Geçtiğimiz bayram İpsala sınırından çıkıp Yunanistan’dan başladığımız ve Bulgaristan’dan Kapıkule sınırından geçerek yurda dönüp sonlandırdığımız Balkanlar turumuzda toplam 8 ülke ve 23 şehir gezdik. Bir sınır kapısından diğerine de tam 4 bin km yol kat ettik. Kafamıza göre yol aldığımız, istediğimiz şehirde konakladığımız, istediğimiz yerde durup mola verdiğimiz harika bir 10 gün geçirdik. Bu yazımda gezdiğimiz ülkelerde damak çatlatan 10 restoranı sıraladım. Kimi lezzet açısından öne çıkıyor kimi de ambiyansı ve verdiği huzurla… İşte 7 ülkeden 10 restoran tavsiyesi…
#BalkanlarResmi tatil başladı. Bu yıl bayram ara tatile denk düşünce ailece de değerlendirilecek upuzun bir haftamız oldu. Tatile çıkmayıp da şehirde kalacaklar için gastronomiden kültür-sanata uzanan önerilerle bir rehber hazırladık. İster İstanbul’un tarih kokan semtlerinde gezin, ister Ankara Kaleiçi’nde... İster uzun zamandır görmek istediğiniz sergiye gidin isterseniz gece hayatına ‘akın’... Şehirdeki seçenekler size bayram ettirecek.
#BayramBulunduğu ülke, şehir, yöre, alan veya bölge ile özdeşleşmiş ürünler 'coğrafi işaret' ile taçlanıyor. Son yıllarda ülkemizdeki pek çok benzersiz lezzet de birbiri ardına coğrafi işaret tescili alıyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Uğruna yola düşmeye değecek coğrafi işaretli lezzetlerimiz hangileri?’ diye sorduk. Hem 10 şehirden birbirinden leziz yemekler tavsiye ettiler hem de bu şehirlere kadar gitmişken görülmesi gereken yerlerle ilgili önerilerde bulundular...
#RotaTürk töresinde yemeğin yeri çok büyüktür. Doğumdan ölüme sosyal hayatın hemen her safhasında mutfak kültürü insanlara eşlik eder. Maddi ve maddi olmayan kültürü birleştiren bazı eski Türk yemekleri ve yemek etrafında teşekkül eden geleneklerimiz bulunmaktadır. Bunların çoğu kaybolmuş ve kaybolmakta olan Türk kültür yadigârlarıdır. Yerlerini şehir yaşantısının ve sanayileşmenin getirdiği, birazda zorunlu olarak benzi solmuş sandviç, tost hamburger… gibi yemekler almıştır. Heyecanlı aceleci bir hayat tarzının getirdiği, ayaküstü yenen yemeklerin, eskisi ile kıyaslanması mümkün değildir. Türk töresinde yemeğin yeri çok büyüktür. Sosyal hayatın hemen her safhasında, sosyal münasebetlerin çoğunda, yemek işin esası olurdu. Doğumlar, sünnet düğünleri, düğünler, bayramlar, yağmalı toylar, (Türk hükümdarları ve beylerinin bayramlarda ve düğünler gibi çeşitli vesilelerle sofralar kurdurup, halkı yedirip içirdikten sonra takımlarını yağmalatmaları. Bu gelenek İslami dönemde de devam etmiştir.) imece toplantıları ve ölüm hadiseleri hep yemekle bir arada yapılmaktaydı. Geleneklere göre sofralar hazırlanır, yemekler çıkarılır; bütün oymak, boy ve köy halkı birlikte yer, birlikte eğlenir veya birlikte acıyı paylaşırdı. Anadolu’da hala bu gelenekler yaşamaktadır.
#Türk YemekleriBaşlıktaki cümleyi Sivas’ta sık sık duydum ve bu eğlenceli lafı çalmadan duramadım. Şaka bir yana, bu kentin Türkiye’nin en özel mutfaklarından birine sahip olduğunu düşünüyorum. Özellikle malzemesinden yapımına benzerlerinden ayrılan öyle nefis bir köftesi var ki bence bundan sonra favori tariflerinizden biri olacak.
#Sivas KöftesiSohbet etmeye, kahve içmeye, tuz istemeye ya da yardım etmeye gideriz ya komşuya... Samimisinizdir, o kapı size her daim açıktır. İşte Bulgaristan da öyle gerçekten... Ortak kültürümüz nedeniyle sokaklarında gezerken kendinizi evinizde hissedeceğiniz bu ülkeye,ister deniz, ister kayak, ister kültür turizmi, isterseniz de termal sularında tedavi olmak için gidebilirsiniz.
#Melih DaşgınBirbiri ardına herkesi kahkahaya boğan skeçlere, şovlara ve filmlere imza atan İbrahim Büyükak “Kendini eksik hisseden insanın komediye daha yatkın olduğunu düşünüyorum” diyor. Yakında baba olmaya hazırlanan Büyükak ile yeni dizisinden hayat hikâyesi ve psikolog eşiyle ilişkisine uzanan bir sohbete başlıyoruz: “Psikolojik desteği organik olarak alıyorum, kaynağından...”
