Çalışma Hayatı haberleri sayfasında Çalışma Hayatı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 14267 Çalışma Hayatı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Kariyer.net işverenlerin çalışanlarda aradığı yetenekleri araştırdı. En çok aranan yetenekler MS Office hâkimiyeti, ingilizce bilgisi ve analitik düşünme becerisi olurken, yapay zekâ ve veri bilimi gibi teknik beceriler de giderek ön plana çıkıyor. Çalışanlar da artık yapay zekâ gerçekliğinin ve yaşanacak dönüşümün farkında. Bu nedenle Türkiye’deki çalışanların yüzde 70’i yeni beceriler edinmeye istekli.
#Kariyer.NetYapay zekânın etkisi, uzaktan çalışma, değişen ekonomik baskılar, aranan eleman açığı 2025’te işgücü piyasasını zorlaştıracak unsurlar. Yapay zekâ teknolojisi hem işe alım süreçlerinde hem de iş yapış süreçlerinde etkili olacak. CEO’larla yapılan son ankete göre Türkiye de dahil hemen hemen tüm ülkelerde 2025’te, işgücü piyasasının en önemli sorunu, nitelikli işgücü eksikliği olacak. Peki, 2025 yılında işgücü piyasasında neler bekleniyor, yeni yılda gündemde neler olacak?
#Noyan DOĞANİşverenlerin deneyim şartı iş arayan yeni mezunları zorluyor. İş ilanlarında ‘giriş seviyesi’ işler için de en az yıl 2 yıl deneyim şartı isteniyor. Peki yeni mezunlar nasıl tecrübe edinebilir? Uzmanlar, öğrencilerin mezun olmadan önce staj ve gönüllü projelerle deneyim kazanabileceklerini belirtilirken, kurumsal firmaların adayları eğitmek ve geliştirmek adına çeşitli programlar düzenleyerek istihdam yarattıklarına dikkat çekiyor. Ancak bu programların yeterli olması için devlet teşviklerinin artması, özel sektör ile üniversiteler arasında işbirliklerinin güçlenmesi gerektiği ifade ediliyor.
#Özge ESENÇalışma hayatının yeni normalleri arasına ‘uzaktan ya da hibrit çalışma modeli’ ve ‘haftada dört gün çalışma’ tartışmalarından sonra ‘artan ek iş talebi’ de girdi. Türkiye’de ve dünya genelinde yapılan araştırmalar, artan yaşam maliyetleri karşısında çalışanların ek iş arayışlarının hızlandığını ortaya koydu. Avustralyalı çalışanların yüzde 32’si, Amerikalı çalışanların yüzde 40’ı, İngiliz çalışanların ise yüzde 44’ü ek bir işte çalıştığını söylüyor. Yurt içinde yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye’de bu oran yüzde 52. Ek işlere en çok yönelenlerin Y ve Z Kuşağı olduğu; en yüksek geliri de Y Kuşağı’nın sağladığı belirtiliyor. Ancak ‘Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan da olunabilir.’
#Ek İşGeleceğin liderlerini yetiştirmeye odaklandıklarını söyleyen Eksim Holding İnsan Kaynakları Direktörü Mehmet Fatih Korkut, genç yeteneklerin iş dünyasının en değerli gündem maddesi olduğunu, bu kapsamda şirketlerin bu yetenekleri çekme, elde tutma ve geliştirmeye yönelik gerçekleştirdiği insan kaynakları uygulamalarının bir anlamda organizasyonları da dinamikleştirdiğini belirtiyor.
#Eksim Holdingİnsan kaynakları alanında dünya genelinde yapılan pek çok araştırma, işe alımda kritik sürenin 6 ay olduğunu ortaya koydu. İşe yeni alınan bir çalışan, bu süre içinde hâlâ yeni pozisyonuna ve ekibine alışamadıysa, o iş yerindeki ömrü de kısa oluyor. ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, bir iş yerindeki ilk 6 ayı iyi geçen çalışanların o iş yerinde 3 yıl çalışma oranı yüzde 69. Başka bir araştırma ise çalışanların yaklaşık 3’te birinin ilk 90 gün içine yeni işlerinden ayrıldığına işaret etti. Bu kapsamda, ilk 6 aylık sürecin ‘çalışanın kurumu, kurumun da çalışanı deneme süresi’ olduğu belirtiliyor.
