Güncelleme Tarihi:
ÖNCE ADİ SUÇLAR
Rapor, çetenin cinayetlere üçüncü soygundan sonra başladığını belirtiyor. Rapora göre, hedefleri cinayetlerle göçmenler arasında hayatlarının tehlikede olduğu duygusunu yayarak, göçe zorlamak. Kurdukları örgüte en geç 2001 yılında NSU adını vermiş olmaları gerekiyor. Rapor; Böhnhardt, Mundlos ve Zschaepe’nin daha çocukken, sorunlu olduklarına dair önemli ipuçları veriyor. Çete 1990’lı yılların başında önce çeşitli adi suçlar işliyor. Mundlos adam yaralıyor. Böhnhardt oto hırsızlığı yapıyor ve ehliyetsiz araba kullanıyor, bir yıl 10 ay tecilli hapis cezası alıyor. Zschaepe ise marketten sigara çalıyor. Üçü de okulda başarısız ve üçü de polisten kaçıp gizleninceye kadar işsiz. Böhnhardt adam yaralamak suçundan girdiği cezaevinde neonazi militan Sven R. ile aynı koğuşu paylaşıyor. İkisi koğuştaki diğer bir mahkuma üzerine soğuk su dökme, poşeti yakıp sırtına basma gibi cezalar veriyorlar.
SİYASİ SUÇLAR
Üçlü 1994 yılından itibaren siyasi suçlara bulaşmaya başlıyor. Polis, Mundlos’un üzerinde Hitler resmi bulunan kartvizitler buluyor. Mundlos 30 Mark para cezasıyla kurtuluyor. Böhnhardt bir etkinlikte haç yakıp Hitler selamı veriyor. Böhnhardt 1995’te Blood&Honour (Kan ve şeref) yazılı ve gamalı haç bulunan kemer tokasıyla geziyor ve Zschaepe ile birlikte “Ey Alman dik dur artık. Diz çökmektense, ölümü tercih et. Soykırım kamburunu at sırtından. Yoksa ebedi tazminat mı ödemek istiyorsun” yazılı el ilanları yapıştırıyor.
SUÇLAR ARTIYOR
13 Nisan 1996’da Pösen’de otoban köprüsüne üzerinde ‘dikkat bomba’ yazılı Davut yıldızı işlenmiş bir oyuncak bebek asılıyor. Yapılan araştırmada üzerinde Böhnhardt’ın parmak izleri bulunuyor ve evine yapılan baskında aşırı sağ propaganda malzemeleri çıkıyor. Böhnhardt 3 yıl 6 ay hapis cezası alıyor, ancak karara itiraz ediyor ve dışardan yargılanmak üzere serbest kalıyor. 9 Kasım 1996 Böhnhardt, Mundlos ve Zschaepe eylem hazırlıkları yaparken gözaltına alınıyor. Böhnhardt’ın arabasında gaz tabancası, bıçak, havalı tüfek, 15 gaz mermisi, sopa ve başka aletler bulunuyor. Zschaepe, Hitler’in sağ kolu Rudolf Hess’i anmak için bir çiçekçiye çelenk siparişi veriyor ve üzerine ‘Hess’i anıyoruz’ yazdırıyor.
ATIŞ TALİMLERİ
Böhnhardt ile Mundlos, Nazi rejiminin en büyük Toplama Kampı Buchenwald kampına üzerinde ‘SA’ yazılı nazi askeri üniformasıyla girmek istiyor. Üçlünün azılı neonazi olduğu polis tarafından artık iyice biliniyor. Sık sık karakolluk olan üçlü, her defasında bir şekilde serbest kalıyor. Mundlos, 1994-1995 yılında tankçı birliğinde askerlik yaparken, Hess’i anma toplantısına katılıyor. Polis kontrolünde Mundlos’un üzerinde Hitler ve Hess resimli kartvizitleri çıkıyor. Evinde yapılan aramada NPD propaganda malzemeleri bulunuyor. Kışlada da ifadesi alınan Mundlos, askerlikten atılmayıp yedi gün disiplin cezası talebiyle askeri mahkemeye sevk ediliyor. Mahkeme, “Anayasa düşmanı yazı, resim ya da sözlü yayın yaptığına dair bir delil bulunamamıştır” gerekçesiyle disiplin cezasını reddediyor. Dahası var: Mahkeme Mundlos’un tarihin en büyük canilerinden biri ve yardımcısının fotoğrafını taşıyor olması, siyasi görüşünün şüpheli olduğunu gösterir ama bir suç işlemiş sayılmaz diyor. Mundlos hatta kıdemli erliğe yükseliyor ve aşırı sağ görüşe sahip olmasına rağmen atış talimlerine katılıyor. Askerden “Kıdemli er Mundlos, muharebe araçlarının optik gereçlerini düzenleme ve yerleştirmede güvenilir biri ve askerliğini başarıyla yapmıştır” belgesiyle terhis oluyor.
