Güncelleme Tarihi:
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir, 13 Mart Pazar günü yapılacak Yükseköğretime Geçiş Sınavı’ndan (YGS) bir gün sonra soruların tamamını açıklayabileceklerini söyledi. Bu konuda yeni karar vermek durumunda kalabileceklerini vurgulayan Prof. Dr. Demir, “YGS’de soruların tamamı açıklanabilir, bu sene bir değişiklik yapabiliriz. Yönetim kuruluyla bu hafta görüşeceğiz” dedi.
2 milyon 178 bin 563 adayın heyecanla beklediği YGS’ye kısa bir süre kala dün bir grup gazeteciyle bir araya gelen ÖSYM Başkanı Demir, özetle şunları söyledi:
GÜVENLİK TEDBİRLERİ ALINDI
YÖK’ün aldığı kararla YGS baraj puanı 140’tan 150’ye çıkarıldı. Bunun dışında sınavın içeriği açısından geçmiş yıllardakinden farklı bir durum yok. Sınav güvenliği için tüm tedbirler alındı. Bu yılki YGS’de geçmiş yıllardan farklı olarak sınıfta sınavın kurallara uygun yürütülmesini aşamalandırdık. Adaylara hangi aşamada hangi uyarının yapılacağını özellikle kayıt altına aldık. Geçmiş yıllarda sınavın başında bütün kurallar okunuyordu. Şimdi sınavın başlangıcında, sonunda, her aşamada hangi kurallara uymaları gerektiği konusunda uyarılarımız var. Şu anda sorularımız matbaada basılma aşamasında. Sağlıklı şekilde sınavı yapacağız.
ŞIRNAK’TA YGS YAPMIYORUZ
Bu yıl sadece Şırnak’ta sınav yapmıyoruz. Orada yaklaşık 7 bin öğrenci var. Sınava, Gaziantep, Batman ve Siirt’te girecekler. Adaylar kendi imkânlarıyla gidecekler, ancak yerel destekler olabilir.
EMEĞİNİZİ ZAYİ ETMEYİN
Bazı adayların, sınav süresi bittiği halde soru kağıtları toplanırken soruları yanıtlamaya devam ettiğini tespit ettik. Bunların sınavını iptal ediyoruz. Çünkü birine ilave 1 dakika süre vermek büyük haksızlık. “Sınav bitmiştir, cevap kağıtlarınızı kitapçığın arasına koyun” dendikten sonra soruları yanıtlamaya devam eden kişi bütün emeğini zayi eder. Adayların özellikle bu konuda hassas olmalarını bekliyoruz. Çünkü çok sayıda kişinin geçen yıl bu kayıtlardan sınavını iptal ettik. Bu kopya değil, kural ihlalinden dolayı. Bazen adaylar, “Biz kopya çekmedik” diye itiraz ediyor. Kopyanın yaptırımları ağır. Bu durumda savcılığa suç duyurusunda bulunuyoruz, aday iki yıl sınavlara girmekten men ediliyor, hapis cezasıyla cezalandırılmak üzere mahkemede dava açılıyor. Çıkılması yasak bir sürede salonu terk ederse, getirilmeyecek araçlarla gelir ve üzerinden bunlar çıkarsa, unutkanlığından olsa da, bizim kuralları herkese uygulamamız gerekiyor. Kural ihlaline adaylar çok dikkat etmeli.
KOLAY SORU İŞİNizE YARAMAZ
Bu, özü itibarıyla bir seviye tespit yani adayların ne bildiklerini, ne bilmediklerini yeterlilik olarak belirleyen bir sınav değil. Bu bir sıralama sınavı. Dolayısıyla zorsa sorular herkes için zor, kolaysa herkes için kolay. Bazen adaylar, bize “Kolay soru sorun” diyorlar. Kolay soru, hiçbir adayın işine yaramaz. Baraj sınırında kalanlar için olabilir. Ama normalde iddialı bir öğrenci, akranlarından daha iyi hazırlanmışsa, bilgisini iyi yansıtabilirse, kurallara uygun davranabilirse emeğinin karşılığını alır. Biz bunu taahhüt edebiliyoruz. Soruların zorluğu, kolaylığı konusundaki spekülasyonlara hiçbir şekilde prim vermemeli. Sonuçta bu yarışma sınavına adaylarımız çalışıyor ve bizim için bütün adayların emeği kıymetli. Onların emeğini zayi etmemek için hassas bir sınav yapmaya çalışıyoruz. Tavsiyemiz, ellerinden geleni yaptıktan sonra bize güvensinler.
