Sınıfta tekrarına ilişkin Bakan Tekin'den önemli açıklama geldi. Sınıfta kalma geri geliyor. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 2023/2024 eğitim öğretim yılında sınıfta kalma sürecinin yeniden başlayacağını ve buna yönelik hazırlıkların başladığını duyurdu. Peki, sınıfta kalma geri mi geliyor? İşte, sınıfta kalma dönemine dair detaylı bilgiler
#Sınıfta KalmaKoronavirüs önemleri kapsamında uzaktan eğitime devam edilirken bir yandan da sınavların ne zaman başlayacağı ve bu sene sınıfta kalmanın olup olmayacağı merak konusu. Ebeveynler ve öğrenciler, sınıfta kalma olacak mı sorusunun yanıtını arıyor. Mili Eğitim Bakanlığı bu sene sınıfta kalma olacak mı konusunda açıklamada bulundu. İşte detaylar…
#MEBÇalışan anneler için evin düzeni, çocuğun okul saatleri, hazırlığı, işle ilgili sorumluluklar derken hayat yeterince zor geçiyor. Bunun üzerine bir de çalıştığı için çocuğunun okul etkinliklerinden mahrum kalma eklenince durum daha da zorlaşıyor. Peki bu durum anneleri ve çocukları nasıl etkiliyor?
#Çalışan AnneÇalışan anneler için evin düzeni, çocuğun okul saatleri, hazırlığı, işle ilgili sorumluluklar derken hayat yeterince zor geçiyor. Bunun üzerine bir de çalıştığı için çocuğunun okul etkinliklerinden mahrum kalma eklenince durum daha da zorlaşıyor. Zira çalışan anneler okul sürecinde her zaman fiziksel olarak çocuklarının yanında olamayabiliyor. Peki bu durum anneleri ve çocukları nasıl etkiliyor? İnsan hikayeleri, araştırma sonuçları ve uzman yorumlarıyla bu konuyu mercek altına aldık...
#Bir Sorudan FazlasıTürkiye’nin entelektüel hayatının en renkli isimlerinden gazeteci-yazar Hıfzı Topuz bu hafta 100 yaşına bastı! Onunki Nişantaşı’nda bir konakta başlayıp 1960’ların Paris’inden Afrika’ya, oradan Türkiye’nin en sevilen yazarlarından biri olmaya uzanan bol serüvenli bir hikâye… Cumhuriyet’in ilan edildiği yıl dünyaya gelen Topuz; 2 büyük savaş ve birçok devrime tanıklık etti, çok etkili isimlerle mülakatlar yaptı. Peki bir asır boyunca neler gördü, onu en çok neler etkiledi? Topuz, 100’üncü yaşını kutlarken sorularımızı yanıtladı. Nice yıllara!
#Hıfzı TopuzTürk çağdaş bestecileri arasında ikinci kuşağın temsilcisi, yüzlerce öğrenci yetiştirmiş, pek çok ödül almış devlet sanatçısı bestecimiz Prof. İlhan Usmanbaş bu ay 101 yaşına basmaya hazırlanıyor! Buluşup kişisel albümlerini karıştırırken, müziğin geçen yüzyılına da göz attık. İlhan Hoca, “İnsan hayattan boş olarak, boşluk bırakarak gitmemeli… Bilmediği şey insanın boşluğudur. Yaşamın kısa ve gel-geç olduğunu akıldan çıkarmadan, merakınızı hemen gidermelisiniz” diyor.
#İlhan UsmanbaşKarnelerin alınacağı tarih için heyecanlı bekleyiş devam ediyor. Şubat ayında ikinci döneme başlayan 18 milyon öğrenci yaz tatili başlangıç tarihi için geri sayıma başladı. MEB 2021 2022 eğitim öğretim takviminde okulların haziranda kapanacağını bildirdi. Peki, okullar ne zaman kapanacak ve karneler ne zaman verilecek? İşte, karne günü ve yaz tatili hakkında bilgiler...
