Bulgur haberleri sayfasında Bulgur hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 5100 Bulgur haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Alanya’da yetişmiş biri olarak ben yaz domatesi, salatalık ve bol yeşillikli kısırların sık sık yapıldığı ‘gün’lerde büyüdüm. Bu hafta anlattığım çilekli ve kinoalı gibi kısır çeşitlerini yazın bol bol ve soğuk soğuk yiyorum. Tercih edenler için klasik kısırın bir de glütensiz tarifini ekledim.
#BulgurÇiğköfteyi meşhur olduğu tüm illerde tattım, yapılışını da iyice öğrendim. Tavana attınız mı yapışması lazım! Bunun için de seçtiğiniz malzemelerin taptaze olması gerekiyor. Kalitesi düşük isot, pul biber, yağ ve salça kullanırsanız lezzeti yakalayamadığınız gibi rengini de tutturamazsınız.
#ÇiğköfteÇocukluğumda bizim evde bamya korukla pişerdi. Koruk taşla ezilir ve çıkan su, ayıklanan bamyaların üzerine gezdirilirdi ki bamyalar salyalanmasın. Sonrası tüm zeytinyağlı yemekler gibi; bol zeytinyağı, bol soğan, bol domates... Bamya mutfağımın baş tacı... Ben irilerini tercih ediyorum çünkü ayıklaması daha kolay. Bazen fırında yapıyorum, bazen derin yağda kızartıyorum.Bulgurlu salatasından etli çorbasına daha pek çok önerim var.
#BamyaBulgur, merak edilen besinlerden biridir. Özellikle birçok kişi tarafından tercih edilmesinden dolayı besin değeri önem taşıyan besinler arasındadır. Bu bakımdan bulgur kilo aldırır mı ve diyette yenir mi öğrenebilir ve buna göre yemeyi ya da yememeyi tercih edebilirsiniz. Bulgur kilo aldırır mı? Diyette esmer, kısırlık, haşlanmış ve sebzeli bulgur pilavı yemek kilo yapar mı tüm detayları ile derledik.
#Sağlıklı YaşamBulgurun mutfağımızdaki en lezzetli hallerinden çiğköftenin değişik baharat çeşitleriyle farklılaşan onlarca türü var. Kimi etsiz Adıyaman usulünü seviyor, kimi artık sadece yöresinde ve bazı iyi kebap restoranlarında bulunabilen, isotuyla yıldızlaşan etli Şanlıurfa usulünü. İsteyene marulla, isteyene lavaşla, tadına doyum olmayan çiğköftenin en iyilerini yiyebileceğimiz adresleri jürimiz seçip paylaştı.
#ÇiğköfteYüzlerce özgün yemeğin ana malzemesi bulgur, Türk mutfağının en temel besinlerinden... Örneğin Kastamonu’da kokusu baş döndüren bahar otlarıyla ‘eğşili pilav’ yapılır, Mardin’de bol kişnişle çiğköftesi yoğrulur. Bulguru simit kebabı gibi tariflerin yanı sıra boza ve helvada kullanmak da mümkün. Maharet, farklı türlerini iyi tanımakta...
#Türk MutfağıBulgur, karbonhidrat kaynağı olan pirinç ve makarnaya göre oldukça zengin bir besin. İçeriğindeki vitamin, folik asit ve lif ile oldukça sağlıklı. Peki bulgurun faydaları nelerdir? Gelin detayları uzmanlardan öğrenelim.
#BulgurKırıkkale’de toplu taşıma araçlarında yolculuk etmesi yasak olan 65 yaş üstü bir vatandaş "bulgur aldım" dese de 900 lira cezadan kurtulamadı. Kimliğini ibraz edemeyen bir diğer vatandaş ise "bir kere affet kurban olurum" diyerek araca binmek istedi.
#KırıkkaleBulgur, amber renkli 'sert buğday'ın yani, durum buğdayının, temizlenip pişirildikten sonra kurutularak ve buğday tanelerinin kepeğinin ayrıştırılması işlemlerinden geçirilmesi ile ileri teknoloji kullanılarak üretiliyor. Bulgurun rengi, lezzeti, pişerken su çekme oranı ve pişme süresi buğdayın cinsine, yetiştiği toprağın özelliklerine; yani coğrafyasına göre değişiyor.