MUHBİRLİĞİ REDDEDİYOR
Askeri istihbarat (MAD) Mundlos’u sorgularken, “Sığınmacı yurtlarına saldırı planlarını polise haber verir misin?” diye soruyor. Mundlos, güvenlik birimleriyle işbirliği yapmayı düşünmediğini söyleyerek, reddediyor. Üçlü çete istihbarata muhbir olarak çalıştı mı ya da istihbarat üçlüye muhbirlik teklifi götürdü mü? Meclis Araştırma Komisyonu bu sorulara tam açıklık getiremiyor. Komisyon bu konuda bir ipucu bulunmadığı sonucuna varıyor. Thüringen eyalet istihbaratı üçlünün memleketi Jena’da neonaziler arasında muhbir ihtiyacını tartışıyor ve burada Zchaepe’nin adı geçiyor. Ama bir girişim olmuyor. Zschaepe’nin psikolojik sorunları olması nedeniyle tekliften vazgeçiliyor.
BOMBALI SALDIRI PLANLARI
Üçlü tüm soruşturmalara rağmen daha da militanlaşıyor. Ekim 1996, Eylül ve Aralık 1997’de Jena’da üzerinde gamalı haç resmi olan üç bavul bulunuyor. Bunların ikisinin içinden çalışmayan bomba düzeneği çıkıyor. Yine Jena’da üç kuruma mektuplu sahte bomba düzeneği gönderiliyor. Mektupta, “1997 mücadele yılı olacak. Dişe diş, göze göz” yazıyor. Şüpheli olarak Böhnhardt, Zchaepe ve iki neonazinin DNA’sı alınıyor. Böhnhardt ve Zschaepe’nin yazıyı yazdıklarına dair DNA izleri saptanıyor. Ama delil yetersizliğinden dosya kapatılıyor. Daha sonra 1998’de bomba imal edilen garajda yapılan aramada bu sahte bombalarda kullanılan malzemeler orda da bulunuyor.
BİLİNÇLİ Mİ
Thüringen istihbaratı üçlüyü takibe alıyor. İstihbarat bomba imali için üçlünün bazı maddeler aldığını gözlemliyor. Üçlü, yaşadıkları Jena kentinde beş numaralı garaja sık sık girip burada uzun süre kalıyor. İstihbarat bu bilgileri üçlünün 5, 6 ve 7 numaralı garaja girip çıktığı bilgileriyle birlikte Jena polisine veriyor. Ancak istihbarat 5 numaralı garajın kiracısının bir polis memuru olduğu bilgisini iletmiyor.
ARKA ARKAYA
Asayiş şubesi istihbaratın raporu üzerine üç garaja eşzamanlı baskın kararı alıyor. Baskın tarihi personel yetersizliğinden bir hafta sonraya, 26 Ocak 1998 tarihine erteleniyor. Jena polisi garaj 5’in bir polis memuruna ait olduğunu baskın sabahı tespit ediyor. Polis ekipleri garaj 6 ve 7’de sabah saat 7’de baskına başlarken, garaj 5’e baskın yapacak polisler, sahibi polisin gelmesini bekliyor. Bu polis memuru sabah saat 7’de geliyor. Kendisine arama gerekçesi anlatılıyor. Polis memuru garajı 1996 yazından beri Zschaepe adında bir kadına kiraladığını söylüyor. Garajın kiracısı polis memuru kapıyı polislere açmak için garaj 5’e geldiğinde, saat 8.15 oluyor. Fakat kapıda ek bir kilit olduğu için kapıyı açamıyor. Polis, bu durumda kapıyı açtırmak için itfaiye ekibi de getirmediği anlaşılıyor. Bu sefer itfaiye ekibinin gelmesi bekleniyor ve saat 9’da kapı açılabiliyor. Öteki iki garajın aranması saat 9.30’da bitiyor.
