Genellikle tedbiri elden bıraktığımız durumlardan biri de böcek ısırıklarıdır. Vücutta kızarıklık ve kaşıntı hissi belirtileri veren böcek ısırığı bazı durumlarda oldukça tehlikeli bir sonuç doğurabilir. Böcek ısırması nedir, bu durumda neler yapılmalı sizler için derledik.
#Böcek51 yaşındaki komedyen Miranda Hart, 30 yıl boyunca birçok sağlık sorunu yaşadı ve yatağa bağlı kalmasına neden olan gizemli bir hastalıktan mustaripti. Hastalığı, şiddetli bir grip nöbeti olarak kendini göstermişti ve1980'ler olduğu için tedavi edilmemişti. Bu, bağışıklık sistemini altüst etti ve bir dizi hastalık semptomuna neden oldu. Gençken başlayan semptomları için doktorlar diğer şeylerin yanı sıra agorafobi olduğu söylendi. Yıllarca hastalığın nadir olmayan bir komplikasyonu olarak kronik yorgunluk sendromla mücadele etti.
#Lyme HastalığıHafıza kaybı, yorgunluk ve vücut ağrısı… Yıllarca bu semptomlarla yaşadı. 51 yaşında komedyen Miranda Hart'a tam 30 yıl sonra teşhis konuldu ve nihayet Lyme hastası olduğu anlaşıldı. Peki bunca yıl nasıl hastalığının ne olduğu anlaşılamadı?
#LymeAnne Iarchy, hayatı boyunca böcek ısırıklarına karşı aşırı mücadele etti çünkü her seferinde vücudu aşırı reaksiyon gösteriyordu. Ayakları ve elleri bu ısırıklardan sonra normal boyutlarının neredeyse iki katı kadar şişiyor, enfeksiyon oluşuyor, her yaz en az bir kez acillik oluyor. Peki neden bazı insanların böcek ısırıklara neden bu şekilde tepki veriyor? Uzmanlar bağışıklık sistemimiz, vücut kokumuz ve hatta vücut ölçülerimizin bile bunda etkili olduğunu söylüyor.
#SivrisinekTürkiye'de ilk olarak 2011 yılında Edirne’de görülen ve yerleşik tür haline gelen Asya kaplan sivrisineğine bağlı yaşanabilecek olası riskleri, havaların ısınmasıyla birlikte tekrar konuşmaya başladık. Peki bu sivrisineklerle mücadelede biz vatandaş olarak neler yapabiliriz? Sivrisinek ısırığına bağlı yaşanabilecek olası hastalıklar nelerdir? Uzmanlarla konuştuk.
#Asya Kaplan SineğiTürkiye'de ilk olarak 2011 yılında Edirne’de görülen ve yerleşik tür haline gelen Asya kaplan sivrisineğine bağlı yaşanabilecek olası riskleri, havaların ısınmasıyla birlikte tekrar konuşmaya başladık. Küçük su birikintilerine yumurtalarını bırakarak çoğalan, gündüz saldıran ve agresif bir tür olan bu sivrisineklerle mücadelede biz vatandaş olarak neler yapabiliriz? Sivrisinek ısırığına bağlı yaşanabilecek olası hastalıklar nelerdir? Hangi durumlarda mutlaka hastaneye gitmek gerekir? Konunun uzmanları ile konuştuk.
#SağlıkDanimarka'da yaşayan 33 yaşındaki Henrik Kriegbaum Plettner'ın hayatı bir yavru kedinin ısırığı sonrası kabusa döndü. Hastaneye yatırılıp 15 kez ameliyat edilen ve bir parmağı kesilen adam yapılan tüm müdahalelere rağmen Ekim ayında hayatını kaybetti.
#Kedi IsırığıAedes (Sarı Humma) Sivrisineği ısırığı ile tehlike saçan bir türdür. Aedes aegypti, sarı humma sivrisineği, dang humması, chikungunya, Zika humması, Mayaro ve sarı humma virüsleri ve diğer hastalıkları yayan bir sivrisinektir. Bu sivrisinekler özellikle gündüzleri ısırmaktadır. Bulaşma 2500 metreye kadar olan yerleşim birimlerinde gözlenebilir. Afrika'ya özgü olan sivrisinek türü, günümüzde dünyanın tüm tropikal, subtropikal ve ılıman bölgelerinde görülmektedir.