#İnsan KaynaklarıYeni çalışma düzenine çabuk alıştık. Yapılan araştırmalara göre çalışanların yüzde 60’ı uzaktan ya da hibrit çalışma ortamı sunmayan bir şirkette olmak istemiyor. Ama işe yeni başlayanlar için durum farklı. Fiziki olarak ofise gidememek hem ekiple olan iletişimi, hem işe alışma sürecini hem de deneyim aktarımını zorlaştırıyor. Uzmanlara göre, işverenlerin dijital çözümler ve insan odaklı stratejiler geliştirmesi gerekiyor.
#Hürriyet İKOrtalama günlük kazancı en yüksek olduğu sektör 3.699 lira ile havayolu taşımacılığı. İkinci sırayı ise 3.444 lira ile petrol ve doğal gaz sektörü alıyor. İstihdamın yüksek olduğu inşaat, ticaret sektörlerinde ise ortalama ücretler günlük 800 liralarda. İllere göre bakıldığında ise en yüksek ücretin ödendiği il Kocaeli.
#Hürriyet İKGeçmişi 2000’li yılların başlarına uzansa da Covid-19 pandemisiyle birlikte çalışma hayatında yaygınlaşan uygulamalardan biri de ‘işçinin ulaşılamama hakkı.’ Çalışanların herhangi bir yaptırımla karşılaşma kaygıları olmadan, çalışma saatleri dışında işyeri ile dijital iletişimi kesebilmeleri anlamına gelen bu hak, ‘bağlantıyı kesme hakkı’ olarak da biliniyor. Konuyla ilgili son düzenleme ağustos ayında Avustralya’dan geldi. Ülkede yürürlüğe giren yeni yasaya göre, ülkedeki çalışanlar artık mesai sonrası gelen aramaları yanıtlamak ya da mesajları okumak zorunda değil. Başta Avrupa ve Latin Amerika olmak üzere 20’den fazla ülkede de benzer kurallar uygulanıyor
#Gamze BalPandemiyle birlikte esnek çalışma modeline geçen çalışanlar ofise dönüşle birlikte online toplantı yapabilecekleri alana ihtiyaç duymaya başladı. Ofis mobilya sektörü, bu ihtiyacı gidermek için gürültüden izole edilmiş toplantı kabinleri üretti. Fiyatları 3 bin ila 10 bin dolar arasında değişen bu ürünlere en çok büyük ölçekli şirketler ilgi gösterirken, kısa ve orta vadede tüm dünyada yaygınlaşması bekleniyor.
#Hürriyet İKTüm dünyada haftada beş gün olan mesai anlayışından uzaklaşmak isteyen şirketlerin sayısı artıyor. Son olarak Belçika, İzlanda, İsveç ve Almanya’da kısmen uygulanmaya başlanan dört gün mesai İngiltere’de de denenmeye başlamış; pilot uygulamaya katılan 61 şirketten 56’sı dört gün mesaiyi kalıcı hale getirmişti. Türkiye’de ise ‘kamuda esnek çalışma’ konusunda formül arayışları olsa da özel sektörde mesai saatlerinin azaltılması yönünde bir çalışma yok. Ancak Yalova merkezli bir şirketin nisan ayında dört gün çalışma modeline geçmesinin, diğer şirketlere de ilham olması bekleniyor. İşte bu modelin dünyada öne çıkan örnekleri ile Türkiye’de konuyla ilgili son gelişmeler...
#Gamze BalTatil dönemi sona erdi, çalışanlar işbaşı yaptı. Ancak birçok kişi bu dönemde çalışma hayatına uyum sağlamakta zorluk yaşayabiliyor. Uzmanlar, “tatil dönüşü sendromunun” pandemi sonrası iş-yaşam dengesinin değişmesiyle daha da arttığını belirtiyor. Çalışanların yaşadıkları sorunları ve çözüm önerilerini alanında uzman isimlerle konuştuk...