BOMBAYI MI GÖTÜRÜYOR?
Polisler içeri girer girmez, bomba yapımında kullanılan malzemelerle karşılaşıyor. Almanya’da anında gözaltı kararı vermek için bu tür baskınlara savcı da katılıyor. Ancak bu baskına savcı gelmiyor. Polis, gözaltı kararı için yetkili savcıyı telefonla arıyor. Yetkili savcıyla nasıl haberleşeceğini önceden planlamamış olan polis bir türlü savcıya ulaşamıyor. Yetkili savcı yaklaşık bir haftadır raporlu olduğu ve polisin bundan haberinin olmadığı ortaya çıkıyor. Böhnhardt kendisine ait 7 numaralı garaj aranırken, polislerin yanında duruyor ve arama esnasında arabasını dışarı çıkarıyor. Daha sonra da ortadan kayboluyor. Böhnhardt’ın garaj 5’te bomba malzemesi bulunduktan sonra mı kaçtığı da tespit edilemiyor. Eğer bomba bulunduğunda Böhnhardt polislerin halen yanındaysa, gözaltına alınması gerekiyordu.
ALMAYIN DEMİŞLER
Böhnhardt’ın niçin gözaltına alınmadığı üzerine dinlenen polis memuru M., ifadesinde şöyle diyor: “Garaj 5’te patlayıcı madde bulunduğu haberi geldiğinde, Böhnhardt hala garaj 6’da polislerin yanındaydı. Ama savcılıktan haber gelmeden gözaltına almayın denildi.” Garaj 5’te 39’u bilgisayarda 13’ü elle yazılmış bir telefon listesi bulunuyor. Bu telefon listesinde çetenin daha sonra seri cinayetleri işleyeceği Nürnberg, Rostock ve Heilbronn yakınlarındaki Ludwigsburg kentlerinde bağlantıda oldukları neonazilerin adları ve telefonları yazılı olduğu görülüyor. Polis bu listeyi de çete 4 Kasım 2011’de ortaya çıkıncaya kadar değerlendirmiyor.
DESTEKLEYENLER KİM?
Gera Savcılığı Thüringen Asayiş Şubesi’ne 15 Kasım 2001 tarihli bir yazı gönderiyor ve üçlünün kaybolmasında istihbaratın parmağı olup olmadığını soruyor. Thüringen Asayiş Şubesi, 29 Kasım 2001 tarihli cevabında, “İstihbaratın parmağı olduğuna dair bir ipucu yok. Ama bu kadar aramaya rağmen üçlü halen bulunamıyorsa, bu onların yardım gördüğü sanısını güçlendiriyor. Kimin onları desteklediği bilinmiyor” diyor. Gera Savcılığı, 23 Ekim 2002 tarihli raporunda, üçlünün yakalanamamış olmasının ardında onlardan biri veya birden fazlasının istihbarata çalışıyor olması büyük ihtimal diyor. Raporda bu cümlelerin altı çiziliyor. Kimin çizdiği bugün bilinmiyor. Bu rapora rağmen ne Thüringen başsavcılığı ne de adalet bakanlığı olayın üzerine gidiyor.
GÖZ MÜ YUMDULAR
Meclis Araştırma Komisyonu, üçlü çetenin garaj 5’in aranması sırasında polisin bilinçli bir hatası sonucu mu kaçtı sorusunu da araştırıyor ve polisin içinde neonazilere bilgi sızdıran bir köstebek mi var diye soruyor. Bu soru da rapora göre açıklık kazanmış değil. Alman askeri istihbaratı MAD, Thüringen istihbaratına 23 Temmuz 1999 tarihli bir ihbar gönderiyor ve ihbarda ‘Harm’ adlı bir kaynağın verdiği bilgiye göre aşırı sağcıların bir spor salonunda buluşup spor yaptıkları, oraya genç bir polis memurunun da geldiği ve aşırı sağcılara bilgi sızdırdığı belirtiliyor. Bu polis memuru kim, bugün de bilinmiyor.
