Jung Myung Lee, ‘Cennetten Kaçan Çocuk’ adlı romanında matematik dâhisi karakteri aracılığıyla, kapalı bir kutu olarak tanımlayabileceğimiz Kuzey Kore’yi, oradaki siyasi yapıyı, günlük yaşamı, insan ilişkilerini inandırıcı bir dil ve içeriden bir bakışla anlatıyor.
#Cennetten Kaçan ÇocukPera Müzesi, ‘Bir Yol Öyküsü: Fotoğrafın Ardında 180 Yıl’ adlı sergiyle fotoğrafın öncülerinin ayak izlerini takip ediyor. 1839’da gerçekleştirilen ilk fotoğraf gezisinin uğradığı şehirlere 180 yıl sonra bakan sergi, özellikle Ortadoğu şehirlerinin değişimini gözler önüne seriyor. Küratör Engin Özendes, bu fotoğraflara bakıp “Dünyaya yazık etmişiz!” diyor.
#Bir Yol Öyküsü18 milyon öğrenci yarıyıl tatiline başladı. Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zeynep Kızıltepe, ilk ve ortaokul ile lise öğrencilerine tatili iyi değerlendirmeleri için önerilerde bulundu. Müzeler ve tiyatrolar da sömestre özel birçok etkinlik düzenliyor. Çocukların izleyebileceği filmler de sinema salonlarında gösterime girdi. Bu etkinliklerden birkaçını sizler için derledik.
#Gazetehaberiİngiltere Essex’te yaşayan Gill Nibbs, 55 yaşında gayet sağlıklı bir kadındı. Son zamanlarda sık tuvalete çıkmaya, kilo kaybetmeye ve sırt ağrılarından şikâyet etmeye başladı. Bu semptomlar doktorlar tarafından diyabete bağlandı ama Gill, bir süre sonra pankreas kanserinden hayatını kaybetti. Annesini kaybeden kızı Lucy, ölümcül pankreas kanserinin hayati uyarı işaretleri hakkında herkesin bilgi sahibi olmasını istiyor.
#KanserSinema sanatı onu öylesine büyülüyordu ki aslında ailesinin maddi durumu buna yetmemesine rağmen boş yoğurt kutularını toplar, satar ve sinema bileti alırdı. Bazı günlerde bir değil birkaç tane film izlerdi ardı ardına... O dönem perdeden akıp giden görüntüleri takip ederken, orada anlatılan öykülerle büyülenirken günün birinde kendisi de oyuncu olmayı hayal eder miydi bilinmez.
#Sevda FerdağYeni araştırmalar, karaciğerin kritik işlevlerine rağmen birçok kişinin karaciğer fonksiyonlarında bozukluk yaşadığını ve bunun farkında olmadığını gösteriyor. Özellikle karaciğer kanseri vakalarında dikkat çekici bir artış yaşanıyor. Hastalık son 20 yılda 81 binden fazla kişinin ölümüne yol açtı ve bu sayının 2040 yılına kadar yüzde 10 daha artması bekleniyor. Uzmanlar ise bu durumu ‘sessiz salgın’ olarak tanımlıyor. Peki, bu tehlikenin ardında yatan sebepler neler?
#SağlıkYumurta toplama işlemi, tüp bebek tedavisinin en kritik aşamalarından biridir ve yıllar içinde hem teknolojik gelişmelerle hem de bilimsel çalışmalarla oldukça ilerleme kaydetmiştir. Yumurta toplama işleminin başarı oranı, büyük ölçüde kullanılan yöntemin uygunluğuna ve işlemin uzman bir ekip tarafından yapılmasına bağlıdır. Bu süreçte önemli olan, işlem öncesinde kapsamlı bir değerlendirme yapılarak hasta açısından hangi yaklaşımın daha uygun olduğuna karar verilmesidir.