#Özge ESENİş dünyasındaki en son gelişmeleri kapsamlı bir içerikle sunan Hürriyet İK, 6 Ekim tarihinde okurlarıyla buluşuyor. Yeni sayı, ruh sağlığı pandemisinden tatil dönüşü sendromuna, kısalması tartışılan mesai saatlerinden toplantı kabinlerine kadar geniş bir seçki sunuyor.
#Hürriyet İKUstadan çırağa geçen, el emeği ve beceri isteyen 123 meslek kayboldu veya kaybolmaya yüz tuttu. Teknolojinin ilerlemesi gibi sosyal hayatı etkileyen birçok faktör yeni meslekleri ortaya çıkarırken geleneksel bazı mesleklerin ve zanaatların kaybolmasına sebep oldu. İşte kaybolan ve kaybolmaya yüz tutmuş meslekler...
#Özge Esenİnsan kaynaklarının matematiği yeniden yazılıyor. Performans, toplam kalite, yan haklar hatta ücret... Pandeminin hızlandırdığı dönüşüm, şirketlerin insan kaynakları alanında tüm bildiklerini, kurallarını, doğrularını sıfırladı. Tüm çarpanların sıfırlandığı yeni düzende denklemin anlamlı iki bilineni kaldı elde: İnsan ve kültür. Yıllarını bu işe vermiş uzmanların dediği gibi, “Kültür olmadan performans olmaz.” Tam da bu yüzden 80’lerin personel müdürlükleri insan kaynağına, insan kaynağı da insan ve kültür birimlerine evrildi. Şimdi herkes evrensel etik kuralları paydaya koyup, kendi vizyon ve misyonundan pay çıkarıyor. Bütün mesele yetenekleri bu matematikte tutmak...
#Burcu Cantekinler Koç“Çalışan bağlılığı son yıllarda neredeyse tüm şirketlerin en öncelikli gündem maddelerinden biri oldu” diyen Gelecek Varlık Yönetimi İnsan Kaynakları ve Kurumsal İletişim Direktörü Gaye Kaleağası, “Bu konudaki rekabetçi insan kaynakları ve iç iletişim uygulamalarımızla sektörümüzün cazibe merkeziyiz. ‘Gelecek Birlikte Güzel’ dünyamızla çalışma arkadaşlarımıza sosyalleşme olanaklarından eğitim ve gelişim fırsatlarına, zindelik uygulamalarından takdir ve ödüllendirme süreçlerine kadar aynı amaca hizmet eden farklı farklı imkânlar sunuyoruz” dedi.
#Çalışma HayatıKırsalda oluşan işgücü açığının hayvancılıkta yol açtığı ‘Afganistan’dan ithal çoban’ dalgası, hizmet sektörüne de sıçradı. Pandemi döneminde yaşanan kapanmalar sonrası nitelikli personelini farklı sektörlere kaptıran restoranlar garson ithal etmeye başladı. TÜRES ve TURYİD başkanlarının anlattığına göre, gençler artık restoranların asgari ücret verdiği ve bahşişlerin de azaldığı garsonluk mesleğine yönelmeyince, oluşan personel açığının önemli bir kısmı Afganistan, Pakistan ya da Suriye uyruklu gençlerle kapatılmaya başlandı.
#Gamze BALTürkiye’nin öncü sanayi kuruluşlarından Kibar Holding, 2025 Sürdürülebilirlik Stratejisi’nin yol göstericiliğinde, toplumsal cinsiyet eşitliğine katkı sağlayan çalışmalarına devam ediyor. Eşitlikçi ve kapsayıcı bir çalışma kültürüne sahip olan topluluk, doğruluk ve güven üzerine inşa ettiği kurumsal yapısını toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda yaptığı çalışmaları ile güçlendiriyor. Kibar Holding, sürdürülebilir bir geleceğin kadın ve erkeğin iş hayatına ‘eşit’ katılımıyla mümkün olacağına inanıyor.
