biyolojik çeşitlilik haberleri sayfasında biyolojik çeşitlilik hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 970 biyolojik çeşitlilik haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, çevresel sürdürülebilirlikte doğal kaynakların yönetiminden, biyolojik çeşitliliğin korunmasına kadar pek çok kilit önemde alan olduğunu belirtti ve "Yaşam hakkının sadece insanlar için değil, tüm canlılar için geçerli bir hak olduğunu asla unutmamalıyız." ifadesini kullandı.
#Çevresel SürdürülebilirlikDoğa Araştırmaları Derneği Başkanı Osman Erdem, son yıllarda yaşanan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) gibi salgınlardan ders çıkarılarak biyolojik çeşitliliğin korunması gerektiğini belirterek, "Salgınlara neden olan durumlardan ders çıkarmaz, doğayı, biyolojik çeşitliliği tahribe devam edersek ve yaban hayatına kendi ortamlarında yaşama şansı bırakmazsak tüm insanlığı daha kötü günlerin beklediği kaçınılmaz bir gerçek." dedi.
#Doğa Araştırmaları Derneği Başkanı Osman ErdemTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye'deki biyolojik çeşitliliğin ekonomiye kazandırılacağını belirterek, "Genetik kaynaklarımıza dayalı fikri mülkiyet haklarından ülkemizin faydalanmasının önü açılacak, Ar-Ge çalışmalarıyla endüstrinin çeşitli kollarında istihdam sağlanarak kalkınmamıza ivme kazandırılacak" dedi.
#Tarım Ve Orman Bakanı Bekir PakdemirliTarım ürünlerini bakteri, virüs ve haşerelerin zararlı etkilerinden korumak için kullanılan pestisitler hepimizin gündeminde. Bu kimyasalların yanlış kullanılması sağlığımızı ne kadar tehdit ediyor? Doğaya ve biyolojik çeşitliliğe zarar veriyor mu? Sebze ve meyveleri karbonatlı ve sirkeli suyla yıkamak çare mi? Pestisitler ne zaman zararlı hale geliyor, kullanılmasa olmaz mı? Tüm bu soruları uzmanlara sorduk.
#PestisitBaşkentte 2 bin 353 bitki türünün bulunduğunu belirten Ankara Üniversitesi’nden Doç. Dr. Sibel Day, bunlardan 398’inin endemik olduğuna dikkat çekti. Day, “Bilinçsizce yapılan yol, tarla açma faaliyetleri, madencilik ve şehircilik faaliyetleri, kirlilik, biyolojik çeşitliliğe ilişkin tehdit oluşturmaktadır. Doğal alanların korunması, endemik türlerin dağılımını genişletebilir ve popülasyon artışını sağlayabilir” dedi.
#Sibel DayAzerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Fransa'nın ada devletlerinde çevreye önemli zararlar verdiğini belirterek, "Fransa orada ciddi toprak ve su kirliliğinden, yaşanan radyasyondan sorumludur." dedi. Aliyev, yaşananların varoluşsal bir tehdit haline geldiğini vurgulayarak, küçük ada devletlerine bu nedenle yoğun destek verdiklerini söyledi.
#AzerbaycanAkçansa’nın, Marmara Adası Gündoğdu Köyü Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği iş birliğinde hayata geçirdiği ‘Marmara Adaları Yapay Resif Projesi’nde bir yıllık sürenin ardından ilk takip dalışı gerçekleştirilerek izleme raporu hazırlandı. 280 yapay resifin Marmara Denizi tabanına yerleştirildiği projenin ilk bulgularına göre resifler etrafında deniz yaşamı hareketlenmeye başlarken, geçen bir yıllık sürenin sonunda 10’u balık olmak üzere 33 farklı türün tespit edildiği açıklandı.
#T.C. Tarım Ve Orman BakanlığıBirleşmiş Milletler Biyolojik Çeşitlilik Konferansı (COP16) sırasında Almanya, Kolombiya'ya Kogui Yerlilerine ait üç kültürel parça teslim etti. Almanya Federal Çevre Bakanı Steffi Lemke, bu sembolik iade işleminin önemine vurgu yaparak, eserlerin ait oldukları yere dönmesinin kendileri için bir onur olduğunu belirtti.
