Bitki çayı tüketirken dikkat!

Güncelleme Tarihi:

Bitki çayı tüketirken dikkat
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2014 13:00

Her bitki çayı, günün her saatinde tüketilebilir mi?

Haberin Devamı

Sonbahar ve kış mevsimlerinin gelmesiyle birlikte bağışıklık sistemini güçlendirmek ve soğuk algınlığından korunmak için bitki çayı tüketimi artıyor. Doç. Dr. Oğuz Özyaral, günün hangi saatinde ve ne miktarda içilmesi gerektiği bilinmeden sıkça tüketilen bitki çayları ciddi sağlık sorunlarına sebep olabileceğini belirtti.

Bitki çayları tüketimi konusunda yaklaşımlar genel olarak yanlış. İlaç da aslında bitkilerden çıkarılan bir kimyasal maddeden oluşuyor. Kullanılan bitki çaylarında ilacın özü var ve aslında içinde kimyasal olan toksit madde bulunuyor. Ne kadar çok bitki çayı tüketilirse o kadar çok da toksit madde alınmış olur. Bitki çaylarını istediğiniz kadar tüketemezsiniz. İhtiyacınız olan bitki çaylarını ancak hekiminizin desteğiyle içersiniz.

Her bitki çayı, günün her saatinde tüketilemez

Hazımsızlık probleminiz varsa hekiminiz ihtiyacınız olan bitki çayını sabahları aç karnına 1 fincan içmenizi önerir. İçeceğimiz bitki çayının miktarını çok iyi ayarlamamız gerektiği gibi hangi bitki çayını günün hangi saatinde içmemiz gerektiğini de bilmemiz lazım. Mesela gece saatlerinde bitki çayı içmek istiyorsak papatya ya da ekinezya gibi rahatlatıcı, teskin edici bitki çaylarını tercih etmek gerekir. Yine ada çayı üritik etkisi olduğundan ve tansiyonu yükselttiğinden gece içilip ardından da yatılmamalıdır.

Aktar, çeşitli bitkileri satma hakkına sahip bir müessesedir ancak sattığı bitkinin hangi hastalık için hangi miktarda tüketileceğini belirleyen mercii değildir. Bu iş ise eczacının işidir. Küçük, tek kullanımlık poşetler halinde paketlenmiş olan çayların hedefiyse bir fincan ölçü içerisinde demlenebilecek çay miktarının belirlenmesidir. Eğer kullanım miktarına ve kullandığınız bitki çayının vücudunuzda nelere etki ettiğine dikkat etmezseniz riskleri de çağırmaya başlarsınız.

Evde hazırlanabilecek bitki çayı tarifi

Eskiden anneanneler, babaanneler büyük demliklerin içine bir avuç ıhlamur koyarlardı ve dilimlenmiş ya da küp küp kesilmiş elmayı da içine ekleyip bir taşım kaynatırlardı. Bu hazırlanan çay dinlenmeye geçerken içine çubuk tarçın ve 6-7 adet de tohum karanfil eklerlerdi. Tabii istendiği takdirde bir miktar kuru ya da taze zencefil de eklenebilir. Bu çay kaynarken ya da demlenirken değil, tam olarak içileceği vakit limon ile servis edilebilir. Çünkü turunçgillerin de kabuğunda bulunan aromatik yağların bozulmaması lazım. Öğlen ya da öğleden sonra bu çay günlük 1 ya da 2 fincan ölçüsünde tüketilebilir. Bu çay, immün sistemi güçlendirici, hastalıklara karşı koruyucu bir çaydır.

İHA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!