Aktarlarda ve e-ticaret sitelerinde bağışıklığı kuvvetlendirmek, gripten korunmak, zayıflamak hatta kanser tedavisi için bile bitki çayı karışımları mevcut. Peki bu çayların içinde ne olduğunu ve bunun vücudunuzu nasıl etkilediğini gerçekten biliyor musunuz? Karışımlarda en fazla kaç bitki olmalı? Uzmanlar yanıtladı...
#SağlıkSoğuk algınlığı, üst solunum yollarında ortaya çıkan viral bir virüs olarak tanımlanmaktadır. Kış aylarında ortaya çıkan soğuk algınlığında, halsizlik ve burun tıkanıklığı gibi belirtiler görülmektedir. Bazı kişilerde C ve E vitamini içeren meyveler ve kalsiyum destekli besinler, hastalığı olumlu yönde etkilemektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Soğuk AlgınlığıSonbaharın yüzünü göstermesiyle her yıl olduğu gibi bitki çaylarına talep artmaya başladı. Koronavirüs, grip gibi hastalıklara karşı kendini korumak isteyen, fazla kilolarından kurtulmaya çalışan soluğu aktarların kapısında alıyor. Ancak şifa niyetine tüketilen ve masum gibi görülen bitki çayları organ kaybından ölüme kadar çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Uzmanlar, "Biri 100 defa içer hiçbir problem olmaz, başkası ilk içişinde karaciğer nakline gidecek kadar şiddetli organ hasarı yaşayabilir" uyarısıyla bitki çayları konusunda dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı...
#Bitkisel ÇaylarIF diyeti (Intermidend Fasting) yani aralıklı orucun, vücudu dinlendirip kilo verme sürecini hızlandırdığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Yıldız Melek Aksoylu, diyet süresince dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Bu diyette, aç kalınan süre boyunca vücutta depolanan yağların kullanıldığını belirten Aksoylu, "Oruç döneminde nasıl ki vücudumuz temizleniyor. Bu diyette de özellikle 3’üncü haftadan sonra çok iyi sonuçlar alınıyor" ifadelerini kullandı.
#Beslenme Ve Diyet Uzmanı Yıldız Melek AksoyluHavaların soğumasıyla birlikte özellikle üst solunum yolu hastalıkları, soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi hastalıkların görülme sıklığı da artıyor. Kış aylarında bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinin önemli olduğunu belirten Diyetisyen Sibel Mumcu sizler için anlattı.
#Bitki Çayları- MÜMSAD Başkanı Yurdagül:- "Geçen yıl 45 milyon kutu poşetli bitki ve meyve çayı satılırken, adet bazında sektör büyüklüğü 900 milyon poşete ulaştı"- "Geçen yıl bin 600 tonun üzerinde bitki çayı tüketimi oldu. Sektörün 2015 yılı cirosal büyüklüğü ise 150 milyon lira civarında hesaplandı"- "Sağlıklı yaşam trendinin yaygınlaşması, tüketicilerin sağlıklı kalma ve uzun yaşama isteklerinin artmasına paralel olarak bitki ve meyve çaylarına olan talebin arttığını görüyoruz"
Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte, bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak her zamankinden daha önemli hale geliyor. Bağışıklığı güçlendiren bitkiler, hastalıklara karşı doğal bir savunma oluşturmanız için mükemmel bir yol sunuyor. Özellikle ekinezya, zerdeçal, zencefil ve ginsenggibi bitkiler, vücudun direncini artıran bileşikler içeriyor. Ancak, bu bitkileri dengeli bir şekilde tüketmek çok önemlidir, çünkü aşırı tüketim bazı sağlık sorunlarına yol açabilir.
#Bitkisel ÇaylarHavalar iyice soğumaya başladı, vücudumuzu soğuk havalara hazırlamanın vakti geldi. Mevsim geçişlerinde kimi gıda takviyeleri ve vitaminlere saldırıyor kimi de doğanın bize sunduğu şifalı bitkilerden yardım alıyor. Aktarlar kış hazırlığı yapmaya başladılar bile. Ancak bu konuda kulaktan dolma yanlış bilgiler ve doğal bitkilerin yanlış kullanımı yarardan çok zarara neden oluyor. Peki hangi bitkiler gerçekten bağışıklığı güçlendiriyor? Satın alırken nelere dikkat edilmeli? Fazla ve yanlış tüketimi hangi sağlık sorunlarına neden olur? Uzman Dr. Dinçer Erdinç ile konuştuk
#Bitki ÇaylarıYazarımız Ebru Erke geçen hafta Japonya’ya gidip Türk çayını anlattı. Biz de kendisiyle buluşup çayımızı, kültürümüzdeki yerini, Japonya gibi çay gelenekleriyle meşhur bir ülkede Türk haftasında yaşadıklarını ve yeni markasını konuştuk.
