Boynun görevi başı taşımak, başı hareket ettirmek, damar ve sinirleri korumak ve damar ve sinirlerin geçişini sağlamaktır. Boyun yapısının içinde kaslar, damarlar, omur kemikleri, diskler (disklerin görevi yukarıdan gelen ağırlığı aşağıya dengeli bir şekilde iletmek ve omurların rahat ve zararsız hareket etmesini sağlamaktır) içinden dağılan sinirler bulunur.
#Boyun AğrısıYapılan araştırmalara göre kişilerin yüzden 85’nin hayatları boyunca mutlaka bir defa da olsa boyun problemi yaşayacaklarını belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Canberk Gül, toplumda çok sık görülen boyun ağrıları ile ilgili bilgiler verdi ve de boyun ağrılarının olmaması için tavsiyelerde bulundu.
#Boyun AğrılarıGünümüzde genç yaşlı demeden pek çok insan sırt ağrısından mustarip… Uzmanlar, modern yaşam tarzı, çalışma koşulları ve en önemlisi hareketsiz yaşamın bu yaygın sağlık sorununu tetiklediğini belirtiyor. Uzun saatler masa başında çalışmak, kötü duruş alışkanlıkları ve yetersiz fiziksel aktivite, sırt ağrısının başlıca nedenleri arasında. Bazen de burkulma, fıtık, siyatik vb. gibi sağlık sorunları nedeniyle sırt ağrıları yaşanır. Bu ağrılar yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
#Sırt AğrısıGünümüzde sırt ağrıları adeta bir salgın haline geldi. Kime sorsanız sırtı ağrıyor, belini tutuyor, geçmeyen ağrılarından şikâyet ediyor. Kimi bu ağrılarından kurtulmak için doktor doktor geziyor, kimi de doğal yöntemleri deniyor. Peki hangi ağrıları neden yaşıyoruz? Hangi ağrıya ne iyi gelir? İşte bilimsel araştırmalara dayanarak uzmanların sırt ağrınızı iyileştirmeye ya da tamamen kurtulmaya yönelik hazırladığı kılavuz…
#Sırt AğrısıArtık cep telefonları hayatımızın ayrılmaz bir parçası…Gözümüz sürekli telefonlarımızın ekranında…Çoğumuz bütün gün oturarak çalışıyoruz. Gün içerisinde sürekli eğilip aşağı doğru telefona ya da bilgisayar ekranlarına bakıyoruz. Telefonla konuşurken konuşurken boynumuzu bir yana eğmekten dolayı omurgaya ve omuzlarımıza binen yük artıyor. İşte bu yüzden bir çoğumuzun boyun ağrıları var.
#Tekno BoyunSağlık Bakanlığı’nın 2023 yılı verilerine göre Türkiye’de yılda 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor. Kalbimiz gücüyle bilinen kaslardan oluşuyor. Ancak bazen genetik bazen de yaşam koşulları kardiyovasküler rahatsızlıklara sebep olabiliyor. 29 Eylül Dünya Kalp Günü vesilesiyle uzmanlara sağlıklı bir kalp için neler yapmamız gerektiğini sorduk. Reçete basit: Sağlıklı ve dengeli bir yaşam tarzı.
#Necla BayraktarEvde, sokakta, toplu taşımada her yerde yanımızda… Yemek yerken, çalışırken, araba kullanırken hatta yürürken bile gözümüz onda. Ama bir türlü elimizden düşüremediğimiz akıllı telefonlarımız 'Text neck', 'Tech neck' gibi çeşitli adlarla anılan tekno boyun hastalığına neden oluyor. Bu rahatsızlıktan yakınan pek çok kişi çare olarak botoksa yöneliyor. 'Traptox' adı verilen bu işlem ne kadar işe yarıyor? İsteyen herkes yaptırabiliyor mu? Ne kadar etkili? Acılı bir işlem mi? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Profesör Doktor Halil Koyuncu ile konuştuk.
#Tekno BoyunSon yıllardaki yapılan çalışmalar, masa başında çalışanlarda bel, sırt ve boyun ağrısı görülme sıklığının tüm gün ayakta çalışanlara oranla daha fazla olduğunu gösteriyor. Bunun en önemli nedeni, oturma pozisyonunda omurgaya binen yükün ayakta durmaya göre daha fazla olması.
#Omurga SağlığıKaslar, kemikler, damarlar, organlar... Bunların önemini hepimiz biliyoruz. Peki ya fasya? Vücutta çok önemli görevleri yerine getiren fasyanın önemini 20 yıl öncesine kadar doktorlar bile bilmiyordu. Fasyanın görevlerini ve sağlıklı olması için yapmamız gerekenleri 3 soruda ele aldık.
#FasyaSaatlerce bilgisayar başında aynı pozisyonda oturmanın ve cep telefonundan mesajlaşmanın 12-25 yaş arası gençlerde teknoboyun ve teknoparmak adlı iki yeni hastalığa neden olduğunu söyleyen Prof. Dr. Alper Murat Ulaşlı, “Kambur bir nesil geliyor” uyarısında bulundu.
