Paylaş
Proje sınırları genişletilerek yeni boyuta taşındı. Trakya Kalkınma Ajansı, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ İl Kültür Turizm Müdürlükleri, üniversiteler, belediyeler ve Trakya Turizm İşletmecileri Derneği işbirliğiyle Trakya Turizm Rotası oluştu.
Bir grup gazeteci hafta başında bu rotayı deneyimlemek üzere küçük bir tura katıldık. Amacı yerli ve yabancı turist sayısında artış sağlamak, bölgenin potansiyelini değerlendirmek isteyen yatırımcıları çekmek olan Trakya Turizm Rotası Doğa, Tarih, İnanç ve Lezzet olmak üzere dört ana başlık altında toplanmış.
Ben bu kez sadece turun Kırklareli ayağına katılabildim. Ama ilk fırsatta bu bölgeyi dolaşmak istiyorum.
ORTA TRAKYA VE ARCADİA BAĞLARI
10 yıl kadar önce Lüleburgaz’da Arcadia bağlarını kuran Özcan Arca, bugün bölgenin önde gelen butik üreticileri arasında... Bir yıl kadar önce de Bakhuca Hotel ve Spa’yı açtılar. Arca, bizlere kısaca bölgenin bağcılık ve şarapçılık tarihini de özetledi.
Orta Trakya denilen bölgede şarap üretiminin geçmişi 1850’li yıllara uzanıyor. Rum, Bulgar ve Musevi nüfusun yaşadığı 1930’lara dek 150 bin dönüm bağ var. Çoğunlukla şarap, biraz da hardaliye üretiliyor. 1903 yılının şarap ihracat rakamları 60 milyon litre, yani bugünden daha çok.
Bunun nedeni ise 19. yüzyıl ortalarında Fransa’da floksera hastalığı nedeniyle bağların ölmesi. İklim koşullarının benzediği Bulgaristan ve Trakya’da üretilen şaraplar, İğneada ve Marmara Ereğlisi’nden Fransa’ya ihraç ediliyor.
Bugün bu gelenek canlandırılmaya çalışılıyor. Bölgede irili ufaklı 17 şarap üreticisi var. Eylülün üçüncü haftasında bağ bozumu şenlikleri yapılıyor.
ERTUĞRUL KÖYÜ KÜLTÜR EVİ
Kırklareli’nin 174 köyü varmış. Lüleburgaz Ertuğrul Köyü İlkokulu restore edilerek Kültür Evi’ne dönüştürülmüş.
Binanın üst katı etnografya müzesi. Alt katı ise köyün kadınlarının buluşma noktası ve kilim dokuma atölyesi olarak kullanılıyor. Hamdibey Köyü’nde dört beş tarihi ev restore edilmiş.
TRAKYA’NIN YEREL LEZZETLERİ
Kırklareli’nin inek, koyun ve keçi sütü kullanarak yaptıkları beyaz peynirleri, taze keçi peynirleri ve kaşar peynirleri çok lezzetli. Bölgenin markalarından ŞRŞ Süzülmüş Kardeşler’in tam yağlı olgunlaştırılmış beyaz peyniri ve kaşar peyniri birinci sınıf.
Vize’nin Ihlamurlu Lokum’unu da ilk kez tattım, çok başarılı. Bölgenin mantarları ise başka bir değer.
Trakya mutfak kültürü ve yemekleri ise bambaşka bir yazının konusu olacak denli zengin. Akademisyen Ali Çakır bu konuda çok kapsamlı bir kitap yazmış...
Dünyaca ünlü şefler İstanbul’da buluşuyor...
Türkiye’nin zengin mutfağını ve gastronomi kültürünü dünyaya tanıtmayı, dünyaca ünlü şefleri, yerli yabancı sektör profesyonellerini ve firmaları bir araya getirmeyi, fikir alışverişine fırsat yaratmayı hedefleyen Uluslararası Gastronomi Konferansı’nın ikincisi 10 Aralık’ta gerçekleştiriliyor.
Yiyecek içecek sektörü profesyonellerine yönelik FoodinLife ve Pattiserie by FoodinLife dergilerini çıkaran Gökmen Sözen, geçen yıl dünyaca ünlü şefleri davet ettiği bir konferansın ilkine imza atmıştı.
Bu yıl konferansın teması “Hikaye” olarak belirlenmiş.
2015’te The World’s 50 Best Restaurants tarafından “En iyi Pasta Şefi” seçilen Albert Adria; moleküler gastronominin ünlü isimlerinden Andoni Luis Aduriz; dünyanın en önemli kadın şeflerinden Elena Arzak; The World’s 50 Best Restaurants listesinin 55. sırasında bulunan Nerua restoranın şefi Josean Alija; Brezilya’nın ünlü steak şeflerinden Andre Lima de Luca; İtalyan mutfağının önde gelen zincirlerinden Carluccio’s’un kurucusu şef Antonio Carluccio hikayelerini anlatacak isimler arasında.
Yurtdışında gurur kaynaklarımız, Almanya’nın Michelin yıldızlı Türk şefleri Serkan Güzelçoban ve Ali Gündoğmuş, Bangkok W Hotel’in The House on Sathorn restoranının baş aşçısı Fatih Tutak ve Avustralya’nın en popüler Türk restoranları Efendy ile Anason Mezebar’ın kurucusu ve şefi Somer Sivrioğlu da konferansın heyecan verici konuklarından.
Özellikle yeme-içme dünyası içinde olanlar, Michelin yıldızlı şeflerin başarı hikayelerini, ünlü yatırımcıların ise deneyimlerini anlatacakları, Türkiye’nin yerel lezzetleri, gıda bilinci ve gastronomideki trendlerin konuşulacağı Gastromasa’yı kaçırmasın derim.
CVK Bosphorus Hotel’de yapılacak konferansın biletleri Biletix’ten temin ediliyor.
HEM KAHVALTI HEM YÜRÜYÜŞ
Marmara Denizi, Sultanahmet Camisi ve Ayasofya manzarasıyla İstanbul’un en sevdiğim noktalarından olan Armada Teras’ta, sadece pazar sabahları değil haftanın her günü kahvaltı hizmeti sunuluyor.
Bir diğer yenilik de kahvaltıya gelen konuklara Murat Belge’nin yazıları eşliğinde İstanbul Tarihi Merkez-Yürüyüş Yolları Haritası armağan ediliyor.
Açık büfe pazar kahvaltısı 45 TL, hafta içi serpme kahvaltı 35 TL.
Paylaş