#Melis YılmazÜniversitelerde geliştirilen projelerle tarım ürünlerinde verimliliğin artırılması, su tasarrufunun sağlanması ve sürdürülebilir tarımın geliştirilmesi amaçlanıyor. Yükseköğretim Kurulu’ndan (YÖK) yapılan açıklamaya göre; üniversitelerde yapay zeka kullanımıyla tarımsal üretimde kimyasal gübre kullanımı azalıyor, çevre dostu tarım uygulamaları yaygınlaşıyor.
#YÖKİş hayatının yoğunluğu ve gündelik hayatın koşuşturması derken bazı zamanlarda vücudumuza aşırı stres yüklemesi yapabiliyoruz. Kimileri bu stresle başa çıkabilmek için aşırı yemeye yönelirken kimileri de stres altındayken hiçbir şey tüketmiyor. Aslında doğru besinlerle stres seviyesinin kontrol edilmesi mümkün… Peki stresi azaltan bu besinler neler? Ne sıklıkla tüketmek gerekiyor? Uzman Diyetisyen Ayça Sena Yılmaz, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkBayram demek kimi için tatil kimi için de baklavalar, dolmalar, sarmalar, el açması börekler, aynı masa etrafında buluşulan bir bayram sofrası demek. Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği de bir açıklama yapmış ve demiş ki: “Bu bayram 6 bin ton baklava tüketilmesi bekleniyor.” E, saydıklarımı da ekleyin. Bu bayram yine fena halde kilo alacağız. “Oysa Türkiye’de obezite pandemisi var” diyor Türk Obezite Cerrahisi Vakfı Başkanı Prof. Dr. Oktay Banlı ve ekliyor: “Bir kilo daha alacak yerimiz yok!” Türkiye son 10 yıldır Dünya Sağlık Örgütü listesinde Avrupa’nın en şişman ülkesi olarak 1’inci sırada. Gelin hem obezite meselesi hem de bayram beslenmesinin altın kurallarına bakalım..
#Bayram SofrasıHavaların geçiş aşamasında olduğu şu günlerde uzmanlar soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklarda artış yaşandığı söylüyor. Özellikle baharda çiçeklerin açması, hava hareketlerinin yaşanması ve arıların aktif olması virüslerin taşınmasını sağlıyor. Bir yetişkin ortalama yılda iki ila dört kez soğuk algınlığına yakalanıyor. Çocuklar ise yetişkinlere göre iki kat daha fazla soğuk algınlığıyla mücadele ediyor. Peki soğuk algınlığından hızla kurtulmanın yolları neler? Hangi doğal ürünler ya da takviyeler hastalığa karşı kalkan oluyor? İşte The Telegraph’a konuşan dört uzmandan soğuk algınlığından çabucak kurtulmanın 10 yolu…
#SağlıkHavaların soğumasıyla çorba, çay, bitki çayı gibi sıcak içeceklere olan ilgi artıyor. Ancak uzmanlar bu içeceklerin çok sıcak içilmemesi konusunda uyarılarda bulunuyor. Çünkü aşırı sıcak tüketilen içecekler kanser riski yaratıyor. Peki sıcak içeceklerle kanser arasında nasıl bir ilişki var? Soğuk algınlığına iyi geldiği düşünülen sıcak içecekler, hastalıklarla mücadelede etkili oluyor mu? İçeceklerin sıcaklıkları kaç derece olmalı? Uzmanlarla mercek altına aldık...
#SağlıkKalıtsal faktörlerden güneş ışığı ve hava sıcaklıkları gibi dış etkenlere kadar birçok şey, sağlığımız üzerinde büyük etkiye sahip. Beslenme de bu etkenlerden biri. Bu bağlamda yaşlanma karşıtı besinler sık sık gündeme geliyor. Çin’de yapılan yeni bir araştırma da çayın yaşlanmayı yavaşlatmaktaki rolünü ortaya koydu. Peki çay bunu nasıl başarıyor? Günde kaç bardak tüketmek gerekiyor? Tüm çay türleri aynı etkiyi yapıyor mu? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Sağlık