Bronşit, her yaştan kişiyi etkileyen bir solunum sistemi rahatsızlığı. Grip ve nezle gibi soğuk algınlığına neden olan virüsler bronşite neden olabilir. Peki bronşit nedir, neden olur? İşte bronşit belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler...
#BronşitAkciğerlere ait hava yollarının iltihaplanmasıyla oluşan ve kış aylarında kendini gösteren bronşit çocukları daha fazla etkiliyor. Bronşit, soluk borusundan dallanarak akciğerlere yayılan hava borularını örten zarın akut veya kronik olarak iltihaplanması anlamına geliyor.
#ÇocukAstım bronşit akciğerlerde meydana gelen kronik bir hastalıktır ve yaşam kalitesini ciddi oranda düşürür. Akciğerlerimizin içindeki havayollarımızı oluşturan bronş adı veren kanallarda, alerjenlerin neden olduğu hasara bağlı olarak alerjik astım gelişir. Peki, astım bronşit hastaları ne gibi sorunlar yaşar? Astım bronşit belirtileri nelerdir?
#Astım BronşitKış mevsiminin kendini hissettirmesi ile birlikte çocuklarda çok sık meydana gelen bronşit, yetişkinlerin de başına gelebilmektedir. Akut ve kronik olarak iki farklı tipte bronşitin meydana gelmesi kişide; geçici olabilirken başka başka hastalıklara da yol açmaktadır. Kronik olma olasılığı olan bronşit için mutlaka doktora danışmanız gereklidir. Bronşit belirtileri, bronşit nasıl geçer, bronşite ne iyi gelir ve bronşit neden olur sorularının yanıtlarını sizler için bir araya getirdik.
#Bronşit Nasıl Geçer Ve Ne İyi Gelir?Kışın en sık karşılaşılan hastalıklarından biri bronşittir. Bronşit nedir? Bronşit neden olur? Bronşit belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir?Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Kanan Abbaslı, bronşit ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlatıyor.
#BronşitSolunum yollarımız burunda başlar, akciğer alveolleri dediğimiz bölgede biter.Üst ve Alt Solunum yolu Soluk alıp vererek yaşamsal değeri olan oksijeni alıp, karbondioksiti vermemizi sağlar. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Nafiz Karagözoğlu konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#BronşitBronşit, akciğere giden hava yollarının iltihaplanması sonucunda ortaya çıkan rahatsızlıktır. Bronş, soluk borusunun akciğerlere giden iki koluna verilen isimdir. Pek çok rahatsızlık bronşların iltihaplanmasına neden olabilir. Çocuklarda genellikle soğuk algınlığı, boğaz ağrısı, grip veya sinüs enfeksiyonundan sorumlu olan virüs solunum savunmasından geçip bronşlara yayıldığında meydana gelir. Bebeklerde ve çocuklarda bronşitin belirtilerine dikkat etmek hastalığın iyice yayılmaması için önem taşır.
#Bronşite İyi Gelen BitkilerBronşit nedir sorusunun yanıtı birçok kişi tarafından sorgulanan ve merak edilen konular arasında yer almaya başladı. Havaların soğumasıyla birlikte vatandaşlar sık sık rahatsızlanmamak adına önlem almaya başladı. Soğuk hava rahatsızlığı olarak da görülen bronşitin en belirgin özelliği öksürüktür. Peki, bronşit nedir? İşte bronşit çeşitleri.
#BronşitHavaların giderek soğuması ve artık daha fazla iç ortamda vakit geçirmeye başlanmasıyla birlikte solunum yolu hastalıkları artış gösteriyor. Kalabalık ortamlar ve ortak kullanılan eşyalar gribin yayılmasına zemin hazırlıyor. Memorial Ataşehir Hastanesi’nden Uz. Dr. İlkay Keskinel, “Sonbaharda görülen solunum yolu hastalıkları” ile ilgili bilgi verdi.
Soğuk havayla birlikte, çocuklar başta olmak üzere herkesin sağlığını tehdit eden solunum yolu enfeksiyonları hızla yayılmaya başladı. Son birkaç haftadır akut bronşiyolit vakalarında ciddi bir artış gözlemleniyor. Sağlık uzmanları, aileleri erken tanı ve tedavi konusunda uyararak, hastalığın belirtilerine dikkat çekiyor. Peki, akut bronşiyolit nasıl ortaya çıkıyor? En çok kimleri hedef alıyor? Hangi belirtilerle kendini gösteriyor? Prof. Dr. Sedat Öktem, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkSigara içen birinin ciğerleri, damarları sigara içtikten sonra hiç sigara içememiş biri gibi olabilir mi yoksa illa bir hasar alır mı? Yeni bir çalışma, bir kişinin sigarayı bıraktıktan sonra kalp hastalığı riskinin ortalamaya düşmesinin yirmi yıldan fazla sürebileceğini, kardiyovasküler sisteminin hiç sigara içmemiş birine benzemesinin 25 yıl süreceğini söylüyor.