#BulgurTürkülerimize dahi konu olmuş bulgurun faydaları saymakla bitmiyor. Bulgurla ilgili verdiğim her tarifte az da olsa bulgurun ne kadar yararlı olduğundan bahsetmeye özen gösteriyorum. Bu müthiş besin kaynağının yanına bir de tavuk gibi vücuttaki birçok organa faydası bulunan bir protein kaynağı eklemeden de edemiyorum. Bu hafta size biraz bulgurun tarihçesinden bahsederken, yapmayı çok sevdiğim bulgurlu tavuk oturtma tarifimi de paylaşmak istiyorum.
#BulgurSağlıklı gıdalarla ilgili yapılan spekülatif açıklamalara tepki gösteren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Bizim bulgurumuz varken neden kinoaya gidiyoruz” dedi. İşadamlarını ceviz ve badem yatırımına davet ettiklerini söyleyen Pakdemirli, “10-15 yılda kendini ödeyen yatırımların peşinden koşuyorsun. Gel, burada 5 senede yatırımı çıkaran bir sistem var” diye konuştu.
#GazetehaberleriMutfağımızın her daim gözdesi olan baklagiller sağlık için oldukça faydalı. Özellikle kuru fasulye, mercimek, barbunya ve börülce gibi zengin protein ve mineral içeriği olan baklagiller, her daim sofralardan eksik edilmemesi gereken besinlerin başında geliyor. Fakat pişirilmesi de ayrı bir özen istiyor. Peki, hem besin değeri eksilmeyen hem de nefis bir baklagil yemeği nasıl pişirilmeli? İşte cevabı...
#Baklagiller Nasıl PişirilmeliBakliyatlar, hem besin değerleri hem de lezzetiyle sofralarımızın gözdesi. Biz de, 10 Şubat "Dünya Bakliyat Günü" sebebiyle bakliyatların sağlımıza olan faydalarını sizin için araştırdık. Ne kadar yararlı olduğunu öğrenince daha fazla tüketmek isteyeceksiniz.
#BakliyatÇok özel lezzetlerimizden biri olan çöp şiş sadece bir yemek değil, aynı zamanda ustalık sınavı: İyi et, doğru ateş ve maharet... Jürimize sorduk ve çöp şişin en iyilerini yiyebileceğimiz, Ege’nin taş fırınlı mekânlarından Güneydoğu’nun özgün sunumlar yapan yerlerine, büyük şehirlerin saklı köşelerine kadar 10 adresi sıraladık.
#Pınar TahirlerBir mekâna gittiğimizde sık sık sous-vide, confit veya deglaze etmek gibi pişirme teknikleri duyuyoruz. Miso, kimchi, yuzu ya da bottarga adlı özel malzemeler de karşımıza çıkıyor. Aioli, chimichurri, bagna càuda veya beurre blanc adlı yemek sosları da cabası. Bu hafta menülerde rastladığımız ‘iddialı’ terimlerden bahsedeceğiz.
#Ebru ErkeArdahan Üniversitesi tarım alanında bölgeye özgü 13 bin yıllık ata tohumu kavılca buğdayını yeniden yeşerterek ekim ve hasatını gerçekleştiriyor. Kampüs içerisinde 100 dönüm araziye ekilen kavılca buğdayından elde edilen un üniversitenin gastronomi ve mutfak sanatları bölümü akademisyenleri tarafından ürünlere dönüştürülüyor. Ayrıca buğdaydan katma değer elde edilmesi için makarna, erişte, bulgur gibi ürünler için kurulan tesiste çalışmalar yürütülüyor. Üniversite tarafından 2021 yılından bugüne 600’e yakın üreticiye kavılca buğdayının ekimi konusunda eğitim ve destek verildi.
#Ardahan ÜniversitesiBayrama sayılı günler kala evlerde bayram telaşı başladı. Ziyarete gelen misafirler için çikolata, şeker ya da tatlı alışverişlerinin başladığı bugünlerde uzmanlar taklit ve tağşişe dikkat çekerek vatandaşları uyarıyor. Peki bayramda şekerleme, tatlı, çikolata ve lokum gibi gikramlıkları alırken nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık ile konuştuk.
#Şeker BayramıSahuru dengeli bir beslenme düzeniyle geçirmek hem sağlığımızı korumak hem de oruç ibadetini daha rahat yerine getirebilmek açısından büyük önem taşır. Yazarlarımız doktor Ayça Kaya ideal sahur tabağını yazdı; diyetisyen Berrin Yiğit ise hem sahurda yapılmaması gerekenleri hem de enerjik ve zinde bir oruç için sağlıklı ve pratik tariflerini...
