Ağrı kontrolü için epidural steroid

Güncelleme Tarihi:

Ağrı kontrolü için epidural steroid
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2021 22:34

MAVİ Hospital Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Nurgül Biçer Çivi, epidural steroid enjeksiyonu hakkında önemli bilgiler verdi.

Haberin Devamı

“Epidural steroid enjeksiyonu boyun, kol, bel ve bacak bölgelerinde sinirlerin sıkışmasına ve uyarılmasına bağlı olarak gelişen ağrıları geçirmek için kullanılan cerrahi-dışı bir girişimsel ağrı tedavisi uygulamasıdır” diyen Dr. Nurgül Biçer Çivi, şöyle devam etti: İLAÇ KARIŞIMI YAPILIR “Disk fıtıkları, disk kayması ve dar omurilik kanalı gibi durumlarda ağrıyı kontrol altına almak için kullanılır. Epidural enjeksiyon ile hasarlı olan spinal sinir etrafına epidural aralık aracılığıyla etkisi uzun süren bir depo steroid ve erken dönemde rahatlamayı sağlaması ve sonrasındaki refleks aktiviteyi önlemesi için de lokal anestezik içeren bir ilaç karışımı yapılır.”

İLERİ TEDAVİ GEREKTİRMEZ

Epidural steroid uygulamasının etkisi hastadan hastaya değiştiğini dile getiren Dr. Nurgül Biçer Çivi, “Bununla beraber problemin başlamasından sonraki ilk altı ay içinde yapılan müdahalelerde semptomları yeni başlamış hastaların yüzde 80-90’ında düzelme sağlanır ve ileri tedavi gerektirmezler; daha geç olgularda yüzde 50-70 hastada 2 ay ile 1.5 yıl ve üzerinde bir süre rahatlama sağlanır. Epidural steroid enjeksiyonunun amacı ağrıyı gidererek hastanın normal yaşamına dönmesinin ve gerekiyorsa fizik tedavi ve egzersiz programına ağrısız katılmasının sağlanmasıdır” dedi.

Haberin Devamı

SİNİR ÜZERİNDE BASKI

Epidural steroid enjeksiyonu hakkında da bilgi veren Dr. Nurgül Biçer Çivi, şöyle devam etti: “Enjeksiyon uzun etkili bir depo steroid ve bir lokal anestezik ajan içerir. Epidural aralık aracılığıyla ilaç, sıkışmış veya etkilenmiş olan spinal sinire ulaşarak o bölgedeki yangı ve ödemi azaltarak sinir üzerindeki baskı ve etkileşimi ortadan kaldırmak suretiyle ağrıyı giderir.”

UYUTMAYA GEREK YOK

EPİDURAL steroid enjeksiyonunun amacının ilacı ağrıya sebep olan bölgeye en yakın noktaya ulaştırmak olduğunu dile getiren Dr. Nurgül Biçer Çivi, “Girişim tamamen steril ve aseptik olarak ameliyathanede ve ameliyat koşullarında, C-kollu skopi ile sürekli görüntüleme altında yapılır. Girişim sırasında genel anesteziye, yani, hastanın narkoz ile uyutulmasına gerek yoktur. Uygulama yaklaşık olarak 10–45 dakika sürer. Girişim günübirlik bir uygulamadır. Yani, hastaların çok büyük bir kısmının girişimden önce veya girişim sonrasında hastanede yatmasına gerek olmaz. Hasta girişim saatinden 15 dakika önce gelerek girişim için hazırlanır. Girişim yapılacak bölge ince bir iğne ile uyuşturulur. Bilgisayar destekli C-kollu skopi ile devamlı görüntüleme altında özel iğneyle ciltten enjeksiyon yapılması planlanan bölgeye girilir, iğne devamlı görüntüleme altında epidural aralığa ilerletilir. Transforaminal tekniğin uygulandığı bazı durumlarda stimulatör kullanılarak hedeflenen sinire yakınlık, iğnenin ucundan verilen düşük elektrik akımını hastanın hissettiği düzeye göre ayarlanır. Bu sırada hasta bacağında elektriklenme ve atma şeklinde bir hareket hissedebilir. Her iki teknikte de iğnenin yerini ve ilacın yayılımını doğrulamak için çok düşük miktarda, röntgen altında görülme özelliği olan radyo-opak madde verilir. İğnenin en uygun pozisyonu doğrulandıktan sonra ilacın enjeksiyonuna başlanır. Hasta bu sırada bel kısmında hafif bir dolgunluk ve baskı hissedebilir. Enjeksiyon bittikten sonra iğne çıkartılarak girişim sonlandırılır” bilgililerini paylaştı