GİZLİ GÖZLEMCİLER SINAVA GİRECEK
2 milyon 178 binin üzerinde aday sınava alınacak. 20 soru yapılırsa baraj geçilmiş olacak. Sınavlarda görev alacak gizli gözlemciler bulunacak. Adı açıklanmayacak, hiç kimse bilmeyecek, sadece aday kimliği ile sınava girecek. Bunu 4-5 sınavda denedik. Gizli gözlemcilerin hangi illerde kaç kişi olacağı yönünde bir bilgi veremeyiz. Bütün salonlarda, salon başkanının, bina sınav sorumlusunun, ildeki ÖSYM koordinatörünün bilgisi dışında aday kimliği olan ÖSYM görevlileri olacak. Süreçlerin düzgün işleyip işlemediğini içeriden bir gözle göreceğiz. Görevlilerimizin de işlerini bizim tanımladığımız şekilde yapıp yapmadığını görmek istiyoruz.
SINAVDAN SONRA ANKET YAPACAĞIZ
Adayların sınavdan sonra “Sınavla, sınav salonu, binaya ulaşımla, görevlilerle ilgili bize iletmek istedikleri bir şey var mı?” diye düşündük. Onun için bir anket tasarladık. Bütün sınavlardan sonra uygulayacağız. Sonuçlar açıklanıncaya kadar aday işlemleri sistemi üzerinden bize ulaşıp bu anketi doldurarak kanaatlerini iletebilecekler. Sınavla ilgili doğrudan bir iletişim kanalı olacak.
MESLEK LİSESİNDE UYGULAMA YENİ DEĞİL
Meslek liselilere ek puanın kaldırılması 2012’de çıkan bir kanuna dayanıyor. İlk kez liseye başlayanlar için uygulama bu yıla tekabül ettiği için şu anda çıkmış gibi düşünülüyor. Bütün kanun ve yönetmelik mantığına uygun olarak ilgili kişilerin kayıt yaparken bu bilgiyi bildikleri varsayılır. Daha önce meslek lisesine devam edenler için muafiyet var.
ADAYLAR ZATEN SORULARI GÖRÜYOR
Soruları sınavdan bir gün sonra internete koyuyoruz. Adayların tamamı zaten soruları internetten görüyor. Soruların açıklanmamasındaki amaç, konu değil soru odaklı hazırlık sürecinin önüne geçmekti. Bir önceki arkadaşlar sorular açıklanmasın, biriktirdiğimiz bazı soruları sonraki sınavlarda sorabiliriz diye bunu başlatmış. Bu doğru bir yaklaşımdı. Çünkü dünyada sınavların eşdeğerliliği, soruların zorluğu-kolaylığı daha önce gerçek adaylar üzerinde denenerek bulunur. Şu anda biz uzman tahminiyle yapıyoruz.
Soru yazarı, soruya bir kolaylık-zorluk derecesi tayin ediyor. Bir objektif kanıtı yok. Temsil kabiliyeti olan adaylara sorar ve onların belli bir yüzdesinin yaptığını ya da yapamadığını görerek zorluk düzeyini belirleyebiliriz. Bunun yapılması düşünüldüğü için soruları açıklamama kararı verilmişti. Yargı kararları, en azından adaylara açıklanması şeklinde oluştu. Artık o sorunun başka bir sınavda kullanılma şansı kalmadı.
Soruların tamamının açıklanmasını değerlendireceğiz. Belki bu konuda yeni bir karar vermek durumunda kalabiliriz. YGS için tamamı açıklanabilir. Yönetim kuruluyla bu hafta görüşeceğiz. Kamuoyunda tümünün açıklanmaması, ‘soruların saklı kalması’ olarak yorumlanıyor, böyle bir şey söz konusu değil. Bütün adaylar dershanelere gidiyor, dershaneler de zaten adayların şifreleriyle girdiğinde herkes soruları görüyor.
SORULAR MÜFREDATA UYGUN
Yükseköğretime giriş sınavlarında lise müfredatına uygun soru yazılsın talebi var. Zaten öyle soruluyor. YGS’de her bir sorunun hangi kazanımı karşılamak için hazırlandığına bağlı olarak sorular hazırlanıyor. Lise hocalarının da katkı sağlamasının havuzu genişletmek içinn faydası olur. Peki neden lise hocaları şu ana kadar dışta tutuldu? Çünkü lisede öğretmenlik yapıyorsa kendi öğrencilerinin gireceği bir sınav için soru hazırlamasının bir yanlılık yaratma riski yüksekti. Bir öğretmen dersinde önem verdiği konunun sorusunu hazırlar. Şu anda matbaada seçilmiş sorular içinde tesadüfen, lise hocasının hazırladığı soru çıkabilir.