FİRARİ OLDUKLARINI BİLMİYORMUŞ
Garaj 5’te bulunan telefon listesinde adı bulunanlar çete, Kasım 2011’de ortaya çıktıktan sonra sorguya çekiliyor. Ludwigsburg’ta Barbara E. üçlünün Aralık 2000 yılına kadar, yani kaybolduktan sonra da, Michael E.’yi evde ziyaret ettiği ifadesini veriyor. Ludwigsburg, polis memuru Kiesewetter’in öldürüldüğü Heilbronn kentine yakın. Zschaepe’nin ateşe verdiği Zwickau’daki hücrede yine aynı eyaletteki Stuttgart’ta bir döner büfesinin krokileri bulunuyor. Barbara E. ifadesinde Mundlos ve Zschaepe’yi 2000 sonu-2001 başında gördüğünü söylüyor ancak, üçlünün polis tarafından arandıklarını ve firari olduklarını da bilmiyordum diyor.
SİLAH S
Çetenin Ludwigsburg’ta ilişkide olduğu neonazi Hans Joachim S. neonaziler arasında ‘Waffen S’ (Silah S) olarak tanınıyor. 2009 yılında Joachim S.’yi karısı, “Bana şiddet kullandı ve silahlı” diye polise şikayet ediyor. Polis evde silah, mermi ve neonazi propaganda malzemesi buluyor. Ama 900 Euro para cezasıyla kurtuluyor. Çetenin yanan hücresinde bulunan belgeler üçlünün sık sık Baden Württemberg eyaletine gittiğini gösteriyor. CD’de kayıtlı 10 fotoğraf var. Fotoğraflar 25 Haziran 2003 tarihli. Fotoğrafta Uwe Böhnhardt, Stuttgart’ta Nordbahnhof caddesinde Grill-Bistro döner büfesi ve bir market önünde görülüyor. Çetenin bu iki yere saldırı planı içinde oldukları fotoğraflarla belgeleniyor. Belgeler arasında üzerinde işaretler bulunan Heilbronn, Ludwigsburg ve Stuttgart kent haritaları var. Üçlüye soygunlarda kullandığı silahı temin eden Jan Werner, patlayıcı maddeleri tedarik eden Thomas Starke ve Tino Brandt 1998-2011 yılları arasında bir süre Baden Württemberg eyaletinde oturuyorlar.
ANA AKTÖRLER:
UWE BÖHNHARDT: 1977 Jena doğumlu, üç kardeşten en küçüğü. Anne öğretmen, baba bir cam fabrikasında bölüm müdürü. Jena’da okula gidiyor. 1992’de bir çocuk bakımevine veriliyor. Ancak orada işlediği suçlardan dolayı 2 hafta sonra atılıyor. Sonra öğrenme sorunu olan çocukların gittiği okula gönderiliyor. Orada da hırsızlıktan atılıyor. 1993’te hapse giriyor. Koğuştaki yatak borusuna kibrit barutu doldurarak bomba yapmaya çalışıyor. Çıktıktan sonra iki yıl inşaat şirketinde meslek öğreniyor. Ancak tembellikten işten atılıyor. Ara sıra çalışıyor. 26 Ocak 1998’te polisten kaçıp gizleninceye kadar işsizdi.
UWE MUNDLOS: 1973 Jena doğumlu. Baba informatik profesörü. Anne bir markette tezgahtar. 2 yaş büyük bedensel özürlü bir ağabeyi var. Bilgisayar dalında meslek öğreniyor. Bir yıl tankçı birliğinde askerlik yapıyor. Kaçıncaya kadar işsizdi.
BEATE ZSCHAEPE: 1975 Jena doğumlu. Baba Valer B. Romanyalı. 5 yaşına kadar büyük anne ve büyükbabanın yanında büyüyor. Annesi evleniyor. Zschaepe üvey babasının soyadı. Zschaepe anaokulu eğitmeni olmak istiyor, ama şartları yerine getiremeyince bahçıvanlık mesleği yapıyor. Bir süre badanacılık işinde çalışıyor.
YARIN: FEDERAL SAVCILIK DAVAYI REDDEDİYOR, FEDERAL ASAYİP VAHİM BİR HATA YAPIYOR