Tüm canlılar yaşarken evreler geçirebilmektedir. Bu geçirilen evlerin tamamı biyolojik yaşam döngüsüyle ilgilidir. Bilindiği gibi biyoloji canlıların doğma, gelişme ve büyüme gibi yaşam evrelerini konu alan bilim dalıdır. Yaşam bilimi olarak da bilinmektedir. Bu konuyla ilgilenen bilim insanlarına da biyolog ismi verilmektedir. Biyolojik yaşam döngüsü nedir, nasıl gerçekleşir, yaşam döngüsünün aşamaları, evreleri ve özellikleri hakkında detayları derledik.
#EğitimİZMİT Körfezi’nde bir ay önce ortaya çıkan ve zaman zaman azalan beyaz madde, bugün sabah saatlerinde deniz yüzeyini tamamen kapladı. İzmit Körfezi’nin doğu ucunda daha fazla olan ve sahil şeridinde deniz yüzeyini tamamen kaplayan esrarengiz maddeyle ilgili inceleme yapan TÜBİTAK uzmanları henüz net bir açıklama getiremedi.
İyi bir uyku, sağlıklı yaşamın en önemli unsurlarından biri. Ancak ne yazık ki toplumun önemli bir kısmı iyi uyuyamamaktan şikayetçi. Geçtiğimiz günlerde yayımlanan bir araştırma, bu konuda çok ilginç detaylar ortaya koydu.
#UykuHer ne kadar pek çok kahve şirketi müşterilerini artık kendi bardağını getirmeye teşvik eden bir politika benimsemeye başlasa da itiraf etmek gerekiyor ki içeceği kâğıt bardakta alıp bitince çöpe atmak hala çoğumuzun kolayına geliyor. Peki tek kullanımlık bir bardağın çevreye etkisi nedir?
#Tek Kullanımlık BardakEvde kahve makineniz olsa da ofisinizde kahve demlense de eğer siz de milyonlarca kişi gibiyseniz, muhtemelen haftada en az bir kez bir kafeye gidip bir bardak kahve alıyorsunuz. Bu kahve genellikle kâğıt, plastik ya da polistiren köpükten yapılmış tek kullanımlık bir bardakta servis ediliyor. Biz de içeceğimizi içtikten sonra bu bardakları çöpe atıyor ve unutuyoruz. Ancak bizim unutmamız, tek kullanımlık bardakların çevresel etkilerinin yok olduğu anlamına gelmiyor.
#Tek Kullanımlık BardakDünyanın en zehirli örümcekleri arasında olduğu belirtilen ‘Argiope lobata’ örümceği ile ilgili uzmanlardan rahatlatan açıklama geldi. Türün insanı öldürecek zehre sahip olmadığını söyleyen Araknoloji Uzmanı Prof. Dr. Kemal Kurt, bu durumun aksine örümceğin zehrinin tıbbi amaçlarla bile kullanılabildiğini söyledi.
#ÖrümcekDünyanın en zehirli örümcekleri arasında olduğu belirtilen ‘Argiope lobata’ örümceği ile ilgili uzmanlardan rahatlatan açıklama geldi. Türün insanı öldürecek zehre sahip olmadığını söyleyen Araknoloji Uzmanı Prof. Dr. Kemal Kurt, bu durumun aksine örümceğin zehrinin tıbbi amaçlarla bile kullanılabildiğini söyledi.
#Örümcekİleri yaştaki insanların eskiye nazaran daha az uyuduğuna, gün içinde de şekerlemeler yaptıklarına tanık oluyoruz. 'Yaşlandıkça uyku ihtiyacı azalır’ diye bilsek de uzmanlar durumun bu kadar basit olmadığı görüşünde. Peki ama yaş aldıkça uykusuzluk problemi yaşamanın temelinde ne yatıyor? Bu konuda yapılan araştırmanın detaylarını uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkYenimahalle Belediyesi destek eğitim merkezleri 8. sınıf öğrencileri için, ‘Uğur Böceği İle Ekoloji’ semineri düzenlendi. Çocuklara uğur böceklerini tanıtan Ziraat Mühendisi Harika Ayık, “Uğur böceği ne kadar çok olursa üretim de o kadar verimli olur. Bu nedenle çiftçiler ona uğur böceği diyor” bilgisini verdi.
#YENİMAHALLEBitkilerin yaşam döngüsü evrenin yapısı içinde yer alan konulardan bir tanesi olmaktadır. Bu döngü çiçekli bitkilerin çiçek açması ile birlikte başlamaktadır. Ardından yeni bir bitkinin gelişimine kadar devam etmektedir. Biyolojik bakımdan incelenmesi gereken konular arasında yer almaktadır. Bitkilerin yaşam döngüsünün birbirini izleyen birden fazla adımı bünyesinde barındırmaktadır. Hayat döngüsünü öğrenerek bitkinin yaşadığı evreleri öğrenmek mümkün olmaktadır. İşte, bitkilerin yaşam döngüsü hakkında detayları derledik.