#SahurŞef İsmet Saz yeni mekânı Lokanta İst’te yemek danışmanı Nicholas Gill ile çalışıyor. Şef bu kez gözünü yurtdışına çevirmiş, hikâyesini Edirne ötesine taşımayı hedefliyor. Bunu yaparken de cesur bir yaklaşımla odağına gelenekseli ve yereli almış. Belli ki bir yandan kendi ülkesinde daha da köklenmek istiyor.
#Şef İsmet SazRamazan ayında mide rahatsızlığı olan bireylerde şikâyetlerin artabileceğini belirten Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Hasan Gürel, uzun saatler süren açlık sonrası mideye aniden yüklenin, yanlış besin tercihlerinin ve düzensiz sıvı alımının mide rahatsızlıklarını tetikleyebileceğine değinerek, bu yüzden sahur ve iftar öğünlerinde mideyi koruyacak doğru besinlerin tüketmenin büyük önem taşıdığını söyledi.
#SahurSon cemrenin toprağa düşmesiyle birlikte doğa uyanışa geçti. Yozgat'ın yeşeren dağları, baharın müjdecisi çiğdem çiçekleriyle adeta renk cümbüşüne büründü. Bu doğal güzellik, bazı aileleri de harekete geçirdi. Aileler, Yozgat'ın yüksek kesimlerine çıkarak hem doğayla iç içe vakit geçirdi hem de çiğdem topladı.
#YozgatSon cemrenin toprağa düşmesiyle birlikte doğa uyanışa geçti. Yozgat'ın yeşeren dağları, baharın müjdecisi çiğdem çiçekleriyle adeta renk cümbüşüne büründü. Bu doğal güzellik, bazı aileleri de harekete geçirdi. Aileler, Yozgat'ın yüksek kesimlerine çıkarak hem doğayla iç içe vakit geçirdi hem de çiğdem topladı.
#CemreKKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ve eşi Prof. Dr. Oya Ertuğruloğlu, Londra’da ‘Dünya Kadınlar Günü’ nedeniyle düzenlenen davette, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi. Etkinlikte, Dışişleri Mensupları ve Eşleri Derneği (DİMED) Başkanı Prof. Dr. Ertuğruloğlu’nun ‘Tarihsel Süreçte Türk Kadını ve Sürdürebilirlik’ konulu bir konuşma yaptı.
#LondraSağlık Bakanlığı alışkanlıkların değiştirilmemesi durumunda 2035’te her 4 kişiden birinin obez olacağına dikkat çekerek uyardı. Bakanlık şu önerilerde bulundu: Geç saatte yemek yemeyin. Dışarıda yeme sıklığını azaltın. Sık kilo alıp vermekten kaçının. Yemeklerde zeytinyağı tercih edin. Meyve suyu yerine meyve tüketin.
#Sağlık BakanlığıBugün ucu bucağı zor çizilen, her gün değişen İstanbul, nakaratını hemen herkesin ezbere bildiği ancak melodisinin örselendiği bir uzak şarkı. Sizi bilmem ama ben bu kadim kenti, tıpkı Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ‘Kenar Semtlerde Bir Gezinti’si gibi dolaşıyorum. Çünkü Bizans’tan Osmanlı’ya, oradan Cumhuriyet’e intikal eden bu hatta dolanırken, bakımsızlığı ve haraplığı içinde bütün tarihi duyuyorsunuz. Adını 8’inci Osmanlı padişahı II. Bayezid devrinde sarayda çeşitli mevkilerde bulunup sadrazamlık da yapan Koca Mustafa Paşa’dan alan, eski İstanbul’un bu eskimez muhitini gezmeye başlayalım o vakit...
#İstanbulSağlık Bakanlığı, Ramazan’da sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu: Sahuru atlamayın, hafif bir kahvaltı tercih edin. İftarda azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenin. Günde en az 8 bardak su içmeyi hedefleyin. İftardan sonra ve sahurda dişlerinizi fırçalayın.
#RAMAZANİftar vaktinde sabırsızlıkla sofraya oturuyoruz, ancak uzun saatler boyunca dinlenme moduna geçen midemizi aniden doldurmak, beklenmedik sağlık sorunlarına yol açabilir. İftarda yiyecekleri doğru sırayla tüketmek hem sindirim sistemimizi korur hem de daha enerjik hissetmemizi sağlar. İşte iftar sofralarında sağlıklı ve dengeli bir başlangıcın püf noktaları...