#AedesAedes (Sarı Humma) Sivrisineği ısırığı ile tehlike saçan bir türdür. Aedes aegypti, sarı humma sivrisineği, dang humması, chikungunya, Zika humması, Mayaro ve sarı humma virüsleri ve diğer hastalıkları yayan bir sivrisinektir. Bu sivrisinekler özellikle gündüzleri ısırmaktadır. Bulaşma 2500 metreye kadar olan yerleşim birimlerinde gözlenebilir. Afrika'ya özgü olan sivrisinek türü, günümüzde dünyanın tüm tropikal, subtropikal ve ılıman bölgelerinde görülmektedir.
#AedesClara Shellman, kişisel bakımı için bir salona gidip pedikür yaptırdı. İşlem sırasında parmağı kesilen kadın günler sonra ayağında sorun yaşamaya başladı ve hijyenik olmayan koşullar yüzünden ayağının enfeksiyon kaptığını öğrendi. Maalesef doktorlar bacağını kesmek zorunda kaldı. Size çok uzak bir ihtimalmiş gibi gelebilir ama durum hiç de sandığınız gibi değil. Sağlıksız koşullarda yapılan pedikürlerin tehlikeleri neler? Clara Shellman'ın üzücü hikayesinden yola çıkarak uzmanlarla konuştuk...
#Ayak BakımıSandal ağacı yağı, oldukça hoş olan kokusuyla öne çıkan bir bitkisel yağ çeşidi olarak alternatif tıpta yüzyıllar boyunca kullanılmaktadır. Günümüzde kullanımı sıklıkla tercih edilen bir bitkisel yağ olma özelliğini taşımaktadır. Sizin için Sandal ağacı yağı nedir, nasıl yapılır ve neye iyi gelir? Sandal ağacı yağı faydaları ve kullanımı konularını derledik.
#Sandal Ağacı Yağı NedirBazı böcek türleri zararsız olsa da bazılarının insanları rahatsız ve tedirgin edici etkileri bulunabilmektedir. Tahta kurusu da bu böcek sınıflarından bir tanesidir. Tahta kurusu ısırığı nasıl olur ve nasıl anlaşılır? Tahta kurusu ısırığı nasıl geçer ve ne iyi gelir? Tahta kurusu ısırığı tedavi edilmezse ne olur? İşte, tüm detaylar.
#Tahta Kurusu IsırığıAyak bileklerinizde ve baldırlarınızda çok kaşıntılı pembe veya kırmızı kızarıklıklar mı oluştu? Pire ısırığı olma ihtimali yüksektir. Pire ısırığı nasıl olur ve nasıl anlaşılır? Pire ısırığı nasıl geçer ve ne iyi gelir? Soruların detaylarını sizler için derledik.
#Pire Isırığı Nasıl OlurKarıncaların sizi ısırabileceğini biliyor muydunuz? Özellikle ateş karıncaları sizi ısırırsa canınızı yakabilir. Hatta alerjiniz varsa bu durum çok ciddi sonuçlar doğurabilir. Isırığın mümkün olduğunca çabuk iyileşmesine, acıyı ve kaşıntıyı azaltmak için yapabileceğiniz pek çok şey var. İşte, tüm detaylar.
#Karınca Isırığı Nasıl OlurSağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.
Sağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.
Keneler daha çok hayvanlarda görülür ama örneğin ülkemizde de yaşayan Ixodes ricinus gibi türleri insanlar için de tehlikelidir. Kene ısırığı bazı durumlarda ölümcül hastalıklara neden olmakta. Geçtiğimiz haftalarda özellikle de Kastamonu, Tokat, Sivas ve Giresun’da yüz kişi kene ısırması yüzünden hastanelere kaldırıldı, kimi hastalar yaşamını yitirdi. Kenelerden nasıl korunabiliriz?
Kendim kaşındım. Okul müsameresi yapılıp, sonrasında bir hafta Akçay kaçamağı yaptıktan sonra, ‘Sinan’ı artık yuvaya göndermeyeyim bari’ dedim. 2 ay tatil yapsın. Sonra zaten yeni okuluna başlayacak. Hem de daha sıkı bir sistemle. Kafasını boşaltsın dedim... Tekrar Akçay’a gidene kadar da buralarda oyalanırız diye düşündüm.