Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları Konseyi 11. Zirvesi’ne katılmak üzere Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’e geldi. Kırgızistan’da Ata Beyit Anıtı ve Cengiz Aytmatov’un kabrini ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kırgız mevkidaşı Caparov tarafından Intımak Ordo Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda karşılandı.
#CumhurbaşkanıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Valiler Buluşması'nda açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Son günlerde sık sık karşımıza çıkmaya başlayan 28 Şubatvari müsamerelerin gerisindeki güçleri de niyeti de hevesi de gayet iyi biliyoruz. Artık kimsenin itibar etmeyeceğine inandığımız bu bayat oyunların gayesi bizi asıl hedeflerimizden, Türkiye Yüzyılı vizyonumuzdan uzaklaştırmaktır. Bugüne kadar başaramadılar, inşallah yine başaramayacaklar" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanAnadolu Yayıncılar Derneği’nin (AYD) bu yıl 8’incisini düzenlediği ‘Anadolu Medya Ödülleri’nde ödül alanlar belli oldu. Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan ‘Yılın Genel Yayın Yönetmeni’, Hürriyet Gazetesi Ankara Eki ise ‘Yılın Gazete Eki’ ödülüne layık görüldü.
#Anadolu Yayıncılar DerneğiY harfinden sonra gelen Z, Latin alfabesinin son harfidir. Ze ile başlayan isimlerden bazıları şunlardır: 1- Zeynep 2- Zennube 3- Zerrin 4- Zeliha 5- Zekeriya 6- Zeki. Ze ile biten en popüler isim ise temiz ve günahsız anlamına gelen Pakize'dir. Sonu ze ile biten diğer kelimeleri sizler için derledik.
#EğitimM harfinden sonra O harfinden önce gelen N harfi alfabemizin 17. harfidir. Neriman, Nalan, Nesrin ve Nurgül N harfiyle başlayan en popüler kız isimleri arasında yer alıyor. İlk harfi N olan en popüler isimler ise Nail ve Nedim'dir. N ile başlayan erkek isimleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#N İle Başlayan Erkek İsimleri Nelerdir?Şair ve yazar Ataol Behramoğlu, 2021 yılında ‘içinde kıpırdayan arzunun’, ‘Düş Gezginleri’nden Erhan Doğan’ın önerisi sonrası su yüzüne çıkmasıyla Cumhuriyet’in 100. yılına özel bir marş yazdı. Marşa, Düş Gezginleri de bir beste yaptı. Behramoğlu’nun marşı 2023 yılında tekrar gündeme geldi, sosyal medya ve YouTube üzerinden dinlenebiliyor.
#Ataol BehramoğluKutadgu bilig, Karahanlılar dönem eserdir. Türkçe anlamı mutluluk veren bilgi kaynağı ya da Devlet bilgisi olarak açıklanmaktadır. Kutadgu Bilig, on birinci yüzyılda Karahan Türkü Yusuf Has Hacib’ in hükümdarı Doğu Karahanlı – Kaşgar prensi Tabgaç Uluğ Buğra Kara Han adına yazılmıştır. Kutadgu bilig hangi dönem eseridir? Hangi dilde ve alfabe ile yazılmıştır? İşte tüm detaylar.
#Kutadgu BiligBodrum, tatilciler kadar lezzet peşinde koşanların da çekim merkezi. Birçok ünlü şefin, şöhretli restoranın yaz adresi olan ilçe, ruhuna uygun olarak Ege lezzetlerinden başlayıp Asya mutfağına uzanan geniş bir lezzet yelpazesi sunuyor. Her yıl yenilenen mutfaklardaki son gelişmeleri, sezonun favori mekân ve yemeklerini listenize not edin.
#GastronomiHüsrev-i Rum olarak bilinen Necati'nin asıl adı, kaynakların büyük kısmında Îsâ, Beyânî’de ise Nûh’tur. Edirne’de doğan Hüsrev-i Rum'un ailesi hakkında yeterli bilgi bulunmamaktadır. Yoksul bir aileye mensup olduğu yahut çocukken Edirneli yaşlı bir hanım tarafından köle olarak alınıp sonra evlat edinildiği, terbiye ve eğitimine Sâ'ilî adlı bir şairin de katkı sağladığı bilinmektedir.
#Hüsrevi RumFarsça kökenli bir sözcük olan çeng, Osmanlı döneminde, saz eğlencelerinde ve işret olarak adlandırılan dost meclislerinde çalınan telli bir enstrümandır. Davetlilerin hep birlikte şarkılar söyleyip şiirler okuduğu eğlencelere ise çeng ü çengane denir. Bu kelimeden türetilen Çeng-name adlı eserde ise, çeng, insanın kalbine ilahi sırların ilham edilmesine vesile olan bir enstrüman olarak betimlenmiştir. Türk edebiyatının klasik eserleri arasında yer alan Çengname kimin eseridir? Eserin konu başlıkları ve yazılış amacı nedir detayları ile derledik.