#Yumurta ToplamaAnkara'da 2 aylık bir bebek beyin kanaması nedeniyle yoğun bakımda entübe edilmiş ve bebeğin öyküsü incelendiğinde ailenin K vitamini ile aşıları reddettiği, topuk kanı aldırmadığı ortaya çıkmıştı. Yaşam mücadelesi veren bebeğin hikayesiyle beraber yenidoğanlara yapılanan K vitamini ve rutin aşılar yeniden gündem oldu. Çocukluk dönemi aşıları, K vitamini ve topuk kanı hakkında merak edilen 6 hayati soruyu konunun uzmanına sorduk.
#K VitaminiSinema dünyasında öyle oyuncular vardır ki sadece yetenekleriyle değil aynı zamanda güzellikleri ve sanki onun bedelini ödermişçesine yaşadıkları trajedilerle hafızalara kazınırlar... İşte birazdan öyküsünü anlatacağımız yıldız da onlardan biriydi.
#Romy Schneiderİnsan kimi zaman bazı şeylerin başına gelmesinden ölesiye korkar... O korktuğu şey de onun bütün hayatını ele geçiren bir kabusa dönüşür... Ama sonra bir an gelir ve olmamasını dilediği, hayatını zindana çeviren kabusuyla yüzleşir... İşte o zaman önce bir üzüntü ama hemen ardından da rahatlama hisseder.
#Deborra Lee FurnessTeknolojinin bugünkü kadar gelişmediği zamanlarda vücuttaki bazı değişimler kalp hastalıkları hakkında uyarı niteliğinde değerlendirildi. Bugün de bazı kardiyologlar alnımızdaki derin çizgilerin, kulak memesindeki çizginin, işaret parmağının uzunluğunun kalp krizi riskinde bir gösterge olabileceğini söylüyor. Bu konuda Avrupa Kardiyoloji Derneği’nin yayınladığı bir araştırma da bulunuyor.
#Kalp HastalıklarıGeçen hafta sonu Antalya’daydım. Şahinler Holding’in yeni yatırımlarını açıkladığı toplantıda Nobel Ödüllü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Daron Acemoğlu ile tanışma fırsatı buldum. ‘21. Yüzyılın Fırsatları ve Zorlukları’ başlıklı bir sunum yapan Acemoğlu, yapay zekâ, yaşlanan nüfus, iklim değişikliği ve küresel değişimlerin dünyayı ve Türkiye’yi etkileyecek ana akımlar olduğunu söyledi.
#Prof. Dr. Daron AcemoğluNürnberg Kuzey Bavyera Atatürkçü Düşünce Derneği’nde düzenlenen toplantıda, Türk vatandaşlarına Yeni Vatandaşlık Yasası ve sosyal güvenlik düzenlemeleri anlatıldı. Türk vatandaşlarının konsolosluk işlemleri ve sosyal güvenlik konularında sıkça karşılaştıkları sorunlara çözüm önerileri sunuldu.
#NürnbergGenç yetişkinler arasında kanser vakalarının alarm verici şekilde artması, sağlık alanında büyük bir kaygı yaratıyor. İngiltere Kanser Araştırmaları Derneği’nin verilerine göre, 24-49 yaş grubunda safra kesesi kanseri vakaları 1990’lardan bu yana yüzde 84 oranında yükseldi. Onkologlar, bu durumu 'salgın' olarak nitelendirirken, çoğu uzman erken teşhisin hayati önem taşıdığını vurguluyor. Peki safra kesesi kanseri neden artıyor? Ülkemizde durum nasıl? Belirtileri neler? Nelere dikkat edilmeli? Doç. Dr. Osman Köstek ile mercek altına aldık.
#KanserEdebiyat kimi yazarlar için sadece kelimelerden ibaret değil; aynı zamanda yollarla da örülü bir serüven. Bu yollar bazen gölgelerin arasında gizlenmiş büyük şehirlerin hikâyeleridir; bazen uzak diyarlarda dalgaların sesiyle uykuya dalmaktır. Yazarlar yaratıcılıklarını besleyen ve onları en derin düşüncelere götüren seyahatlerini anlattılar.
#Pınar Tahirler