#Ayça KayaBUGÜNKÜ yazımın başlığı gereken mesajı veriyor... Evet, Türkiye un sektöründe dünya çapında bir önem ve büyüklüğe ulaştı. Tabii, uzun yılların mücadelesinin sonucu bu… Geçtiğimiz günlerde Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu'nun (TUSAF) Antalya'da 19'uncusunu düzenlediği kongre ve sergide yapılan sunum ve konuşmaları dinlerken, şu kanıya vardım. Bu sektör artık kabına sığmıyor. Un sanayicileri daha fazla üretim ve daha fazla ihracat yapmak istiyor. Görüştüğüm TUSAF yönetici ve üyeleri, sorunlardan çok geleceğe dönük beklentilerini dile getiriyor ve tüm dünyayı mercek altına alan bir vizyon ortaya koyuyor.
#1Şanslıyız çünkü ülkemizin doğası bize dört mevsim tatil yapma imkânı sunuyor. İnsanı bir anda masalsı, bembeyaz bir dünyaya davet eden kar seyahatlerinin de heyecanı başka oluyor. Eğer bu kış Bursa, Kars, Kayseri, Bolu, Erzurum gibi ülkemizde kış sporlarının yapıldığı illerimize bir tatil planlıyorsanız sizler için derlediğim yöresel gastronomi rehberine göz atabilirsiniz.
#Ebru ERKERamazan ayına sayılı gün kala oruç tutarken ne yemeliyiz ne içmeliyiz araştırmalar arasında yer alıyor. Ramazanda kilo almamak kadar, gün boyunca enerjimizin düşmemesi için tok hissetmek ve yeterli vitaminleri alabilmek de ayrıca önem taşıyor. Peki, sahur ve iftarda nasıl beslenilmeli? İşte, Uzm. Diyetisyen & Psikolog Fatma Yurdagül ile Ramazan ayında beslenme tüyoları!
#Ramazan BeslenmeDünyanın en büyük bağımsız kanser araştırma kurumu Cancer Research UK önderliğindeki ‘Şekersiz Şubat’ta bir ay boyunca şekeri bırakma hedefleniyor. Biz de uzmanlara rafine şekeri hayatımızdan çıkarmanın yollarını sorduk. “Tatlı krizlerini azaltmak için güne peynir, yumurta, meyve, ceviz gibi besinlerle başlayın” diyen uzmanlar özellikle hazır soslar, meyve suları, turşular gibi işlenmiş gıdalara karşı uyarıyor. Sık sık tatlı krizine girenlereyse öğün sayılarını arttırmalarını tavsiye ediyor.
#ŞekerCumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, "Bu partiyi böldürtmeyiz, muhalefeti böldürtmeyiz. Hep beraber yürüyoruz, iktidarı alacağız. Darbeye karşı ayağa kalkan örgütümün alnından öpüyorum. Hiçbir darbeden medet ummadık, hiçbir darbeye teslim olmayacağız" ifadelerini kullandı.
#CHP Genel Başkanı Özgür ÖzelRamazan yaklaşıyor, Türkiye’nin dört bir yanında sofralar kurulacak, geleneksel lezzetler hazırlanacak. Sahrap Soysal, Antakya pidesinden Erzurum civil peynirine her bölgenin, kendine özel yiyeceklerle süslenen sofralarını anlattı. Böyle sofralar kurabilmek için ya da bu ayın aynı zamanda paylaşım ayı olduğu bilinciyle ramazana özel erzak paketleri de çoktan hazır.
#Metro TürkiyeKendisini her zaman zinde ve sağlıklı hissediyordu. Bir gün aniden belinde bir ağrı hissetti. Doktora gittiğinde kendisine antibiyotik reçete edildi ama ağrısı artık yatağa bağımlı hale gelince bu sefer acile gitti. Doktorların bağırsak kanseri belirtilerini üç kez idrar yolu enfeksiyonu zannettiğini iddia eden üç çocuk annesi bir kadın, herkesin bu hastalığın habercisi olan belirtilerin farkında olmasını istiyor.
#SağlıkGıda güvenliği, son yıllarda tüketicilerin en çok endişe duyduğu konulardan biri. Halk sağlığını hiçe sayan firmalar, akıl almaz hilelerle gıdalarımızı kirletiyor. Bugüne kadar süte çamaşır suyu, zeytin yağına makine yağı, tereyağına patates püresi, salçaya gıda boyası, sucuğa at eti, eşek eti, sakatat karıştırdılar. Bu gıda hileleri 'Biz ne yiyoruz' diye sorgulatmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan 'taklit ve tağşiş ürünler listesi yine aynı tartışmanın fitilini ateşledi. Bakanlığın açıkladığı son listede sumak ve pul biberler gibi baharatların içine tekstil boyası koyan firmalar ifşa edildi.
#Gıda Sahtekarlığı