#GazetehaberleriYılbaşı eğlenceleri için geri sayım başladı... İsteğiniz yeni yıla yurtdışında merhaba demekse “Ne yapsak, nereye gitsek” gibi soruları sormanın tam zamanı. Sizin için en masalsı ‘Noel’ turlarını derledik. İster ailecek Santa Clause Köyü’nde Noel Baba ile tanışın ister Alsace Bölgesi’nde masal dünyasında kaybolun, isterseniz kendinizi beyaz kumsallardan turkuvaz sulara bırakın ya da meydanlardaki kalabalığın coşkusuna ortak olun.
#Yılbaşı TurlarıBulgaristan'ın başkenti Sofya'da bulunan Saatli Ev'de Türk mutfağı konuklara tanıtıldı. Büyükelçilik aşçısı Şef Kamil Aslan'ın yardımıyla katılımcılara Türk mutfağına özgün lezzetler sunuldu. Müşterilerin Türk mutfağına yoğun ilgisi nedeniyle yakın bir zamanda tekrar bir Türk mutfağı gecesi düzenlenecek.
#BulgaristanAğustos ayında Edirne’de 37 derece sıcaklıktan bunaldığımız bir anda hafta sonu için Bulgaristan’da Koca Balkan Dağlarının bulunduğu bölgeye gitmeye karar verdik. Bulgaristan haritasını açıp bölgedeki şehirleri araştırdıktan sonra rotamızı belirleyip, henüz keşfedilmemiş hedefimizi seçtik: Tryavna... İşte size Tryavna gezi rehberi...
#GezginÇeyrek yüzyıldan fazla oldu, yurt dışında okurken yaz tatillerimizde arabayla gidip gelirdik. O dönemde Edirne benim için Kapıkule ile özdeş sayılır ya kavuşmayı ya da ayrılmayı simgelerdi. Ama ne böylesine gelip gitmeler, ne de tarih ve sanat tarihi derslerinde okunanlar Edirne’nin önemini, değerini anlamaya yetiyor.
#YazarlarCevabı uzatmadan verelim; Anadolu’nun herkese kucak açmasından... Bu topraklara her gelen beraberinde malzemelerini, pişirme tekniklerini, yemeklerini ve deneyimlerini de getirmiş. Ortaya çok zengin bir mutfak çıkmış. Bana bunları, ‘Anadolu’nun Tadı Tuzu Kardeş Mutfaklar’ isminde çok sıkı bir kitap hatırlattı.
#Anadolu’Nun Tadı Tuzu Kardeş MutfaklarAhmet Türkoğlu (31) inşaat mühendisi. İşinden fırsat buldukça kısa geziler yapıyordu. Seçenekler o kadar çok dardı ki özgürce gezemediğini fark etti. İstifa etti. İki yıllığına dünya turuna çıktı. Rotası Bulgaristan’dan başladı. Sonra tren, otostop derken Asya’ya kadar ulaştı. Tam bir yılını yolda geçirdi ve 25 ülke gezdi. Daha sırada 25 ülke var. Gezerken de servet harcamadı. Günlük 80 TL... Bunu nasıl mı yaptı? İşte yanıtı...
#Dünya TuruŞehrin yeni cazibe noktası Fener ile Balat’ın sokaklarına kayıyor. Gün geçmiyor ki yeni bir kafe, dükkân, otel veya sanatçı atölyesi açılmasın. Bu koca şehirde yaşayın ya da yaşamayın, İstanbul’u solumak istiyorsanız mutlaka bir gün bu bölgedeki sokaklarda kaybolup yeni mekânlarında keyif yapın. Dokuz adımda Fener’i geziyoruz bu hafta.
#Balat'ta Gezilecek YerlerYeni yıla binlerce kişinin katıldığı sokak partisinde mi girmek istersiniz yoksa mercan denizinde rengarenk balıkları seyrederek mi? Belki damağınızda unutulmaz tadlar bırakacak özel bir akşamı ya da çocuğunuzu sevindirecek aile tatilini tercih ediyorsunuz. İşte size gerçekleştirmek kadar hayalini kurmak bile güzel 33 öneri.
Filibe doğumlu, anne tarafı Bulgar, babası Türk. Şimdilerde The May Fair Hotel London’daki The Quince restoranda, Orlando Bloom, Victoria Beckham gibi isimlere, Türk mutfağının lezzetlerini modernize edilmiş şekliyle sunuyor. Türkiye dışında yaşayan ilk ve tek kadın Türk şef Silvena Rowe’la ünlü Savoy Otel’de buluştuk.
Hülya Koçyiğit yemek yemeyi seven, yeni tatlara açık ve meraklı biri. Tatlıya ve kuruyemişe zaafı var, bu yüzden zaman zaman bir-iki kilo alıp veriyor. Gençliğinde olduğu gibi zeytinyağlılara düşkünlüğü hâlâ devam ediyor. “İyi ki Osmanlı döneminde yaşamıyoruz” diyorve ekliyor: “300 kilo olurdum”
Mercedes, biraz Coca Cola gibi. Türklerin ilk çalışmaya başladığı ve en başarılı olduğu şirketlerin başında geliyor. Stuttgart’lı bir Alman kadar iyi Almanca konuşan ustabaşı, “Mercedes’te ustabaşı olmak Harvard’dan mezun olmak gibi bir şey” diyor. Ustabaşılarından birinin adı Yiğit, soyadı Mıgırdıç. Taksimli bir Ermeni. Ermenice bilmiyor. Evde Türk yemeği yeniyor. En sevdiği şarkıcı Barış Manço.