1071 Malazgirt Zaferi ve Büyük Taarruz, 26 Ağustos 1071 tarihinde Büyük Selçuklu İmparatorluğu hükümdarı Sultan Alparslan ile Bizans İmparatorluğu hükümdarı Romen Diyojen arasında gerçekleşen muharebedir. Alparslan'ın kesin zaferi ile sonuçlanan bu muharebe, "Türklere Anadolu'nun kapılarını açan son muharebe" olarak bilinir. Malazgirt Zaferi kutlamaları başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malazgirt Zaferi kutlama Programı'nda açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bizim yürüyüşümüz Türkiye Yüzyılı'nadır. Malazgirt Zaferi'nin rehberliğinde aydınlığında inşallah bu yolu yürüyeceğiz. Sultan Alparslan'ın emanetlerine layıkıyla sahip çıkacağız. Malazgirt 1071 ruhunu yaşatacak ömrümüzün son nefesine kadar taşıyacak, bayrağı bizden devralacak yeni nesillere bir emanet gibi şanla şerefle teslim edeceğiz" ifadelerini kullandı. Peki, Malazgirt Zaferi ne zaman, kaçıncı yılı? Malazgirt Zaferi yıl dönümü kutlanıyor... İşte, Malazgirt Zaferi mesajları ve sözleri 2024
#Malazgirt ZaferiEndülüs’teki gerilemenin başladığı dönemlerde Küçük Asya’da Osmanlı Devleti’nin ortaya çıkışı Müslüman tehlikesinin âdeta Türk ismiyle bağdaşmasına neden olmuştur. Müslümanlık Batı Avrupa için Türkler demektir. Türklerin kendi askerî yapılarının, eğitimlerinin, devlet ve maliye yapılarını modernleştirmek için girdikleri laikleşme sürecinin resmen adının konulması dahi Türkiye Cumhuriyeti hakkındaki alışılmış avamî yorumlamayı değiştirmemiştir.
#Osmanlı Devleti29 Mayıs'ta ne oldu sorusu bugün gündem başlıklarından biri oldu. 29 Mayıs öncesi İstanbul'un Fethi'nin tarihi ile ilgili araştırmalar hız kazandı. Kutlama hazırlıkları okullarda ve Tüm Türkiye'de 29 Mayıs mesajları ve etkinlliklerle başladı. İstanbul’un Fethi her sene 29 Mayıs tarihinde kutlanıyor. Peki, 29 Mayıs ne günü, ne bayramı? İstanbul ne zaman fethedildi? İşte, 29 Mayıs İstanbul'un Fethi tarihçesi, anlamı ve önemi
#29 Mayıs29 Mayıs otobüsler ücretsiz mi, yarın toplu taşıma bedava mı, soruları İstanbul'un Fethi dolayısı ile gündeme geldi. Bu yıl, İstanbul'un Fethi'nin 571. yılı büyük bir coşkuyla kutlanacak. 29 Mayıs (Çarşamba yani bugün) toplu taşıma ücretsiz mi? sorusu da İstanbul'da yola çıkacaklar tarafından merak ediliyor. Konuyla ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından açıklama yapıldı. 29 Mayıs 1453'te gerçekleşen ve tarihin seyrini değiştiren bu önemli olay, Bizans İmparatorluğu'nun sonunu getirirken, Osmanlı İmparatorluğu'nun da yükselişinin başlangıcı oldu. Her yıl 29 Mayıs günü, İstanbul'un fethi çeşitli etkinliklerle anılıyor ve bu büyük zaferin önemi vurgulanıyor. İstanbul'da yaşayanlar ve bu özel günü kutlamak isteyenler, 29 Mayıs 2024 tarihinde toplu taşımanın ücretsiz olup olmayacağını merak ediyor. Bu özel günde otobüs, metro, metrobüs ve Marmaray gibi toplu taşıma araçlarının ücretsiz olup olmayacağı, vatandaşların en çok sorduğu sorular arasında yer alıyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da İstanbul'un Fethi'nin yıl dönümünde çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Fethin canlandırılması, kültürel etkinlikler, konserler ve gösteriler, 29 Mayıs kutlamalarının önemli parçaları olacak. Bu etkinlikler, İstanbul'un tarihini ve kültürel mirasını yaşatmayı amaçlıyor. Peki, 29 Mayıs Çarşamba toplu taşıma bedava mı? 29 Mayıs otobüs, metro, metrobüs, Marmaray ücretsiz mi?
