Bronşit nedir? Akut bronşit ve kronik bronşitin tanımı

Güncelleme Tarihi:

Bronşit nedir Akut bronşit ve kronik bronşitin tanımı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2018 12:22

Bir solunum sistemi sorunu olan bronşit, zaman zaman kişilerin hayatını zorlaştırabiliyor. Bronşit hastalığından muzdarip olan kişiler, nefes darlığı, öksürük ve hırıltılı solunum gibi şikayetler yaşar. Bu nedenle kirli havadan korunması ve bol su tüketmesi önerilir. Peki, bronşit tam olarak nedir?

Haberin Devamı

Bronşit, Bronchitis Akciğerlere giden havayollarının iç yüzündeki yolların tıkanmasıdır. Akut bronşit ve kronik bronşit olarak iki çeşidi vardır. Akut bronşit grip gibi hastalıklarla beraber görülebilirken, kronik bronşit daha ciddi bir iltihaplanmadır. Mutlaka tedavi gerektirir.

Akut bronşit : Genellikle grip, kızamık, boğmaca veya tifo gibi hastalıklar sırasında görülür. Sisli ve soğuk havalarda çok rahatsız olurlar. Hastalığın başlangıcında kuru ve ağrılı öksürük, az yapışkan balgam, sonraları sümüksü cerahatli (mukopurulent) balgam ile hafif ateş ve halsizlik görülür. Mutlaka doktora danışmanız gerekir.

Kronik bronşit : Bu çeşit bronşitte; havayollarını yağlayan bezler büyümüş, iç yüzlerinde bulunan tüyler görevini yapamaz olmuştur. Mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

Akut bronşit zamanında tedavi edilmezse bu zamanla kronik bronşite dönuşebilir. Doktorun zamanında doğru teşhis yapması bu yüzden çok önemlidir. Ayrıca her iki bronşitte de yapılacak ilk iş eğer içiliyorsa sigarayı bırakıp istirahat etmektir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!