İstanbul Festivali başladı. Festival Park Yenikapı’da 17 gün boyunca adeta yıldız yağmuru yaşanacak. Bu hafta dünyaca ünlü indie rock grubu Interpol, Uniq Açıkhava’da; Avustralyalı elektronik müzik üçlüsü Rüfüs Du Sol, Life Park’ta sahneye çıkacak. Konser, sergi ve atölye önerilerimize göz atmayı unutmayın.
#Uygar TaylanBu hafta İtalyan piyanist ve besteci Ludovico Einaudi, Zorlu PSM’de konser verecek. Fransız şarkıcı ZAZ, Volkswagen Arena’da, Ajda Pekkan ve Nil Karaibrahimgil, Kuruçeşme Açıkhava’da olacak. Sahneler ünlü isimlerle dolacak ve canlı müzik mekânları da yazla birlikte daha da hareketlenecek.
#AjandaEkmek arasında leziz bir sosis, en sevilen sokak lezzetlerinden biri... Almanların meşhur ‘frankfurter’inin tadıysa bir başka, üstelik ülkemizde bu sosis çeşidini servis eden adreslerin sayısı da her geçen gün artıyor. Jürimiz Alman sosisini en iyi yapan yerleri seçti.
#SosisYoğun çalışma temposu arasında yılbaşı sofrası kurmak gözümüzde büyüyebiliyor. Mutfakta mesai harcamadan mükellef bir sofraya konmak isterseniz çözüm paket serviste. Üstelik artık eve sipariş verebileceğimiz yiyecekler hem içerikte hem de çeşitte oldukça zengin. Yazarımız Ebru Erke’ye mutfağına ve lezzetine güvendiği adresleri sorduk.
#YılbaşıBeyoğlu’nda meyhane işletti, Hollywood’da lahmacun pişirdi, Irak’ta koşer yemek yaptı. Şimdi de Kurtuluş’taki dükkânında servis ettiği; çatalı vurduğunuz an dağılan nefis kaburgası dilden dile dolaşıyor. Mari Esgici’nin aile tarifi tereyağında yaprak kuzu ciğer ve roja sosla lezzetlenen patatesle birlikte servis edilen brisket de bir o kadar lezzetli.
#Marinee KaburgaGöktürk’le ilk tanışmamın üzerinden 20 yılı aşkın bir süre geçmiş. 15 yıldır da burada yaşıyoruz. Bu süreçte gerçek bir köyden uydu kente ya da diğer bir deyişle banliyöye dönüşmesine şahit olduk. İnşaatlarla birlikte nüfus da arttı, marketler açıldı ama uzun bir süre artmayan, eksikliği en çok hissedilen şey vardı, o da restoranlardı.
#Müge AkgünÇocukların olduğu kadar büyüklerin de en sevdiği yemeklerden patates kızartması. Hani daha ilk tava piştiğinde atıştırmaya başlarız ya ağzımız yana yana... Dünyada da 13 Temmuz ‘Patates Kızartması Günü’ olarak kutlanıyor. Bu vesileyle jürimize, farklı ve iyi patates kızartması yiyebileceğimiz mekânları sorduk. Değişik usullerdeki, baharat ya da soslarla zenginleştirilmiş patatesleri denemek isterseniz, bu adreslere uğrayabilirsiniz.
#GazetehaberleriOnlar Türkiye’nin en ünlü şefleri. Hepsinin mutlaka şık bir restoranı olmuş ya da halen var. Ama şu anda hepsinin baş tacı sokak lezzetleri; artık kimi dürümcü, kimi burgerci... Peki sokak yemekleri, şef restoranlarının tahtını sallıyor mu? ‘Fine dining’ diye bilinen üst düzey mutfağın pabucu dama mı atıldı, yoksa gönüllerinde, planlarında hâlâ yer tutuyor mu? Dürümde, burgerde, taco’da farkı nasıl yaratıyorlar? Zincirleşmek istiyorlar mı? Yakın zamandaki yeni projeleri neler? Akımın öncüsü şeflerle bir sofraya oturup enine boyuna konuştuk.
#ŞefÖzellikle Fransız, İtalyan ve İspanyol mutfağında, kuyruk sokumundan şahane yemekler yapılıyor. Bizde de ana yemeği ‘sığır kuyruğu’ olan Levent’teki Oxtail’i bu yeni konseptinden dolayı alkışlıyorum. Ancak yemeklerin lezzeti için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Restorana ilk gittiğimde çok memnun kalmıştım, ancak ikinci gidişimde karnabahar püresi üzerindeki sığır kuyruğuna gerekli özen gösterilmemişti.
#Oxtail