Kıta, beyit ya da bend ile yazılan manzum eserlere şiir denir. Şiirler, sadece nazım birimleriyle değil, konuları ve nazım şekilleriyle de birçok türe ayrılır. Özellikle Tanzimat dönemi ile birlikte Divan şiiri eski gücünü yitirmiş, gazel ve kaside türündeki şiirlerin yerine farklı türde şiirler yazılmaya başlanmıştır. Bu şiirlerden biri olan Havaya Çizilen Dünya şiiri kim tarafından yazılmıştır? Şiirin konusu ve biçimsel özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
Klasik Türk Edebiyatında sıklıkla kullanılan ateş kelimesi, har, yalım ve kıvılcım sözcükleriyle eş anlamlıdır. Bu kelime tasavvuf edebiyatında gönle düşen üzüntü, aşk acısı ve keder manasında da kullanılmıştır. Pare kelimesinin sözlük anlamı ise parçadır. Türkçe karşılığı ''Ateş Parçası'' olan Ateşpare hem çok zeki hem de ıstırap anlamına gelir. Ateşpare adlı şiir kimin eseri? Şiirin türü, biçimsel özellikleri ve konusu nedir tüm detayları ile derledik.
Arapçada fehmetmek, bir şeyi tüm yönleriyle anlamak, idrak etmek, özümsemek ve kavramak anlamlarına gelir. Bu kelimeden türetilen istifham ise, bir şeyin iç yüzünü anlamak için karşı tarafa soru yöneltmek demektir. İstifham, aynı zamanda, hem Tekke hem de divan şairleri tarafından kullanılan bir söz sanatıdır. Edebiyatta istifham sanatı özelliklerini örnek beyitlerle birlikte derledik.
#İstifhamÖzellikle şiirler üzerinden pek çok defa beyit kelimesi ile karşı karşıya kalmak mümkün. Aynı zamanda pek çok kişi bu kelimenin tam olarak ne anlama geldiğini merak ediyor. Peki, Beyit nedir? Ne işe yarar? Nazım birimi beyit ve bent nasıl bulunur tüm detayları ile derledik.
#Beyit10 asır önce literatüre giren ilzam kelimesi, lüzum sözcüğünden türetilmiştir. Lüzum, gereklilik anlamına gelirken, ilzam bir münazara sırasında güçlü deliller sunarak karşı tarafı susturmak demektir. Aşık atışmalarında da ozanlardan birinin okuduğu bir beyit ya da kıtayla karşısındaki ozanı susturmasına ilzam denir. İlzam etmek kelimesini örnek cümleler ve dizelerle derledik.
#EğitimBir duygu ya da düşünceyi okura aktarmak için kaleme alınan ve kendi içinde konu bütünlüğü taşıyan yazılara metin denir. Metinler, sanatsal ve öğretici metin olarak ikiye ayrılır. Felsefe yazıları, denemeler, makaleler ve fıkra türündeki eserler, öğretici metinlere örnek olarak gösterilebilir. Roman, hikaye, fabl ve masal ise sanatsal metinler arasında yer alır. Yazılı anlatım türleri ve özellikleri nelerdir detayları ile derledik.
Arapçada mısra kapı, beyit ise ev demektir. Şiirde, mısra dize anlamına gelir. İki dizeden oluşan nazım birimleri ise beyit olarak adlandırılır. Divan edebiyatında beyitlerle kurulan nazım şekillerinin başında gazel ve kaside gelir. Vahdet-i vücud, ayan-ı sabite ve fenafillah gibi tasavvufi konuların işlendiği mesneviler de kendi arasında kafiyeli beyitlerle yazılır. Beyitlerle kurulan nazım şekillerini örnek şiirlerle derledik.
#EğitimManzum hikaye okul yıllarından başlayarak araştırılan bir konu olmaktadır. Manzum hikayenin anlamı, kullanım şekli ve örnekleri merak edilmektedir. Çeşitli kaynaklarda bununla ilgili bilgiler bulunmaktadır. Manzum hikayelerin uyak, ölçü, kafiye gibi kendine özgü yapıları olduğu bilinmektedir. Bu konulara hakim olunduğu zaman manzum hikayeleri anlamak daha kolay olmaktadır. Manzum hikayelerin bir tarihi bulunmaktadır. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
#EğitimDilimize Latinceden geçen pastoral kelimesi, pastor sözcüğünden türetilmiştir. Pastor kelimesinin sözlük anlamı çobandır. Bu sözcük 12. yüzyıldan itibaren kır ve köy anlamında kullanılmaya başlanmıştır. Pastoral ise kırlara dair, doğa ile ilgili olan demektir. Pastoral şiir nedir ve özellikleri nelerdir? Sizin için pastoral şiir yazarları ile birlikte detaylı bir şekilde derledik.
#EğitimDivan edebiyatı Türk Edebiyatının temel taşlarından birisini oluşturmaktadır. Özellikle Divan edebiyatı şiirleri kendine özgü kuralları ile yazılmaktaydı. Bu bakımdan Divan edebiyatı şiir türleri ve özelliklerini öğrenebilir ve buna göre divan edebiyatı şiirlerinin örneklerini anlamak kolaylaşacaktır. Divan edebiyatı şiir türleri ve özellikleri nelerdir? Divan edebiyatı şiir örneklerini detayları ile sizler için derledik.
#EğitimEdebi eserler manzum ve mensur olmak üzere iki başlıkta toplanır. Manzum eserler ise ele aldıkları konulara ve kafiye şemasına göre birçok türe ayrılır. Örneğin konusu aşk acısı, ayrılık ve özlem olan şiirlere lirik şiir denir. Toplumsal bir olayı, bir kurumu ya da kişiyi eleştirmek için yazılan şiirler ise taşlama ve hiciv olarak adlandırılır. Pastoral şiir nedir? Özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Pastoral Şiir Nedir? Özellikleri Nelerdir?