#29 Mayıs Toplu Taşıma Ücretsiz MiVenedik, bugün eski saraylarını koruma mücadelesinde. Bir konağı korumak az bir şey değil. Venedik’i korumak için İtalya gayretini tabii ki gösterecek. Ama dünyanın Venedik için gösterdiği gayret hiçbir şekilde istenen düzeyde değil... Venedik Bienali Türkiye Pavyonu hayli orijinal... Marco Polo, dünya tarihinin ilginç bir seyyahıdır. Milattan önce 13. asırdan beri kaleme alınan seyahatnameler var. Onların içinde Marco Polo’nunki en çok tartışılanı...
#VenedikAydın’ın Söke ilçesi yakınlarındaki, arkeoloji dünyasında ‘Anadolu’nun Pompeisi’ olarak bilinen Priene’deki kazıların Başkanı Prof. Dr. İbrahim Hakan Mert, Bursa ve Frankfurt Üniversitesi’nden ekiplerin sürdürdükleri çalışmaları anlattı. Priene’nin hem şehir planlamacılığı, hem de dini özellikleri açısından çok önemli bir antik merkez olduğunu vurgulayan Prof. Mert, bilimsel çalışmaların yanısıra UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne de aday olan kentin Türkiye turizmine katkıda bulunması umudunda.
#İbrahim Hakan MertHamur işi ve türleri dünyanın neresine giderseniz gidin sofraların vazgeçilmezidir. CNN Travel da bazı kültürlerde “ekmek” olarak nitelendirilen “Dünyanın en iyi 50 hamur işi” lezzetini seçti. Listede Türkiye’den simit, Ermenistan’dan lavaş var. Yunanistan’da yaşayan ve haberi gören gazeteci arkadaşım aradı ve dedi ki: “Hayırdır! Baklavadan sonra simidimize de mi göz diktiniz!” Onu kapadım bu kez de Adana’dan ciğerci Mehmet abimiz aradı: “E bizim lavaşa Ermenistan lezzedi demişler, bir şey yaz da demesinler.” Osmanlı’nın hayli geniş bir coğrafyada yüzyıllarca hüküm sürmesi ve akabinde yaşanan savaşlar, göçler, değişen sınırlar “Bu yemek kime ait” tartışmalarını da beraberinde getiriyor sıklıkla. Bu tartışmalara şimdi simit ve lavaş da eklendi. Simit Yunanistan, lavaş da Ermenistan’ın mı yoksa ikisi de Türklerin mi?
#CNN TravelMimar Sinan GSÜ Sosyoloji Bölümü’nde verdiği ‘Savaş Ontolojisi’ derslerini aynı adla kitaplaştıran Ali Akay, dünya tarihine yön veren haklı-haksız, kanlı-kansız ihtilaflar ile felsefe, göstergebilim, sosyoloji, sanat tarihi ve mitolojiyi masalsı bir akıcılıkta harmanlıyor.
#Savaş OntolojisiBayram tatilini, küçük bir hafta sonu kaçamağına dönüştürmeye ne dersiniz. Uzmanlarımıza ‘Ramazan Bayramı’nda cüzdanı çok yormayan, içinde biraz aktivitenin de olacağı en uygun yerler nereler?’ diye sorduk. İstanbul ve Ankara’ya yakın birbirinden güzel 15 adresi önerdiler.
#RotaÜlkemizde antik çağlardan günümüze kadar gelmeyi başarmış olan antik kentler bulunmaktadır. Özellikle tarih meraklıları bu antik kentleri gezmekte ve keyifli vakitler geçirmektedirler. Ülkemizin bilinen ve en çok turist çeken antik kentlerinden birisi de Myra antik kentidir. Myra antik kenti içerisinde antik çağdan kalma olan eserlerin ve kalıntıların bulunduğu bir kenttir. Yerli ve yabancı turistlerin akımına uğradığı bu kent son zamanlarda internet üzerinden en çok araştırılan ve en merak edilen antik kentler arasına girmiştir. Peki, Myra antik kenti nerede? Myra antik kenti hakkında ne biliniyor? Myra antik kentinin bir efsanesi var mı varsa bu efsane nedir? İşte Myra antik kentine dair bütün bilgiler.
#Myra Antik KentiBizans İmparatorluğu'nun son dönemde inşa ettiği Ayasofya Kilisesi, devrin en önemli tarihi yapıları arasında yer almaktadır. Günümüzde müze olarak kullanılan esere dair Trabzon Ayasofya Müzesi nerede? Trabzon Ayasofya Müzesi tarihçesi, eserleri, giriş ücreti ve ziyaret saatleri (2023) gibi merak edilenleri derledik.
#TrabzonBaşkent Ankara Meclisi, Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 103’üncü yılı kutlamaları nedeniyle bir konser ve kültür programı düzenledi. Program kapsamında seymen gösterisi sunulurken, Ankara Devlet Klasik Türk Müziği Korosu sanatçıları konser verdi.
