İnsan beyni çok komplike bir yapıdadır. Beyin insan hayatı için olmazsa olmaz olan bir organdır. Beynin içerisinde birçok bölüm bulunmaktadır. Özellikle beynin yapısını ve işleyişini merak eden kişiler beynin bölümleri ve görevleri hakkında araştırma yapmaktadırlar. Son günlerde beynin bölümleri ve görevleri hakkında araştırmalar artmıştır. Peki, beynin bölümleri ve görevleri nelerdir? Beynin bölümlerinin fonksiyonları nelerdir? İşte beynin bölümleri ve fonksiyonları ile ilgili tüm detayları derledik.
#BeyinZihin tıpkı bir buzdağı gibi iki bölümden oluşur. Buzdağının suyun üstündeki bölümüne benzeyen haline bilinç hali, günlük karar verme süreçlerinde ve akılcı düşünce yoluyla ne yapacağımızı keşfetmemize yardım eder. Bilinçaltı öğrenilmiş davranışların refleks olarak tekrar edilmesinde de rol oynar. Nörolog Dr. Mehmet Yavuz, bilinçaltını kontrol edebilmenin mümkün olduğunu söylüyor.
#Beynin BölümleriKısa süreli uyku yoksunluğu bile nasıl göründüğümüzü, hissettiğimizi ve işlevlerimizi etkileyebilirken, uykusuz geçen uzun süreler hem kısa hem de uzun vadeli sağlığımız için daha dramatik sonuçlar doğurabiliyor. İşte 24, 36, 48 ve 72 saat boyunca uyanık kalırsanız olacaklar…
#Uykusuzluğun EtkileriABD’deki Florida Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı, gönüllü hastalara dünyaca ünlü müzik grubu Pink Floyd’ın efsane şarkısı 'Another Brick in The Wall' şarkısını dinletti ve bu sırada beyin dalgalarını kaydetti. Kaydedilen beyin dalgalarından elde edilen veriler, Kaliforniya ve Washington Üniversitesi nörobilim uzmanları tarafından, yapay zekayla işlenerek, hastaların dinlediği şarkı yeniden oluşturuldu. Böylece dünyada ilk kez 'tanıdık bir melodinin' elektriksel beyin aktivitesi kayıtlarından çözülebilmesi sağlandı. Florida Üniversitesi Beyin Haritalama Laboratuvarı Baş araştırmacısı Biyomedikal Mühendisi Prof. Dr. Ayşegül Gündüz, The New York Times, The Guardian gibi uluslararası medyada da geniş yer bulan bu yeni keşfi yapan ekibin bir parçası olan tek Türk olarak, adını bilim dünyasına yazdırdı. Prof. Dr. Gündüz, nörobilim alanında devrim olarak nitelendirilen çalışmayla ilgili detayları ilk kez Demirören Haber Ajansı'na anlattı. Prof. Dr. Gündüz, önümüzdeki yıllarda bu yeni yöntem sayesinde, konuşma yeteneğini kaybetmiş hastaların, elektrotlar yardımıyla söylemek istediklerinin deşifre edilebileceğini söyledi.
#Prof. Dr. Ayşegül GündüzABD’deki Florida Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı, gönüllü hastalara dünyaca ünlü müzik grubu Pink Floyd’ın efsane şarkısı 'Another Brick in The Wall' şarkısını dinletti ve bu sırada beyin dalgalarını kaydetti. Kaydedilen beyin dalgalarından elde edilen veriler, Kaliforniya ve Washington Üniversitesi nörobilim uzmanları tarafından, yapay zekayla işlenerek, hastaların dinlediği şarkı yeniden oluşturuldu. Böylece dünyada ilk kez 'tanıdık bir melodinin' elektriksel beyin aktivitesi kayıtlarından çözülebilmesi sağlandı. Florida Üniversitesi Beyin Haritalama Laboratuvarı Baş araştırmacısı Biyomedikal Mühendisi Prof. Dr. Ayşegül Gündüz, The New York Times, The Guardian gibi uluslararası medyada da geniş yer bulan bu yeni keşfi yapan ekibin bir parçası olan tek Türk olarak, adını bilim dünyasına yazdırdı.Prof. Dr. Gündüz, nörobilim alanında devrim olarak nitelendirilen çalışmayla ilgili detayları ilk kez Demirören Haber Ajansı'na anlattı. Prof. Dr. Gündüz, önümüzdeki yıllarda bu yeni yöntem sayesinde, konuşma yeteneğini kaybetmiş hastaların, elektrotlar yardımıyla söylemek istediklerinin deşifre edilebileceğini söyledi.
#Prof. Dr. Ayşegül GündüzHerkesin başına gelmiştir; dinlediğiniz bir şarkı sizi bir anda yıllar öncesine götürür, eski hatıralar bir bıçak gibi aklınıza saplanır. Tıpkı "Çoktan unuturdum beni seni çoktan, ah bu şarkıların gözü kör olsun..." şarkısında dendiği gibi... Peki bunun nedeni ne? Müzik ve hafıza ilişkisi neden bu kadar güçlü? Müziği oluşturan sesler beynimizde nasıl bir işlemden geçiyor? Bu durum sağlığımız açısından ne anlama geliyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkHiç düşündünüz mü neden bazı insanlar hayaletleri, yaratıkları ve tüyler ürperten cinayetleri konu olan korku filmlerini anlam veremediğimiz bir şekilde tutkuyla izler ve bundan zevk alır? Biz merak ettik ve hem konunun uzmanları ile hem de bu korkusuzlarla konuştuk.
