AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nde öğretim görevlisi Dr. Elif Aykın Dinçer, geliştirdiği cihazla protein değeri yüksek, tuz oranı düşük, soğuk zincire gereksinim duyulmayan, taşıması kolay, 3 aya kadar oda sıcaklığında muhafaza edilen kurutulmuş et elde etti. Dr. Dinçer, özellikle operasyon ya da tatbikat için uzun süreli kırsalda kalan askerler için ideal bir ürün olduğunu vurguladı.
#EtSatın aldığımız paketli gıdaların üzerinde 'tüketici sembolleri' olarak bilinen birtakım işaretler vardır. Bunlar tüketicinin bilinçlendirilmesi amacıyla hazırlanır ve o ürün hakkında bilgi verir. Bu işaretlerden biri de son günlerde sosyal medyada karşımıza sıklıkla çıkan 'Radura’ işareti. 'Bu işareti gördüğünüzde o üründen uzaklaşın' paylaşımlarını görenler işin aslını merak ediyor. Işınlama işlemini temsil eden bu işaretin olduğu gıdaların tüketimi sağlığımız için zararlı mı? Bu ürünler radyasyon mu içeriyor? Işınlama besin değerlerini düşürür mü? Aklımıza takılan tüm bu soruların yanıtlarını konunun uzmanlarından dinledik.
#Sağlık‘100. Yılında Cumhuriyet’in Popüler Kültür Haritası’nın ikinci cildi ‘Belki Duyulur Sesim’ okurla buluştu. 1950-1980 yıllarını kapsayan kitabın sayfalarında ‘Sanat Güneşi’ Zeki Müren de var, ilk bilgisayarı, cep telefonunu gördüğümüz ‘Uzay Yolu’ da... Bunlardan bazılarını seçtik; yazarlar Derya Bengi ve Erdir Zat’a “Geçmişe yolculuk nasıldı” diye sorduk.
#Belki Duyulur SesimSağlıklı, enerji dolu meyve pestillerimizin tam mevsimi. Anadolu’nun asırlık pestil geleneği, tüm dünyadaki sağlıklı beslenme meraklılarının da radarında. Bugünlerde hasat edilen her türlü meyvenin işlenip güneşin kucağına bırakılmasıyla üretilen pestili evde de fırınımızda kolaylıkla yapabiliriz.
#MeyveHürriyet yazarı Vedat Milor, İstanbul'un en popüler kebap ve et lokantalarından Adana İl Sınırı'nı yazdı. "Kebaplarının Adana’da bulacağınız en iyi kebaplardan bir eksiği yok" yorumunu yapan Milor, mekana 5 üzerinden 4 yıldız verdi. İşte Milor'un yazısı...
#Adana İl Sınırı‘Paramparça’ dizisinin yıldızı Erkan Petekkaya, çocukluğunu Türk filmlerindeki kovalama sahnelerini seyrederek geçirdi. Büyüdü, tıpkı hayran olduğu isimler gibi bir yıldız oldu. Bir eksik kaldı: Kovalamaca sahnelerindeki gibi klasik bir otomobil. 44 yaşındaki oyuncu, bu arzusunu da yerine getirme hazırlığında. Petekkaya’yla kısa bir yol yaptık, tatil rotalarını, yolda uğramayı sevdiği mekânları ve kaybolma hayallerini konuştuk. İşte oyuncudan yola ve yaza dair tavsiyeler...
#Erkan PetekkayaOfis ortamında yanlış beslenme ve fiziksel aktivite azlığı ciddi sağlık problemlerini de beraberinde getirmektedir. Bu sağlık problemlerinin başında insülin direnci, obezite, bazı kanser türleri, metabolik sendrom gelmektedir. Bu hastalıklar, personelin yaşam kalitesinin yanı sıra, iş verimini olumsuz etkilemektedir. Şişli Florence Nightingale Hastanesinden, Dyt. Tuba Kayan Tapan çalışma hayatında dikkat edilmesi gereken adımları sıraladı.
ABD, hele ki Kuzey Avrupa ile kıyaslandığında, çevrecilik açısından pek örnek gösterilecek bir yer değil. Hatta dünyayı en çok kirletenlerden... Buna rağmen haziranda yaptığım gezide bu ülkede (bile) çevreciliğin ve kentsel dokuya saygının Türkiye ile kıyaslanamayacak kadar gelişmiş olduğuna tanıklık ettim. New York, Florida ve California eyaletlerinde, bugünün Türkiye'si için çıkarılabilecek dersler var.
#AbdFinlandiya Başbakanı Katainen genç yaşına rağmen parlak bir siyasetçi, üstelik çok alçakgönüllü. Ekonomik krizin kasıp kavurduğu ülkelerde ayaklanan gençleri anladığını söylüyor. Fakat ırkçılık deyince, o da hemen tüm sağ siyasetçiler gibi söylemsel sınırlarına ulaşıyor. Oysa “Norveç’teki Breivik terörü ‘münferit’ mi, değil mi” tartışmasından daha önemli olan, Katainen’in de işaret ettiği Finlandiyalı bir Türk’ün, Hülya Kyto’nun varlığı…