Çocukları yaz hastalıklarından koruyun!

Güncelleme Tarihi:

Çocukları yaz hastalıklarından koruyun
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2016 11:15

Uzmanından yaz hastalıklarına karşı alınacak önlemler…

Haberin Devamı

Çocuklar için yaz ayları havuza girmek, kumdan kale yapmak, dondurma yemek ve parklarda arkadaşlarıyla özgürce oynamaktır. Ama yazın özgürleşen çocukları yaz hastalıklarından da korumak gerekiyor. Dr. Sevgi Yazıcıoğlu, sağlıklı bir yaz için ailelere uyarılarda bulundu.

Yaz aylarında sıcakların artmasıyla birlikte çocuklarda en sık güneş yanıkları görülür. Havuz ve deniz kenarında güneş koruyucuları sürmeden bulunan çocuklarda görülen güneş yanıkları, aynı zamanda yıllar içinde birikerek cilt kanserleri ve cilt hastalıklarına da yol açabilir. Bu nedenle özelikle çocukların 10.00- 15.00 saatleri arasında güneş ışınlarına direk maruz kalacak bir ortamda bulunmamaları gerekir. Aynı zamanda havuz veya deniz kenarı gibi yerlere gidecek çocuklara, güneş koruyucuları sürülmesi gerekir. Eğer mümkünse çocukların şemsiye altında oturtulması, çocuklara şapka takılması önerilir.

Güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmak güneş çarpmasına da neden olabilir. Yüz ve baş derisinin kızarması, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, huzursuzluk, mide bulantısı ve ensede sertlik gibi belirtileri olan güneş çarpması, ağır vakalarda bilinç kaybına da neden olabilir. Ölümcül durumlara neden olabilen güneş çarpmasında doğru müdahale oldukça önemlidir.

Haberin Devamı

Güneş çarpmasında ilk yardım nasıl olmalıdır?

Çocukları yaz hastalıklarından koruyun

* Her şeyden önce panik yapmadan çocuk serin bir yere taşınmalı

* Vücudu sıkan giysiler mutlaka çıkartılmalı ve çocuğun rahat olması sağlanmalı

* Eğer çocuğun ateşi varsa; başa, kasıklara ve koltuk altına soğuk kompres uygulanmalı

* Çocuğa içecek bir şeyler verilmeli ve kaybedilen su ve tuzlar yerine konmalı

* Çocuğun bilincinin kapanması durumunda ya da ateşin çok yükseldiği durumlarda çocuk mutlaka en yakındaki sağlık kuruluşuna götürülmelidir.


Nerede yemek yediğinize dikkat edin!

Çocukları yaz hastalıklarından koruyun

Haberin Devamı

Yaz aylarında sıkça rastlanan bir diğer durum ise besin zehirlenmeleridir. Sıcak havalar nedeniyle özellikle kolay bozulan tavuk, balık, süt ve süt ürünleri gıda zehirlenmelerine neden olur. Besin zehirlenmelerine karşı önlem alabilmek için öncelikle dışarıda tüketilen gıdaların tazeliğinden emin olmak gerekir. Bu nedenle bilinmeyen yerlerde yemek yemek önerilmez.


Böcek sokmaları

Çocukları yaz hastalıklarından koruyun

Park, bahçe ve ormanlarda geçirilen zamanların da fazlalaştığı yaz aylarında, böcek sokmaları ile de sıkça karşılaşılır. Böcek sokmasından sonra ortaya çıkan reaksiyon kişiden kişiye farklılık gösterir. Olağan reaksiyon ağrı, şişme ve sokulan bölgede etrafında oluşan renk değişikliğidir. Bölgenin su ve sabunla yıkanması en basit ve etkili tedavidir. Buz uygulanması şişliği ve ağrıyı azaltabilir. Ancak akrep gibi bazı böcekler tarafından ısırılma ya da alerjik bünyedeki çocuklarda yaşanan bir böcek ısırığı ciddi sonuçlara neden olabilir. Bu gibi durumlarda; karın ağrısı, kusma, ishal, göğüste sıkışma hissi, nefes almada zorluk, hırıltılı solunum ve dilde şişme gibi belirtiler görülebilir. Bu bulgular görüldüğü takdirde çocuğun en yakın sağlık kuruluşuna götürülmesi gerekir.

Haberin Devamı

Pişikle mücadele

Çocukları yaz hastalıklarından koruyun

Genellikle bez bağlanan bölgede görülen pişikler yazın bebekleri daha da rahatsız eder. Bunun başlıca nedenleri bebeklerin yaz aylarında çok daha çabuk ishal olmaları, sık sık bezin değiştirilmemesi ve popo bölgesinin havalandırılmamasıdır. Pişikle mücadele etmek için her kakadan sonra bebeğin altının sabun kullanmadan bol suyla yıkanması, bezin sık sık değiştirilmesi, gündüzleri mümkün oldukça bez kullanılmaması gibi tedbirler alınmalıdır. Gerekli durumlarda pişik kremi kullanmak da sorunu halletmenin bir diğer yoludur. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!