Bronşit, her yaştan kişiyi etkileyen bir solunum sistemi rahatsızlığı. Grip ve nezle gibi soğuk algınlığına neden olan virüsler bronşite neden olabilir. Peki bronşit nedir, neden olur? İşte bronşit belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler...
#BronşitAkciğerlere ait hava yollarının iltihaplanmasıyla oluşan ve kış aylarında kendini gösteren bronşit çocukları daha fazla etkiliyor. Bronşit, soluk borusundan dallanarak akciğerlere yayılan hava borularını örten zarın akut veya kronik olarak iltihaplanması anlamına geliyor.
#ÇocukAstım bronşit akciğerlerde meydana gelen kronik bir hastalıktır ve yaşam kalitesini ciddi oranda düşürür. Akciğerlerimizin içindeki havayollarımızı oluşturan bronş adı veren kanallarda, alerjenlerin neden olduğu hasara bağlı olarak alerjik astım gelişir. Peki, astım bronşit hastaları ne gibi sorunlar yaşar? Astım bronşit belirtileri nelerdir?
#Astım BronşitKışın en sık karşılaşılan hastalıklarından biri bronşittir. Bronşit nedir? Bronşit neden olur? Bronşit belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir?Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Kanan Abbaslı, bronşit ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlatıyor.
#BronşitSolunum yollarımız burunda başlar, akciğer alveolleri dediğimiz bölgede biter.Üst ve Alt Solunum yolu Soluk alıp vererek yaşamsal değeri olan oksijeni alıp, karbondioksiti vermemizi sağlar. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Nafiz Karagözoğlu konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#BronşitAkciğerlere ait hava yollarının iltihaplanmasıyla oluşan ve kış aylarında kendini gösteren bronşit çocukları daha fazla etkiliyor. Bronşit, soluk borusundan dallanarak akciğerlere yayılan hava borularını örten zarın akut veya kronik olarak iltihaplanması anlamına geliyor.
#Bronşite Kökten ÇözümBir solunum sistemi sorunu olan bronşit, zaman zaman kişilerin hayatını zorlaştırabiliyor. Bronşit hastalığından muzdarip olan kişiler, nefes darlığı, öksürük ve hırıltılı solunum gibi şikayetler yaşar. Bu nedenle kirli havadan korunması ve bol su tüketmesi önerilir. Peki, bronşit tam olarak nedir?
#Bronşit NedirBronşit nedir sorusunun yanıtı birçok kişi tarafından sorgulanan ve merak edilen konular arasında yer almaya başladı. Havaların soğumasıyla birlikte vatandaşlar sık sık rahatsızlanmamak adına önlem almaya başladı. Soğuk hava rahatsızlığı olarak da görülen bronşitin en belirgin özelliği öksürüktür. Peki, bronşit nedir? İşte bronşit çeşitleri.
#BronşitKOAH hastalığının nedenleri vatandaşlar tarafından merak ediliyor. KOAH hastalığının neden olduğu faktörler ve bu hastalığın belirtilerini anlamak için bir kaç küçük detaya dikkat etmek önemli olabilir. İşte KOAH hastalığı nedir sorusunun cevabı ve bu hastalığı meydana getiren etkenler
#KoahDiyarbakır'da bir öğrenci, dışarıdan getirdiği cıvayı okuldaki lavaboya döktü. Kimyasal maddeden kimse etkilenmezken, KBRN ekipleri okulda temizlik çalışması yaptı. Civa tehlikeli mi? sorusu da bu sebeple araştırılmaya başlandı. Cıva zehirlenmesi, gelişim bozukluklarına, hareket ve beyin işlevi bozukluklarına neden olur. Kolayca buharlaşarak, renksiz bir buhar halinde havaya karışması onu gizli bir toksin durumuna getirir. Peki, Civa nedir, zehirler mi?
#CivaYaz aylarının gelmesiyle birlikte klima kullanımının artması, çocuklarda 'lejyoner hastalığı' olarak bilinen Legionella pneumophila bakterisi kaynaklı zatürre vakalarında da artışa neden oldu. Özellikle otel ve tatil köylerinde klima maruziyetine bağlı hastalıkların arttığını söyleyen Prof. Dr. Şevket Özkaya, çocuklarda COVID-19'a oranla daha fazla zatürreye neden olduğunu ve bu durumun şaşırtıcı ve endişe verici olduğunu ifade etti.
#Legionella PneumophilaSevgili lezzetsever dostlarım... Bahar ayları ılık ılık kendini hissettirmeye, yaz sıcaklığı ise baharın yerini almaya hazırlanırken, tezgahlar da yazın ferahlığını sofralara taşıyan sebzelerle süsleniyor. Bunların başında da tabii ki semizotu geliyor. Körpe yapraklarıyla sağlığı ve lezzeti çağrıştıran bu sebze, çorbasının yanı sıra pirinçli, pirinçsiz, bulgurlu ya da yeşil mercimekli gibi çeşitlerle yemek haline getirilebiliyor. Hatta yeşil elma ya da domates ile buluşturulduğunda, ortaya enfes salatalar dahi çıkarılabiliyor. Fakat ben bu hafta, yine tüm klasiklerin dışına çıktım ve semizotunu, hardal tohumu, patates, patlıcan, havuç ve renkli biberlerle mayhoş tadını desteklediğim bir tarif oluşturdum.
