Geçen hafta düzenlediğimiz İzmir Gastro Fest’te Gıdanın Egemenliğinin ne anlama geldiğini tartışırken Doğa Derneği kurucu üyelerinden, 25 yılı aşkın süredir çalışmalarını ekoloji ve tarım alanında sürdüren, bugün kendini sadece çiftçi olarak tanıtan Güven Eken’in ‘Bir Anadolu Matematiği: Egemenlik Yerine Bereket’ başlıklı konuşması bu konuyu bir kez daha gündeme getirmeme vesile oldu.
#Müge AkgünKALITSAL bir kas hastalığı olan SMA’lı çocukların durumu bir dram. Bu çocukların umudu olan gen tedavisinin maliyeti çok yüksek ve sosyal güvenlik kurumları karşılamıyor. Aileler, valiliklerden izin alarak kampanyalar düzenliyor, tedavi için gerekli parayı toplamaya çalışıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi de (SMA) konusunda farkındalık yaratmak amacıyla dayanışma konseri düzenliyor. Feridun Düzağaç’ın 13 Ekim’de saat 21.00’de Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu’nda vereceği konserin geliri, İzmir’deki SMA hastalarının tedavilerine bağışlanacak. Başkan Tunç Soyer, SMA’lı çocukların iyileşmeleri için gerekli gen tedavisinin maliyetinin çok yüksek olduğunu vurguladı, herkesi dayanışmaya çağırdı:
#1Atıksız yaşam felsefesi, sürdürülebilirlik, karbon ayak izimizi azaltmak... Son yıllarda bu kavramları daha çok duyuyoruz çünkü gezegenimizin kaynakları gün geçtikçe azalıyor. Peki, ‘atıksız mutfak’ felsefesini benimsemek için işe nereden başlamalı, hayatımızda ne gibi değişiklikler yapmalıyız?
#Sıfır AtıkDev Patel ile Alicia Vikander’ı buluşturan fantastik macera “Yeşil Şövalye”, Polonya’nın Oscar adayı kara komedi “Bir Daha Asla Kar Yağmayacak” ve meşhur oyuncak serisi G. I. Joe’nun sevilen karakterlerinden birini perdeye taşıyan “Snake Eyes”, sinemalarda bu haftanın öne çıkan seçenekleri. Elektronik sahnelerin en iyilerinden Ah! Kosmos’un orman yangınlarına karşı destek toplayan şarkısı “Heartseed”, müzikte haftanın seçimi.
#Uğur YükselDün ‘3 Mart Yaban Hayatı Günü’ydü. 234 sivil toplum kuruluşu ‘Vurma beni’ isimli bir imza kampanyası başlattı ve “Başka bir canlıyı öldürmenin sporu, turizmi, hobisi, ihalesi olamaz” diyerek avcılığın yasaklanması çağrısında bulundu.
#HayvanlarSon zamanlarda gündemde olan gıda ile ilgili yasa teklifleri ve pandemi sürecinde sağlığımız ile ilgili artan endişemiz vücudumuza aldığımız besinler ve bunların içerikleri konusunda bir farkındalık yaratmaya başladı. Sebze, meyve, vitamin tüketimimiz arttı. Kamuoyunun yeterince dikkatini çekmese de gıda güvenliği ve sağlıklı gıda üretimini destekleyen çeşitli topluluklar kuruldu ve kurulmaya devam ediyor. Bu topluluklardan biri de Temmuz 2019’dan beri Bursa’da faaliyet gösteriyor. Bursa Gıda Topluluğu’nun gönüllü üyesi Gülçin Turhan hem Bursa’da temiz gıdaya nasıl ulaşırız, tüketicimizi nasıl destekleriz gibi soruları yanıtladı, hem de Bursa Gıda Topluluğu’nu anlattı.
#BURSATüm bu aşağıda yazdıklarım olmadan 2-3 hafta kadar önce yerde 2005’ten kalma eski bir gazetede ‘Çatalan suyu dünya standartlarında’ yazıyordu. Fotoğraf çekimi için bulunduğumuz binada ortada öyle duruyordu. Dikkatimi çekti, ben de bir fotoğrafını çektim sanki görülmek istiyordu. Hala dünya standartlarında mıdır acaba diye geçirdim içimden.
#İçme SuyuAnkara’da 2 no’lu baroyu kurmak için gerekli üye sayısı olan 2 bini tamamlamak üzere Ankara’daki bakanlıklar, bakanlığa bağlı birimler ile il ve ilçe teşkilatlarında görev alan 750’den fazla kamu avukatına hem kurumların WhatsApp gruplarından, hem de yüz yüze baskıların yapıldığı...
#YazarHem ekim-dikim ve hayvan bakımı gibi çiftlik işlerini öğrenmek hem de doğanın içinde olmak istiyorsanız TaTuTa (Tarım, Turizm, Takas) ağına göz atın ve gönüllü olun. Sizin için hazırladığımız listeden ya da tatuta.org adresinden kendinize uygun bir çiftliği seçip misafir olabilirsiniz. Tabii seyahat kısıtlamalarını göz önünde bulundurun. En iyisi kendi şehrinizdeki çiftliği seçin!