#Z KuşağıYaz yaklaşırken çoğu insanı kilo verme telaşı sardı… Sıkı diyetler ve egzersizlerin yanında son zamanlarda oldukça popüler olan, her yerde karşımıza çıkan yeni bir trend var: Duvar pilatesi… Normal pilatesi sevmeyenler, şınav çekemeyenler ve spor salonuna gitme imkânı olmayanların gözdesi haline gelen duvar pilatesi gerçekten sanıldığı kadar etkili mi? Kilo vermeye ve vücudu şekillendirmeye yardımcı oluyor mu? Uzmanlarla konuştuk.
#SağlıkMigren ağrıları yüzünden hayatı kâbusa dönenler çareyi Türkiye'de de kullanılmaya başlanan aşılarda arıyor. Aşılar migren için kesin çözüm mü? Aşı fiyatı ne kadar? Neler yaparsak ataklardan korunuruz? Aşılar ve migren ile ilgili tüm merak ettiklerimizi uzmanlara sorduk ve A'dan Z'ye bir migren dosyası hazırladık.
#SağlıkBoyun ağrısı, toplumumuzda sıkça gözlemlenen bir şikayet olarak bilinir. Boyun ağrıları ise, pek çok farklı nedene bağlı olarak meydana gelebilir. Bunlardan bazıları ise, telefon ile fazla vakit geçirme, uzun saatler boyunca bilgisayar ekranına bakma gibi duruş bozukluklarına bağlıyken; bazılarının da altında yatan farklı bir tıbbi rahatsızlık sonrasında gelişir. Çocuklarda boyun ağrısı neden olur ve nasıl geçer sizler için derledik.
#ÇocukHer gün milyonlarca insan baş ağrısı çekiyor. Kimi stresten, kimi migrenden kimi de nedenini hiç bilmediği bir sebepten dolayı… Araştırmalar dünya genelinde her 6 kişiden 1’inin dünya genelinde baş ağrısı çektiğini söylüyor. Bu ağrılarının bazısı birkaç saatte geçecek kadar sıradan olabilirken bazıları hayatı tehdit edebilecek kadar ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Tıpkı 20 yaşındaki Xavier Ortiz'in başına gelen olayda olduğu gibi...
#SağlıkEKOL Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Derya Güneş, dahiliye kliniğinde sık karşılaşılan şikayetlerden birinin halsizlik, kişide enerji azlığı, tükenmişlik hissi ve fazladan yorgunluk hissetme olduğunu belirterek, “Aktivite sonrası veya yeterli dinlenememeyle gelişen enerjisiz hissetme durumu yorgunluk olup çoğu zaman fazladan dinlenme veya uyku ile düzelir.
#1Vücudumuzda birçok farklı kas grubu bulunmaktadır. Vücudumuzda bulunan kasların her biri farklı bir çalışma prensibine sahip olarak bilinmektedir. Serratus anterior kası ise kas grupları arasında yer almaktadır. Serratus anterior kası nedir, ne işe yarar ve özellikleri nelerdir? Serratus anterior kası ile ilgili merak edilen tüm detayları derledik.
#Serratus Anterior Kası Nedir Ne İşe Yarar Ve Özellikleri Nelerdir?Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Çalışma Örgütü’nün sonuçları yeni yayımlanan bir araştırması, uzun çalışma saatlerinin neden olduğu sağlık sorunlarını ortaya koyuyor. Uzmanlara göre pandemi uzun çalışma saatlerine bağlı yaşanan bu sorunları arttırmış olabilir. Çözüm ne mi? Açık havada yürüyüşe çıkmak ya da egzersiz videoları eşliğinde bedeninizi hareket ettirmek... Üstelik bu, hem kolay hem de ücretsiz...
#Dünya Sağlık ÖrgütüPlank, son yıllarda en çok tercih edilen egzersiz hareketleri arasında yer alır. Plank hareketinin en önemli özelliği ise, kısa süreli olarak da yapılsa çok faydalı bir hareket olmasıdır. Spora yeni başlayanlar ve ilk defa bu hareketi deneyenler için plank hareketi biraz gibi görünse de kısa süreli olarak başlayarak süreyi arttırmak çok faydalı olur. Plank nedir, ne işe yarar ve nasıl yapılır sizler için derledik.
#Plank NedirKasık ağrısının birçok farklı nedeni olabilir ve bu nedenler kadın ve erkekte farklılıklar gösterir. Kasık ağrısı genellikle fiziksel bir aktivite ya da spor yaralanmaları sonucu meydana gelebileceği gibi bu ağrılar sağ veya sol kasıkta da görülebilir. Ayrıca kasık ağrısı kadınlarda genellikle adet döneminde de kendisini gösterebilir. Kasık ağrısına iyi gelen doğal ve bitkisel yollarla evde çözüm üretmek mümkün. Peki kasık ağrısı nasıl geçer? Evde kasık ağrısına ne iyi gelir? Kasık ve karın ağrısına nasıl geçer? Kasık ağrısı neden olur? Kasık ve bacak ağrısına ne iyi gelir? İşte kasık ağrısı nedenleri ve kasık ağrısına iyi gelen öneriler...
#Kasık Ağrısı Neden Olur