Robin Wall Kimmerer ‘Bitkilerin Ruhu’nda modernlik, teknoloji, politika, kültür ve dil üzerinden ruhsal okumalara yöneliyor. ‘Kutsal Ot’ kavramından hareketle botanik incelemesinin ötesinde, öykülemeye dayalı bir dünya kuruyor. Toprak, kök, ahlak, tohum, dil, ruh gibi nice kavramlar yedeğinde rol alıyor. Kozmik bir atmosfer oluşturuyor ancak günlük hayatın dinamiklerinden kopmuyor.
#Bitkilerin RuhuKapadokya Üniversitesi’nin Ürgüp Fabrika Yerleşkesi’nde bulunan eski şarap fabrikası mahzenleri, artık Nevşehir Kültür Yolu Festivali kapsamında önemli sanat sergilerine ev sahipliği yapıyor. Taş mahzenlerin soğuk ortamında yeni medya sanatının öncü sanatçıları eserlerini sergiliyor.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıSon zamanlarda özellikle sosyal medyada kadın sağlığını tehlikeye atan pek çok denetimsiz ürün satılıyor. 'Vajinal detoks' adı altında satılan bitkisel karışımlar, inciler, buhar banyoları, yumurtalar ve buna benzer pek çok ürün hiç sorgulanmadan onlarca kadın tarafından sepete atılıyor. Vajina sağlığı için alternatif tıptan yardım alanlar, 'Bitkisel üründen zarar gelmez' diyenler, nasıl tehlikelerle karşı karşıya olduklarının farkında değiller… Biz de bu ürünleri ve olası zararlarını konunun uzmanları ile konuştuk.
#Vajinal DetoksBiz, genelde ‘insan’ ve ‘diğer canlılar’ diye düşünürüz ya, ‘Bitkilerin Yaşamı’nda Emanuele Coccia, şöyle düşünüyor: ‘Bitkiler’ ve ‘diğer canlılar’, yani hayvanlar. Ona göre, ‘diğer canlıların’ gelişimi cinsel olgunluğa vardıktan sonra durur, bitkiler ise gelişmeye, büyümeye devam ederler...
#Emanuele CocciaKoronavirüsün milyonlarca insanı evden çalışmaya zorlamasıyla ‘ofis’in geleceği herkes için merak konusu oldu. Salgın sona erdiğinde çalışanlar plazalara geri mi dönecek, yoksa işverenler uzaktan çalışma sayesinde azalan giderleri göz önünde bulundurup bu işi kalıcı hale mi getirecek? Yöneticiler, çalışanlar ve insan kaynakları uzmanlarını dinledik...
#GazetehaberleriKendini peynire ve Kars’a adayan İlhan Koçulu, dünya markası olduğu tescillenen Kars gravyerini işte böyle tanımlıyor. Öyle büyük özen ve dikkatle yapılıyor ki gravyer, her şey hassas bir dengenin ve Kars’ın muhteşem doğasının birleşiminden çıkan bir lezzet armağanı. Aslında sadece damak tadı deyip geçmemek gerek, peynirle birlikte bir kültürün de varlığı devam ediyor. Bu toprakların özgün zenginliğinin korunarak geleceğe taşınması çok önemli; bunun için verilen uğraş takdire değer. Bugün Anadolu Peynirleri Kars Buluşması etkinliğinin son günü. Boğatepe Köyü Peynir Müzesi de bu çabanın bir parçası.
#SeyahatKendinizi en huzurlu ve dengede hissettiğiniz anlar doğaya en yakın olduğunuz anlarsa, sizi bu çekim yasasına bir adım daha yaklaştıracak bir girişimle tanıştırmak isteriz: Cocodema. Görmekten mutluluk duyacağınız bitkileri görüş alanınız için tasarlayan Sibel Gürcüoğlu ile ‘plantfluencer’ olarak bilinen ve şimdiden yeni dünyanın gözde meslekleri arasına giren ‘bitki tasarımcılığı’ ve ‘yeşil’in gündelik hayatımıza etkileri üzerine konuştuk.
#ÜniversiteBayburt'ta yıllarca kömür ve çıra sanılarak yakılan maddenin aslında kehribar taşı olduğu ortaya çıktı. Gündemdeki haberler ardından kehribarın anlamı ve kullanım alanları bir kez daha merak konusu oldu. Peki, kehribar nedir, nerelerde kullanılır?
#KehribarHer Noel zamanı Avrupa’yı tatlı bir telaş alır. Sokaklar caddeler ışıklandırılır, yılbaşı ağaçları süslenir, birbirinden renkli Noel pazarları şehirlerin en işlek meydanlarına kurulur. Sokaklarda yürürken burnunuza da mis gibi zencefilli kurabiye kokuları gelir. İşte bu masalı yaşayabileceğiniz yerlerin başında gelen şehirlerden biri Viyana...