#KadınSabancı Holding İnsan Kaynakları ve Sürdürülebilirlik Grup Başkanı Yeşim Özlale Önen, Los Angeles’taki SHRM (Society for Human Resource Management) Konferansı’nda öne çıkan üç trendi saydı. İlk sırada ‘medeniyet’ olması şaşırtıcıydı. Dönüşen iş dünyası, küçülen küresel ekonomide sürdürülebilir yeteneğin şifresini ‘medeniyet’ ile kırmaya odaklanmış görünüyor. Vahşi rekabette ‘esnetilen’ eşitlik, kapsayıcılık gibi etik değerlerin yeteneklerde güven sorunu yarattığı anlaşıldı. Şimdi ‘medeni şirketler’in çağı mı başlıyor?
#Yasemin SALİHEngelli istihdamı konusunda danışmanlık veren Es Kariyer Kurucusu ve Çeşitlilik Savunucusu Esra Odabaşı, Türkiye’deki 10 milyon engellinin 2 milyonunun çalışabilir durumda olduğuna dikkat çekti. Odabaşı, yapay zekânın gelişim sürecinde engelli bireylerin de sürece dahil edilmesiyle engellere meydan okunacağını söyledi.
#Engelli İstihdamıÜnlü sunucu “Amerikan rüyası” denen, bu büyük ve fırsatlarla dolu ülkede isteyen ve çok çalışan herkesin bir gün başarılı ve zengin olacağını anlatan kavramın vücut bulmuş hali. 50 yıldan fazladır devam eden çalışma hayatı onu bir zamanlar hayal bile edemeyeceği bir noktaya taşıdı.
#Oprah WinfreyÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emekli bayram ikramiyeleri hakkında "Şu an rakam söylemek için çok erken. Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımızın başkanlığında ekonomi kurmaylarıyla görüşmeleri yaptıktan sonra, nasıl önceki yıllarda bir artış söz konusu olduysa tabii bununla ilgili değerlendirmeleri de yapacağız." ifadelerini kullandı.
#Emekli İkramiyesiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ulusal İstihdam Stratejisi Tanıtım Toplantısı'nda açıklamalarda bulundu. Üniversite öğrencileri için müjde veren Erdoğan, "İŞKUR gençlik programını bugün itibari ile devreye alıyoruz. Gençler eğitimini sürdürürken kendilerini geliştirecek birçok alanda bu programa dahil olabilecek. Programda toplam 1 milyon öğrencinin istifade etmesini hedefliyoruz." dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ulusal İstihdam Stratejisi Tanıtım Toplantısı'nda açıklamalarda bulundu. Üniversite öğrencileri için müjde veren Erdoğan, "İŞKUR gençlik programını bugün itibari ile devreye alıyoruz. Gençler eğitimini sürdürürken kendilerini geliştirecek birçok alanda bu programa dahil olabilecek. Ayda 5 gün katılacak öğrencilerimize 5 bin 415 lira, 14 gün katılacaklara yaklaşık 15 bin 162 lira destek vereceğiz. Programda toplam 1 milyon öğrencinin istifade etmesini hedefliyoruz." dedi.
#Recep Tayyip Erdoğanİngiliz kraliyet ailesinin modern zamanlardaki en olaylı üyeleri olan Meghan Markle ile Prens Harry, yine dünyanın en çok konuşulan kişileri arasına girdi. Üstelik bu kez bunun nedeni de ilginç... Markle'ın aileye katıldığı ilk dönemde çok tartışılan bir konu yeniden gündeme geldi. Tabii ki Sussex çifti yine eleştiri oklarını üzerlerine çekti.