#Okullar Ne Zaman KapanacakBaykar Teknoloji Lideri ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, Ahmet Hakan'ın moderatörlüğünde gerçekleşen Tarafsız Bölge programında Türkiye'nin yüksek teknoloji alanındaki geleceği hakkında merak edilen soruları yanıtladı. Bayraktar, AKINCI'ların atasının 16 yıl önce drone'lar bile ortada yokken maket uçaklara benzeyen ama kendi uçabilen teknolojiyle yola çıktıklarını anlattı. Ayrıca Selçuk Bayraktar, 'muharebede devrim' diye nitelendirdiği insansız savaş uçağı gemi projesiyle dünyada bir ilki başararak, keşif ve vuruş gücü anlamında büyük bir kuvvet çarpanı oluşturulacağını belirtti.
#Selçuk BayraktarÇocukluğu Sultanahmet’teki Bizans Sarayı kalıntılarında saklambaç oynayarak geçiyor. Otostopla yaptığı seyahatlerde Anadolu’ya âşık oluyor. 1963 yılında İstanbul Üniversitesi Prehistorya Anabilim Dalı’nda başladığı kariyerinde 30’dan fazla kazı yapan ödüllü arkeolog Emeritus Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, ilk kazı deneyimlerini, “Oda arkadaşlarım bir ilk tunç çağı mezarlığından çıkardığımız kafataslarıydı. Bayağı muhabbetimiz olurdu” diye anlatıyor.
#Mehmet ÖzdoğanMilli Eğitim Bakanlığı’nın sınavlara girip girmemeyi lise öğrencilerine bırakması okul yöneticilerini tedirgin etti. Derslere devamsızlığın artmasından endişelenen müdürler, “Artık öğrenciler ne eğitime katılır ne başka türlü varlık gösterir. Bu öğrencileri derste nasıl tutacağız” diyor.
#YAZARBeş yaşında meraklı bir kız çocuğu, Sultanahmet’teki Adli Tıp Kurumu’nun karanlık binasında, ürkütücü cansız beden fotoğraflarına bakıyordu… Soğukkanlılığıyla şaşırtan bu kız çocuğu, ileride Türkiye’nin en tanınmış adli tıp hocalarından Prof. Dr. Sevil Atasoy olacaktı! Atasoy ile bir ‘delil avcısı’ gibi geçmişinden izlerin peşine düştük…
#Sevil AtasoyKoronavirüs süreci her yaştan çocuğun psikolojisini etkiledi. Hem salgın nedeniyle uygulanan kısıtlamalar hem de okul hayatının farklı bir formata bürünmesi çocukların günlük yaşamlarına pek çok zorluk getirdi. Peki, kısıtlı sosyalleştiğimiz bu süreçten çocuklar nasıl etkileniyor? Kısmi olarak yüz yüze başlayacak eğitime hazırlar mı? Merak edilenleri uzmanına sorduk.
#Çocuk27 Haziran Cumartesi ve 28 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek YKS’ye artık çok az zaman kaldı. Bu yıl sınava girecek adaylara eğitim uzmanları neler öneriyor? Sınav öncesi ve sınav sırasında nelere dikkat edilmeli? İşte YKS adaylarının dikkatle gözden geçirmesi gereken birbirinden değerli öneriler:
#YksLGS için artık adayların önünde sadece iki gün var. Uzmanların, LGS’ye hazırlanan 8'inci sınıf öğrencileriyle, anne babalarına; son günlerde, sınavdan bir gün önce ve sınav gününde yapmaları gerekenlerle ilgili bazı önerileri var:“Hata yapmaktan korkmayın, soru sayısına odaklanmayın, kolay sorulara dikkat edin. Kaygınızı çocuğunuza yansıtmayın, onu diğerleriyle kıyaslamayın, rahatlatıcı konuşmalar yapın.”