SINAVDAN 22 GÜN ÖNCE MATBAAYA GİRİYORLAR
Havuza; kodlanmış, kimin hazırladığı belli olmayan soruları alıyoruz. Sınavdan önce soruları matbaadaki arkadaşlar görür. YGS için geçen ayın 20’sinde, 22 gün önce matbaaya girdiler. Çünkü en son çekilen soruları onlar görüyor, kompoze ediyor, test şekline dönüştürüyor. Onlar sınav bitene, adaylar evlerine gidene kadar matbaadan çıkmıyorlar. Şifreyle, yetkiyle soruları birisinin görmesi mümkün değil, başkan dahil olmak üzere. Benim kurum içinde soruların hazırlandığı yere girme ve hangi soruların hazırlandığına bakma yetkim yok. Ayrıca tek bir kişinin her soruyu görme yetkisi de bulunmuyor. Her kişinin görebileceği sorular bölünmüştür.
Sınavla ilgili şaibeler, bazı kopya skandalları nedeniyle ÖSYM tümüyle sistemi değiştirdi. Herhangi bir grubun bir araya gelip, soruları görüp daha sonra çıkıp evine gitmesinin imkânı yok artık.
2010 KPSS TRAVMASI
2010 KPSS’ye ben travma diyorum. Travma nedeniyle, o dönemde böyle bir şey ortaya çıkmamış olsaydı güvenliğe ve ÖSYM’nin yeniden yapılandırılmasına ilişkin bazı konular bu kadar öne alınmayabilirdi. Bir şekilde ÖSYM aşı oldu diyebiliriz. Maliyeti yüksek ancak aşı fonksiyonu gördü. Madem bunlar oluyor, tedbir alınması için kurumsal yapı tümüyle değiştirildi.
SORU İPTALİNİN EN BÜYÜK NEDENİ BÜYÜK HAVUZDA ÇALIŞMAMIZ
Sorular havuzdan seçiliyor. Büyük havuzda ise farklı kişiler soru hazırladığı ve eskiden kalma sorular da olduğu için güncellik sorunu yaşanıyor. Soru iptallerinin en büyük sebebi bu, büyük havuzda çalışmamız. “Büyük havuzda çalışıp iptale mi razı olalım, yoksa küçük bir grup hazırlasın iptal mi olmasın” derseniz, biz birinciden yana tercihimizi kullanıyoruz. Güvenlik birkaç sorunun iptalinden çok daha önemli. İptaller geçmişte oldu, gelecekte de olabilir.
KAÇ PUAN İÇİN NE KADAR NET YAPMANIZ GEREKİYOR?
Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na girecek 2 milyon 178 bin 563 adayın kimi bir meslek yüksekokuluna gitmeyi, kimi ise 180 barajını geçerek Lisans Yerleştirme Sınavları’na girmeyi hedefliyor. Peki kim en az kaç net çıkarmalı? İşte kendi puanınızı hesaplamanız için bir yöntem.
Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) 150 barajını geçip ön lisans programlarına girmeyi hedefleyen adayların bu sene, yüzde 12.5 kadar net çıkarması gerekiyor. Bu da, 20 soruya denk düşüyor. Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) girmek için ise, ilk aşamada soruların yüzde 20’sinin çözülmesi şart. Uzmanlara göre, YGS’deki 40 soruluk her bir testin sorularının yüzde 10’u çok kolay, yüzde 20’si kolay, yüzde 40’ı normal, yüzde 20’si zor ve yüzde 10’u da çok zor nitelikte oluyor. Çok zor yüzde 10 ile zor nitelikli yüzde 20’yi çıkarınca, geriye yüzde 70 kalıyor. Bu da, 40 soruluk bir testte 28 soru demek. Diyelim ki, Türkçe ve sosyalden soruların yüzde 70’ini çözdünüz fakat hiç matematik ve fen yapamadınız. Bu durumda tahmini YGS-1 puanınız 189.619, YGS-2 189.304, YGS-3 301.634, YGS-4 302.617, YGS-5 265.776, YGS-6 ise 226.551 civarında olur. Bunların üzerine 5 matematik neti de ekleyebilirseniz; YGS-4 puanı 311.587, YGS-5 de 281.193 civarına ulaşır. Tüm testlerde soruların yüzde 70’ini çözerseniz, YGS-1 puanı 379.511, YGS-2 379.513, YGS-3 378.900, YGS-4 378.895, YGS-5 379.096 ve YGS-6 da 379.310’u bulur. Yani ‘çok zor’ ve ‘zor’ları yapamasanız bile çözebileceğiniz sorulardan alacağınız iyi sayılabilecek puanlar var. Uzmanlar, adaylara “En az 28 soruluk bölümü yapabileceğinizi düşünmelisiniz. Çünkü çok zor ve zor olanlar sadece her testte 12 soru civarında. Kaldı ki iyi bir hazırlık yapmışsanız, bunlar da sizin için sorun olmaz” diyor.
YARIN: Sınav kaygısıyla başa çıkma yolları ve sınav stratejisi