Rusya-Ukrayna savaşı 26'ncı gününde... Bölgeden kritik haberler gelmeye devam ederken, ABD'nin Moskova Büyükelçisi Sullivan, Rusya Dışişleri Bakanlığına çağrıldı. Rusya'dan yapılan açıklamada, "Amerikan başkanının Putin ile ilgili açıklamaları Rus-Amerikan ilişkilerini kopmanın eşiğine getirdi" denildi. Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rusya ile savaşı sona erdirmek için üzerinde anlaşmaya varılan tüm tavizlerin yapılacak bir referandumla Ukraynalıların oyuna sunulması gerektiğini ifade etti ve referanduma konu olabilecek maddeleri sıraladı. İşte Rusya - Ukrayna savaşından dakika dakika son gelişmeler...
#UkraynaSokaklarında yürüdüğünüzde herkesin herkesi tanıdığını düşündürecek kadarküçük bir kasaba olan Bad Arolsen, dünyanın en büyük Yahudi soykırımarşivine sahip. Uluslararası Araştırma Servisi’nde (ITS) nazi dönemine ait17.5 milyon insanın kaderiyle ilgili 50 milyona yakın belge var. Arşivlerde çoksayıda Türk vatandaşı Yahudi, Müslüman ve Ortodoks’a rastlıyoruz.
Weimar insanı sarıp sarmalayan, ağırladığı büyük sanatçılarla övünen bir kent, Alman klasik ekolünün yüz akı. Goethe uzun ömrünün tam 50 yılını geçirmek için gelmiş buraya, yolu Alman dilinin diğer büyük şairi Schiller’le kesişmiş. 15’inci yüzyılın büyük dehası Cranch ile 19’uncu yüzyılın büyük delisi Nietzsche ise ölmek için gelmiş.
Dachau Toplama Kampı Anıtı yönetimi, gençliğinde Yahudi karşıtı bir broşür bulundurduğu ortaya çıkan Bavyera Başbakan Yardımcısı ve Hür Seçmenler Partisi Genel Başkanı Hubert Aiwanger’in kampı ziyaret etmesini istemediklerini açıkladı.
#Dachau Toplama Kampı Anıtı YönetimiAdolf Hitler liderliğindeki nazi döneminde ‘üstün ırk’ çılgınlığı yüzünden 6 milyondan fazla Yahudi sistematik olarak ‘Konzentrationslager’ olarak bilinen ‘toplama kampları’nda, ‘imha kampları’nda katledildi. Bu tam bir soykırımdı.
#Adolf Hitler1945 yılında Weimar’daki Buchenwald toplama kampında kaydedilen bir görüntüde, ABD askerlerinin Alman vatandaşlara kampı gezdirdiği görüntüler kameralara yansıdı. İngiliz Daily Mail gazetesinin aktardığı haberde, yerel halk Nazi kampındaki katliamın ardından üst üste yığılan cesetlere bakarken gözyaşlarını tutamıyor. Videoya yansıyan bir karede, gördüklerinin ardından bayılan bir kadının iki ABD askeri tarafından götürüldüğü görülüyor.
#AlmanNeden çıktım bu yolculuğa? Goethe’nin Weimar’da izini sürmek için mi? Bir bakıma evet. Ünlü şair hayatının büyük bölümünü, çok kısa bir dönem Almanya’nın başkenti de olmuş Buchenwald geçirdi çünkü. Ama asıl amacım Weimar yakınındaki Nazi toplama kampı Buchenwald’a dek uzanıp, Jorge Semprun’un Türkçeye ‘Büyük Yolculuk’ adıyla çevirdiğim ünlü romanından tanıdığımız ölüm kampını ziyaret etmekti. İşte size Buchenwald gezi rehberi…
#Nazi Toplama KampıAlman polisi tarafından bomba imalatı suçuyla aranan üçlü neonazi çetesi, 13 yıl gizli kalıyor ve 10 cinayet, iki bombalı saldırı, 15 soygun yapıyor. Ama polis bir türlü çeteden şüphelenmiyor. Çete tam yakayı ele verecekken, son anda polisin elinden kurtuluyor. Çeteye güvenlik birimleri ya da istihbarat için de bilgi sızdıran bir koruyucu el mi vardı? Güvenlik birimleri çeteyi yakalayamamakta neden başarısız kaldı. Herkesi meşgul eden bu soruları araştırmak için Federal Meclis bir komisyon kurdu. Komisyon tespit raporunu hazırladı. 2 bin 178 sayfalık raporu 10 gün boyunca satır satır okudum, notlar aldım. Bu notları üç gün boyunca sizlerle paylaşacağım.
Bu fotoğraflar Buchenwald Nazi toplama kampının kurtarılması sırasında amatörce çekiliyor. ABD askerleri, amatörce çektikleri fotoğrafları foto laboratuvarında görev yapan Weimarlı bir genç kadına tab ettiriyorlar. Genç kadın da, her bir fotoğraftan bir kopya kendine ayırıyor. Ve fotoğraflar 66 yıl sonra bir zarf içinde gün yüzüne çıkıyor.
Almanya Başbakanı Merkel, suça eğilimli yabancı gençler için kamplar kurulmasına destek verirken yabancı düşmanlığı da giderek artıyor. Yeşiller milletvekili Özcan Mutlu’ya gelen bir e-posta’da Nazilerin Yahudiler için kurduğu toplama kampı Auschwitz’in Türkler için yeniden açılması gerektiği öne sürüldü.
Bu konuda o kadar kitap, makale okudum, film seyrettim, inanın bunu bilmiyordum. İlk Alman toplama kampı ne zaman, nerede, kimleri ortadan kaldırmak için kurulmuş; kurulma ve katliam emrini kim vermiş; mahkumlar üzerindeki ilk ‘antropolojik’ deneyler kim tarafından nerede yapılmış? Bilmiyorsanız eğer, duyunca inanamayacaksınız...
Nobel Edebiyat Ödülü Macar yazar Imre Kertesz'e verildi. Kertesz, ödüle, "tarihin barbar keyfiliğine karşı bireyin kırılgan deneyimini" anlattığı için değer görüldü. İkinci Dünya Savaşı yıllarında Auschwitz Toplama Kampı'nda tutuklu bulunan Kertesz'in "Doğmayacak Çocuk İçin Dua" ve "Kadersizlik" adlı kitapları Türkçe'ye de çevrildi.