#LgsFakiri zengini yok. Müslümanı Yahudisi, kadını erkeği, genci yaşlısı, hatta gözü göreni görmeyeni... İnsanlar tavla sevenler ve sevmeyenler olarak değil, işin ustaları ve benim gibi sayarak oynayan çaylaklar olarak ayrılıyor. Tavla oynadığım en ünlü insan Dr. Mehmet Öz’dü. Kısa sürdü. Plajdaydık. Baktı ki sayarak oynuyorum; şöyle bir durdu, hiçbir şey demeden tavlayı kapattığı gibi gitti, denize atladı. Sakın gülmeyin; hemen soruyu patlatırım: Bu işin artık modern versiyonu da var; siz hâlâ geleneksel tavla mı oynuyorsunuz?
#TavlaCNN TÜRK ekranlarında Buket Aydın'ın sunduğu "40", Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'u ağırladı. Bakan Selçuk, "Hayatınız minibüs şoförlüğünden, profesörlüğe ve bakanlığa nasıl uzandı?" sorusuna samimi bir cevap verdi.
#40Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk, AA Editör Masası’na konuk oldu. 2023 Eğitim Vizyonu’yla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Bakan Selçuk, merkezi sınavda öğrencilerin sürprizle karşılaşmayacağını söyledi. Bakan Selçuk, 'Seneye sınav daha az stresli, ne olduğu belli olan, çocukların neye çalışacağını bildiği bir düzen söz konusu' dedi.
#MEBHürriyet Ankara’nın, kent ile üniversiteyi buluşturan “Ankademi: Şehir ve üniversite” yazı dizisinin 9’uncu oturumu TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde (TOBB ETÜ) gerçekleşti. Rektör Adem Şahin, üniversitenin çevresine yaptığı katkıyla ilgili “Bölgeye de değer katan marka haline geldik” dedi.
#AnkademiDarbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınıp savcılık sorgusunun adından adli kontrol kararıyla serbest bırakılan Danıştay Tetkik Hakimi Ebubekir Başel, yargı içindeki örgütlenmeye ilişkin önemli itiraflarda bulundu. Ebubekir Başel, yargı teşkilatındaki yapılanma, kıdeme, sicil numarasına göre T1, T2, T3 ve T4 şeklinde düzenlendiğini, yargı teşkilatında bir taşra bir de devre yapılanması bulunduğunu belirtti. Maaşının yüzde 10'nunu cemaate verdiğini belirten Başel sigara içenlerin 'abi' olamadığını söyledi.
#DanıştayÖnce hayal edilir. Sonra rota belirlenir. Çanta, para, pasaport ve vize tamamsa, ver elini dünya. Onlar da öyle yaptılar ve henüz üniversite öğrencisiyken yeni ülkeler keşfettiler. Üniversiteli seyyahlar Beril Tutku Tezel, Göktuğ Kral, Kurtuluş Alp ve Bahadır Sungur ile seyahatlerini konuştuk. Sizin de planlarınız arasında dünyayı dolaşmak varsa, onları dikkatli dinleyin.
#ÜniversiteSarımsak deyip geçmeyin, kokusu azıcık ağır diye onu lütfen hor görmeyin. Daha da önemlisi bu mükemmel lezzeti mutfağınızdan hiç ama hiç eksik etmeyin. Çünkü beslenme uzmanları da, biz beslenmeye gönül vermiş doktorlar da onun ne kadar önemli bir doğal sağlık destekçisi olduğunu çok iyi biliyor, sizin de bilmenizi istiyoruz.
#Yazar YazısıBiri Türkiye’de halkla ilişkiler mesleğinin kurucusu Betûl Mardin, öteki büyük ustanın ‘el verdiği’ yeni kuşak PR’cıların duayeni Berna Sağlam Naipoğlu. Ama sakın bu iki ismi duyunca bir halkla ilişkiler röportajı yaptığımızı zannetmeyin. Bu sohbette İsmet Paşa’nın Almanları korkutmak için yaptırdığı ‘sel baskını geliyor’ haberleri de var, şimdilerde Cumhurbaşkanlığı Rezidansı olarak kullanılan Huber Köşkü’nün pek bilinmeyen hikâyesi de...
#Yazar