#Meghan MarkleMehmet Akif İnan Vakfı tarafından bu yıl altıncısı gerçekleştirilen Mehmet Akif İnan Ödülleri, Memur-Sen Genel Merkezi’nde düzenlenen, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un da katıldığı törenle sahiplerini buldu. Programa mesaj gönderen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "İsrail’in Kudüs'e yönelik saldırılarını yıllar öncesinden mısralarında anlatan eğitimci, şair, yazar Mehmet Akif İnan'ın yazdıklarının halen güncelliğini koruması, ölümsüz bir esere imza attığının büyük kanıtıdır" ifadelerini kullandı.
#Mehmet Akif İnanKariyer.net işverenlerin çalışanlarda aradığı yetenekleri araştırdı. En çok aranan yetenekler MS Office hâkimiyeti, ingilizce bilgisi ve analitik düşünme becerisi olurken, yapay zekâ ve veri bilimi gibi teknik beceriler de giderek ön plana çıkıyor. Çalışanlar da artık yapay zekâ gerçekliğinin ve yaşanacak dönüşümün farkında. Bu nedenle Türkiye’deki çalışanların yüzde 70’i yeni beceriler edinmeye istekli.
#Kariyer.NetGençler iş değişikliği konusunda çok cesur. Araştırmalara göre her iki genç çalışandan biri önümüzdeki bir yılda iş değişikliği düşünüyor. 5 yıldan fazla aynı yerde kalmak isteyenlerin oranı sadece yüzde 6. Ancak uzmanlar uyarıyor: İş hayatı karda yürümek gibidir, olumlu ya da olumsuz iz bırakır... İşten ayrılma sürecinin doğru yönetilmesinin sadece şirketler için değil çalışanların kariyeri için de önemli olduğuna dikkat çeken uzmanlar genç yeteneklere kritik tavsiyelerde bulunuyor.
#Gülistan ALAGÖZYapay zekânın etkisi, uzaktan çalışma, değişen ekonomik baskılar, aranan eleman açığı 2025’te işgücü piyasasını zorlaştıracak unsurlar. Yapay zekâ teknolojisi hem işe alım süreçlerinde hem de iş yapış süreçlerinde etkili olacak. CEO’larla yapılan son ankete göre Türkiye de dahil hemen hemen tüm ülkelerde 2025’te, işgücü piyasasının en önemli sorunu, nitelikli işgücü eksikliği olacak. Peki, 2025 yılında işgücü piyasasında neler bekleniyor, yeni yılda gündemde neler olacak?
#Noyan DOĞANİşverenlerin deneyim şartı iş arayan yeni mezunları zorluyor. İş ilanlarında ‘giriş seviyesi’ işler için de en az yıl 2 yıl deneyim şartı isteniyor. Peki yeni mezunlar nasıl tecrübe edinebilir? Uzmanlar, öğrencilerin mezun olmadan önce staj ve gönüllü projelerle deneyim kazanabileceklerini belirtilirken, kurumsal firmaların adayları eğitmek ve geliştirmek adına çeşitli programlar düzenleyerek istihdam yarattıklarına dikkat çekiyor. Ancak bu programların yeterli olması için devlet teşviklerinin artması, özel sektör ile üniversiteler arasında işbirliklerinin güçlenmesi gerektiği ifade ediliyor.
#Özge ESENYeni nesil çalışanlar için önemsenme duygusunun, ücret beklentisi kadar belirleyici olduğuna değinen Multinet Up CEO’su Ali Emre Sever, “Artık işverenler, ödüllendirmeleri de anlık olarak gerçekleştiriyor. Mesela, çalışan iyi bir satış gerçekleştirdi ya da iyi bir ivme yakaladı diyelim. İşverenler ödüllendirmeyi anında yapıyor, çalışanın da ödül için bir sene beklemesi gerekmiyor. Multinet Up olarak bu değişimi göz önünde bulunduruyor, her jenerasyondan çalışanı memnun eden uygulamalarımızla kurumlara geniş bir hizmet yelpazesi sunuyoruz” diye konuştu.
