Atatürk’ün zamanı iki harp arasıdır. Sadece demokrasi fikrinin değil Avrupa medeniyetinin bütün parlak yönlerinin çamura düştüğü zamandır. Demokrasinin fikri, felsefi temellerini inşa edenler dahi Anglosaksonlar hariç çok partili rejimin düşmanı kesildiler. Onu bir şarlatanlık, burjuva aldatması veya daha adi bir tabirle “Yahudi komplosu” olarak nitelendirdiler. Bu dönemin içinde Türkiye Cumhuriyeti liderinin demokrasi aleyhinde hiçbir demeci söz konusu bile değildir.
#Mustafa Kemal PaşaSöylenenlere göre Trump’ın ilk şaşkınlığı geçmiş durumda. “Şimdi artık çılgınlık ve saldırganlık devri geldi” diyorlar. Bu gibi endişeler şüphesiz Beyaz Saray’ın çalışanlarını ve başkanın etrafındaki, bizdeki bakan mesabesindeki sekreterleri ilgilendirir. ABD’nin geleneklerine aykırı şekilde, tam bir “canının istediğini getirip diğerlerini atma” devrinin başlayacağı açık. Trump’ın “dünyaları ben yarattım” diyeceği bu dönemde önemli devletlerle ilişkisi farklı olacaktır. Büyük devletlere karşı diş geçiremeyebilir. Ancak biz, sanırım yeterince büyük olmaktan ziyade önemli ve hacimli bir ülkeyiz. Meseleleri büyütmekten kaçınmak gerek.
#ABD SeçimleriSeçmen profili değişiyor. Siyasete küskün olan gençlik bile iş belediye seçimine gelince daha çok ilgi duydu. Kadın belediye başkanları sayıca arttı; ama hâlâ oran Millet Meclisi’nin altında. Medya ve küçük istisnaisiyle kamuoyu ölçüm şirketleri Türk halkının gözünde yara aldı. Ümidimiz bu seçimde olumlu belirtileri görülen genel merkezlerin “Biz kimi istersek o aday olur, gösterdiğimiz aday da kim olursa olsun kazanır” sloganını unutmaları gerektiğidir çünkü abes zihniyet her tarafta ilk darbeyi yedi.
#BELEDİYE SeçimleriPolonya’nın Ukrayna üzerindeki hâkimiyeti, aynı şekilde Rusya’nın Küçük Rusya (Malaya Rossiya) diye nitelendirilen Ukrayna üzerindeki hâkimiyeti, Ukrayna ulusunun ortaya çıkışının sureleri, tarihte Ukrayna-Rusya varlığının birbirinden bağımsız olarak gelişmesi gibi konular oldukça çetin cevizdir. Doğu Avrupa devletleri tarihî haritalar ve iddialar ileri sürmeye bayılırlar.
#RusyaRusya Savunma Bakanlığı, Japon Denizi’nde “Moskit” gemisavar füze denemesi gerçekleştirildiğini duyurdu.Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Pasifik Filosu gemilerinin Japon Denizi'ndeki Büyük Petro Körfezi'nde Sovyet yapımı “Moskit” gemisavar seyir füzelerini test ettiği bildirildi.
#RusyaRusya Savunma Bakanlığı, Japon Denizi’nde “Moskit” gemisavar füze denemesi gerçekleştirildiğini duyurdu.Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Pasifik Filosu gemilerinin Japon Denizi'ndeki Büyük Petro Körfezi'nde Sovyet yapımı “Moskit” gemisavar seyir füzelerini test ettiği bildirildi.
#Gemisavar FüzeBahsettiğim “Yeni Türkiye” son 20-30 yılın değil, son asrın sıfatıdır. Onda dahi II. Meşrutiyet’in, Genç Osmanlıların hatta 18. asır Türkiye’sinin temel rolünü unutmamak gerekir. Bu memleket; tıbbiyeye, mühendislik eğitimine, modern topçuluk ve askerliğe ta 18. asırdan ve de Avrupa edebiyatı ile felsefesini asıl kaynaklara inerek en azından 19. asırdan beri inceleme sürecine sahip.
#Yeni TürkiyeRusya lideri Putin, kendisini kimisinin ‘deli’, kimisinin ‘büyük’ diye andığı Rus Çarı 1’inci Petro ile kıyasladı. ‘Petro, İsveç ile savaşırken kendisinin olanı geri alıyordu’ diyen Putin, bugün Ukrayna’da yaptıkları şeyin de bu olduğunu savundu.
#Vladimir PutinRusya ve Ukrayna arasındaki savaş sürerken Rus lider Vladimir Putin’in eylemleri ve söylemleri tartışma yaratmaya devam ediyor. Ukrayna’yı işgalini Donbass’ı ‘Naziler’den arındırmak’ bahanesiyle aklamaya çalışan Putin şimdi de kendini tarihin en ünlü Rus imparatorlarından birine benzetti ve gerçek niyetini ortaya koydu…
#RUSYAUkrayna’yı işgal etmesinin ardından Rusya’ya art arda konulan yaptırımlar ve Batı’nın uyguladığı izolasyon, bazı Rus çevrelerinde “Petro bize Avrupa yolunu açmıştı, Putin şimdi o yolu kapattı” eleştirilerine sebep oldu. 43 sene çarlık yapan, kimilerinin ‘Büyük Petro’, kimilerinin de ‘Deli Petro’ dediği I.Petro modernleşmenin anahtarını ‘Batılılaşmak’ olarak görmüş ve buna uygun birçok reformlar yapmıştı. Peki, şimdi Rusya-Avrupa ilişkisi tamamen koptu mu? Büyük Petro bu savaşı görseydi ne derdi? Biz sorduk, tarihçiler cevapladı.
