Çocuklarda bronşite ne iyi gelir?

Güncelleme Tarihi:

Çocuklarda bronşite ne iyi gelir
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2019 00:00

Bronşit, akciğere giden hava yollarının iltihaplanması sonucunda ortaya çıkan rahatsızlıktır. Bronş, soluk borusunun akciğerlere giden iki koluna verilen isimdir. Pek çok rahatsızlık bronşların iltihaplanmasına neden olabilir. Çocuklarda genellikle soğuk algınlığı, boğaz ağrısı, grip veya sinüs enfeksiyonundan sorumlu olan virüs solunum savunmasından geçip bronşlara yayıldığında meydana gelir. Bebeklerde ve çocuklarda bronşitin belirtilerine dikkat etmek hastalığın iyice yayılmaması için önem taşır.

Haberin Devamı

ÇOCUKLARDA BRONŞİT NEDENLERİ

İki tür BRONŞİT vardır - akut bronşit ve kronik bronşit - bunların her ikisi de nedenleri bakımından farklıdır.

1. AKUT BRONŞİT

Çocuklarda akut bronşitin başlangıcı oldukça hızlıdır ve ciddi belirtilere yol açar. Akut bronşit genellikle iki ila üç hafta sürer. Bakteriyel bir enfeksiyon, nadiren görülme sıklığına rağmen aynı etkiyi yapmasına rağmen, bu durum büyük ölçüde viral bir enfeksiyona bağlanabilir. Akut bronşit, sıklıkla soğuk algınlığı  veya aşağıdakiler gibi bazı diğer solunum yolu enfeksiyonlarının ardından ortaya çıkar: 

Çocuklarda bronşite ne iyi gelir

  • Kronik sinüzit, alerji veya şişmiş bademcikler akut bronşit gelişimi açısından artmış risk altındadır.
  • Toz, alerjenler, sigara dumanı ve astım krizi , akut bronşitin başlamasına neden olabilir.
  • Bronşit , en yaygın komplikasyonlarından biri olarak kabul edilen daha ağır zatürre haline bile gelebilir.

2. KRONİK BRONŞİT

Kronik bronşit çoğunlukla 45 yaşın üzerindeki insanlar arasında yaygındır, ancak çocuklar, gençler ve genç yetişkinlerde de görülebilir. Kronik bronşiti olan çocuklar, soğuk algınlığı gibi solunum yolu enfeksiyonlarından kurtulması daha uzun zaman alır. En az dört hafta veya daha fazla sürebilir.

Çocuklarda bronşite ne iyi gelir

ÇOCUKLARDA BRONŞİT BELİRTİLERİ NELERDİR?

Çocuklarda en sık görülen bronşit belirti ve semptomları balgamlı öksürük, yoğun mukus veya balgam üretimidir. Bunun yanında

  • Düşük ateş
  • Boğaz ağrısı
  • Göğüste ağrı veya gerginlik
  • Yorgun hissetmek
  • Vücut ağrıları
  • Hırıltı
  • Nefes darlığı gibi belirtiler balgamlı öksürüğe eşlik eder.

ÇOCUKLAR BRONŞİTTEN NASIL KORUNUR?

Çocuklarda bronşite ne iyi gelir

  • Çocuğunuzu grip, nezle veya viral bir enfeksiyonu olabilecek insanlardan uzak tutun.
  • Çocuğunuzun kişisel hijyenine özen gösterin. Kimsenin tabağını bardağını kullanmaması gerektiğini anımsatın. 
  • Çocuğunuzun yemek yemeden veya yiyeceklere dokunmadan önce daima ellerini yıkadığından emin olun.
  • Çocuğunuza hapşırırken, ağzını bir mendille kapatma alışkanlığını verin.
  • Enfeksiyonun yayılmasını önlemek için çocuğun etrafındaki eşyaların yüzeylerini temizleyin ve bu eşyaları dezenfekte edin.
  • Solunum problemlerini kolaylaştırmak için çocuğun dik pozisyonda oturmasını veya uyumasını sağlayın.
  • Çocuğunuzu duman, toz ve kirdetn arınmış bir ortamda tutmaya çalışın.
  • Evi tozdan, akarlardan ve diğer alerji tetikleyicilerinden ve enfeksiyona neden olan patojenlerden uzak tutmak için düzenli olarak temizleyin.
  • Çarşaflar, halılar, oyuncaklar ve diğer kullanılabilir eşyalar düzenli olarak yıkanmalı veya vakumlanmalıdır.
  • Çocuklarda bronşit oluşumunu önlemek için bronşiyal öksürüğü tetikleyen gıda maddeleri kullanılmamalıdır.
  • Toz, kimyasal duman gibi tahriş edici maddelere maruz kalmasını minimuma indirin. Gerekirse çocuğunuzun maske takmasını sağlayın.