#Sponsorlu İçerikÇalışma hayatının yeni normalleri arasına ‘uzaktan ya da hibrit çalışma modeli’ ve ‘haftada dört gün çalışma’ tartışmalarından sonra ‘artan ek iş talebi’ de girdi. Türkiye’de ve dünya genelinde yapılan araştırmalar, artan yaşam maliyetleri karşısında çalışanların ek iş arayışlarının hızlandığını ortaya koydu. Avustralyalı çalışanların yüzde 32’si, Amerikalı çalışanların yüzde 40’ı, İngiliz çalışanların ise yüzde 44’ü ek bir işte çalıştığını söylüyor. Yurt içinde yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye’de bu oran yüzde 52. Ek işlere en çok yönelenlerin Y ve Z Kuşağı olduğu; en yüksek geliri de Y Kuşağı’nın sağladığı belirtiliyor. Ancak ‘Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan da olunabilir.’
#Ek İşGeleceğin liderlerini yetiştirmeye odaklandıklarını söyleyen Eksim Holding İnsan Kaynakları Direktörü Mehmet Fatih Korkut, genç yeteneklerin iş dünyasının en değerli gündem maddesi olduğunu, bu kapsamda şirketlerin bu yetenekleri çekme, elde tutma ve geliştirmeye yönelik gerçekleştirdiği insan kaynakları uygulamalarının bir anlamda organizasyonları da dinamikleştirdiğini belirtiyor.
#Eksim Holdingİnsan kaynakları alanında dünya genelinde yapılan pek çok araştırma, işe alımda kritik sürenin 6 ay olduğunu ortaya koydu. İşe yeni alınan bir çalışan, bu süre içinde hâlâ yeni pozisyonuna ve ekibine alışamadıysa, o iş yerindeki ömrü de kısa oluyor. ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, bir iş yerindeki ilk 6 ayı iyi geçen çalışanların o iş yerinde 3 yıl çalışma oranı yüzde 69. Başka bir araştırma ise çalışanların yaklaşık 3’te birinin ilk 90 gün içine yeni işlerinden ayrıldığına işaret etti. Bu kapsamda, ilk 6 aylık sürecin ‘çalışanın kurumu, kurumun da çalışanı deneme süresi’ olduğu belirtiliyor.
#İnsan KaynaklarıBatı Anadolu Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Candaş, 3 yılda İzmir’de başarı hikayesi yazdıklarını söyledi. 40 milyon dolar yatırım hedeflediklerini paylaşan Candaş, Aliağa’ya yeni çimento tesisi kurmayı planladıklarını, Batıliman’da da iskelenin uzatılması ve bir bölümünü genişletmesi projesini devreye aldıklarını aktardı.
#1Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türkiye'nin bugün özellikle sosyal güvenlik sisteminde dünya ölçeğinde örnek alınan bir ülke olduğunu belirterek, istihdamda ve iş gücündeki göstergelerin de sürekli yükselme eğiliminde olduğunu söyledi.
#Vedat IşıkhanModa dünyasına birçok meslektaşından daha şanslı bir şekilde adım attı... Babası bambaşka bir alanda faaliyet gösterse de gayet zengin ve ayrıcalıklı biriydi. Annesi ise gençlik yıllarında moda dünyasında fırtınalar estiren ünlü bir model.
#Gigi HadidCumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’da Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM) tarafından "Yapay Zeka ve Kadın" temasıyla düzenlenen “6. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi”nde konuştu. ABD'de yeniden başkan seçilen Trump'la görüşmesini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Gazze ve Lübnan'ı hatırlattık. Trump'tan 2. başkanlık döneminde eski yönetimin hatalarını terk etmesini bekliyoruz. Daha fazla kan akmaması, savaşın bitmesi için elini taşın altına koymasını bekliyoruz." dedi. Erdoğan, "Kadınları dışlayan, kadınlara adaletsizlik yapan bir teknolojinin insanlığa hayrının dokunması mümkün değildir. Yapay zeka konusunda adım atılmalı" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanYeni çalışma düzenine çabuk alıştık. Yapılan araştırmalara göre çalışanların yüzde 60’ı uzaktan ya da hibrit çalışma ortamı sunmayan bir şirkette olmak istemiyor. Ama işe yeni başlayanlar için durum farklı. Fiziki olarak ofise gidememek hem ekiple olan iletişimi, hem işe alışma sürecini hem de deneyim aktarımını zorlaştırıyor. Uzmanlara göre, işverenlerin dijital çözümler ve insan odaklı stratejiler geliştirmesi gerekiyor.