#PutinUkrayna’ya bakışı itibarıyla Putin’in umumi Rus düşüncesinden çok farklı olması beklenemez. Ukrayna, ister Çarist isterse Sovyet devrinde olsun, Rusya halkının bölünmez bir parçası olarak kabul edilir. Ukrayna’nın doğusu Rusya’nın ayrı görmeye tahammül edemeyeceği bir yer. Karadeniz, Rusya için önemli; bunu anlamak lazım. Bir gerçek var ki Rusya’yı Karadeniz’in dışında tutmak zor ve lüzumsuz bir hayal. Ancak üzerinde durulması gereken Rusya’nın Karadeniz’i başkalarıyla paylaşmaya alışması gereğidir.
#RUSYARusya Devlet Başkanı Putin, önceki akşam tüm dünyanın izlediği Ukrayna konuşmasında Osmanlı döneminden de bahsetti. Rusya’nın Çarlık ve Sovyet dönemindeki politikalarını anlatan Putin “Geçmişte 18. yüzyılda Karadeniz kıyıları Türkiye ve Osmanlı’ya mücadele alanı olarak kullanılmıştı” dedi. Putin’in bu sözlerini tarihçilere sorduk.
#Vladimir PutinOğuz Aydemir ülkemizin başarılı iş insanlarından olmasının yanı sıra özellikle toplumsal alanda yaptığı kültürel, arkeolojik ve tarihi çalışmalarıyla öne çıkan çok değerli bir toplum gönüllüsü. Özellikle Çeşme Deniz Savaşı’nın önemini yansıtan kitaplar ve hazırladığı sergi ile gündeme gelen Aydemir, bu savaşın Aydınlanma Çağı’nın en önemli olaylarından biri olduğunu anlatıyor
#1Burçlar insanların hayatlarına, kişilik özelliklerine etki etmektedir. 30 Mayıs hangi burç oluyor? 30 Mayıs günü doğanların burcu nedir? 30 Mayıs yükseleni nedir? 30 Mayıs günü doğan kişilerin özellikleri nelerdir? 30 Mayıs özel bir gün müdür? 30 Mayıs gününde doğan Türk ünlüler ve futbolcular kimlerdir? 30 Mayıs gününde dünyaya gelen yabancı ünlüler kimlerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#30 Mayıs Hangi Burç Ve Burcu Ne?21. Yüzyılın Mucize Taşı olarak lanse edilen Ruşur Taşı, şimdi elektromanyetik alan (EMF) koruması, vücudun arınması ve detoksifikasyonunun yanı sıra genel şifa ve duygusal esenlik için başvurulan taştır. Pek çok faydası olduğu bilinen bu taşın özellikleri hakkında bir derleme hazırladık.
#Ruşur Taşı Nedir Ve Ne İşe Yarar?Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Türkiye’ye nükleer teknolojiyi taşıyacak ve ülkemizin nükleer enerjideki zihni altyapısını inşa edecek uzmanlarımız eğitimlerini tamamlayarak ülkemize dönmeye devam ediyor. Genç mühendislerimizden 43’ü daha dün mezun oldu. Son mezunlarımızla birlikte bugüne kadar eğitimini tamamlayarak ülkemize dönen genç nükleer enerji uzmanımız 186’ya ulaştı" dedi.
#Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih DönmezRusya’ya nükleer mühendislik eğitimi almaları için giden gençler Türkiye’nin ilk nükleer güç santralında görev alacak. 2018’de 35, 2019’da 53, 2020 yılında ise 55’i mezun olurken, genç mühendislerin 43’ü bugün mezun oluyor. Böylece Türkiye’nin nükleer mühendis sayısı 186’ya ulaşıyor.
#GazetehaberleriTarihçi Robert K. Massie ‘Çariçe Katerina’ adlı biyografi eserinde, Rus tarihinde ‘Petro’nun dengi olabilmiş tek insan’ olarak tanımladığı, ilginç öznenin, Katerina’nın hayatına odaklanıyor. Onun adım adım bahtsızlıktan tahta yükselişini ve burada yaptığı işleri, çevresi ve dönemiyle beraber aktarıyor.
#Çariçe KaterinaBizim Türk vakanüvisleri ve 18. asrın ilk sefirleri ona ‘Deli Petro’ derler. Lakin tarihçimiz Ahmed Cevdet Paşa’dan beri Türkler de ‘Büyük Petro’ unvanını kullanmaya başladılar. Şüphesiz ki memleketi de ona ‘Büyük Petro’ unvanını verir. Sovyet İhtilali’nin ilk 15 senesinde kendisine ısrarla I. Petro dendiği halde nihayet Stalinist milliyetçi politika döneminde ‘Büyük Petro’ unvanı kabul edildi.
#YAZAR