#GazetehaberleriVirüs kriziyle birlikte doğal kaynakların sınırlarını düşünmeye başladık. Bunun ne kadar hayati bir konu olduğunu yeniden hatırladık. Şimdi hepimizin aklında benzer sorular var. Örneğin, “Kısa sürede normale dönemezsek ne yiyeceğiz” düşüncesi. Büyük şehirlerde ürettiklerimizle yaşamak çok kolay değil belki ama önemli adımlar atmak mümkün. O adımlardan biri de balkon bahçeciliği...
#ToprakBüyük şehrin kaosunda hızla doğadan koptuğunuzu hissediyorsunuz. Yediğiniz içtiğiniz gıdaların güvenilirliğini sorguluyor, endişe içinde yaşıyorsunuz. Balkonunuzda domates ya da mutfak pencerenizdeki saksıda fesleğen yetiştirmek istiyor ama nereden başlayacağınızı bilemiyorsunuz. En kötüsü de çocuğunuz karpuzun ağaçta yetiştiğini sanıyor! Korkmayın, hiçbir şey için geç değil. Gelin, sizi bu konuda çalışan kolektif, dernek ve oluşumlarla tanıştıralım. Bu bahar makarna sosunuzu kendi domatesiniz ve fesleğeninizle yapın...
#İstanbul Permakültür KolektifiSadece deniz, kum, güneş değil de doğanın farklı güzelliklerini de keşfetmek isteyenler alternatif tatillere yöneliyor. Buğday Derneği'nin kurduğu 'TaTuTa' ağı kapsamındaki ekolojik çiftlikler, yurtiçi ve yurtdışından gelen gönüllü ve konuk misafirleriyle buluşuyor. Türkiye'nin dört bir yanına dağılmış çiftliklerde hem yeni beceriler edinebilir hem de para harcamadan tatil yapabiliyorsunuz.
#Tatuta NedirTürkiye’de her sektörde olduğu gibi turizm sektöründe de çevreyi korumak büyük bir önem taşıyor. Bunun farkında olan turizm işletmeleri de sürdürebilir turizm için büyük adımlar atıyorlar. Bu adımlardan biri ve en önemlisi de ekolojik tatil. Doğa, bitki örtüsü ve hayvanların yarattığı değerleri korumak için çalışmalar yapılan tatiller ekoturizmin bir parçası. Peki nerelerde ekolojik tatil yapabilirsiniz gelin inceleyelim.
#Ekolojik Tatil AdresleriHormonlu sebze-meyvelerden, raf ömrü uzasın diye koruyucu madde eklenen gıdalardan dert yanmayan yok. Peki soframızı doğal besinlerle donatmak yeterli mi? Kozmetik, tekstil ve temizlik ürünlerinde de organik olanın peşine düşmek neden önemli? Bir ürünün bu özellikleri taşıyıp taşımadığından nasıl emin oluruz? Organik üretim ve tüketime dair merak edilenleri uzmanlarına danıştık, çok sağlam ipuçları aldık.
#OrganikTaTuTa... Yani Tarım, Turizm, Takas... Buğday Derneği’nin koordinatörlüğünde doğa dostu üretim yapan çiftliklerin, tesislerin bir araya gelerek oluşturduğu ağın gönüllü çalışana en çok ihtiyaç duyduğu günlerdeyiz. Türkiye’nin dört bir yanına dağılmış çiftliklerde hem yeni beceriler edinebilir hem de para harcamadan tatil yapabilirsiniz. Bazılarını sizin için derledik ancak tam listeye www.tatuta.org adresinden ulaşmak mümkün.
#Tatuta NedirESKİ Milli Savunma ve Adalet Bakanı Prof. Dr. Hikmet Sami Türk, “ABD’nin Türkiye’yi F-35 savaş uçağı ile ilgili ortak projede devre dışı bırakmak istemesi ve Türkiye’nin bedelini ödediği uçakları teslimden kaçınmasının, bu konudaki sözleşmeye ve hukuka aykırı bir hareket olduğunu” vurgulayarak “Türkiye, ülke bütünlüğünü her türlü saldırıya, bu arada ayrılıkçı, bölücü terör örgütlerine karşı savunmak durumundadır. Bu hakkımızı kimse tartışamaz” dedi.
#YazarlarDSP Şişli belediye başkan adayı Mustafa Sarıgül, “Bu yerel bir seçim. Ben Şişli’de tüm kesimlerden ve her partiden oy alıyorum. Bizim farkımız şu; Şişlililerin yüzde 100’ünü kucaklıyoruz; din dil ırk parti ayrımı yapmıyoruz” dedi. Sarıgül’le yoğun seçim çalışmaları arasında Kemerburgaz Macera Parkı’nda buluştuk. Seçilmesi durumunda 1 Nisan itibarıyla yapacaklarını Hürriyet’e anlattı.
#Mustafa SarıgülSalıdan sonra poşetler ücretli. Uzun zamandır gündemdeydi, 1 Ocak itibariyle hayata geçiyor. Artık plastik poşetlerin her biri en az 25 kuruşa satılacak, bu ücret her yıl güncellenecek. Bu karar yeterli mi, hayatımızda neler değişecek, doğayı korumak için başka neler yapabiliriz? Uzmanlara danıştık.
#Plastik