Kronik bronşit nedir?

Güncelleme Tarihi:

Kronik bronşit nedir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2011 15:09

Sigara içmemek kronik bronşitten korunmanın en iyi yoludur.

Haberin Devamı

Kronik bronşit, akciğerdeki bronş tüplerinin zarlarının kalıcı iltihap­lanması olarak adlandırılır. Hava kirliliği olan şehirlerde yaşayanlarda ve sigara içen kişilerde görülen bir hastalıktır.

{hastalik-yollari}

Kronik bronşitin akut alevlenmesi dediğimiz durumda, alevlenmeye yol açan virüs ya da bakterilerin bulaşması solunum yolu ile olur.

{hastalik-belirtileri}

Ardışık iki yıl ve her yılın en az üç ayında öksürük, balgam çıkarma söz konusu ise kronik bronşit varlığı söz konusudur. Ancak bunu söyleyebilmek için hastanın tüberküloz, bronşektazi, akciğer kanseri, kalp yetmezliği gibi öksürük, balgama yol açacak başka bir kronik hastalığı olmamalıdır. Kronik bronşitte solunum fonksiyonlarında herhangi bir kısıtlanma yoktur, solunum fonksiyonlarında kısıtlanma başladığında bu hastalara KOAH (kronik obstrüktif akciğer hastalığı) tanısı konur. Kronik bronşit veya KOAH’da özellikle kış aylarında araya giren enfeksiyonlar hastaların öksürüğünde ve balgam miktarında artmaya yol açar. Balgam genellikle renklidir.

{hastalik-tedavisi}

Haberin Devamı

Kronik bronşit hastalarında akut alevlenme söz konusu olduğunda viral enfeksiyon varlığında dahi üzerine bakteriler ekleneceğinden genellikle tedavide hekimin uygun göreceği antibiyotikler yer alır. Bunun dışında balgam yumuşatıcı ve söktürücü ilaçlarla birlikte, enfeksiyon dönemlerinde olabilecek bronş daralması ve hava yolu ödemi değerlendirilip, gerekli ise bronş genişletici ve hava yolu ödemi giderici ilaçlar da tedaviye eklenir.

{hastalik-yontemler}

Kronik bronşit hastalarının özellikle grip salgını dönemlerinde hasta kişilerle temastan kaçınmaları, gribal enfeksiyon geçirdiklerinde mutlaka hekime başvurmaları, her yıl sonbaharda grip aşısı yaptırmaları önerilmektedir. Sigaradan uzak durmak, içmemek ve içirmemek kronik bronşit ve KOAH’tan korunmak için yapılacak en doğru ve gerekli davranış şeklidir.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı
Uzman Dr. Sevin Karalar

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!