#AlmanyaYaşadığımız toprakların sofralarımıza en büyük armağanlarından biri zeytin ağaçları. Akdeniz’de başlayan zeytin hasadı Ege’den Marmara’ya ulaştı. Çiftçilerin dediği gibi ‘var yılı’ndayız, ağaçlar yüklü, zümrüt yeşili zeytinler sıkılıp birer sağlık ve lezzet iksirine dönüşüyor. Taze zeytinyağları şişelenirken yazar ve duyu analisti Elvan Uysal Bottoni bize bölge bölge zeytinlerimizi anlattı, şef Didem Şenol da zeytinyağı satın alırken ve kullanırken dikkat etmemiz gereken detayları paylaştı.
#Elvan Uysal BottoniArtan hava sıcaklığı başta olmak üzere çeşitli faktörlere bağlı olarak deniz suyunda meydana gelen ısınma, özellikle Doğu Akdeniz’deki tür değişim sürecini hızlandırıyor. Doğu Akdeniz habitatında, Süveyş Kanalı’nın açılmasıyla başlayan tropikalleşme, deniz suyu sıcaklıklarının artmasıyla hız kazanıyor.
#Doğu AkdenizKamuda işsizlere yönelik olarak yeni bir işgücü uyum programı başlatılıyor. Buna göre, eğitimini tamamlayan kişiler haftanın 3 günü, toplam 22 buçuk saat kamu kurumlarında çalışacak. İşgücü Uyum Programı katılımcılarına verilecek günlük cep harçlığı tutarı 566 TL olacak. Son bir aydır sigortalı olmayanlar başvuru yapabilecek.
#Cevdet YılmazUyarıları uzun süredir görmezden geliyorduk ancak etkilerini hissetmeye başlayınca küresel ısınma gündemimizin en önemli başlığı oldu. Ülkemizin önemli üniversitelerinde görev yapan çevre mühendisleriyle konuştuk: “Var olduğumuz müddetçe iklim değişikliğini sınırlandırmak için elimizden geleni yapmalıyız.”
#Meltem FıratlıYeşil Üniversite Endeksi Platformu (UI GreenMetric) 2023 verilerine göre, dünyanın en yeşil üniversiteleri sıralamasında Türkiye’den 6 yükseköğretim kurumu ilk 100’de yer aldı. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) 46, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) 63, Erciyes Üniversitesi 85, Özyeğin Üniversitesi 89, Ege Üniversitesi 96 ve Yeditepe Üniversitesi 98’inci sıradan listeye girdi. Türkiye’den 45 üniversite ilk 500’de sıralandı.
#YÖKCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Başta deprem olmak üzere ülkemizin doğal afetlere karşı hazırlık eksiklikleri süratle giderilmelidir. Nüfusunun yüzde 71’i deprem riski yüksek yerlerde ikamet eden ülkemiz için kentsel dönüşüm çalışmaları tercihten öte zorunluluktur” dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanNeden olduğumuz doğa tahribatının ardından gezegeni ve canlıları korumak için Tanrı’yı oynamak son çare gibi... Avustralya’da ve dünyanın farklı bölgelerinde biliminsanları soyu tükenmek üzere olan canlıları kurtarmak için ‘evrime müdahale’ seçeneğine yönelmeye başladı.
#Umut Fırat EroğluŞehirden biraz uzaklaşmak ve yeni yerler keşfetmek için bayram tatilleri oldukça uygun zamanlar. Bu yıl Ramazan Bayramı tatili ise bu hafta sonuyla birlikte toplam dokuz günü buluyor. Peki Ramazan Bayramı tatilinde nereye gitmeli, neler yapmalı? İşte İstanbul ve Ankara’nın yanı başında bütçe dostu olan birbirinden güzel yeşil adresler…
#RotaTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “2023’te çeşitli nedenlerle yaralanan 11 bin 284 yaban hayvanını tedavi edip tekrar doğal yaşam alanlarına bıraktık. İlki 2010 yılında tesis edilen Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi sayımızın artırılması için var gücümüzle çalışıyoruz” dedi.