Haberin Devamı

ANESTEZİ UZMANLARI

DR. Nurgül Biçer Çivi, “Epidural steroid enjeksiyonu, C-kollu skopi kontrolü altında epidural ve transforaminal girişimleri uygulayıp, tüm tıbbi takibini yapabilecek yeterlilikte ağrı tedavi eğitimi almış olan anestezi uzmanları tarafından ameliyathane koşullarında tamamen steril ve aseptik koşullar altında gerçekleştirilir” dedi.

KİMLERE YAPILABİLİR 

“BOYUN, kol, bel ve bacak ağrısı olan hastalar epidural steroid enjeksiyonundan fayda görebilir” diyen Dr. Çivi, “Girişim şu durumlarda faydalıdır; disk fıtığı - omurlararası diskin jelimsi iç çekirdeğinin diskten dışarı fıtıklaşarak bel- boyun sinirlerine baskı yaptığı hastalar. Spondiloliz - spodilolistezis = omurganın alt ve üst eklemleri arasında kırık , zayıflama ve kaymaya bağlı ağrısı olan hastalar. Dar omurilik kanalı - spinal stenoz - omurilik kanalında ve spinal sinir kanalında sinirin sıkışmasına bağlı olarak özellikle yürümekle ağrısı olan hastalar.”

Haberin Devamı

OLUMLU CEVAP ALIYOR 

“ŞİKAYETLERİ aylar içerisinde başlamış, erken dönemde müdahale edilen hastaların yüzde 70–90’ında olumlu cevap alınır” diyen Dr. Nurgül Biçer Çivi, “Mühim bir kısmında şikayetler tamamen ortadan kalkabilir. Hastanın gösterdiği cevaba göre girişim 2 hafta sonra tekrarlanabilir ama 1 ayda 2’ den fazla enjeksiyon önerilmez. Hastalarda 6 ay ile 2 yıl ve daha fazla bir süre iyilik hali sağlanabilir” dedi.

BUNLARA DİKKAT

  “GİRİŞİM döneminde aktif enfeksiyonu olan, kanama, pıhtılaşma bozukluğu olan, girişim bölgesinde enfeksiyonu olan, girişim yapılmasını kabul etmeyen hastalara girişim yapılmaz” diyen Çivi, şu bilgileri paylaştı: “Şeker hastalıarında 1-2 hafta şeker düzeninde bozulma gözlenebilir, ek ilaç gereksinimi nadiren gerekebilir. Epidural steroid enjeksiyonu yapılan hastalar içerisinde literatürlere göre 40-60 bin hastada bir sıklıkta enfeksiyon görülme ihtimali mevcuttur ama girişimi ameliyathanede mutlak steril koşullarda gerçekleştirmek suretiyle ve alınan ek önlemlerle bu olasılık en düşük düzeye çekilir. Kullanılan steroide bağlı olarak vücutta sıvı tutulması olabilir. İlk hafta mümkün olduğunca tuzsuz diyetle bu durumun önüne geçilebilinir. Tüm bunlar tıp kitaplarında ve literatürlerde yer alan bilgiler olmakla beraber girişimin güvenliği için tüm önlemler alınıyor. Bu sayılan riskler minimuma indirilmektedir.”

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!