#Hürriyet İKOrtalama günlük kazancı en yüksek olduğu sektör 3.699 lira ile havayolu taşımacılığı. İkinci sırayı ise 3.444 lira ile petrol ve doğal gaz sektörü alıyor. İstihdamın yüksek olduğu inşaat, ticaret sektörlerinde ise ortalama ücretler günlük 800 liralarda. İllere göre bakıldığında ise en yüksek ücretin ödendiği il Kocaeli.
#Hürriyet İKÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Sosyal koruma ve çalışma yaşamı alanında geliştireceğimiz yeni iş birlikleri sadece ülkelerimizin refahını artırmakla kalmayacak, aynı zamanda vatandaşlarımıza daha iyi bir yaşam sunmamızda bizlere yardımcı olacaktır" dedi.
#Vedat IşıkhanHakkari'nin Yüksekova ilçesinde konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "TUSAŞ'ta hem istiklalimizin hem de istikbalimizin teminatı olan ve 'Gök Vatan'da bağımsız olmamızı sağlayacak yerli ve milli savunma projelerimiz hayata geçiriliyor. Dolayısıyla, alçak teröristlerin bu saldırısı, doğrudan Türkiye'nin bağımsızlığına yapılmış menfur bir saldırıdır" dedi.
#Vedat IşıkhanGeçmişi 2000’li yılların başlarına uzansa da Covid-19 pandemisiyle birlikte çalışma hayatında yaygınlaşan uygulamalardan biri de ‘işçinin ulaşılamama hakkı.’ Çalışanların herhangi bir yaptırımla karşılaşma kaygıları olmadan, çalışma saatleri dışında işyeri ile dijital iletişimi kesebilmeleri anlamına gelen bu hak, ‘bağlantıyı kesme hakkı’ olarak da biliniyor. Konuyla ilgili son düzenleme ağustos ayında Avustralya’dan geldi. Ülkede yürürlüğe giren yeni yasaya göre, ülkedeki çalışanlar artık mesai sonrası gelen aramaları yanıtlamak ya da mesajları okumak zorunda değil. Başta Avrupa ve Latin Amerika olmak üzere 20’den fazla ülkede de benzer kurallar uygulanıyor
#Gamze BalPandemiyle birlikte esnek çalışma modeline geçen çalışanlar ofise dönüşle birlikte online toplantı yapabilecekleri alana ihtiyaç duymaya başladı. Ofis mobilya sektörü, bu ihtiyacı gidermek için gürültüden izole edilmiş toplantı kabinleri üretti. Fiyatları 3 bin ila 10 bin dolar arasında değişen bu ürünlere en çok büyük ölçekli şirketler ilgi gösterirken, kısa ve orta vadede tüm dünyada yaygınlaşması bekleniyor.
#Hürriyet İKTüm dünyada haftada beş gün olan mesai anlayışından uzaklaşmak isteyen şirketlerin sayısı artıyor. Son olarak Belçika, İzlanda, İsveç ve Almanya’da kısmen uygulanmaya başlanan dört gün mesai İngiltere’de de denenmeye başlamış; pilot uygulamaya katılan 61 şirketten 56’sı dört gün mesaiyi kalıcı hale getirmişti. Türkiye’de ise ‘kamuda esnek çalışma’ konusunda formül arayışları olsa da özel sektörde mesai saatlerinin azaltılması yönünde bir çalışma yok. Ancak Yalova merkezli bir şirketin nisan ayında dört gün çalışma modeline geçmesinin, diğer şirketlere de ilham olması bekleniyor. İşte bu modelin dünyada öne çıkan örnekleri ile Türkiye’de konuyla ilgili son gelişmeler...
#Gamze Bal