#SeyahatRestoranı Mikla dünyanın en iyileri listesinde daha da üst sıralara tırmandıkça, o yüzünü iyice Anadolu’ya dönüyor, daha da derinleri kazıyor. Şef Mehmet Gürs’ün peşine takıldık, Kars’ta mükemmel gravyerin, sihirli otların ve en iyi kaz etinin peşine düştük.
#Mehmet Gürs“Her şey bir işaretle başlar. Dinle Bisnov, Uzak yıllardan geldim. Göğün kızıl şarap rengine bürünüp karanlık bulutlarla kaplandığı acı azap zamanını, tarihin bitim noktasından başladığı, adalarla karaların yer değiştirdiği o günü ve sonrasını görenim. Ben, diğer biliciler ve duyucular. Sen hepimizi tanıyorsun yalnızca hatırlamak için zamana ihtiyacın var. Ruhunun hafızasını keşfet.”
Gerçek bir Rönesans sanatçısı Ali Poyrazoğlu... Oyuncu, yönetmen, yazar, müzisyen, hatta biraz da filozof... Bazen şirketlere yaşam koçluğu yaparken, bazen de Borusan Filarmoni gibi dev orkestraların şefi olarak görüyoruz onu. Şu günlerde yazıp yönettiği ve gelecek hafta perdelerini açacağı oyunu “Küçük Prens Bana Dedi ki” için çalışıyor. Peki neden diye soruyorum; neden bu yaşta bunca koşuşturma Ali? Cevabı Küçük Prens’in ağzından veriyor: “İnsan sevdiğinden sorumludur.” Buyrun efendim, bu haftaki muhabbetimize...
- Halk arasında "afakanlar bastı" deyimine konu olan ve sıkıntı, baygınlık, depresyon tedavisi için Süleyman Ferit Eczacıbaşı'nın yaklaşık yüz yıl önce hazırladığı "Hafakan Ruhu" ilacı gün yüzüne çıkacak ve İzmir Memleket Sağlık Müzesi'nde sergilenecek - Yürek çarpıntısı, sinir rahatsızlığına karşı kullanılan Hafakan Ruhu'nun yer alacağı müzede 1920'li yıllarda doktorların hastalar için yazdığı "tomates" ve "francola"dan oluşan diyet menü örnekleri de yer alıyor - İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Dilek: "O dönemde reçeteler, bölgedeki doğal bitkilerden hazırlanıyor, reçetesini doktordan alan hasta, eczacının havanda döverek harmanladığı ilaçlardan faydalanıyor. Biz de o ortamı müze ziyaretçilerine hissettirmek istiyoruz"
Sınav sonuç kâğıdını doğru okumak ve tercihte bulunmak, sınav kadar zor. Hangi bölüme, hangi puanla yerleşeceğini, üniversitelerin imkânlarını, özel şartları bilmeden, ölü tercih yapmadan bir seçimde bulunmak için sınav kâğıdınızdaki bilgilerin ne anlama geldiğini iyi bilmeniz gerekir. Tercih yaparken izlemeniz gereken 7 adım var. Bu adımları dikkatle atın ve listenizi kontrol edin.
#SınavSağlığı güçlendirecek çözümleri uzaklarda değil, yanı başınızda hatta önce kendinizde arayın! Şifayı mango, guava, goji, Acai Berry’de arayacağınıza, kazandığınız üç beş kuruşun bir kısmını vitamin hapları, ot çöp kapsülleri, kerameti kendinden menkul kudret şuruplarına harcayacağınıza, filenizi alın, semt pazarının sebze-meyve, tahıl-bakliyat reyonlarını dolaşın
Sağlığı koruma ve güçlendirme söz konusu olduğunda doğal bitki gibi desteklerden faydalanmak gerekir ama aynı şeyi hastalıklarınızı tedavi etmek için yaptığınızda başınıza bazı ’doğal kazalar(!)’ gelebilir. Son zamanlarda bu tür kazalarla çok sık karşılaşıyoruz. ’Alternatif tıp’ diye önerilen ’reçetelere’ karşı dikkatli olmalıyız.
YEREL seçimler geride kaldı ve Ankara’yı beş yıl daha yönetecek başkanlar makam koltuklarına oturmaya başladı. Hiç kuşku yok ki, sonucu en çok merak edilen seçim Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışında yaşandı. İpi göğüsleyen ise "Durmak yok hizmete devam" sloganıyla Melih Gökçek oldu. Kişiliğini ve icraatlarını beğenmeyen yüzde 62 oranındaki Ankaralıya karşın yüzde 38 oranıyla iktidarını sürdürdü.