Güncelleme Tarihi:
Associated Press ajansına göre, geçen yıl tam 1 milyon 400 bin ziyaretçi toplama kampı Auschwitz'i ziyaret etti.
Auschwitz'e en çok Polonya, İngiltere, İtalya, İsrail, Almanya, Fransa ve ABD'den ziyaretçi geldi.
ARBEIT MACHT FREI
Auschwitz'de olduğu gibi Nazi toplama kamplarının çoğunun girişinde "Arbeit macht frei (Çalışmak Özgürlük Getirir)" yazıyordu. Bunlar halen ilk konumlarında özgün müze metal yazıları olarak muhafaza ediliyor.
Alman yazar Lorenz Diefenbach, "Arbeit macht frei" cümlesini 1872 yılında yazdığı kitabının başlığı olarak kullandı.
Bu deyiş, milliyetçi kesim tarafından kısa sürede benimsendi.
Slogan, Weimar yönetimi tarafından 1928 yılında resmileştirilmiş ve Orta Çağ'dan kalma "Stadtluft macht frei" ("Kent havası özgürleştirir") deyişinin yerine kullanılmaya başladı.
Deyiş, 1933 yılında iktidara gelen Führer (Lider) Adolf Hitler'in Nasyonal Sosyalist Nazi Partisi tarafından da kullanıldı.
Yüz binlerce Musevi ve Çingene'nin öldürüldüğü Nazi toplama kamplarının girişinde yer alan "Arbeit macht frei" sloganı "sonsuz çalışmanın ruhsal özgürlüğü sağladığı" savıyla muhafaza ediliyordu.
Almanya'daki birçok kurumsal yapının girişinde sloganlar bulunuyordu ancak bu deyiş, toplama kampları müfettişi General Theodor Eicke (1892-1943) tarafından uygulamaya kondu.
İngiliz Yayın Kurumu BBC'nin tarihçisi Laurence Rees, "Auschwitz: Yeni Tarih" adlı yapıtında yazının buraya Nazi komutanı Rudolf Franz Ferdinand Höss tarafından yerleştirildiğini nakleder.
1945'te savaşın bitiminden sonra iki yıl kaçan Höss, SSCB ve Yosif Stalin'in orduları tarafından kurtarılan Auschwitz'de müttefik devletlerin girişimiyle kampın göbeğinde asılarak idam edildi.
Slogan; Dachau Toplama Kampı, Gross-Rosen, Sachsenhausen ve Theresienstadt getto kampında da göze çarpıyor.
Buchenwald'da kullanılan yazı ise "Jedem das Seine": "Herkes hak ettiğini bulur".
AUSCHWITZ'IN KONUMU
Naziler'in ilk kurulan ana toplama kampı Auschwitz I, Polonya'nın güneyinde Krakov kentinin 60 km batısında küçük bir şehir olan Osviecim'in (Osviençim) güneybatısında, Auschwitz II Osviençim'in 3 km batısında Brzezinka (Birkenau) köyünde, I.G. Farben, Krupp, Siemens gibi fabrikalar için yapılan Auschwitz III ise Osviençim'in doğusunda Monovice (Monovitz) köyünde inşa edilmişti.
Auschwitz-Birkenau'ya tüm Avrupa'dan 1,3 milyon insan yerleştirilmişti. 1 milyonu Yahudi olmak üzere 1,1 milyonun öldürüldüğü tahmin ediliyor.
Yaklaşık 900.000 kişi kampa geldikleri anda doğrudan gaz odalarına gönderildi ya da vurularak öldürüldü. Kalan 200 bin insan, hastalık, gıda kıtlığı, kötü muamele, tıbbi deneyler nedeniyle ve daha sonra gönderildikleri gaz odalarında öldü.