Kütahya - Denemeniz gereken iki tat

“Hayatta karnımı kandırmam, her gün ne yiyeyim diye plan yaparım” diyen insanların memleketi Kütahya’dan iki tarif paylaşıyorum. İnce bulgur ve tarhanayla hazırlanan sıkıcık çorbası ve kuru köfte... Bu köftenin alameti farikasıysa kurutulmuş yufka...

Haberin Devamı

SIKICIK ÇORBASI

(4-6 kişilik)

Kütahya - Denemeniz gereken iki tat

NE LAZIM?

* 2 su bardağı ince bulgur * 1 su bardağı toz tarhana * 2 su bardağı sıcak su

* 1 adet büyük boy kuru soğan

* 1/2 su bardağı un * 1 yemek kaşığı kuru nane * 1 çay kaşığı tuz, karabiber

Çorba sosu için;

*  50 gr tereyağı (veya 5 yemek kaşığı zeytinyağı) *  1 yemek kaşığı domates salçası

*  7-8 su bardağı su (et ya da tavuk suyu da olabilir)

Servis için;

*  2 su bardağı sarımsaklı yoğurt

NASIL YAPARIM?

* İnce bulguru ve tarhanayı derin bir kapta karıştırın, üzerine 2 bardak sıcak su gezdirin. Yumuşaması için en az 10 dakika bekleyin.

* Üzerine rendelenmiş soğan, un, kuru nane, tuz ve karabiberi katıp yoğurun. Yoğurduğunuz bulgur hamurundan fındık büyüklüğünde parçalar koparın, parçaları avuçlarınız arasında yuvarlayın. Bu işlemi yaparken elinizi suya batırın. Hazırladığınız küçük yuvarlak köfteleri biraz un serptiğiniz tepside biriktirin.

Haberin Devamı

* Tereyağını bir tencereye alın, erittikten sonra salçayı ilave edip 2 dakika kadar kavurun. Daha sonra 7-8 bardak et ya da tavuk suyunu tencereye alın, kaynayıncaya kadar pişirin.

* Kaynamaya başlayınca köfteleri yavaş yavaş suya aktarın. Orta ateşte sık sık karıştırarak köfteler yumuşayıncaya kadar en az 30 dakika pişirin.

* Ocaktan alıp tabaklara paylaştırdıktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirin.

Kütahya - Denemeniz gereken iki tat

KURU KÖFTE

(4 kişilik)

NE LAZIM?

* 500 gr az yağlı dana kıyma (iki kere çekilmiş)

* 2 adet kuru yufka (bulamazsanız
4 dilim, kabuğu çıkarılmış bayat ekmek de kullanabilirsiniz)

* 1  tatlı kaşığı kuru maya

* 3 yumurta

* 2 yemek kaşığı un

* 1 adet iri boy kuru soğan

* 1 su bardağı su * 2 çay kaşığı tuz, karabiber

Tezgâhı unlamak  için;

* 2 su bardağı un

Kızartmak için;

* Sıvıyağ

NASIL YAPARIM?

* Kuru yufkaları çok ufak parçalayıp derin bir kaba koyun, üzerine 1 bardak su gezdirin. Birkaç dakika bekleyin, fazla suyunu süzün.

Haberin Devamı

* Üzerine kuru mayayı ekleyip karıştırın, bu şekilde 10 dakika bekleyin (Köfteyi bayat ekmekle yapacaksanız ufak ufak doğrayıp yine ıslatın). * Bir yoğurma kabına kıymayı koyun, üzerine rendelenmiş soğanı ekleyin.
* Islatılmış yufkaların üzerine yumurtaları kırın. 2 yemek kaşığı unu da ekleyin ve çatalla ezerek karıştırın. * Sonra da bu karışımı soğanlı kıymalı harcın içine aktarın. Tuz ve karabiberini de katıp yoğurun. Oldukça cıvık, elinize yapışan bir köfte hamuru elde edeceksiniz. * Tezgâha 2 bardak unu serpiştirin. Köfte harcından 1 yemek kaşığı alıp unun üzerine bırakın. * Elinizle köfte harcını unun üzerinde yuvarlayıp uzatın, kalın parmak şeklinde köfteler yapın. * Sıvı yağı geniş bir tavada kızdırın. Köfteler çok yumuşak olduğundan bir spatula yaprdımıyla tezgâhtan alıp kızgın yağa bırakın. * Tüm köfteleri bu şekilde hazırlayıp çevire çevire her birini
5 dakika kızartarak tavadan alın.

Yazarın Tüm Yazıları