DOKTORA NE ZAMAN GİDİLİR?

Çocuğunuzun balgamlı öksürüğü iki ya da üç hafta sonra bile kendiliğinden geçmiyorsa çocuk doktorunuza danışın. Çocuğunuzun sağlığına gelince, her zaman en güvenli tarafta olmak ve en küçük sıkıntıda profesyonel yardım istemek en iyisidir. Aşağıdaki belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız, çocuğunuzu güvenilir bir çocuk doktoru tarafından tıbbi olarak muayene ettirin.

  • Artmaya devam eden ateş
  • Nefes darlığı ve tıkanıklık
  • Sorunlu solunum
  • Kalıcı göğüs hırıltısı
  • Balgamda kan
  • İştah kaybı
  • Sıvı alımı eksikliğinden kaynaklanan su kaybı varsa vakşt kaybetmeden doktora gidin.

Çocuklarda bronşite ne iyi gelir

1. TUZLU SU GARGARASI

Çocuğunuz gargara yapmak için yeterince büyükse, tuzlu su ile gargara yapmak, bronşitin semptomlarını, özellikle öksürük ve boğaz ağrısını hızlı bir şekilde rahatlatır.

2. HAVA NEMLENDİRİCİ

Nemlendiriciler, bir odadaki havaya nem ekleyen ve bronşitle ilişkili mukusun azaltılmasına yardımcı olan ve çocuğunuzun daha kolay nefes almasını sağlayan makinelerdir. Öksürüğü azaltmak bu mekinelerden kullanılabilir. Evinizde, özellikle çocuğunuzun uyuduğu odada, mümkün olan her yerde bir nemlendirici kullanın. Başka bir seçenek de, havadaki nemi arttırmak için odaya bir kase sıcak su koymaktır. Ayrıca çocuğunuzun odasındaki radyatöre bir su kabı yerleştirebilirsiniz.

3. BAL

Çocuklarda bronşite ne iyi gelir

Bal, bronşitin en sık görülen semptomlarından biri olan öksürüğü azaltmak için iyi bir çözümdür. Balın antibakteriyel ve antiviral kabiliyetinden dolayı bronşitle ilişkili öksürüğün rahatlamasına büyük katkı sağlar. Boğaz iltihabını da hafifletmeye yardımcı olabilir. Bal sadece 1 yaşından büyük çocuklar için önerilir.

4. ZENCEFİL 

 

Çocuklarda bronşite ne iyi gelir
 

Zencefil bronşiti tedavi etmek için mükemmel bir doğal ilaçtır. Anti-enflamatuar ve bağışıklık arttırıcı özellikler içeren zencefil, bronşit semptomlarının azaltılmasında çok etkilidir. Ayrıca bronşiyal tüplerin ilişkili tahriş ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca her bir çay kaşığı zencefil tozu ve balı birleştirip çocuğunuza günde 2-3 kez süt verebilirsiniz.
Çocuğunuza gün boyu çiğnemek için zencefil şekeri bile verebilirsiniz.

5. SARIMSAK

 

Çocuklarda bronşite ne iyi gelir

Antibiyotik ve antiviral özelliklerinden dolayı, sarımsak bronşit tedavisinde, özellikle çocuklarda akut bronşit tedavisinde oldukça faydalıdır.

6. ZERDEÇAL

Çocuklarda bronşite ne iyi gelir

Zerdeçal, çocuklarda bronşit tedavisinde bir başka etkili bir bitkidir. Mukusun açılmasını ve bronşiyal tüplerin şişmesini en aza indirmeye yardımcı olan güçlü bir antioksidan ve antienflamatuvar bir bileşik olan aktif bileşen kurkumin içerir. Ayrıca, öksürük, ağrı ve diğer ilgili bronşit belirtileri ile başa çıkmanıza yardımcı olur.

