerdenseniz, doğru yerde olduğunuzu söyleyebilirim. Şimdi gelin hep birlikte vücudumuzun en önemli enerji kaynağı olan yağların sağlığımıza olan etkilerini birlikte inceleyelim.
#SağlıkBirçok kişi tarafından çiçekli bitkiler merak edilen konulardan biridir. Özellikle dünya üzerinde ve ülkemizde çiçeklerin olması sebebiyle herkesin merak ettiği konular arasındadır. Bu bakımdan çiçekli bitkiler nedir ve özellikleri nelerdir öğrenebilir ve bu bilgiye kolaylıkla sahip olabilirsiniz. Çiçekli bitkiler nedir, özellikleri nelerdir ve nasıl ürer? Çiçekli bitkilerin isimleri nelerdir detaylı olarak derledik.
#Çiçekli Bitkiler NedirOrganik ürünlere olan ilginin artmasıyla cilt bakımımızda da doğal sabunları sıklıkla tercih eder olduk. Cilt ve deri problemlerine çözüm olabilen bu sabunları günlük bakım rutininize ekleyebilirsiniz. Doğal sabunlar arasında hangisini seçeceğiniz konusunda kararsızsanız uzman jürimize kulak verin. Tavsiyeler arasında katı şampuan da var, banyonuzda SPA etkisi yaratacak olan da...
#Sabunİçi beyaz sıvı dolu cam bir kâse... Kâsenin üzerindeki ince metal şişte sıralanmış yenebilir çiçek ve deniztarağı dilimleri... Şiştekilerden bir parça alıp kâseyi kafanıza diktiğiniz an tüm aromasıyla damağınızı saran beyaz frenküzümü özü... Zihnimde en çok yer eden yemeklerden birini yemiş olabilirim ama tattıklarımdan önce Kopenhag’daki iki Michelin yıldızlı Jordnaer’in kurucu şefi Eric Vildgaard’ın beni çok şaşırtan hikâyesini anlatmak istiyorum.
#Eric VildgaardBal, polen, arı sütü, propolis... Arı ürünlerinin insan sağlığı üzerindeki etkilerine yönelik araştırmalar son yıllarda arttı. Görünen o ki arı ürünlerinin mucizevi faydaları var. Bu nedenle hem doğanın dengesini korumak hem kendi sağlığımız için arıları gözümüz gibi korumalıyız.
#ArıDün yılbaşı sofrasında siz de benim gibi ölçüyü kaçırdıysanız midenizi rahatlatacak tariflerimi deneyin. Yulaf, fındık sütü, hurma özü ve tarçınla hazırladığım kahvaltılık, yulaf sevmeyenlerin fikrini değiştirecek kadar leziz. Bugün ayrıca muzlu kek pişirip baharatlı latte yapacağım.
#Yılbaşı2022’de adını bolca duyacaksınız. Dur durak bilmeden çalışıyor; iki sinema filmi, bir dizi ve yeni bir şarkı… “Pandemi döneminde evde oturmaktansa üretmeye devam etmek istedim” diyor. Onur Tuna’yla buluştuk; yeni projelerini, farklı karakterleri canlandırmanın psikolojisi üzerindeki etkisini, hayatını ve bilinmeyen yönlerini konuştuk: “İlgimi çeken ya da bilgi birikimi ve zekâsı hoşuma giden biri varsa flört edebilirim.”
#Onur TunaVanilya ürünü çeşitli şekillerde üretilebilen gıda, kozmetik gibi alanlarda kullanılmaktadır. Vanilya aslında bir bitki türünün adıdır. Bu bitkiden çeşitli özler meydana gelmektedir. Vanilya bitkisinin tozu, sıvısı yapılabilmektedir. Vanilya çubuğu, vanilya özütü bu bitkiden üretilen örneklerdir. Hatta vanilya ve bitkisinden üretilen her ürün hoş kokusuyla bilinmektedir. Aynı zamanda ürünlerin tadı da bulunmaktadır. Vanilya özü hakkında merak edilen tüm detayları derledik.
#Vanilya ÖzütüHollywood'un en esrarlı ölümlerinden biri bundan tam 40 yıl önce soğuk ve rüzgârlı bir Kasım gecesi yaşandı. Aradan geçen bunca zamana rağmen, o gece yaşananların üzerindeki sır perdesi halen kaldırılabilmiş değil. Yakın zamanda yayımlanan bir kitap bu karanlık olayın bir kez daha manşetlere taşınmasını sağladı. Detaylar haberimizde...
#Natalie WoodBal, polen, arı sütü, propolis... Arı ürünlerinin insan sağlığı üzerindeki etkilerine yönelik araştırmalar son yıllarda arttı. Görünen o ki arı ürünlerinin mucizevi faydaları var. Bu nedenle hem doğanın dengesini korumak hem kendi sağlığımız için arıları gözümüz gibi korumalıyız.
#ArıSon günlerde çok sayıda yangınla mücadele eden birçok ülke gibi Türkiye de yıllık ortalamanın çok üzerinde bir yangın sezonu geçiriyor. 1 Ocak-5 Ağustos yanan alan ortalaması (2008-2020 dönemi) 17 bin 578 hektar iken bu yıl aynı dönemde 157 bin 482 hektar alan yandı. İklim değişikliğinin acı yüzünü akademisyenler, istatistikler eşliğinde yorumladı...
#Orman YangınıTermit kelimesinin kökeni Fransızcadan gelmektedir. Türkçe karşılığı ise beyaz karınca demektir. Bu Fransızca kelime Latince ile aynı anlama gelmektedir. Tarmes, tarmit sözcüklerinden türemiştir. Böcek familyasında yer alan bir karınca hayvan türünün ismidir. Sizler için termit nedir, nasıl yok edilir, termit insana zarar verir mi detayları ile derledik.
#Termit Nedir Nasıl Yok Edilir?