#Korku FilmiKanal D’nin merakla beklenen yeni dizisi “O Kız” geçtiğimiz hafta ekran yolculuğuna başladı. Duygu yüklü hikâyesiyle izleyiciden tam not alan dizide Salih karakterine hayat veren Melih Selçuk gördükleri ilgiden duyduğu mutluluğu şu sözlerle anlattı: “Uzun çalışmaların sonucunu görmek çok keyifli. Bana gelen geri bildirimlerin çoğu olumlu. O yüzden gururlanıyoruz tabii.”
#Melih SelçukModern insanın zamanı esasında en kıymetli varlığıdır. Çağdaş yaşam son derece hızlı ve streslidir. İş hayatında olduğu gibi özel yaşamda da zamanı iyi yönetmek gerekir. Anne annelerin yaptığı gibi saatlerce mutfakta börek açamayan modern insan yine saatlerce ve keyifle kitap da okuyamamaktadır. Bu nedenle hem işte hem özel yaşamda "hızlı okuma teknikleri" geliştirilmektedir. Okuduğunu hızlıca kavramak ve öğrenmek için de "özetleme teknikleri" uygulanmaktadır. İşte son zamanlarda sıklıkla karşılaşılan özetleme tekniği nedir, nasıl yapılır, özetleme tekniği örnekleri ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#EğitimHala büyük sırrını koruyan ve çok sayıda bilimsel çalışmanın konusu olan "beyin, beynin çalışması, yapısı" kısacası insan beynidir. Bu bağlamda zaman zaman işitilen limbik sistem de elbette merak konusu olmaktadır. İşte ilgiyle okuyacağınız limbik sistemi nedir, görevleri nelerdir, limbik sistemin bölümleri, fonksiyonları, limbik sistem hastalıkları ve çok daha fazlasını sizler için derledik.
Sinemaya da uyarlanan ‘Eğreti Gelin-Kostak Kızı’ romanıyla tanınan yazar Şükran Kozalı, kısa süre önce hayata veda eden edebiyat araştırmacısı Yıldız Ecevit’in ilk ve son romanı ‘Kozmik Komedya’yla ilgili kapsamlı bir inceleme kaleme aldı: ‘Kozmik Komedya’, alıntıların ve düşünsel bütünlüğün bir aradalığı... Türkçede alışılmadık bir roman. Bir bilgi romanı! Yaşamının büyük bölümünü bilgi derleyerek geçiren bir edebiyat araştırmacısının ürünü. Yıldız Ecevit, yaşamı da, kendini de bilgi aracılığıyla çözümleme çabasına girişirken okuru çok çeşitli okumaların oluşturduğu çoğulcu bir ortama çekiyor.
#Yıldız EcevitLobotomi kelimesi İngilizce lobotomy sözcüğünden alıntıdır. Dilimize bu şekilde girerek Latince olarak tıp alanında kullanılmaktadır. Kelimenin Türkçe karşılığı ise beynin iki lobunu birbirinden ayırmak amacıyla yapılan cerrahi işlemdir. Lobotomi nedir, ne işe yarar, neden yapılır, ne zaman yasaklanmıştır detayları ile derledik.
#Lobotomi Nedir Ve Ne İşe Yarar?Beş duyu organımızdan biri olan göz, üç temel bölümden oluşur. Göz yuvarlağı dışında mercek ve odacıklar, gözün ana bölümleri arasında yer alır. Kirpikler ve göz kapakları ise görme organımızı korur. Gözün yapısı nasıldır, bölümlerinin isimleri ve görevleri nelerdir? Merak edenler için detaylı bir şekilde derledik.
#Gözün Yapısı Nasıldır?Araştırmalar, aşıkken beynin bazı bölgelerinin aktive olmadığını, yani çalışmadığını gösteriyor. Aşkın en coşkulu ruh halinin sadece kalbe değil; beyne, yani zihinsel faaliyetlere de hükmettiğini belirten Uzman Psikolog Selin Karabulut, aşkın sürekli bir coşku hali, gerçekleri abartma eğilimi olduğunu, pembelerin daha bir pembe, denizin daha bir mavi olduğu bir dönem olduğunu anlattı.
#AşkMS (Multipl Skleroz) hastalığı, kişinin bağışıklık sistemindeki bozukluk sonucu beyin ve omurilikte çok sayıda plakların oluşmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. MS (Multipl Skleroz) hastalığı ile ilgili detaylar merak ediliyor. Konu hakkında internette en çok aranan başlık ise MS hastalığının belirtileri. Peki MS hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?
#Ms HastalığıErkek ve kadın beyinleri, temel fonksiyonlar açısından bir hayli benzer olsa da bilim dünyasındaki yaygın teoriler, erkek beyninin daha çok analiz ve keşfe yönelik “sistematik” bir yol izlediğini; karşısındakinin ruh halini erkeklerden çok daha kolay anlayabilen kadın beyninin ise “empatik” bir karakteri olduğunu gösteriyor.
#Beyin