Not: Çocuğunuza zerdeçal vermeden önce doktorunuza danışın.

7. BOL SIVI ALIMI

 

Çocuklarda bronşite ne iyi gelir
 

Bronşit tedavisi sırasında çocuğunuza bol miktarda sıvı vermeye çalışın. Bu, durumu daha da kötüleştirebilecek olan dehidrasyonun önlenmesine yardımcı olacaktır.

Bol sıvı alımı mukusun incelmesine yardımcı olur, atılmasını kolaylaştırır ve öksürüğü azaltır. Mukusun dışarı atılması, her türlü enfeksiyondan daha hızlı iyileşme sağlamak için çocuğunuzun vücudundan mikropların a tılmasına yardımcı olur.

Çocuğunuz bir anda büyük miktarlarda sıvıyı reddediyorsa, daha sık aralıklarla daha az miktarda veriniz. Ayrıca, çocuğunuzun kusmasına neden olabileceğinden çocuğunuzu sıvı almaya zorlamayın.

8. DİNLENME

 

Çocuklarda bronşite ne iyi gelir
 

Bronşitli çocuk nefes almak kadar basit bir şey için çok çaba harcadığı için göğsündeki sürekli efor nedeniyle kendini yorgun hisseder. Dinlenmek kendini daha kolay toparlamasına ve hastalığı atlatmasına yardımcı olur.

Akciğerleriniz iyileşmek için zamana ihtiyaç duyduğundan, uygun dinlenme ve uyku şarttır. Bu nedenle, iyileşme sürecini hızlandırmak için çocuğunuzun bol bol dinlenmesini ve uyumasını sağlayın.

Çocuklarda bronşite ne iyi gelir

Fitoterapist Dr. Serdar Özgüç, çocuklarda bronşit tedavisi için hangi bitkilerin iyi geldiğini anlatıyor.

 BALGAM ÇIKARMAYI KOLAYLAŞTIRAN ÖKULİPTUS YAĞI

Ökaliptus, yapraklarındaki uçucu yağlar nedeniyle soğuk algınlığında, bronşitte kullanılır. Balgamı yumuşatır ve rahat çıkartılmasında etkilidir. 6 yaş altı çocuklarda özellikle aromaterapide, "Ökaliptus citrata" ve "Ökaliptus radiata" uçucu yağlarının kullanımı içeriklerindeki bileşenlerden dolayı daha uygundur.

BRONŞİT İÇİN GÖĞÜS MASAJI YAĞI

Çocuklarda bronşitte 30 ml jojoba yağı içerisine 3-4 damla "ökaliptus citrata" damlatılır gece yatarken göğüs kafesine masaj yapılır ve tülbentle örtülerek etkinlik artırılır. Böylece balgamlı öksürüğün daha çabuk atılması sağlanır.

2. TARİF: 15 ml jojoba yağı içerisine 3 damla mersin uçucu yağı ve 2 damla ökaliptus uçucu yağı ilave edilir, karıştırılır. Bu karışım masaj yoluyla gece yatmadan gögüs kafesine sürülür. 

HEM ÇOCUKLARA HEM YETİŞKİNLERE SARIÇAM

Sarıçam tıbbi bitkisinin içerdiği uçucu yağlar balgam söktürücü özelliği ile bronşitte destek olur. KOAH ve sstım hastalarında spazmı artırabilme olasılığından dolayı önerilmemektedir.

BRONŞİTİN BAŞKALARINA BULAŞMASINI ÖNLEYEN TARİF:

10 yaş üzeri çocuklarda ve yetişkinlerde bronşitte 100 ml buhurdanlık içerisine 2-3 damla sarıçam uçucu yağı ve 2 damla mersin uçucu yağı ilave edilir ve hastanın yattığı odada bir köşeye konulur, 2 saatte bir yenilenir. Böylelikle ev halkına bulaşması önlenmiş olur.

10 yaş üzeri çocuklarda 30 ml jojoba yağı içerisine 3 damla sarıçam uçucu yağı ve 2 damla mersin uçucu yağı konur ve göğüs kafesine masaj yapılır.

BRONŞİTE HANGİ BİTKİLER İYİ GELİR?

[fotogaleri=3003]

BAKMADAN GEÇME!