Önce Kahramanmaraş’ta ardından Hatay’da olan depremlerin ardından vatandaşlar yaşadıkları bölgelerdeki deprem risk durumlarını sorguluyor. Marmara bölgesinin Güneyinde bulunan Bursa’da nüfus yoğunluğu ve bina yapısı sebebiyle deprem risk durumu sorgulanıyor. AFAD tarafından hazırlanan Türkiye Rİsk durumu haritasında Bursa birinci derece riskli iller arasında yer alıyor. Peki Bursa deprem bölgesi mi, fay hattı geçiyor mu? İşte, Bursa deprem risk durumu bilgisi
#Bursa Deprem Bölgesi MiAFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, “1999 İzmit Depremi ile 1912 Mürefte (Şarköy) depremleri arasındaki alan henüz kırılmadı. Her yıl 2,5 santimetre enerji biriktiriyor, her yıl 2,5 santimetre batıya doğru hareket ediyor. Bu fayın elastik payı tükendiği anda kırılacak. Burada baktığımızda 250 yıllık birikim var. Bugüne kadar 6 ila 7 metre arasında yer değiştirmesi söz konusu. Hatırlarsanız 17 Ağustos’ta, demir yolundaki rayların bükülmesi bu şekilde oldu. Bu hangi büyüklükteki depreme karşılık derseniz, kırılmanın mekanizmasına göre 7.2’den başlayıp 7.8’e kadar çıkabilecek büyüklükte bir deprem üretebilir” dedi.
#AFADCumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Bursa mitinginde açıklamalarda bulundu. Emekli maaşları için düzenleme mesajı veren Erdoğan, "Önümüzdeki Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız. Düzenlemenin hazırlıkları tamamlandı." dedi. CHP'yi sert sözlerle eleştiren Erdoğan, "Çeşitli şehirlerde DEM ile neyin karşılığı karanlık ittifaklar kuruyor. Bundan öyle utanıyorlar ki saklamak için kırk takla atıyor. CHP'nin ihtirasları DEM'i de hallaç pamuğuna çevirdi, içini karıştırdı." ifadelerini kullandı.
#Recep Tayyip Erdoğanİstanbul ve çevre illerden hissedilen deprem sonrası riskli iller ve ilçeler merak konusu oldu. Saat 10:42’de meydana gelen depremin derinliği 8,98 km olurken deprem Bursa, Tekirdağ, Balıkesir, Sakarya, Kocaali gibi illerden hissedildi. İstanbul’un birçok ilçesinde hissedilen depremin ardından riskli bölgeler tekrar gündeme geldi. Yaşanan depremle ilgili CNN Türk’e konuşan Prof. Dr. Şükrü Ersoy yaptığı açıklamada Gemlik’ten geçen fay sonuna dikkat çekti. İstanbul başta olmak üzere riskli olan iller ve ilçeler tekrar gündeme geldi. İstanbul deprem bölgesi mi, hangi ilçeler riskli? İşte, derecelerine göre riskli iller…
#İstanbul Deprem Bölgesi MiKahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, ülke genelinde artan bina dayanıklılık testi talepleri Bursa'da sadece başvuruda kaldı. İlk 2 ayda 133 kişi, yaşadığı binaya karot testi yaptırmak için Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü'ne başvurup test yaptırmazken, depremin ikinci ayından sonra müracaat eden de olmadı. Özellikle depremin ilk günlerinde yoğun başvuru olduğuna, ancak kısa sürede deprem korkusunun unutulduğuna dikkat çeken BUÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Doğangün, "Başvurulardan hiçbiri devam ettirilmedi. Maalesef deprem unutuldu" dedi.
#Kahramanmaraş DepremleriBilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Gaziantep'te açıklamalarda bulundu. Varank, "Biz inanıyoruz ki vatandaşlarımız, aziz milletimiz 14 Mayıs'ta doğru kararı verecek ve bu eski Türkiye kalıntılarını inşallah tarihi çöplüğüne gönderecek.’’ ifadelerini kullandı.
#Mustafa VarankYaşadığımız Kahramanmaraş depremlerinin ardından bilim dünyasından birçok değerli isimle görüştük. Hepsinin özellikle vurguladığı konu şu oldu: “Türkiye bir deprem ülkesidir ve hazırlığımızı buna göre yapmamız gerekir.” 12 Şubat tarihli Pazar ekimizde yayımlanan söyleşisinde de Prof. Dr. Naci Görür deprem riski taşıyan illeri açıklamıştı. Bu şehirlerden İstanbul, İzmir, Muğla, Çanakkale, Bingöl, Tekirdağ, Adana ve Bursa belediyelerinin başkanlarına ve ilgili birimlerine sorduk: “Olası bir depreme hazır mısınız, bu konuda hangi çalışmaları yapıyorsunuz?”
#Depreme HazırlıkTÜGİAD Başkanı Nilüfer Çevikel, kendi firması da dahil bazı TÜGİAD üyeleriyle deprem bölgesinde yatırım yapmayı planladıklarını belirtti. Çevikel, “İş dünyası olarak deprem bölgesinden göç eden insanlara evinize geri dönün diyebilmek için bizlerin de oraya gitmemiz, o insanlara iş imkânları yaratmamız gerekiyor. Bu bölge bir teknoloji üssü haline getirilebilir” diyor.
#Nilüfer ÇevikelÜlkemizin yaşadığı ve 11 ili etkileyen deprem felaketi sonrası herkes kendi kenti için olası depremleri ve binaların, şehrin hazır olup olmadığını konuşmaya başladı. Yeterli önlemlerin alınıp alınmadığı, bu bilgilere nasıl ulaşılacağı, yapılması gerekenler hepimiz için kaygı ve merak oluşturdu.
