Boşanma davalarında değişiklik, TBMM gündemine geliyor. AK Parti milletvekillerince hazırlanan ve bu hafta TBMM Başkanlığına sunulması planlanan 22 maddelik teklifte noterliklere, boşanma davalarına, istinaftaki yargılama süreçlerine ilişkin hükümler yer alacak. 9. Yargı Paketi olarak da bilinen teklife göre, boşanma davasının reddine dair verilen kararın kesinleşmesinden bir yıl sonra, ortak hayat yeniden kurulamamışsa evlilik birliği temelden sarsılmış sayılacak ve eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilebilecek. Peki, boşanma davaları değişiklikleri nedir, yeni kanun ne? Yeniden dava açma süresi kaç yıl oldu? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Boşanma Davalarında DeğişiklikAile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, gündemin sıcak başlıklarını CNN Türk ekranlarında Hafta Sonu programında Hakan Çelik'e değerlendirdi. Bakan Yanık, sosyal yardımlara ilişkin "2002'de sosyal yardımlar 1.3 milyar TL'ydi, 2021'de 73.9 milyar TL'ye çıktı. Şu anda 48 ayrı başlıkta sosyal yardım yapıyoruz" dedi.
#Derya YanıkHer yıl 8 Mart’ta kutlanan Dünya Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler tarafından bu şekilde tanımlanan uluslararası bir gündür. 8 Mart, insan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. Aslında sadece 8 Mart değil tüm diğer günlerde de kadınların hakları hatırlanmalı ve buna yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Türkiye'de Kadın Hakları, Mustafa Kemal Atatürk'ün öncülüğünde kendilerine tanınan “Seçme ve Seçilme Hakkı” ile 5 Aralık 1934 tarihinde tanınmıştır.
#Kadın HaklarıBoşanma sürecindeki erkek okurlarım, çocukların velayetinin hangi tarafa ve nasıl verildiğini soruyorlar. Yargıtay içtihatları ışığında anne bakımına muhtaç 0-3 yaşındaki çok küçük çocukların velayeti genellikle anneye, istisna durumlarda babaya veriliyor. Mahkeme velayetin kime verileceğini belirlerken, çocuğun üstün yararını kriter olarak alıyor. Velayet değişikliği için dava açılması ise mümkün.
#YazarAnlaşmalı boşanma davası nedir? Çiftlerin boşanırken dikkat etmesi gereken şeyler nelerdir? Anlaşmalı boşanma davasının koşulları nelerdir? Boşanma davalarında görev ve yetki hangi mahkemededir? Anlaşmalı boşanma davası dilekçesi nasıl hazırlanır? Boşanma davalarında avukat temsili zorunlu mudur? Bir yıl dolmadan açılan anlaşmalı boşanma davaları geri çevrilir mi? Avukat Sinem Rumeli anlaşmalı boşanma davaları hakkında tüm soruları yanıtlıyor.
#HtvuzmanasorAile kurmak, toplumun devamlılığı için gerekli olan temel bir faktördür. İnsan yapısı gereği yalnız yaşayamazken eski çağlardan bu yana kendisine, toplumu oluşturan yapılar kurmuştur. Birey aile kurarken, çevresinden aldığı dayanışma ile gönül bağı kurduğu insanla bir emek, çaba karşılığında nişan, düğün töreni yapar. Sadece çevre değil aynı zamanda hukuk normları da kurulan bu yapıları korumak için yardımcı olur. Çünkü hukuk, yaşanılan çağa ayak uydurmalıdır.
#Boşanırken Takılar Kime VerilirCasus programla delil davası... Yargıtay, kocasının telefonuna casus program yükleyen kadının mahkemeye sunduğu bu delilleri, “hukuka aykırı delil” saydı.Boşanmaya da kusur belirlemeye de esas delil kabul edilemeyeceğine karar verdi. Bu yeni kararlar benzer birçok dava için örnek niteliği taşıyor.
#GazetehaberleriYargıtay Başkanlığının, Yargıtay ve Danıştaya yeni daireler kurulmasına ilişkin tasarıyla ilgili görüşünde, Yargıtaydaki dosyaların yeterince incelenmeden karar verildiği gerekçesinin haksız olduğu belirtilerek, “Her yıl binlerce dosyayı inceleyen yüksek mahkemede görev yapan başkanlar, üyeler, hakimler ve savcılar gece gündüz demeden insan üstü bir çalışma içindedirler. Kendisini adalet hizmetine adayan yüksek mahkeme memurlarına böyle ağır ithamda bulunulması kabul edilemez bir görüş ve davranıştır” denildi.
Türk Medeni Kanunu Meclis'te kabul edildi. Yeni yasa ile erkek evin reisi olmaktan çıkıyor, eşler arasında mal rejimi uygulaması getiriliyor, kadınlara kocanın soyadını kullanma zorunluluğu kaldırılıyor. Cinsiyet değiştirme zorlaştırılırken evlat edinme koşulları ise esnetiliyor.