Güncelleme Tarihi:
Yaz aylarında sağlıklı olmamıza yardımcı olan güneş, fazla ısınan hava ile birlikte istenmeyen birçok hastalığı ve tehlikeyi de beraberinde getirebiliyor. Yaz aylarında en fazla karşılaşılan fiziksel tehlikeleri ve bunlara karşı nasıl önlemler almamız gerektiğini Doç. Dr. Turan Uçkun bizlerle paylaştı.
Güneş yanığı
Güneş yanığı 1. ve 2. derece olmak üzere ikiye ayrılır. 1. derece yanık, kızarıklıktır ve acı verir. Böyle yanıklarda su kaybı olduğu için bol sıvı alınmalı ve yanıkların üzerine lanolin ve sülfadiazin içeren kremler sürülmelidir. 2. derece güneş yanığı su toplamalı yanık olduğu için 1. derecedeki yanık tedavisi sıklaştırılmalı, ek olarak yanıkların üzerine kortizonlu kremler sürülmeli ve ağrı kesiciler alınmalıdır. Sonradan oluşan kaşıntıyı önlemek için de ağızdan antihistaminik alınmalıdır.
Güneş çarpması
Güneş altında uzun süre kalındığında, beynin alt tarafındaki ısı düzenleme merkezi bozulur ve vücut ısısı hızla yükselir, beyin hücrelerinde tahribat oluşur. Beyin ödemi ve beyin kanamaları görülebilir. Isı düzenleme merkezi vücut ısısını kontrol edemez. Deride kızarıklık, kuruluk ve gerginlik, baş ağrısı, bulantı, kusma ile birlikte (deride terleme olmadığı için) 41-42 dereceye yükselen ateş, bilinç kaybı ve nabız sayısında artma görülür. Vücut ısısı soğuk suyla düşürülmez ve hastaya soğuk içecekler verilmezse deride terleme olmaz ve vücut ısısı düşmez.
Sıcak vurması (bitkinliği)
Sıcak bitkinliği, uzun süre sıcak ortamda kalma, sıcakta ve nemli ortamda fazla giyinmeye bağlı olarak aşırı terleme ile fazla su, sodyum, potasyum, klor gibi elektrolit kaybı nedeniyle oluşur. Aşırı terleme, bitkinlik, kramplar soğuk ve ıslak cilt, baş ağrısı, hızlı nabız, bayılma hissi başlıca belirtilerdir. Hastanın hemen serin bir yere alınarak fazla giysilerinin çıkarılması, kramp giren bölgelerine masaj yapılması ve bol su, tuzlu ayran ve taze meyve suları içirilmesi önerilir.
Böcek ve arı sokması
Artan sıcaklıklar nedeniyle ağaçların sık olduğu bölgelerde tatil yapma gereksinimi, arı, böcek sokma ve ısırmalarına sıkça neden olur. Bu nedenle anaflaktik şokla ani ölümler meydana gelebilir. Böyle bölgelerde tatil yapılıyorsa mutlaka yanımızda birileri olmalı, kortizon ve adrenalin gibi ilaçlar da yanımızda bulundurulmalıdır.
Kene ısırması
Orta Anadolu Bölgesinde yaz aylarında sıklıkla taralalarda çalışanlarda görülmekte olan Kene Isırığı Hastalığı (Kırım Kongo Kanamalı Ateşi) kısa giysilerle ve çorapsız çalışmayla geçen bir hastalıktır. Çalışanların pantolon paçalarını çorap içine sokmaları önerilir. Kıyı bölgelerimizde kumsallarda güneşlenirken kene ısırmasıyla geçen bu hastalık, karaciğer, akciğer ve böbrek yetersizliği nedeniyle ölüme neden olabilir. Kene ısırığı görülen kişilerin keneyi kendilerinin çıkarmaya çalışmamaları, derhal hastaneye başvurmaları ve gerekiyorsa yatırılarak müşahede altına alınmaları gerekir.