#Afet Ve RiskTürkiye bir deprem ülkesi... 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinden sonra bu gerçeği acı bir şekilde yeniden hatırlamak zorunda kaldık. Uzmanlarca potansiyel deprem bölgesi olarak anılan 13 farklı şehirden 100 kişiye sorduk: “Depreme hazır mısınız, hazırlık için ne yaptınız?” Hazır hissedenlerin sayısı 100 kişiden 24’te kalırken 100 kişinin tamamı tehlikenin farkında ve kimi çaresiz hissediyor, kimi de “Elimden gelen yetersiz” diyor...
#DepremBir tarih yok oldu. Anadolu’nun ilk camisi Habib-i Neccar Camisi, Hatay için büyük öneme sahip Hatay Meclis binası, 128 yıllık Aziz Pavlus Kilisesi ve lezzetin başkenti diyebileceğimiz Antakya çarşısı artık yok. Hatay yeniden ayağa kalkacak ancak biraz zamana ihtiyaç var.
#Uğur ÇELİKKOLHatay’da yaşanan çevre illerden hissedildi. Önce 6.4 ve sonrasında 5.8 depremin ardından 30’a yakın artçı sarsıntı yaşandı. 213 vatandaş hastaneye sevk edilirken Türkiye deprem risk bölgesi merak ediyor. Bingöl, Doğu Anadolu Bölgesi’nin önemli şehirleri arasında yer almaktadır. Doğusunda Muş, kuzeyinde Erzincan ve Erzurum, batıda ise Tunceli ve Elazığ bulunmaktadır. AFAD’ın açıkladığı deprem riski raporuna göre Bingöl risk durumu açısından 1.derece riskli iller arasındadır. Peki Bingöl’den fay hattı geçiyor mu? İşte son bilgiler…
#Bingöl Deprem Bölgesi MiMarmara Bölgesi güne Düzce'nin Gölyaka ilçesinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremle uyandı. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok ilden hissedilen deprem sonrası insanlar sokağa döküldü. Peki, yaklaşık olarak 15-17 saniye süren depremi nasıl yorumlamak gerekiyor? Depremin meydana geldiği 6,81 kilometre derinlik ne ifade ediyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#DepremDüzce'nin Gölyaka ilçesinde saat 04.08'de 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem uzmanları, Marmara ve İç Anadolu'daki bir çok kenti sallayan depremi değerlendirdiler. CNN Türk'te konuşan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, on gün kadar büyüklüğü 5.0'a kadar olabilecek artçı depremlerin olabileceğini belirtti. Ersoy ayrıca Düzce'deki depremin beklenen İstanbul depremi öncüsü olmadığını belirtirken, "Biz Marmara'da 7 büyüklüğünde bir deprem bekliyoruz. Daha doğuda." ifadelerini kullandı.
#Deprem17 Ağustos büyük Marmara depreminin yıldönümü. Acılar 23 yıl sonra da hâlâ tazeliğini korurken uzmanlar yeni depremler için endişeli. Peki beklenen büyük Marmara depreminde süre ne kadar azaldı? Olası Marmara depremi gibi Türkiye'de başka büyük depremler bekleniyor mu? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı
#Depremİzmir son dakika depremi Kandilli Rasathanesi ve AFAD verilerine yansıdı. Kandilli Rasathanesi'nden alınan bilgiye göre Ege Denizi Kuşadası Körfezi'nde 3.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD ise depremin büyüklüğünü 3.9 olarak bildirdi. Yaşanan deprem Kuşadası ve çevre ilçelerde hissedilirken, kısa süreli panik yaşayan vatandaşlar da İzmir'de deprem mi oldu, nerede deprem oldu? sorularına yanıt aramaya başladı. Türkiye'de meydana gelen depremler anlık olarak Kandilli ve AFAD tarafından güncelleniyor. İşte, 11 Ağustos 2022 Kandilli son depremler listesi
#DepremSon depremler listesi güncel olarak yayınlanıyor. 23 Temmuz’da gerçekleşen depremler vatandaşlar tarafından merak edilmeye başlandı. Kandilli Rasathanesi ve AFAD tarafından sarsıntıların detayları hakkında bilgilendirme yapılıyor. Dün Hatay’da şiddetli bir deprem gerçekleşti. Peki, en son nerede deprem oldu?
#Son DepremlerBalıkesir son dakika depremi Kandilli ve AFAD verileri ile güncellendi. AFAD'dan yapılan açıklamaya göre Balıkesir Gönen'de 4.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Korkutan deprem Tekirdağ, Balıkesir, Çanakkale, Bursa, İstanbul'da hissedildi. Kandilli Rasathanesi verilerine göre ise depremin büyüklüğü 4.8 olarak açıklandı. Marmara Bölgesi'ni etkileyen depremin ardından panik yaşayan vatandaşlar, "son dakika deprem mi oldu, nerede deprem oldu? sorularının yanıtına odaklandı. Depremde herhangi olumsuz bir durum olup olmadığı ise henüz bilinmiyor. İşte, 21 Temmuz Kandilli Rasathanesi son depremler listesi.
#DepremAFAD'ın en son paylaştığı verilere göre 2021’de 23 bin 753 deprem meydana geldi. 2022’de de sarsıntılar devam ediyor. Özellikle Marmara’da geçen ay önce Yalova sonra da Tekirdağ'da deprem oldu. Her iki depremin büyüklüğü orta şiddette olsa da konumları itibariyle akla hemen beklenen büyük Marmara depremini getirdi. Peki İstanbul'u da etkileyecek büyük deprem için süre kısaldı mı? Hangi ilçeler tehlike altında? Uzmanlarla konuştuk...
#Deprem