#Semizotu“Bak şundan içersen öksürüğün şıp diye kesilir” ya da “Sen şunu bir dene akşama ayağa kalkarsın…"Siz de hastayken etrafınızdakilerden benzer cümleler duymuşsunuzdur. Peki büyüklerimizden miras kalan bu karışımlar; eczaneden aldığımız ilaçlar kadar işe yarıyor mu? Besin Alerji Derneği Başkanı Alerji Uzman Prof. Dr. Ahmet Akçay ile birlikte bu karışımları tek tek mercek altına aldık.
#Şifalı KarışımlarDünya üzerinde birçok değerli ve şifalı olan taşlar bulunuyor. Değerli taşlardan biri de Oltu taşıdır. Oltu taşı nedir? Oltu taşı nerelerde ve nasıl bulunur? Oltu taşı nasıl anlaşılır? Oltu taşının özellikleri ve faydaları nelerdir? İşte Oltu taşı ile ilgili sorulan tüm soruların yanıtları.
#Oltu Taşının ÖzellikleriBA yani Bazofil, lökosit şeklinde adlandırılmasının yanı sıra akyuvar hücresi olarak da tanımlanabilir. Kan testlerinde bazofil oranının yüksek ya da düşük çıkmasının birçok nedenleri olabilir. Bazofil değerlerinin kan testi ile belirleneceğini belirtmek doğru olacaktır. Bazofil değerlerinin normal seviyede olması, insanlar için çok önemlidir. Peki, BA nedir? BA kan değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri hakkında detayları derledik.
#BA NedirKoronavirüs, grip ve RSV birlikte büyük bir solunum yolu hastalıkları dalgası yaratmış durumda. Hastaneler dolup taşarken, hastalıklar birbirine karışıyor çünkü semptomların birçoğu ortak… Peki hastalığımızın ne olduğunu nasıl ayırt edebiliriz? Uzmanlar yanıtladı…
#SağlıkKüf zehirlenmesi sanıldığından çok daha yaygın… Günlük hayatın çok içindeki bu sinsi problemin etkisi aylar hatta yıllar sonra bile ortaya çıkabiliyor. Ölümlere dahi neden olabilen küf sorununu ve sağlığımıza etkilerini 12 soruda mercek altına aldık...
#SağlıkYazının başlığını “Nereden çıktı bu üçlü salgın meselesi?” diye de koyabilirdim ama hem sizleri gereğinden fazla korkutmamak hem de “sonbahar-kış virüsü salgınları”nın matematiğini az da olsa bilen bir uzman olarak son günlerdeki bu virüs kaynaklı üst solunum yolu enfeksiyonu sayısındaki artışın pek de şaşırtıcı ya da sürpriz olmadığını söyleyebilirim.
#İnfluenza/GripAkciğer lekesi, üst solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle meydana gelmektedir. Akciğerler, göğüs kafesinin sağ ve solunda bulunan hayati organlardır. Akciğer lekesinin en bilinen nedeni üst solunum yolu Enfeksiyonlardır. Solunumla birlikte vücuda giren virüs ve bakteriler akciğer zarında tahribata neden olabilmektedir. İşte akciğer lekesi nedir? Neden olur ve ağrı yapar mı? Akciğer lekesi belirtileri nelerdir ayrıntıları ile derledik.
#Sağlıklı YaşamHalk arasında morarmak olarak adlandırılan siyanoz hastalığı, insanlarda mukoza ve derinin çeşitli sebeplere bağlı olarak yeterli miktarda oksijen alamaması durumuna bağlı olarak meydana gelen bir hastalıktır. Genel olarak hastalıkların bir belirtisi olarak kendini göstermektedir. Peki, siyanoz nedir, belirtileri ve nedenleri nelerdir? Siyanoz çeşitleri nelerdir detayları ile derledik.
Dahiliye diğer adıyla iç hastalıkları bölümü, pek çok hastalığın teşhisi ve tedavisi ile ilgileniyor. Dahiliye bölümünün hangi hastalıklara baktığı da merak ediliyor. Peki dahiliye nedir? Dahiliye hangi hastalıklara bakar? İşte konuyla ilgili detaylar...
#Dahiliye Hangi Hastalılara BakarTıp sektöründe hastalıkları gidermede kullanılan ilaçların büyük önemi vardır. İlaçlar canlı hücreler üzerinde bazı tesirler meydana getirmektedir. Hastalığın teşhisi konusunda olduğu kadar iyileştirilmesi konusunda da etkendir. Hastalığın etkileri ilaçların kullanıma başlanmasıyla azalır. Önemli olan ilaçları doktor kontrolünde kullanmaktır. İlaçlar sentetik, doğal ve yarı sentetik kimyasallardır. Antikolinerjik de bir ilacın ismidir. Antikolinerjik nedir, ne işe yarar, antikolinerjik yan etkileri var mıdır, bu yan etkiler varsa nelerdir tüm detayları ile derledik.
#AntikolinerjikKöknar ağaçlarından toplanarak elde edilen mezda sakızı faydaları ve fiyatı ile dikkat çekiyor. Aktarlarda bulabileceğiniz mezda sakızı kilosu 750 TL'den satılıyor. Zahmetli bir şekilde toplanan mezda sakızı birçok hastalığa da derman oluyor. Peki, mezda sakızı nedir, nasıl kullanılır? İşte mezda sakızı faydaları ve merak edilenler...
#Mezda SakızıÜlkemizde de hemen her bölgede yetiştirilen kırkkilit otunun dünyada 7 farklı çeşidi bulunuyor. Bronşit ve enfeksiyon hastalıklarında faydalı olan bu mucizevi ot kış aylarında özellikle tercih ediliyor. Peki, kırkkilit otu nedir, ne işe yarar? İşte kırkkilit otunun faydaları ve kullanımı hakkında bilgiler...
#Kırkkilit Otu