#EkonomianasayfaBiri Isparta, diğeri Konya sınırlarında iki göl ve etrafında gelişen doğal, kültürel, tarihi birikim... Üzerlerinde belgesellere konu olan Mada, karaya incecik yolla bağlı Can ve Yeşil adalar ya da tamamen ıssız kayalıklar var. Dört mevsim turizme uygunlar: Kışın donan suların üzerinde yürüyüş ve keşif. İlkbaharda giderseniz yüzbinlerce leylekle müthiş fotoğraflar. Beyşehir ve Eğirdir göllerinin etrafındaki gastronomik çeşitlilik de kâşifleri bekliyor.
#Ferdi AKARSUEkoloji ve küresel biyolojik çeşitlilik üzerine çalışan Galli biliminsanı Thomas Crowther COP28 toplantısında dünyaya “Ağaç dikmeyi bırakın” diye çağrı yaptı. Sanki Türkiye için yapılmış bu çağrı kulağa garip gelebilir ama “Buralar ağaçsız kalmış” diyerek üzüldüğümüz her alana hatıra ormanı yapmak, ağaç dikmek biyolojik çeşitliliğe zarar verebilir.
#EkolojiÇeşme, Alaçatı gibi turistik bölgeler ve özellikle İstanbul’dan taşınan nüfusla genişleyen Urla ile bilinen İzmir, elbette bunlardan çok daha fazlası. Aksi halde tarih boyunca Akdeniz ve Anadolu’nun en önemli kentleri arasında sayılmasını açıklamak zor olurdu. Seyahatseverlerin 1973’ten beri takip ettiği Lonely Planet’ın ‘2024’te ziyaret edilecek en iyi şehirler’ listesine giren İzmir’in Bozdağ’dan Kozak’a saklı cevherlerini tanıyalım.
#Ferdi Akarsu6 Şubat depremleri nedeniyle bu yıl ülkece yastaydık. Yaza doğru canlanmaya başlayan kültür-sanat ve spor etkinliklerinde bir arada olmak bir nebze de olsa iyi geldi. Sinemaya gittik; ‘Hayat’, ‘Tanrının Unuttuğu Yer’ gibi başyapıtları izledik. Konserlere, festivallere katıldık; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için özel bir şov hazırlayan Edis’le coştuk. Tiyatroyu da ihmal etmedik, Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay’ın 20 yıl sonra ‘Kel Diva’da buluşmasına tanık olduk. Brieflyart’taki sergisini gezerken değerli sanatçı Şenol Yorozlu’nun kısa bir süre sonra aramızdan ayrılacağı aklımıza bile gelmedi. Canımız evde oturmak istedi, açtık Murathan Mungan’ın ‘995 km’sini okuduk, Mert Demir’in ‘Ateşe Düştüm’ şarkısıyla hüzünlendik. Akşam olunca Gallada’da güzel bir yemek yiyip arkasından Frankie’de müzik dinledik. İstanbul Modern’in önünden geçerken Renzo Piano imzalı binasını hayranlıkla inceledik. Bu arada spordaki başarılarımız bizi mutluluktan ağlattı. Antalya yine tatil için ilk tercihimiz oldu. Barbie çılgınlığı modayı esir alırken herkesin dilinde iklim değişikliği vardı… Ve elbette bir de şu soru: “Yapay zekâ dost musun, düşman mısın?”
#Melis YılmazTürkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, kıyı dolgu alanlarının sayısı ve olumsuzluklarına dikkati çekerek, "Göl, deniz, nehir gibi yaşam alanlarına yapılan dolgular; yerleşim alanlarının, dağların, belli yükseklikleri olan coğrafi elemanların panoramik görüntüsüne, ekosistemine, yaşamına zarar veriyor. Ayrıca, yapay dolgular hafriyatlardan yapıldığı için deprem açısından da sorunlu. Deniz ve su, yolunu, yatağını bırakmadığı gibi kendinden alınanı da mutlaka geri almaktadır, alacaktır da" dedi.
#Kıyı Dolgusu