#SigaraHiç düşündünüz mü yıllardır sigara içen birinin sigarayı bıraktıktan sonra ciğerlerinin tamamen temizlenmesi, kalp ve damarlarının hiç sigara içmeyen birininkine benzemesi ne kadar zaman alır? Süreyi kısa sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Güney Kore'deki araştırmacılar, uzun süredir sigara içen bir tiryakinin kardiyovasküler sisteminin hiç sigara içmemiş birine benzemesinin ne kadar sürdüğünü keşfetti: Tam 25 yıl…
#SigaraTürk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, şu an Kovid dahil onlarca virüsün dolaşımda olduğunu ancak 2008'de büyük bir salgın yapan ve halk arasında Domuz gribi olarak bilinen H1N1'in baskın göründüğünü söyledi. Maske kullanmanın önemine dikkat çeken Prof. Dr. Yavuz, “Şu anda bile grip açısından riskli olan gruplar henüz aşılarını olmamışsa grip aşısı yaptırabilir. Henüz hastalanmamış olanlar açısından aşı olmanın yanı sıra maske takmak için de en iyi zaman. Yılbaşı kutlamaları toplanmalarında da hastalık belirtisi taşıyanların riskli gruptaki kişilerle aynı ortama girmemesi gerekli" dedi.
#MaskeTÜRK Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, şu an Kovid dahil onlarca virüsün dolaşımda olduğunu ancak 2008'de büyük bir salgın yapan ve halk arasında Domuz gribi olarak bilinen H1N1'in baskın göründüğünü söyledi. Maske kullanmanın önemine dikkat çeken Prof. Dr. Yavuz, ?Şu anda bile grip açısından riskli olan gruplar henüz aşılarını olmamışsa grip aşısı yaptırabilir. Henüz hastalanmamış olanlar açısından aşı olmanın yanı sıra maske takmak için de en iyi zaman. Yılbaşı kutlamaları toplanmalarında da hastalık belirtisi taşıyanların riskli gruptaki kişilerle aynı ortama girmemesi gerekli" dedi.
#Prof. Dr. Serap Şimşek YavuzKaçımız banyolarımızı temizlerken duş başlığının içini açıp temizliyorsunuz? Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada viral olan bir video sayesinde hepimiz bunu bunu sorgulamaya başladık. Çoğumuzun adını ilk defa duyduğu 'duş başlığı hastalığını' konunun uzmanları ile mercek altına aldık.
#Duş BaşlığıDuş başlığınızı ne sıklıkla temizliyorsunuz? Ama öyle dışını pırıl pırıl yapmaktan bahsetmiyoruz. Rutin banyo temizliğinde duş başlığının içini açıp temizliyor musunuz? Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada viral olan bir video sayesinde hepimiz bunu bunu sorgulamaya başladık. Çoğumuzun adını ilk defa duyduğu 'duş başlığı hastalığını' konunun uzmanları ile mercek altına aldık.
#SağlıkBA yani Bazofil, lökosit şeklinde adlandırılmasının yanı sıra akyuvar hücresi olarak da tanımlanabilir. Kan testlerinde bazofil oranının yüksek ya da düşük çıkmasının birçok nedenleri olabilir. Bazofil değerlerinin kan testi ile belirleneceğini belirtmek doğru olacaktır. Bazofil değerlerinin normal seviyede olması, insanlar için çok önemlidir. Peki, BA nedir? BA kan değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri hakkında detayları derledik.
#BA NedirSon dönemde birçok virüsün üst üste hastalık yapması, hastalarda uzayan, inatçı bir öksürüğe neden oldu. Çok sayıda kişi haftalarca, hatta aylarca kesilmeyen öksürükten şikâyetçi. Uzmanlar uzayan öksürüklerde doktora gidilmesini önerirken, şu uyarılarda bulundu...
#ÖksürükÖnceki yıllarda viral hastalıkların iyileşme süreci yaklaşık bir haftayken bu sene semptomlar kolay kolay geçmiyor. COVID-19, influenza, RSV virüslerinin yanı sıra İngiltere’de çocuk ölümlerine neden olan strep A gibi bakterilerden söz ediliyor. Üstelik belirtileri de birbirine benziyor. Uzmanlara bu hastalıkları birbirinden nasıl ayıracağımızı, testlerini, aşıları olup olmadığını sorduk.
#RSVKoronavirüs, grip ve RSV birlikte büyük bir solunum yolu hastalıkları dalgası yaratmış durumda. Hastaneler dolup taşarken, hastalıklar birbirine karışıyor çünkü semptomların birçoğu ortak… Peki hastalığımızın ne olduğunu nasıl ayırt edebiliriz? Uzmanlar yanıtladı…
#Sağlık