#Ankara Resim Ve Heykel MüzesiAçılışı heyecanla beklenen İstanbul Modern’in ilk eseri Galataport’taki binanın önündeki yerini aldı. Çağdaş heykel sanatının en özgün ve yenilikçi isimlerinden Tony Cragg’in 6 metrelik ‘Runner’ heykeli müze girişine yerleştirildi. 2023’ün ilk çeyreğinde açılması planlanan müzenin sergilenen ilk eseri de bu heykel oldu.
#İstanbul Modernİstanbul'u kuşatan ilk Türk Devleti Avarlar'dır. Tarihte önemli bir yeri olan Avarlar İstanbul'u kuşatarak ele geçirmeye çalışmışlardır. O zamanki İstanbul'un stratejik açıdan büyük bir önemi vardı. Bu yüzden birçok devlet gözünü buraya dikmişti. İstanbul'u kuşatan ilk Türk devleti hangisidir? İstanbul'u kuşatan Türk devletleri ve isimleri nelerdir? İşte, merak edilenleri derledik.
İspanyolcada ‘ada’ anlamına gelen Isla’ya adımınızı attığınızda kendinizi tropik bir adaya gitmiş gibi hissediyorsunuz. Bence sadece avlular beldesi Alaçatı’nın değil, belki de bütün Ege’nin en güzel bahçesi. Eğer bu yaz Çeşme’ye gidip de burayı görmeden dönerseniz hayıflanın çünkü önemli bir mekânı pas geçmiş olursunuz.
#Alaçatıİstanbul'un fethi tarihimizde çok önemli bir yere sahip. Tarihin akışını değiştiren İstanbul'un fethi bu yıl da çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Peki İstanbul ne zaman fethedildi? 2022 İstanbul'un fethinin kaçıncı yılı? İşte İstanbul'un fethi tarih bilgisi...
#İstanbul Ne Zaman FethedildiBayram tatili için bavulunuzu hazırlamaya başladıysanız bu listemiz tam size göre… Uzmanlarımıza ‘Ramazan Bayramı’nda cüzdanı çok yormayacak bir tatil için en uygun yerler nereler?’ diye sorduk. 10 şehirden birbirinden güzel ve pek fazla cep yakmayan 15 öneride bulundular.
#RotaBugünlere gelmemizi sağlayan atalarımız Osmanlı Devleti'nin temellerini atan kişilerdir. Özellikle cihana hükmetmiş olan padişahlarımız sayesinde önemli bir coğrafyaya hakim olabilmişiz. Tabi Osmanlı'nın beylikten devlete geçişi kolay olmamıştır. Bunu yaparken uzun bir süreye ihtiyaç vardı. Sizler için Beylikten devlete Osmanlı siyaseti konu anlatımı hakkında merak edilen tüm bilgileri detayları ile derledik.
#EğitimHavyar üretiminde en fazla Azerbaycan, İran ve Rusya ön sıralarda adından bahsetmektedir. Özellikle yemek yapımlarında siyah renkli havyarlar tercih edilmektedir. Bu havyarların balıkçılardan taze taze elde edilmesi mümkündür. Tuzlanıp kutulanan havyarlar yüksek fiyattan bütün Dünya'ya satılır. Siyah havyarın en makbul ve pahalı cinsi beluga havyarıdır. Somondan elde edilen kırmızı havyar ise siyahı kadar değerli değildir. Peki, havyar nedir? Hangi balıklardan nasıl üretilir?
#HavyarMARDİN'deki Dara Antik Kenti'nde yapılan kazı ve restorasyon çalışmaları sırasında yeni höyük bulundu. Kafkas Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Metin, "Daha önceki kazılarla milattan sonra 4'üncü yüzyıla kadar buluntulara sahip olduk ancak bu yılki çalışmalarda yeni höyük bulduk. Yeni bulgularla kentin geçmişinin yaklaşık milattan önce 3000'li yıllara dayandığını tespit ettik. Bu çok önemli bir gelişme" dedi.
#MardinMARDİN'deki Dara Antik Kenti'nde yapılan kazı ve restorasyon çalışmaları sırasında yeni höyük bulundu. Kafkas Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Metin, "Daha önceki kazılarla milattan sonra 4'üncü yüzyıla kadar buluntulara sahip olduk ancak bu yılki çalışmalarda yeni höyük bulduk. Yeni bulgularla kentin geçmişinin yaklaşık milattan önce 3000'li yıllara dayandığını tespit ettik. Bu çok önemli bir gelişme" dedi.
#Mardin