#AraştırmaKış aylarında soğuyan havalarla birlikte fiziksel aktivite azaldığından metabolizma yavaşlıyor. Üstüne bir de uzun kış gecelerinde tatlı ve hamur işi gibi yüksek enerjili gıda tüketiminde artış eklendiğinde kilo alımı kaçınılmaz oluyor. Günlük yaşantıda yapılacak bazı değişikliklerle metabolizmayı hızlandırarak, kış aylarında kilo alımının önüne geçilebileceğini vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Evrim Demirel, kışı zayıf ve fit geçirmek için metabolizmayı hızlandırmanın 6 püf noktasını anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Metabolizmayı Artran YiyeceklerHer yaz mevsiminde korkulu rüyamız haline gelen sivrisinekler bu yıl da 'kanlı' yüzünü göstermeye başladı. İlaçlama başta olmak üzere birçok önlem alınıp mücadele için çeşitli yöntemler üzerine kafa yorulsa da durum her geçen yıl kötüye gidiyor. Küresel ısınma bunun en acı sebeplerinden. Uzmanlara göre "Daha önce hiç görmediğimiz bir sineği bile artık bölgemizde görebiliriz.” Peki vatandaş sivrisinekler için nasıl önlem alabilir? İşte sivri kâbusunun gidişatı ve arasında 'çiçekli' önlemin de yer aldığı, bireysel mücadele yöntemleri...
#SivrisinekKoronavirüsün vücutta yol açtığı hasarlar hâlâ araştırılıyor. Virüsün, akciğerler, böbrekler ve bağırsaklar da dahil olmak üzere birçok organa etki ettiğine dair birçok araştırma yayımlandı. Bu yaygın etkilerin yanında, daha nadir sonuçlar da meydana gelebiliyor. Peki oluşan hasarlar kalıcı mı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı…
#Saç DökülmesiGeçtiğimiz günlerde ‘tık’larım, Ziraat Mühendisi Harika Ayık’ın ilgi çekici Instagram hesabını çıkardı karşıma. Ayık’ın mesleği, uğur böceği üreticiliği. İnsanın aklına bir çocuk kitabındaki renkli kahramanın sihirli ormandaki gizemli fabrikasını getirse de işin aslı öyle değil. Ayık, Ankara’da, tarım ve eğitim alanlarında kullanılmak üzere uğur böceği üretiyor, insanları uğur böceğiyle ilgili bilgilendiriyor, yürüyen bir canlının uçan bir canlıya dönüşümünü (metamorfoz) gözler önüne seriyor.
#NUR HANDE BAŞPINARSon bilimsel bulgular, kış aylarında mesai saatlerini yeniden düzenleyen ofislerin daha çok kazanacağını gösteriyor. Karanlıkta uyanmak verimliliği düşürdüğü gibi önemli sağlık sorunlarına da yol açıyor. ‘Sirkadiyen saat’inizin sesine kulak vererek ‘sosyal jetlag’le baş etmek de mümkün. Tek yapmanız gereken, patronu ikna etmek...
#Sosyal JetlagO, Dr. Ayşegül Çoruhlu. Nevi şahsına münhasır bir biyokimya uzmanı. İşi, insan biyokimyası. Biz onu ‘Alkali Diyet’le tanıdık. Şimdi ‘Sirkadiyen Beslenme’yle huzurlarımızda. Hep tanışmak istiyordum, fırsat bugüneymiş. Zeki, bilgi, ilgili, meraklı ve muzip biri. Bir de çok fit. Allah’ım o nasıl bir bedendir. Röportaja üç kıyafet ve kolunda iki saatle geldi. Bana iç saatimizi ve dış saatimizi anlatabilmek için. Ben dinlediklerimden etkilendim. Tabii ki çok soru sordum, bir güne sığmadı, Salı da devam edecek.
#Ayşe ArmanO, Dr. Ayşegül Çoruhlu. Nevi şahsına münhasır bir biyokimya uzmanı. İşi, insan biyokimyası. Biz onu ‘Alkali Diyet’le tanıdık. Şimdi ‘Sirkadiyen Beslenme’yle huzurlarımızda. Hep tanışmak istiyordum, fırsat bugüneymiş. Zeki, bilgi, ilgili, meraklı ve muzip biri. Bir de çok fit. Allah’ım o nasıl bir bedendir. Röportaja üç kıyafet ve kolunda iki saatle geldi. Bana iç saatimizi ve dış saatimizi anlatabilmek için. Ben dinlediklerimden etkilendim. Tabii ki çok soru sordum, bir güne sığmadı, Salı da devam edecek.
#Ayşegül ÇoruhluKadınların yaşam döngüsü içerisinde fizyolojik bir süreç olarak tanımlanan menopoz dönemi ortaya çıkan önemli biyolojik, psikolojik ve sosyal değişimler nedeniyle aslında kritik bir geçiş dönemidir. Yaşam kalitesini düşüren belirtileri nedeni ile çoğu kadını sosyal hayatından uzaklaştıran menopoz dönemi alınacak önlemler ile daha keyifli geçirilebilir.
#Genel SağlıkKadınların yaşam döngüsü içerisinde fizyolojik bir süreç olarak tanımlanan menopoz dönemi ortaya çıkan önemli biyolojik, psikolojik ve sosyal değişimler nedeniyle aslında kritik bir geçiş dönemidir. Yaşam kalitesini düşüren belirtileri nedeni ile çoğu kadını sosyal hayatından uzaklaştıran menopoz dönemi alınacak önlemler ile daha keyifli geçirilebilir.
#MenopozDünya analitik lideri SAS, 13 Şubat’ta gerçekleştirdiği “SAS Analytics Day” etkinliği ile bankacılıktan sigortacılığa, telekomdan perakende ve enerjiye kadar, Türkiye’den ve dünyadan üst düzey yöneticileri ve kanaat önderlerini ağırladı. Dünyanın ilk cyborg sanatçısı unvanına sahip Neil Harbisson da etkinlikteki konuşmacılar arasında yer aldı.
#Cyborg